fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Barbie 65 Years, Always a Doll Moment

   Barbie 65 Years, Always a Doll Moment

   Ooit meer dan 1200 Barbiepoppen bij elkaar gezien? Het Stedelijk Museum Almelo viert Barbies vijfenzestigste verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. De expositie laat zien hoe Barbie is geëvolueerd van dom blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw.

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het Mystiek Theater.. waar theater een feestje is!

   Het Mystiek Theater.. waar theater een feestje is!

   Een waanzinnige avond vol entertainment zoals zang, dans en theater…. het is er allemaal! Je gaat van de Moulin Rouge naar de zinderende jungle van Afrika, en ontdekt welke dansstijlen hierbij horen. En plots kom je terecht op een Amerikaanse highschool, waar een spetterend showballet van Grease plaatsvindt.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Hubert van Mastrigt ‘Vervormde dromen en herinneringen’

   Hubert van Mastrigt ‘Vervormde dromen en herinneringen’

   Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Hubert van Mastrigt. De tentoonstelling is te zien van 15 februari t/m 22 maart 2024. De officiële opening is op zondag 18 februari om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

   Expositie Karel Leusink in de Oude Kerk te Borne

   Expositie Karel Leusink in de Oude Kerk te Borne

   Afbeeldingen van Karel zijn een weergave van zijn werkelijkheid, waarin hij streeft naar een herkenning voor iedereen. Voor hem is kunst een manier van communiceren en een reactie op te roepen; dat kan zijn van verwondering, maar ook één van “dit-(h-)erken-ik-niet”.

   Housewarming

   Housewarming

   Tijdens de Biënnale Gelderland in 2019 zag ik ‘Ethernal Sunset’ van Thijs Linssen voor het eerst. Nabij de Eusebiuskerk. Een zes meter brede projectie van een zonsondergang boven zee. Het beeld fascineerde me omdat het er enerzijds realistisch uitzag en toch iets kunstmatigs leek te hebben.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • The zone of interest in Filmhuis Oldenzaal

   The zone of interest in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 27 februari vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘The zone of interest’. De film zoomt in op het dagelijks leven van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, diens echtgenote Hedwig en hun kinderschare.

   “Neem me mee” in Filmhuis Oldenzaal

   “Neem me mee” in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 20 februari vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Neem me mee’. Ga mee op een groepsreis voor senioren vol herkenbare en humoristische situaties.

   “Jippie No More” in Filmhuis Oldenzaal

   “Jippie No More” in Filmhuis Oldenzaal

   Een leuk uitje in de voorjaarsvakantie! ‘Jippie No More!’ was geselecteerd als openingsfilm van Cinekid 2023, en won er de de Publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm én de Jeugdjury Award.

   Nieuwe korte cursussen bij Kaliber Kunstenschool: een wereld van creativiteit

   Nieuwe korte cursussen bij Kaliber Kunstenschool: een wereld van creativiteit

   De start van het nieuwe jaar brengt niet alleen frisse energie, maar ook een uitgebreid aanbod aan korte cursussen bij Kaliber Kunstenschool. Of je nu een peuter hebt die wil bewegen op muziek, een nieuwsgierig kind met een passie voor gitaar, of zelf je creatieve vaardigheden wilt aanscherpen: Kaliber heeft voor elk wat wils.

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) vindt haar oorsprong in 1999, met als doelstelling het inzichtelijk en toegankelijk maken van alle industriële ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen. Binnen de Europese Route van Industrieel Erfgoed bestaan verschillende regionale routes. Zij vertellen de industriële geschiedenis van een specifieke regio. Zo is Museum Buurtspoorweg onderdeel van de regionale route EuregioNetwerk IndustrieCultuur. Binnen deze regionale route is Museum Buurtspoorweg zelfs een Ankerpunt. De Ankerpunten binnen ERIH illustreren het hele spectrum van de Europese industriële geschiedenis. Het zijn locaties met een speciale, historische betekenis. Daarnaast speelt het aantrekkelijke, toeristische aanbod een belangrijke rol. De erkenning als ERIH-ankerpunt is zowel een kwaliteitskeurmerk als een belofte van kwaliteit voor bezoekers. Daarmee is het Museum Buurtspoorweg niet alleen regionaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal van groot belang.

Wat doet ERIH?
Waar stond de eerste fabriek in de geschiedenis? Wie bouwde de grootste stoommachine ooit? En waar vind je de modernste mijn ooit? De industrialisatie van Europa heeft het gezicht van onze planeet voorgoed veranderd en dat heeft geresulteerd in een bijzonder rijk industrieel erfgoed. Een enorm netwerk, verspreid door heel Europa. Een geschiedenis die behouden moet blijven en dus geactiveerd dient te worden. Dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van Industrieel Erfgoed. Zij verbindt de belangrijkste punten van de industrialisatie middels een specifieke route. Een spannende ontdekkingsreis langs de belangrijkste locaties in de Europese industriële geschiedenis.

Industrialisatie in Nederland
In Nederland begon het industriële tijdperk pas tegen 1860. In deze periode kon de Nederlandse overheid eindelijk investeren in onder andere een nieuwe infrastructuur en de uitbreiding van het spoorwegnet. In 1839 werden al de eerste spoorwegen in gebruik genomen, tussen Amsterdam en Haarlem. Er ontstond een spoornet van hoofdlijnen door heel Nederland, aangelegd tussen steden en streken waar voldoende vervoer van goederen en personen werd verwacht. Achterhoek en Twente bleven hierbij achter en hadden ook geen geld om een dergelijk spoornet in de eigen streek aan te leggen. Vanuit de veel aanwezige huisnijverheid ontstond echter in korte periode veel meer industrie en ondanks het achterblijven in de ontwikkeling van een eigen spoornet, was Twente wel de eerste regio in Nederland die een eigen industrieregio opzette.

Lokaalspoor spil in industrialisatie van Twente
Met name de textielindustrie groeide explosief en aangezien de vele machines draaien op steenkool, was aanvoer van deze grondstof van levensbelang. Er ontstond behoefte aan meer, maar vooral snellere vervoersmogelijkheden. Textielbaron Jan Willink, later ook wel Spoor-Jan genoemd, nam samen met een aantal andere regionale textielbaronnen het initiatief en financierde na het aannemen van de Lokaalspoorwet in 1978 een eigen lokaalspoornet in de regio Achterhoek en Twente. Een lokaalspoor dat liep vanaf Winterswijk richting Hengelo en Enschede en daar de grens over naar Ahaus, vanwaar verder gereden kon worden naar de Duitse kolenmijnen in Ibbenbüren. Een Lokaalspoor dat origineel 131 kilometer lang was en waarvan vandaag de dag nog ruim 7 kilometer tussen Haaksbergen en Boekelo in beheer is van de Stichting Museum Buurtspoorweg. Zij bewaakt sinds 1967 de geschiedenis en het behoud van deze spoorlijn en het bijbehorende nog rijdende materieel, dat zo van belang is geweest voor de groei van de Achterhoek en Twente. Je kunt er nog steeds de geschiedenis beleven met een nostalgische stoomtreinrit door de tijd. Mede hierdoor is Museum Buurtspoorweg inmiddels Ankerpunt in de route van EuregioNetwerk IndustrieCultuur en heeft het de ambitie om ook Ankerpunt te worden op de Europese Route van Industrieel Erfgoed.
Alle informatie over de EuregioNetwerk IndustrieCultuur en de verschillende Ankerpunten is te vinden op www.industriewerk.eu.

X