fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

      De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

      In 2023 is het 25 jaar geleden dat het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is opgericht. Dit jubileum krijgt ook gestalte in de kerstgroepententoonstelling die dit jaar vanaf woensdag 6 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 in de voormalige Antonius van...

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie en krijg een plekje in de grote Barbietentoonstelling van het Stedelijk Museum Almelo. In 2024 wordt Barbie 65 jaar en daar hoort een feestje bij. Daarom nodigt het Stedelijk Museum Almelo alle creatievelingen en Barbiefans uit om een feestelijke outfit voor Barbie te ontwerpen.

      Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

      Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

      In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

      OP GOEDE VOET MET DE AARDE

      OP GOEDE VOET MET DE AARDE

      Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Zevende Meezing Messiah in Carré

      Zevende Meezing Messiah in Carré

      Op zondag 10 december 2023 organiseren de Nederlandse Reisopera en Koninklijk Theater Carré voor de zevende keer een Meezing Messiah in Carré. Samen met max. 1000 amateurzangers wordt Händels oratorium ‘Messiah’ uitgevoerd. De muzikale leiding is in handen van dirigent Klaas-Jan de Groot. Zangliefhebbers kunnen zich aanmelden om mee te doen: koorervaring is niet vereist!

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Perron1 presenteert: Isis van Duijn

      Perron1 presenteert: Isis van Duijn

      Perron1 ooit de wachtkamer 3e klas is de perfect gekozen plek voor deze installatie die mede doordat de ruimte niet te betreden is een extra dimensie krijgt. Het confronteert de mensen die reizen met het fenomeen ‘wachten’ en hoe de  ‘verloren tijd’  zinvol te besteden .

      Izabela Dusinska – La magie du métier

      Izabela Dusinska – La magie du métier

      Izabela Dusinska (1980) is een Nederlandse fotograaf met een Poolse achtergrond, ze woont en werkt in Hengelo. Zij staat vooral bekend om haar boeiende portretten, waarin onderwerpen vaak in intieme settings en poses te zien zijn.

      Galerie Àlafran

      Galerie Àlafran

      onze galerie vindt u kunstwerken van professionele kunstenaars, die hun beste werk tonen. In de vijf verschillende stijlkamers komen diverse kunstuitingen optimaal tot hun recht.

      De absente baron

      De absente baron

      Larissa Esvelt toont een installatie in het Kunst-Torentje en werken in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

      PLECHELMUS KRONIEK

      PLECHELMUS KRONIEK

      Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend. In beknopte vorm zijn deze verhalen eveneens op te halen via QR-codes in het veengebied. Kortom een mooi project waar veel mensen en de natuur iets aan hebben.

Veenbeleving
“Als Stichting Schaapskudde willen we een stukje veenbeleving meegeven”, aldus voorzitter Toon Tankink. Vaak vragen bezoekers van de schaapskooi zich af “waar zijn de schapen nou?”. Die zijn dan aan het werk, met de begrazing van het hoogveengebied. De herder en zijn kudde zijn op te sporen via een track-systeem. Maar hoe mooi is het dat je – op weg naar de kudde – meer te weten kunt komen over het Haaksbergerveen?” Het idee om beknopte veenverhalen te delen via QR-codes in het veld en deze nog eens uitgebreid te vertellen in een handzaam, lekker leesbaar boekje, is uit Tankinks koker afkomstig. Met Frans de Lugt, oud-journalist van TCTubantia, haalde hij professionele versterking in huis. Han en Lia van Hagen zorgden voor een mooie beschrijving met prachtige foto’s van de flora en fauna in het veen. Samen tekenden ze voor de samenstelling van het boekje met teksten en foto’s.

Presentatie op Lente in de Kooi (Lammetjesdag) 2023
In de loop der eeuwen heeft zich heel wat afgespeeld in het Haaksbergerveen. Tankink verzamelde al verschillende boeiende verhalen. Zoals over het neerstorten tijdens de Tweede Wereldoorlog van zowel een Engels als een Duits vliegtuig en in 1988 van een F-16 straaljager in het veen.
Over bijzondere veenbewoners, over turfsteken, smokkelen en veenbranden.
Verder valt er veel te vertellen over de ontstaansgeschiedenis, wat er leeft, groeit en bloeit en over het reilen en zeilen van de schaapskudde vanaf 1985. De samenstellers kregen hulp van onder meer de Historische Kring en het IVN. Op plekken waarover iets bijzonders is te zeggen, zijn paaltjes geplaatst met QR-codes, die via de camera van de smartphone het beknopte verhaal prijsgeven. De uitgebreide versie is opgenomen in het boekje, vergezeld door foto’s. Het is gepresenteerd op de zeer druk bezochte Lammetjesdag 2023 (tweede paasdag 10 april) met naar schatting 3000 bezoekers. Het boekje is voor 10 euro te koop in het bezoekers-centrum bij de schaapskooi (elke dag geopend van 12.00 tot 16.30 uur).
Achter in het boekje staat een handige kaart van het Haaksbergerveen met daarop een 12 km lange wandel- of fietstocht. Deze begint en eindigt bij het bezoekerscentrum aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen.

X