fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • De Kalibershow | twee shows op zondag 2 juni!

      De Kalibershow | twee shows op zondag 2 juni!

      Terug van weggeweest: de Kalibershow! Elke twee jaar laten onze eigen talenten uit de regio zien wat ze in hun mars hebben. Dit jaar met een grote voorstelling in het Wilminktheater. Op zondag 2 juni geeft Kaliber niet één, maar twee shows in het Wilminktheater Enschede.

      Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

      Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

      De Nederlandse Reisopera neemt het initiatief voor een ‘Noaber-opera’, uit te voeren in 2027. Na het succes van de participatievoorstelling Stadsopera MAAK (2010, met partners uit het Muziekkwartier en De Twentsche Courant Tubantia) zijn er concrete plannen voor een volgende grote muziektheatervoorstelling voor en door inwoners van Enschede. Inspiratie is gevonden in het leven en werk van de Enschedese dominee Leendert Overduin.  Een bevlogen man, wiens daden, persoonlijke moed en levensovertuiging ook vandaag de dag nog inspirerend zijn.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • KUNSTHAL HOF 88

      KUNSTHAL HOF 88

      Ook in het voorjaar zijn er in Kunsthal Hof 88 in Almelo prachtige tentoonstellingen te bezoeken. Tot en met zondag 31 maart kunnen bezoekers nog genieten van de overzichtstentoonstelling ‘Henk Lassche, meester in Olieverf’ waarbij een prachtig overzicht te zien is van de werken van de Twentse schilder Henk Lassche.

      Fotogalerie Objektief

      Fotogalerie Objektief

      Fotogalerie Objektief in Enschede is al meer dan 35 jaar de enige fotogalerie in de regio. Objektief is een platform voor gevestigde, maar ook voor talentvolle, jonge fotografen. We richten ons in ons aanbod op kwalitatief hoogstaande meestal Nederlandse fotografie in al zijn vormen. Met spraakmakende exposities willen wij een divers publiek bereiken.

      Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

      Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

      De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 kwam in 2023 de voormalige KPN-winkel beschikbaar. Kunst Punt Almelo heeft hier een mooie expositieruimte en een winkel van gemaakt.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

      PLECHELMUS KRONIEK

      PLECHELMUS KRONIEK

      Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

Het internationale landschap

Bossen, bergen, winters, zee en weide. Rijksmuseum Twenthe neemt je mee naar een tijd waarin kunstenaars wereldwijd de natuur omarmden, hun eigen land doorkruisten en op zoek gingen naar het bijzondere en het spectaculaire om hen heen.

Naar buiten!

De reis begint in de negentiende eeuw, een periode waarin kunstenaars een nieuwe kijk ontwikkelen op het schilderen van landschappen. Ze tekenen en schilderen herkenbare plekken. Naar buiten, lopen totdat je een schilderachtig plekje hebt gevonden of verrast wordt door een donderbui. Want, zo zegt de Nederlandse kunstenaar Willem Roelofs (1822-1897), “met boos weer is de natuur […] hem het liefst.” Kunstenaars kiezen bewust voor het eigen landschap – dat wat zij overal om hen heen zien. Dit gebeurt niet alleen in Nederland. Deze ontwikkeling is wereldwijd terug te zien in werk uit die periode.

Kunstenaarskolonies en rondtrekkende kunstenaars

De tentoonstelling toont de wereldwijde opkomst van kunstenaarskolonies, zoals de School van Barbizon, de Haagse School en de Hudson River School. Kunstenaars trokken door hun eigen landschap, geïnspireerd door het unieke, het eigene en het onontdekte in hun omgeving. In het voormalige Russische keizerrijk trekken kunstenaars van de groep ‘De Zwervers’ (Peredvizjniki) door het land om het eigen bos- en weidelandschap te schilderen en in Japan reizen kunstenaars langs de Tokaido, een weg die Tokio met Kyoto verbindt.

