fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus.

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   Het Stedelijk Museum en Natuurhus in Almelo organiseren de dubbeltentoonstelling ‘Op goede voet met de aarde’. Twee tentoonstellingen met hetzelfde actuele thema maar bekeken vanuit een eigen invalshoek.

   Finse grafici als gasten in Kloster Bentlage in Rheine en FARB in Borken

   Finse grafici als gasten in Kloster Bentlage in Rheine en FARB in Borken

   Al bijna 20 jaar neemt Druckvereinigung Bentlage, in samenwerking met de Kulturelle Begegnungsstätte Kloster Bentlage en wisselende regionale partners, deel aan het tweejaarlijkse Münsterland Festival, waarin ze gastkunstenaars uitnodigen voor residenties in de Bentlage Grafikwerkstatt inclusief tentoonstellingen. Omdat Finland dit jaar het gastland is van het Münsterland Festival, zijn drie gerenommeerde Finse prentkunstenaars uitgenodigd in het Münsterland.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Twee nieuwe leden in raad van toezicht Nederlandse Reisopera

   Twee nieuwe leden in raad van toezicht Nederlandse Reisopera

   De Nederlandse Reisopera is verheugd dat Virginie Bakker en Thomas Steffens in augustus van dit jaar zijn toegetreden tot zijn raad van toezicht (RvT). Met hun ervaring vanuit de culturele sector en het bedrijfsleven en hun persoonlijke achtergrond zijn zij een mooie aanvulling op de raad.

   ELEKTRISCHE GITAAR EN VIOOL BIJ DELDEN KLASSIEK

   ELEKTRISCHE GITAAR EN VIOOL BIJ DELDEN KLASSIEK

   Op zondag 24 september om 16:00 uur opent Stichting Delden Klassiek het nieuwe seizoen met een concert door violiste Floor Le Coultre en gitarist Martin van Hees. Zij geven hun optreden in Hoeve De Haar op het landgoed Twickel.

   Liefde overwint alles

   Liefde overwint alles

   Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met ‘Die tote Stadt’, start de Nederlandse Reisopera het aankomende theaterseizoen met weer een opera van Erich Wolfgang Korngold: Das Wunder der Heliane.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Vier kunstenaars maken Ruimte voor Kunst in Duisternis

   Vier kunstenaars maken Ruimte voor Kunst in Duisternis

   Collectief ‘Ruimte voor Kunst’ presenteert deze herfst de tentoonstelling ‘Duisternis’ met werk van Renske Schilt, Metin Yirtici, Michael Stockfish en Judith Schepers. De expositie bestaat uit foto’s, schilderijen en installaties waarin de kunstenaars het thema ‘Duisternis’ op hun eigen manier proberen te vangen.

   De schilder Sulaiman Ali

   De schilder Sulaiman Ali

   Bij de opening van deze tentoonstelling wordt een prachtig boek gepresenteerd met daarin het verhaal van Sulaiman Ali. Dit boek met 112 pagina’s is geschreven door Bob Gevers en staat  boordevol kleurreprodukties  Veel van de schilderijen uit de periode voor 2012  bestaan niet meer. Gelukkig waren er van de meeste werken nog foto’s. Het boek is voor 25 euro te koop in Kunsthal Hof 88 en in de boekhandel             

   Galerie Beeld & Aambeeld

   Galerie Beeld & Aambeeld

   De Walstraat is één van de oudste en gezelligste straatjes in het mooie centrum van Enschede. Toch lopen veel mensen er gemakkelijk aan voorbij. Een gemiste kans, want hier zitten veel leuke winkels, restaurantjes, ateliers en galeries.

   Galerie Àlafran

   Galerie Àlafran

   onze galerie vindt u kunstwerken van professionele kunstenaars, die hun beste werk tonen. In de vijf verschillende stijlkamers komen diverse kunstuitingen optimaal tot hun recht.

   Volksgalerie DVA Roombeek

   Volksgalerie DVA Roombeek

   Wisten jullie al dat op het roombeek een prachtige Galerie gevestigd is ?
   Volksgalerie DVA Brouwerijplein 39 Enschede.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • La ragazza del futuro in Filmhuis Oldenzaal

   La ragazza del futuro in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 3 oktober vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘La ragazza del futuro’. Een jonge vrouw strijdt in het Sicilië van de jaren zestig tegen de eeuwenoude traditie van het ‘herstellende huwelijk’ en vecht voor zelfbeschikking.

