fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ootmarsum. De straatjes met klinkers, de nijverheid van eeuwen terug, de kerk en de kroeg. Het heden en verleden. Het stadje van charme, cultuur en kunst. Aangenaam, gastvrij. Daar treft u in het hart van het mooie stadje de wereld van kunstschilder Ton Schulten.

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      De GOLS-zomertour biedt een nostalgische reis door het spoorwegverleden van Twente en de Achterhoek. In 1881 richtte textielfabrikant Jan Willink de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) op. De spoorlijnen speelden een sleutelrol in het transport van Duitse steenkool en droegen voor een belangrijk deel bij aan de industriële ontwikkeling van de regio.

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      In een groots opgezette overzichtstentoonstelling eert Rijksmuseum Twenthe herman de vries (1931) een van Nederlands meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie. Al meer dan zeventig jaar presenteert hij de natuur zélf als hét grote kunstwerk: aarde, bladeren, stenen – zorgvuldig verzameld, geordend en tentoongesteld.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • De Veroordeling van Huttenkloas

      De Veroordeling van Huttenkloas

      Tussen wateren en bossen van Het Hulsbeek wacht een theatervoorstelling op je. Van 3 t/m 14 september 2025 verandert het Hulsbeek bij Oldenzaal in een openluchttheater. Daar speelt De Veroordeling van Huttenkloas, een voorstelling over de beruchtste volkslegende van Twente: Klaas Annink – beter bekend als Huttenkloas. Zijn naam leeft voort in talloze volksverhalen, maar wat gebeurde er écht in 1775?

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Bij een avondje uit naar het theater hoort ook een gezellig diner. Zes restaurants in Enschede haken daarom in op de musical DOOR HET STOF, die van 11 juni tot en met 13 juli te zien is in het Wilminktheater en het Muziekcentrum in Enschede.

      Doe mee met het Meezingkoor van De Oude Markt Sing-A-Long 2025!

      Doe mee met het Meezingkoor van De Oude Markt Sing-A-Long 2025!

      De Nederlandse Reisopera, het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en het Wilmink Project Orkest zijn op zoek naar enthousiaste amateurzangers voor de tweede editie van De Oude Markt Sing-A-Long. Na het succes van de eerste editie in 2024 komt er een tweede editie van dit grootse meezingfeest te organiseren in Enschede, op zaterdag 5 juli 2025. Zangliefhebbers kunnen zich (gratis) aanmelden voor het speciale Meezingkoor!

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel  “DOOR HET STOF”

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel “DOOR HET STOF”

      Een theaterproductie van Theater Producties Twente waarvoor o.a. Wilminktheater, Muziekcentrum, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en de Theatermakerij de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een voorstelling waarin het 700-jarige bestaan van Enschede gevierd wordt. Een imponerend drieluik, die een maandlang is te zien: 13 juni t/m 13 juli.

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Na een succesvolle tentoonstelling met werk van Linda Biemans, Ima Amu, Hans Mateboer en Cynthia Lim, opende op zondag 22 juni in Kunsthal Almelo de nieuwe expositie Tussen klank en stilte. Deze tentoonstelling is onderdeel van de jaarlijkse samenwerking met Museum de Fundatie, waarbij kunstwerken in bruikleen worden gegeven aan Kunsthal Almelo om daar getoond te worden.

      COLLABSLETTEN

      COLLABSLETTEN

      Annebel Vernooij en Alana van der Valk vormen samen het kunstenaarsduo Collabsletten. Ze omschrijven zichzelf ook wel als twee visuele herriemakers. Hun kracht ligt in uiteenlopende maar vaak maatschappelijk beladen thema’s ter sprake brengen aan de hand van humor, luchtigheid en een gezonde dosis zelfspot.

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Van 13 juli tot en met 31 augustus 2025 presenteert het Kulturraum Kloster Bentlage in Rheine de tentoonstelling Mash Up van kunstenares Inessa Emmer. De expositie is te zien in de sfeervolle schuur van het voormalige Kruisherenklooster. De opening vindt plaats op zondag 13 juli 2025 om 15.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door kunsthistoricus dr. Alexander Grönert van de Stiftung Schloss Moyland.

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      De Städtische Galerie Nordhorn toont een solotentoonstelling met actueel werk van Marin Kasimir. Het is ook een weerzien met de kunstenaar die 25 jaar geleden een installatie op groot formaat maakte voor het open museum kunstwegen.

      HENRIËTTE TAVENIER EN TOONTJE KREKEL

      HENRIËTTE TAVENIER EN TOONTJE KREKEL

      In het recente beeldend werk van Henriëtte Tavenier vloeien olieverfschilderijen en lithoprenten samen. Sinds 2024 laat zij zich inspireren door Twentse waterstromen. Het begon met de toevallige vondst van een cartografische kaart op een lithosteen. Dwars over deze Twentse kaart loopt de meanderende  Buurserbeek. Door natuurherstel van de oevers is een weelderige bedding ontstaan. Wandelingen ter plekke resulteerden in een serie litho’s over deze beek.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Zet het alvast met dikke letters in je agenda: zondag 20 juli 2025 bruist het Scholtenhagenpark in Haaksbergen van de kleur, kunst en creativiteit tijdens de Kunstmarkt Haaksbergen 2025! Van 12:00 tot 17:00 uur verandert het park in een feestelijk openluchtatelier vol verrassende kunst, ambacht en gezelligheid.

