fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • De ambachtsman achter het kunstwerk

      De ambachtsman achter het kunstwerk

      Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

      Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

      Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

      Pianofestival Twente

      Pianofestival Twente

      Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

      Beleef het in Hertme!

      Beleef het in Hertme!

      Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

      Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

      Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

      De raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera is verheugd mee te delen dat per 1 september 2024 een nieuwe, tweehoofdige directie aan het roer zal staan. De Britse regisseur Sam Brown en de huidige interim-directeur Rudy van Wijk zullen de taken van respectievelijk artistiek directeur en algemeen directeur op zich nemen. 

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Alles wordt mooier met KUNSTlicht!

      Alles wordt mooier met KUNSTlicht!

      Welkom bij Het Lichtatelier. Wij nemen u mee naar onze werkplaats, winkel en museum waar wij originele lampen en klokken uit de tijd van de Industriële Revolutie nieuw leven inblazen. Kijkt u vooral goed rond!

      Meesters van de Wolvecampprijs

      Meesters van de Wolvecampprijs

      Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

      Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

      Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

      Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

      Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

      Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

      De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • De Kruidenhof te Mallum

      De Kruidenhof te Mallum

      De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

      Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

      Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

      We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

      Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Heiligenbeeldenmuseum 25 jaar bestaan
Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”
Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan. Enerzijds wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van het museum in die 25 jaar, anderzijds wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht. Een nieuwgemaakte jubileumfilm brengt zowel het jubileum als het thema op verrassende wijze in beeld. In de loop van het museumseizoen wordt daarnaast een aantal extra activiteiten georganiseerd die via de website en perspublicaties tijdig worden aangekondigd. Een prominente plaats wordt zeker ingericht voor de ingebruikneming van de nieuwe depotruimte voor het museum, die op dit moment in aanbouw is.

Het kruis en het crucifix
Al ver voor het christendom was het kruis bekend als sacraal symbool: het wielkruis als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk en het hengselkruis als teken van leven. Het kruis is dus niet van christelijke oorsprong. Doordat Jezus stierf aan een kruis is dit teken in tal van vormen echter een bijna exclusief christelijk symbool geworden.
De betekenis van het Latijnse kruis, het bekendste christelijke symbool, is afgeleid van het geloof dat Jezus door de Romeinen gekruisigd werd. Kruisiging was in het Romeinse rijk een vaak gebruikte methode om slaven en niet-Romeinen die misdaden hadden begaan te executeren. De veroordeelde werd aan het kruishout vastgebonden of gespijkerd zodanig, dat het vernederende en zeer pijnlijke stervensproces dagen in beslag kon nemen. Om het stervensproces eventueel te versnellen werden ook wel de botten van de benen gebroken. Deze martelmethode kwam via de Carthagers bij de Romeinen terecht. Het kruis bestond uit een verticaal in de grond gestoken paal waarbij soms, maar lang niet altijd, een horizontaal stuk aan het verticale deel werd bevestigd. In het christendom wordt in het algemeen aangenomen dat het om een paal met horizontale dwarsbalk ging, zoals meestal wordt afgebeeld. Veel historici zijn echter van mening dat de Romeinen een T-vormig kruis gebruikten waarbij een dwarsbalk op de verticale paal werd bevestigd.

Torenbezichtiging
Op de zaterdagen vanaf 8 april t/m 28 oktober bestaat vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. De bezoekers worden begeleid door een museumvrijwilliger die ook relevante informatie verstrekt. De bezichtiging is voor eigen risico.
Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden. Tel. 0575 55 64 88 (alleen tijdens openingstijden). Geopend vanaf zaterdag 1 april t/m zondag 29 oktober, iedere dag, behalve maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. 2de Paasdag en 2de Pinksterdag geopend. Toegangsprijs € 7.50, kinderen t/m 12 jaar gratis, museumkaart geldig.