   Toen ik je zag in Filmhuis Oldenzaal

   Toen ik je zag in Filmhuis Oldenzaal

   Op woensdag 27 september vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Toen ik je zag’. Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling.

   Allelujah in Filmhuis Oldenzaal

   Allelujah in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 26 september vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Allelujah’. Een warm, ontroerend en komisch drama over ouder worden, maar niet bij de pakken neerzitten. De nieuwe bioscoophit uit Engeland!

Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

Het huidige onderkomen in het fraaie en eveneens historische Rectorshuis aan de Prinsenstraat biedt helaas te weinig ruimte voor de ambities van het museum. Sigrid Ivo, directeur van het Stedelijk Museum Almelo: “In het Hofkeshuis hebben we straks vier keer zo veel ruimte als nu. Daardoor kunnen we er grotere, bovenregionale exposities organiseren, waardoor we meer bezoekers kunnen trekken. Niet alleen uit Almelo, maar ook van ver daarbuiten. Dat hebben we gezien met de expositie over Barbie. Ondanks corona trok die heel veel bezoekers.”

Herinrichting op nieuwe locatie

Inmiddels heeft het Stedelijk Museum Almelo contact gelegd met Opera Amsterdam en Studio Louter. Samen met hen en in samenspraak met diverse partijen in Almelo, waaronder Almelo Promotie, ligt er nu een eerste concept voor een herinrichtingsplan van het Hofkeshuis.

Opera Amsterdam en Studio Louter zijn  gespecialiseerd in herinrichting en conceptontwikkeling van musea en hebben een nationale en internationale reputatie in museale projecten. Zij deden bijvoorbeeld de herinrichting van Museum Boerhaave te Leiden dat in 2019-2020 werd uitgeroepen tot Museum of the Year. Het aardige is dat mede-eigenaar van Opera Amsterdam, Jeroen Luttikhuis, tot zijn achttiende in Almelo heeft gewoond. Zo blijft ook met de nieuwe inrichting de nauwe relatie met Almelo.

 Publiekstrekker

De centrale ligging van het Stedelijk Museum Almelo zal straks een extra toevoeging zijn voor de Grotestraat Noord. Maar de grote publiekstrekker wordt de muurschildering in de stijlkamer op de eerste verdieping, een grisaille. Deze grisaille stelt de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus in Rome voor en is uniek voor Nederland. Samen met het Hofkeshuis wordt de grisaille de komende maande gerestaureerd. Daarvoor heeft de gemeente Almelo gelden ter beschikking gesteld.

De directeur ziet met het nieuwe onderkomen ook meer mogelijkheden voor samenwerking met andere musea. “Daarmee kunnen we niet alleen bezoekers uit Almelo trekken, maar uit heel Twente en de rest van Nederland.”

Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Almelo straks meer ruimte zodat het zich met een nieuwe en grotere presentatie meer kan richten op de belevingswereld van jongeren. Een uitgebreid educatie- en activiteitenprogramma gericht op hightech en innovatie zal dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘nieuwe’ museum vormen. “Dit doen we in samenwerking met onder andere de bibliotheek, Kepa, Tetem en hightech bedrijven in Almelo. Ons streven is dat iedere scholier uit Almelo minstens een keer naar het museum komt.” Verder zijn er plannen voor een museumwinkel, in samenwerking met lokale ondernemers.

Verbinding maken

Het museum wil op allerlei gebieden en met allerlei doelgroepen de verbinding maken. Het wil een plek in de stad zijn waar het bruist van de activiteiten. Het moet voor drie generaties interessant en aansprekend zijn.

Dat niet alleen. De stijlkamer met de grisaille is bij uitstek geschikt voor representatieve ontvangsten. De gemeente en zakelijke partijen kunnen er gebruik van maken voor de ontvangst van relaties of het uitreiken van lintjes. Het Hofkeshuis kan ook een locatie worden voor bijzondere ontvangsten en vergaderingen in een exclusieve ambiance. Zelfs trouwen in de achttiende-eeuwse stijlkamer behoort tot de mogelijkheden. Ter verzorging van de bijbehorende catering wil het museum samenwerken met lokale horecaondernemers.

Al met al ziet Ivo een toekomst voor zich met veel reuring mede dankzij de toekomstige ‘buurman’, bierbrouwerij en proeflokaal Zwarte Parochie.

 

Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo

www.stedelijkmuseumalmelo.nl

dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur

X