Vrouwelijke kunstenaars

Niet alleen mannelijke kunstenaars trokken naar buiten. In de tweede helft van de negentiende eeuw zie je ook een opvallende opkomst van vrouwelijke landschapsschilders. Deze vrouwen zetten zich in voor meer vrijheid en sluiten zich aan bij kunstenaarskolonies, waardoor zij toegang krijgen tot

schilderonderwijs en gezamenlijk naar buiten kunnen. Marie Bilders-van Bosse tekent in de duinen bij Scheveningen en schildert in Oosterbeek. Betzy Akersloot-Berg, een leerling van Hendrik Willem Mesdag, werkt onder andere op Vlieland. In de Verenigde Staten sluiten Susie Barstow en Julie Hart Beers zich aan bij de Hudson River School. Ook zij ontvangen geen offi ciële kunstopleiding maar vallen op met hun bijdragen aan de kunst en hun streven naar vrijheid en gelijkheid. Ontdek het werk van deze vooruitstrevende vrouwen in deze tentoonstelling, naast dat van hun mannelijke collega’s.

Vergelijken

In de tentoonstelling zijn ruim 70 werken van over de hele wereld te zien in een thematische opzet, waarbij winterlandschappen, zeegezichten en boslandschappen uit verschillende landen naast elkaar getoond worden. Ontdek zo hoe, ondanks de zoektocht naar nationale identiteit, de werken vaak opvallend veel gemeen hebben. Laat je verrassen door deze overeenkomsten tussen kunstenaars van over de hele wereld.

17 februari t/m 9 juni 2024

Houtskool x 9 kunstenaars

‘Houtskool x 9 kunstenaars’, met in de hoofdrol één van de oudste tekenmaterialen ter wereld, toont de diversiteit en de veelzijdigheid van houtskoolkunst aan de hand van negen gerenommeerde kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Van kleine, studieuze tekeningen tot indrukwekkende driedimensionale installaties. En van gedetailleerde composities in lichtgrijze tonen tot abstracte werken opgebouwd uit krachtige, diepzwarte lijnen. ‘Houtskool x 9 kunstenaars’ is het resultaat van een unieke samenwerking, waarbij de kunstenaars intensief met elkaar optrokken, ateliergeheimen deelden en elkaar inspireerden.

Kunstenaars

Er is werk te zien van de Nederlandse kunstenaars Agatha van Amée, Jitske Bakker, Emmy Bergsma, Gerben Dirven en Lisanne Sloots en van Susanne von Bülow, Daniela Baumann en Benjamin Nachtwey uit Duitsland en Fabrice Cazenave uit Frankrijk.

Zij kwamen samen in cultureel centrum en museum Kloster Bentlage in Rheine (Duitsland en gingen gezamenlijk aan de slag, niet alleen met het stoken van houtskool maar ook met het uitwisselen van ideeën en het presenteren van werk. De samenwerking ontstond vanuit de overtuiging dat het delen van kennis de artistieke uniciteit niet bedreigt, maar deze juist versterkt. Het resultaat van deze intensieve samenwerking is binnenkort te zien in Rijksmuseum Twenthe. Hier presenteren de kunstenaars niet alleen bestaande werken, maar ook nieuwe werken die zijn gemaakt tijdens de inspirerende werkperiodes in Kloster Bentlage en daarna.

t/m 5 mei 2024

  1. Akseli Gallen-Kallela, Donderwolken aan de horizon, 1897, olieverf op doek, 37 x 47 cm, Gösta Serlachius Fine Arts Foundation, Mänttä.
  2. Utagawa Hiroshige, Rivierlandschap onderaan de berg Fuji, ongedateerd, kleurenhoutsnede, 19,7 x 31,8 cm, Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum, Photo: Finnish National Gallery / Jenni Nurminen.
  3. Marie Bilders-van Bosse, Eikenlaan in de nazomer, 1880-1900, olieverf op doek, 54 x 76 cm, Rijksmuseum Amsterdam.
  4. Agatha van Amée, if no one gave it a thought, 2022, houtskool op papier, 100 x 140 cm, courtesy the artist
X