fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

      De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

      In 2023 is het 25 jaar geleden dat het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is opgericht. Dit jubileum krijgt ook gestalte in de kerstgroepententoonstelling die dit jaar vanaf woensdag 6 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 in de voormalige Antonius van...

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

      Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie en krijg een plekje in de grote Barbietentoonstelling van het Stedelijk Museum Almelo. In 2024 wordt Barbie 65 jaar en daar hoort een feestje bij. Daarom nodigt het Stedelijk Museum Almelo alle creatievelingen en Barbiefans uit om een feestelijke outfit voor Barbie te ontwerpen.

      Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

      Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

      In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

      OP GOEDE VOET MET DE AARDE

      OP GOEDE VOET MET DE AARDE

      Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Zevende Meezing Messiah in Carré

      Zevende Meezing Messiah in Carré

      Op zondag 10 december 2023 organiseren de Nederlandse Reisopera en Koninklijk Theater Carré voor de zevende keer een Meezing Messiah in Carré. Samen met max. 1000 amateurzangers wordt Händels oratorium ‘Messiah’ uitgevoerd. De muzikale leiding is in handen van dirigent Klaas-Jan de Groot. Zangliefhebbers kunnen zich aanmelden om mee te doen: koorervaring is niet vereist!

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Perron1 presenteert: Isis van Duijn

      Perron1 presenteert: Isis van Duijn

      Perron1 ooit de wachtkamer 3e klas is de perfect gekozen plek voor deze installatie die mede doordat de ruimte niet te betreden is een extra dimensie krijgt. Het confronteert de mensen die reizen met het fenomeen ‘wachten’ en hoe de  ‘verloren tijd’  zinvol te besteden .

      Izabela Dusinska – La magie du métier

      Izabela Dusinska – La magie du métier

      Izabela Dusinska (1980) is een Nederlandse fotograaf met een Poolse achtergrond, ze woont en werkt in Hengelo. Zij staat vooral bekend om haar boeiende portretten, waarin onderwerpen vaak in intieme settings en poses te zien zijn.

      Galerie Àlafran

      Galerie Àlafran

      onze galerie vindt u kunstwerken van professionele kunstenaars, die hun beste werk tonen. In de vijf verschillende stijlkamers komen diverse kunstuitingen optimaal tot hun recht.

      De absente baron

      De absente baron

      Larissa Esvelt toont een installatie in het Kunst-Torentje en werken in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

      Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

      Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

Heiligenbeeldenmuseum 25 jaar bestaan
Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”
Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan. Enerzijds wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van het museum in die 25 jaar, anderzijds wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht. Een nieuwgemaakte jubileumfilm brengt zowel het jubileum als het thema op verrassende wijze in beeld. In de loop van het museumseizoen wordt daarnaast een aantal extra activiteiten georganiseerd die via de website en perspublicaties tijdig worden aangekondigd. Een prominente plaats wordt zeker ingericht voor de ingebruikneming van de nieuwe depotruimte voor het museum, die op dit moment in aanbouw is.

Het kruis en het crucifix
Al ver voor het christendom was het kruis bekend als sacraal symbool: het wielkruis als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk en het hengselkruis als teken van leven. Het kruis is dus niet van christelijke oorsprong. Doordat Jezus stierf aan een kruis is dit teken in tal van vormen echter een bijna exclusief christelijk symbool geworden.
De betekenis van het Latijnse kruis, het bekendste christelijke symbool, is afgeleid van het geloof dat Jezus door de Romeinen gekruisigd werd. Kruisiging was in het Romeinse rijk een vaak gebruikte methode om slaven en niet-Romeinen die misdaden hadden begaan te executeren. De veroordeelde werd aan het kruishout vastgebonden of gespijkerd zodanig, dat het vernederende en zeer pijnlijke stervensproces dagen in beslag kon nemen. Om het stervensproces eventueel te versnellen werden ook wel de botten van de benen gebroken. Deze martelmethode kwam via de Carthagers bij de Romeinen terecht. Het kruis bestond uit een verticaal in de grond gestoken paal waarbij soms, maar lang niet altijd, een horizontaal stuk aan het verticale deel werd bevestigd. In het christendom wordt in het algemeen aangenomen dat het om een paal met horizontale dwarsbalk ging, zoals meestal wordt afgebeeld. Veel historici zijn echter van mening dat de Romeinen een T-vormig kruis gebruikten waarbij een dwarsbalk op de verticale paal werd bevestigd.

Torenbezichtiging
Op de zaterdagen vanaf 8 april t/m 28 oktober bestaat vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. De bezoekers worden begeleid door een museumvrijwilliger die ook relevante informatie verstrekt. De bezichtiging is voor eigen risico.
Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden. Tel. 0575 55 64 88 (alleen tijdens openingstijden). Geopend vanaf zaterdag 1 april t/m zondag 29 oktober, iedere dag, behalve maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. 2de Paasdag en 2de Pinksterdag geopend. Toegangsprijs € 7.50, kinderen t/m 12 jaar gratis, museumkaart geldig.

X