fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

   Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

   De raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera is verheugd mee te delen dat per 1 september 2024 een nieuwe, tweehoofdige directie aan het roer zal staan. De Britse regisseur Sam Brown en de huidige interim-directeur Rudy van Wijk zullen de taken van respectievelijk artistiek directeur en algemeen directeur op zich nemen. 

   Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

   Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

   De Nederlandse Reisopera neemt het initiatief voor een ‘Noaber-opera’, uit te voeren in 2027. Na het succes van de participatievoorstelling Stadsopera MAAK (2010, met partners uit het Muziekkwartier en De Twentsche Courant Tubantia) zijn er concrete plannen voor een volgende grote muziektheatervoorstelling voor en door inwoners van Enschede. Inspiratie is gevonden in het leven en werk van de Enschedese dominee Leendert Overduin.  Een bevlogen man, wiens daden, persoonlijke moed en levensovertuiging ook vandaag de dag nog inspirerend zijn.

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Gerard Dekker en Eva Marit Edwardsen

   Gerard Dekker en Eva Marit Edwardsen

   De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zaterdag 8 juni om 16:00 uur. Beide kunstenaars zijn daarbij aanwezig en er is bijzondere muziek: André Kerver, klarinet en Bert van der Veen, piano.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Ook in het voorjaar zijn er in Kunsthal Hof 88 in Almelo prachtige tentoonstellingen te bezoeken. Tot en met zondag 31 maart kunnen bezoekers nog genieten van de overzichtstentoonstelling ‘Henk Lassche, meester in Olieverf’ waarbij een prachtig overzicht te zien is van de werken van de Twentse schilder Henk Lassche.

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief in Enschede is al meer dan 35 jaar de enige fotogalerie in de regio. Objektief is een platform voor gevestigde, maar ook voor talentvolle, jonge fotografen. We richten ons in ons aanbod op kwalitatief hoogstaande meestal Nederlandse fotografie in al zijn vormen. Met spraakmakende exposities willen wij een divers publiek bereiken.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) vindt haar oorsprong in 1999, met als doelstelling het inzichtelijk en toegankelijk maken van alle industriële ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen. Binnen de Europese Route van Industrieel Erfgoed bestaan verschillende regionale routes. Zij vertellen de industriële geschiedenis van een specifieke regio. Zo is Museum Buurtspoorweg onderdeel van de regionale route EuregioNetwerk IndustrieCultuur. Binnen deze regionale route is Museum Buurtspoorweg zelfs een Ankerpunt. De Ankerpunten binnen ERIH illustreren het hele spectrum van de Europese industriële geschiedenis. Het zijn locaties met een speciale, historische betekenis. Daarnaast speelt het aantrekkelijke, toeristische aanbod een belangrijke rol. De erkenning als ERIH-ankerpunt is zowel een kwaliteitskeurmerk als een belofte van kwaliteit voor bezoekers. Daarmee is het Museum Buurtspoorweg niet alleen regionaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal van groot belang.

Wat doet ERIH?
Waar stond de eerste fabriek in de geschiedenis? Wie bouwde de grootste stoommachine ooit? En waar vind je de modernste mijn ooit? De industrialisatie van Europa heeft het gezicht van onze planeet voorgoed veranderd en dat heeft geresulteerd in een bijzonder rijk industrieel erfgoed. Een enorm netwerk, verspreid door heel Europa. Een geschiedenis die behouden moet blijven en dus geactiveerd dient te worden. Dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van Industrieel Erfgoed. Zij verbindt de belangrijkste punten van de industrialisatie middels een specifieke route. Een spannende ontdekkingsreis langs de belangrijkste locaties in de Europese industriële geschiedenis.

Industrialisatie in Nederland
In Nederland begon het industriële tijdperk pas tegen 1860. In deze periode kon de Nederlandse overheid eindelijk investeren in onder andere een nieuwe infrastructuur en de uitbreiding van het spoorwegnet. In 1839 werden al de eerste spoorwegen in gebruik genomen, tussen Amsterdam en Haarlem. Er ontstond een spoornet van hoofdlijnen door heel Nederland, aangelegd tussen steden en streken waar voldoende vervoer van goederen en personen werd verwacht. Achterhoek en Twente bleven hierbij achter en hadden ook geen geld om een dergelijk spoornet in de eigen streek aan te leggen. Vanuit de veel aanwezige huisnijverheid ontstond echter in korte periode veel meer industrie en ondanks het achterblijven in de ontwikkeling van een eigen spoornet, was Twente wel de eerste regio in Nederland die een eigen industrieregio opzette.

Lokaalspoor spil in industrialisatie van Twente
Met name de textielindustrie groeide explosief en aangezien de vele machines draaien op steenkool, was aanvoer van deze grondstof van levensbelang. Er ontstond behoefte aan meer, maar vooral snellere vervoersmogelijkheden. Textielbaron Jan Willink, later ook wel Spoor-Jan genoemd, nam samen met een aantal andere regionale textielbaronnen het initiatief en financierde na het aannemen van de Lokaalspoorwet in 1978 een eigen lokaalspoornet in de regio Achterhoek en Twente. Een lokaalspoor dat liep vanaf Winterswijk richting Hengelo en Enschede en daar de grens over naar Ahaus, vanwaar verder gereden kon worden naar de Duitse kolenmijnen in Ibbenbüren. Een Lokaalspoor dat origineel 131 kilometer lang was en waarvan vandaag de dag nog ruim 7 kilometer tussen Haaksbergen en Boekelo in beheer is van de Stichting Museum Buurtspoorweg. Zij bewaakt sinds 1967 de geschiedenis en het behoud van deze spoorlijn en het bijbehorende nog rijdende materieel, dat zo van belang is geweest voor de groei van de Achterhoek en Twente. Je kunt er nog steeds de geschiedenis beleven met een nostalgische stoomtreinrit door de tijd. Mede hierdoor is Museum Buurtspoorweg inmiddels Ankerpunt in de route van EuregioNetwerk IndustrieCultuur en heeft het de ambitie om ook Ankerpunt te worden op de Europese Route van Industrieel Erfgoed.
Alle informatie over de EuregioNetwerk IndustrieCultuur en de verschillende Ankerpunten is te vinden op www.industriewerk.eu.

X