fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • BIJZONDERE SPOORVERNIEUWING BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   BIJZONDERE SPOORVERNIEUWING BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   Zondag 31 maart, op 1e Paasdag, start het seizoen voor Museum Buurtspoorweg en opent zij haar deuren weer wekelijks voor publiek. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van een nieuw seizoen. Niet alleen is er gewerkt aan het programma, maar ook aan het spoor.

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer. Hij volgde onderwijs aan de Academie van Beeldende Kunsten en technische wetenschappen in Rotterdam. In 1901 trok hij naar Dusseldorf en volgende daar een opleiding tot beeldhouwer, waarna hij zich in 1906 vestigde in den Haag.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Stift Musical Encounters: Jonge talenten schitteren in Twente

   Stift Musical Encounters: Jonge talenten schitteren in Twente

   Beleef kamermuziek op het hoogste niveau tijdens de Stift Musical Encounters! Van 29 april tot 4 mei 2024 strijken ruim 25 getalenteerde jonge musici neer in het prachtige Twente. Onder leiding van zeven gerenommeerde masters, waaronder violist Daniel Rowland, celliste Maja Bogdanovic en pianiste Natacha Kudritskaya zijn er repetities, een-op-een lessen en workshops.

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice

   Nederlandse Reisopera brengt vanaf 13 april nieuwe productie Orphée et Eurydice. De Orpheus-mythe is onverslijtbaar. Het verhaal over de zanger die afdaalt in de onderwereld om zijn geliefde Eurydice terug te halen uit de dood, is honderden malen verteld. Op 13 april gaat bij de Reisopera de nieuwe operaproductie Orphée et Eurydice van Gluck in première in Enschede.

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   De jaarlijkse Kustmanifestatie Kunstmoment Diepenheim is weer in aantocht. Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 april a.s. wordt dit unieke evenement op 45 bijzondere locaties gehouden. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het centrum van Diepenheim, maar ook in de mooie omgeving van het stadje.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Ook in het voorjaar zijn er in Kunsthal Hof 88 in Almelo prachtige tentoonstellingen te bezoeken. Tot en met zondag 31 maart kunnen bezoekers nog genieten van de overzichtstentoonstelling ‘Henk Lassche, meester in Olieverf’ waarbij een prachtig overzicht te zien is van de werken van de Twentse schilder Henk Lassche.

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   Honderd Optimisten in Markvelde tijdens Kunstmoment

   De jaarlijkse Kustmanifestatie Kunstmoment Diepenheim is weer in aantocht. Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 april a.s. wordt dit unieke evenement op 45 bijzondere locaties gehouden. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het centrum van Diepenheim, maar ook in de mooie omgeving van het stadje.

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief in Enschede is al meer dan 35 jaar de enige fotogalerie in de regio. Objektief is een platform voor gevestigde, maar ook voor talentvolle, jonge fotografen. We richten ons in ons aanbod op kwalitatief hoogstaande meestal Nederlandse fotografie in al zijn vormen. Met spraakmakende exposities willen wij een divers publiek bereiken.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaliber Kunstenschool

   Kaliber Kunstenschool

   Iedereen kan leren zingen, en je kunt vaak meer met je stem dan je denkt! Of je nou houdt van pop, rock, country, musical of klassieke aria’s: jij bepaalt samen met de docent het repertoire. Tijdens zangles leer je de mogelijkheden van je stem optimaal te benutten.

   Ontdek de Achterhoek!

   Ontdek de Achterhoek!

   Bezoek eeuwenoude kastelen, toonaangevende musea en idyllische wijngaarden te midden van het alom geprezen coulisselandschap. De Achterhoek heeft het allemaal!

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Het internationale landschap

Bossen, bergen, winters, zee en weide. Rijksmuseum Twenthe neemt je mee naar een tijd waarin kunstenaars wereldwijd de natuur omarmden, hun eigen land doorkruisten en op zoek gingen naar het bijzondere en het spectaculaire om hen heen.

Naar buiten!

De reis begint in de negentiende eeuw, een periode waarin kunstenaars een nieuwe kijk ontwikkelen op het schilderen van landschappen. Ze tekenen en schilderen herkenbare plekken. Naar buiten, lopen totdat je een schilderachtig plekje hebt gevonden of verrast wordt door een donderbui. Want, zo zegt de Nederlandse kunstenaar Willem Roelofs (1822-1897), “met boos weer is de natuur […] hem het liefst.” Kunstenaars kiezen bewust voor het eigen landschap – dat wat zij overal om hen heen zien. Dit gebeurt niet alleen in Nederland. Deze ontwikkeling is wereldwijd terug te zien in werk uit die periode.