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Zondag 6 juli | Open Hearts (Dogma ’95 met ENG SUBS) Romantisch drama waarin de levens van twee koppels verstrengeld raken na een tragisch auto-ongeluk. Joachim en Cæcilie, een jong koppel uit Kopenhagen, hebben net beslist te trouwen, wanneer Joachim door een auto...

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Vorden-Kranenburg – Op de laatste zaterdagen van de maand, dus a.s. zaterdag 28 juni,  bestaat de mogelijkheid om de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. Voor de bezichtiging vraagt men een kleine vergoeding van € 2,00.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

  • Archief

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) vindt haar oorsprong in 1999, met als doelstelling het inzichtelijk en toegankelijk maken van alle industriële ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen. Binnen de Europese Route van Industrieel Erfgoed bestaan verschillende regionale routes. Zij vertellen de industriële geschiedenis van een specifieke regio. Zo is Museum Buurtspoorweg onderdeel van de regionale route EuregioNetwerk IndustrieCultuur. Binnen deze regionale route is Museum Buurtspoorweg zelfs een Ankerpunt. De Ankerpunten binnen ERIH illustreren het hele spectrum van de Europese industriële geschiedenis. Het zijn locaties met een speciale, historische betekenis. Daarnaast speelt het aantrekkelijke, toeristische aanbod een belangrijke rol. De erkenning als ERIH-ankerpunt is zowel een kwaliteitskeurmerk als een belofte van kwaliteit voor bezoekers. Daarmee is het Museum Buurtspoorweg niet alleen regionaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal van groot belang.

Wat doet ERIH?
Waar stond de eerste fabriek in de geschiedenis? Wie bouwde de grootste stoommachine ooit? En waar vind je de modernste mijn ooit? De industrialisatie van Europa heeft het gezicht van onze planeet voorgoed veranderd en dat heeft geresulteerd in een bijzonder rijk industrieel erfgoed. Een enorm netwerk, verspreid door heel Europa. Een geschiedenis die behouden moet blijven en dus geactiveerd dient te worden. Dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van Industrieel Erfgoed. Zij verbindt de belangrijkste punten van de industrialisatie middels een specifieke route. Een spannende ontdekkingsreis langs de belangrijkste locaties in de Europese industriële geschiedenis.

Industrialisatie in Nederland
In Nederland begon het industriële tijdperk pas tegen 1860. In deze periode kon de Nederlandse overheid eindelijk investeren in onder andere een nieuwe infrastructuur en de uitbreiding van het spoorwegnet. In 1839 werden al de eerste spoorwegen in gebruik genomen, tussen Amsterdam en Haarlem. Er ontstond een spoornet van hoofdlijnen door heel Nederland, aangelegd tussen steden en streken waar voldoende vervoer van goederen en personen werd verwacht. Achterhoek en Twente bleven hierbij achter en hadden ook geen geld om een dergelijk spoornet in de eigen streek aan te leggen. Vanuit de veel aanwezige huisnijverheid ontstond echter in korte periode veel meer industrie en ondanks het achterblijven in de ontwikkeling van een eigen spoornet, was Twente wel de eerste regio in Nederland die een eigen industrieregio opzette.

Lokaalspoor spil in industrialisatie van Twente
Met name de textielindustrie groeide explosief en aangezien de vele machines draaien op steenkool, was aanvoer van deze grondstof van levensbelang. Er ontstond behoefte aan meer, maar vooral snellere vervoersmogelijkheden. Textielbaron Jan Willink, later ook wel Spoor-Jan genoemd, nam samen met een aantal andere regionale textielbaronnen het initiatief en financierde na het aannemen van de Lokaalspoorwet in 1978 een eigen lokaalspoornet in de regio Achterhoek en Twente. Een lokaalspoor dat liep vanaf Winterswijk richting Hengelo en Enschede en daar de grens over naar Ahaus, vanwaar verder gereden kon worden naar de Duitse kolenmijnen in Ibbenbüren. Een Lokaalspoor dat origineel 131 kilometer lang was en waarvan vandaag de dag nog ruim 7 kilometer tussen Haaksbergen en Boekelo in beheer is van de Stichting Museum Buurtspoorweg. Zij bewaakt sinds 1967 de geschiedenis en het behoud van deze spoorlijn en het bijbehorende nog rijdende materieel, dat zo van belang is geweest voor de groei van de Achterhoek en Twente. Je kunt er nog steeds de geschiedenis beleven met een nostalgische stoomtreinrit door de tijd. Mede hierdoor is Museum Buurtspoorweg inmiddels Ankerpunt in de route van EuregioNetwerk IndustrieCultuur en heeft het de ambitie om ook Ankerpunt te worden op de Europese Route van Industrieel Erfgoed.
Alle informatie over de EuregioNetwerk IndustrieCultuur en de verschillende Ankerpunten is te vinden op www.industriewerk.eu.