fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • BIJZONDERE SPOORVERNIEUWING BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   BIJZONDERE SPOORVERNIEUWING BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   Zondag 31 maart, op 1e Paasdag, start het seizoen voor Museum Buurtspoorweg en opent zij haar deuren weer wekelijks voor publiek. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van een nieuw seizoen. Niet alleen is er gewerkt aan het programma, maar ook aan het spoor.

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer. Hij volgde onderwijs aan de Academie van Beeldende Kunsten en technische wetenschappen in Rotterdam. In 1901 trok hij naar Dusseldorf en volgende daar een opleiding tot beeldhouwer, waarna hij zich in 1906 vestigde in den Haag.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Stift Musical Encounters: Jonge talenten schitteren in Twente

   Stift Musical Encounters: Jonge talenten schitteren in Twente

   Beleef kamermuziek op het hoogste niveau tijdens de Stift Musical Encounters! Van 29 april tot 4 mei 2024 strijken ruim 25 getalenteerde jonge musici neer in het prachtige Twente. Onder leiding van zeven gerenommeerde masters, waaronder violist Daniel Rowland, celliste Maja Bogdanovic en pianiste Natacha Kudritskaya zijn er repetities, een-op-een lessen en workshops.

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice. De Orpheus-mythe is onverslijtbaar. Het verhaal over de zanger die afdaalt in de onderwereld om zijn geliefde Eurydice terug te halen uit de dood, is honderden malen verteld. Op 13 april gaat bij de Reisopera de nieuwe operaproductie Orphée et Eurydice van Gluck in première in Enschede.

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   De jaarlijkse Kustmanifestatie Kunstmoment Diepenheim is weer in aantocht. Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 april a.s. wordt dit unieke evenement op 45 bijzondere locaties gehouden. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het centrum van Diepenheim, maar ook in de mooie omgeving van het stadje.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Ook in het voorjaar zijn er in Kunsthal Hof 88 in Almelo prachtige tentoonstellingen te bezoeken. Tot en met zondag 31 maart kunnen bezoekers nog genieten van de overzichtstentoonstelling ‘Henk Lassche, meester in Olieverf’ waarbij een prachtig overzicht te zien is van de werken van de Twentse schilder Henk Lassche.

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   De jaarlijkse Kustmanifestatie Kunstmoment Diepenheim is weer in aantocht. Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 april a.s. wordt dit unieke evenement op 45 bijzondere locaties gehouden. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het centrum van Diepenheim, maar ook in de mooie omgeving van het stadje.

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief in Enschede is al meer dan 35 jaar de enige fotogalerie in de regio. Objektief is een platform voor gevestigde, maar ook voor talentvolle, jonge fotografen. We richten ons in ons aanbod op kwalitatief hoogstaande meestal Nederlandse fotografie in al zijn vormen. Met spraakmakende exposities willen wij een divers publiek bereiken.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaliber Kunstenschool

   Kaliber Kunstenschool

   Iedereen kan leren zingen, en je kunt vaak meer met je stem dan je denkt! Of je nou houdt van pop, rock, country, musical of klassieke aria’s: jij bepaalt samen met de docent het repertoire. Tijdens zangles leer je de mogelijkheden van je stem optimaal te benutten.

   Ontdek de Achterhoek!

   Ontdek de Achterhoek!

   Bezoek eeuwenoude kastelen, toonaangevende musea en idyllische wijngaarden te midden van het alom geprezen coulisselandschap. De Achterhoek heeft het allemaal!

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

Het huidige onderkomen in het fraaie en eveneens historische Rectorshuis aan de Prinsenstraat biedt helaas te weinig ruimte voor de ambities van het museum. Sigrid Ivo, directeur van het Stedelijk Museum Almelo: “In het Hofkeshuis hebben we straks vier keer zo veel ruimte als nu. Daardoor kunnen we er grotere, bovenregionale exposities organiseren, waardoor we meer bezoekers kunnen trekken. Niet alleen uit Almelo, maar ook van ver daarbuiten. Dat hebben we gezien met de expositie over Barbie. Ondanks corona trok die heel veel bezoekers.”

Herinrichting op nieuwe locatie

Inmiddels heeft het Stedelijk Museum Almelo contact gelegd met Opera Amsterdam en Studio Louter. Samen met hen en in samenspraak met diverse partijen in Almelo, waaronder Almelo Promotie, ligt er nu een eerste concept voor een herinrichtingsplan van het Hofkeshuis.

Opera Amsterdam en Studio Louter zijn  gespecialiseerd in herinrichting en conceptontwikkeling van musea en hebben een nationale en internationale reputatie in museale projecten. Zij deden bijvoorbeeld de herinrichting van Museum Boerhaave te Leiden dat in 2019-2020 werd uitgeroepen tot Museum of the Year. Het aardige is dat mede-eigenaar van Opera Amsterdam, Jeroen Luttikhuis, tot zijn achttiende in Almelo heeft gewoond. Zo blijft ook met de nieuwe inrichting de nauwe relatie met Almelo.

 Publiekstrekker

De centrale ligging van het Stedelijk Museum Almelo zal straks een extra toevoeging zijn voor de Grotestraat Noord. Maar de grote publiekstrekker wordt de muurschildering in de stijlkamer op de eerste verdieping, een grisaille. Deze grisaille stelt de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus in Rome voor en is uniek voor Nederland. Samen met het Hofkeshuis wordt de grisaille de komende maande gerestaureerd. Daarvoor heeft de gemeente Almelo gelden ter beschikking gesteld.

De directeur ziet met het nieuwe onderkomen ook meer mogelijkheden voor samenwerking met andere musea. “Daarmee kunnen we niet alleen bezoekers uit Almelo trekken, maar uit heel Twente en de rest van Nederland.”

Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Almelo straks meer ruimte zodat het zich met een nieuwe en grotere presentatie meer kan richten op de belevingswereld van jongeren. Een uitgebreid educatie- en activiteitenprogramma gericht op hightech en innovatie zal dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘nieuwe’ museum vormen. “Dit doen we in samenwerking met onder andere de bibliotheek, Kepa, Tetem en hightech bedrijven in Almelo. Ons streven is dat iedere scholier uit Almelo minstens een keer naar het museum komt.” Verder zijn er plannen voor een museumwinkel, in samenwerking met lokale ondernemers.

Verbinding maken

Het museum wil op allerlei gebieden en met allerlei doelgroepen de verbinding maken. Het wil een plek in de stad zijn waar het bruist van de activiteiten. Het moet voor drie generaties interessant en aansprekend zijn.

Dat niet alleen. De stijlkamer met de grisaille is bij uitstek geschikt voor representatieve ontvangsten. De gemeente en zakelijke partijen kunnen er gebruik van maken voor de ontvangst van relaties of het uitreiken van lintjes. Het Hofkeshuis kan ook een locatie worden voor bijzondere ontvangsten en vergaderingen in een exclusieve ambiance. Zelfs trouwen in de achttiende-eeuwse stijlkamer behoort tot de mogelijkheden. Ter verzorging van de bijbehorende catering wil het museum samenwerken met lokale horecaondernemers.

Al met al ziet Ivo een toekomst voor zich met veel reuring mede dankzij de toekomstige ‘buurman’, bierbrouwerij en proeflokaal Zwarte Parochie.

 

Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo

www.stedelijkmuseumalmelo.nl

dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur

X