Kunstenaarskolonies en rondtrekkende kunstenaars

De tentoonstelling toont de wereldwijde opkomst van kunstenaarskolonies, zoals de School van Barbizon, de Haagse School en de Hudson River School. Kunstenaars trokken door hun eigen landschap, geïnspireerd door het unieke, het eigene en het onontdekte in hun omgeving. In het voormalige Russische keizerrijk trekken kunstenaars van de groep ‘De Zwervers’ (Peredvizjniki) door het land om het eigen bos- en weidelandschap te schilderen en in Japan reizen kunstenaars langs de Tokaido, een weg die Tokio met Kyoto verbindt.

Vrouwelijke kunstenaars

Niet alleen mannelijke kunstenaars trokken naar buiten. In de tweede helft van de negentiende eeuw zie je ook een opvallende opkomst van vrouwelijke landschapsschilders. Deze vrouwen zetten zich in voor meer vrijheid en sluiten zich aan bij kunstenaarskolonies, waardoor zij toegang krijgen tot

schilderonderwijs en gezamenlijk naar buiten kunnen. Marie Bilders-van Bosse tekent in de duinen bij Scheveningen en schildert in Oosterbeek. Betzy Akersloot-Berg, een leerling van Hendrik Willem Mesdag, werkt onder andere op Vlieland. In de Verenigde Staten sluiten Susie Barstow en Julie Hart Beers zich aan bij de Hudson River School. Ook zij ontvangen geen offi ciële kunstopleiding maar vallen op met hun bijdragen aan de kunst en hun streven naar vrijheid en gelijkheid. Ontdek het werk van deze vooruitstrevende vrouwen in deze tentoonstelling, naast dat van hun mannelijke collega’s.

Vergelijken

In de tentoonstelling zijn ruim 70 werken van over de hele wereld te zien in een thematische opzet, waarbij winterlandschappen, zeegezichten en boslandschappen uit verschillende landen naast elkaar getoond worden. Ontdek zo hoe, ondanks de zoektocht naar nationale identiteit, de werken vaak opvallend veel gemeen hebben. Laat je verrassen door deze overeenkomsten tussen kunstenaars van over de hele wereld.

17 februari t/m 9 juni 2024

Houtskool x 9 kunstenaars

‘Houtskool x 9 kunstenaars’, met in de hoofdrol één van de oudste tekenmaterialen ter wereld, toont de diversiteit en de veelzijdigheid van houtskoolkunst aan de hand van negen gerenommeerde kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Van kleine, studieuze tekeningen tot indrukwekkende driedimensionale installaties. En van gedetailleerde composities in lichtgrijze tonen tot abstracte werken opgebouwd uit krachtige, diepzwarte lijnen. ‘Houtskool x 9 kunstenaars’ is het resultaat van een unieke samenwerking, waarbij de kunstenaars intensief met elkaar optrokken, ateliergeheimen deelden en elkaar inspireerden.

Kunstenaars

Er is werk te zien van de Nederlandse kunstenaars Agatha van Amée, Jitske Bakker, Emmy Bergsma, Gerben Dirven en Lisanne Sloots en van Susanne von Bülow, Daniela Baumann en Benjamin Nachtwey uit Duitsland en Fabrice Cazenave uit Frankrijk.

Zij kwamen samen in cultureel centrum en museum Kloster Bentlage in Rheine (Duitsland en gingen gezamenlijk aan de slag, niet alleen met het stoken van houtskool maar ook met het uitwisselen van ideeën en het presenteren van werk. De samenwerking ontstond vanuit de overtuiging dat het delen van kennis de artistieke uniciteit niet bedreigt, maar deze juist versterkt. Het resultaat van deze intensieve samenwerking is binnenkort te zien in Rijksmuseum Twenthe. Hier presenteren de kunstenaars niet alleen bestaande werken, maar ook nieuwe werken die zijn gemaakt tijdens de inspirerende werkperiodes in Kloster Bentlage en daarna.

t/m 5 mei 2024

 1. Akseli Gallen-Kallela, Donderwolken aan de horizon, 1897, olieverf op doek, 37 x 47 cm, Gösta Serlachius Fine Arts Foundation, Mänttä.
 2. Utagawa Hiroshige, Rivierlandschap onderaan de berg Fuji, ongedateerd, kleurenhoutsnede, 19,7 x 31,8 cm, Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum, Photo: Finnish National Gallery / Jenni Nurminen.
 3. Marie Bilders-van Bosse, Eikenlaan in de nazomer, 1880-1900, olieverf op doek, 54 x 76 cm, Rijksmuseum Amsterdam.
 4. Agatha van Amée, if no one gave it a thought, 2022, houtskool op papier, 100 x 140 cm, courtesy the artist
X