fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

Het huidige onderkomen in het fraaie en eveneens historische Rectorshuis aan de Prinsenstraat biedt helaas te weinig ruimte voor de ambities van het museum. Sigrid Ivo, directeur van het Stedelijk Museum Almelo: “In het Hofkeshuis hebben we straks vier keer zo veel ruimte als nu. Daardoor kunnen we er grotere, bovenregionale exposities organiseren, waardoor we meer bezoekers kunnen trekken. Niet alleen uit Almelo, maar ook van ver daarbuiten. Dat hebben we gezien met de expositie over Barbie. Ondanks corona trok die heel veel bezoekers.”

Herinrichting op nieuwe locatie

Inmiddels heeft het Stedelijk Museum Almelo contact gelegd met Opera Amsterdam en Studio Louter. Samen met hen en in samenspraak met diverse partijen in Almelo, waaronder Almelo Promotie, ligt er nu een eerste concept voor een herinrichtingsplan van het Hofkeshuis.

Opera Amsterdam en Studio Louter zijn  gespecialiseerd in herinrichting en conceptontwikkeling van musea en hebben een nationale en internationale reputatie in museale projecten. Zij deden bijvoorbeeld de herinrichting van Museum Boerhaave te Leiden dat in 2019-2020 werd uitgeroepen tot Museum of the Year. Het aardige is dat mede-eigenaar van Opera Amsterdam, Jeroen Luttikhuis, tot zijn achttiende in Almelo heeft gewoond. Zo blijft ook met de nieuwe inrichting de nauwe relatie met Almelo.

 Publiekstrekker

De centrale ligging van het Stedelijk Museum Almelo zal straks een extra toevoeging zijn voor de Grotestraat Noord. Maar de grote publiekstrekker wordt de muurschildering in de stijlkamer op de eerste verdieping, een grisaille. Deze grisaille stelt de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus in Rome voor en is uniek voor Nederland. Samen met het Hofkeshuis wordt de grisaille de komende maande gerestaureerd. Daarvoor heeft de gemeente Almelo gelden ter beschikking gesteld.

De directeur ziet met het nieuwe onderkomen ook meer mogelijkheden voor samenwerking met andere musea. “Daarmee kunnen we niet alleen bezoekers uit Almelo trekken, maar uit heel Twente en de rest van Nederland.”

Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Almelo straks meer ruimte zodat het zich met een nieuwe en grotere presentatie meer kan richten op de belevingswereld van jongeren. Een uitgebreid educatie- en activiteitenprogramma gericht op hightech en innovatie zal dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘nieuwe’ museum vormen. “Dit doen we in samenwerking met onder andere de bibliotheek, Kepa, Tetem en hightech bedrijven in Almelo. Ons streven is dat iedere scholier uit Almelo minstens een keer naar het museum komt.” Verder zijn er plannen voor een museumwinkel, in samenwerking met lokale ondernemers.

Verbinding maken

Het museum wil op allerlei gebieden en met allerlei doelgroepen de verbinding maken. Het wil een plek in de stad zijn waar het bruist van de activiteiten. Het moet voor drie generaties interessant en aansprekend zijn.

Dat niet alleen. De stijlkamer met de grisaille is bij uitstek geschikt voor representatieve ontvangsten. De gemeente en zakelijke partijen kunnen er gebruik van maken voor de ontvangst van relaties of het uitreiken van lintjes. Het Hofkeshuis kan ook een locatie worden voor bijzondere ontvangsten en vergaderingen in een exclusieve ambiance. Zelfs trouwen in de achttiende-eeuwse stijlkamer behoort tot de mogelijkheden. Ter verzorging van de bijbehorende catering wil het museum samenwerken met lokale horecaondernemers.

Al met al ziet Ivo een toekomst voor zich met veel reuring mede dankzij de toekomstige ‘buurman’, bierbrouwerij en proeflokaal Zwarte Parochie.

 

Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo

www.stedelijkmuseumalmelo.nl

dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur