fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus.

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   Het Stedelijk Museum en Natuurhus in Almelo organiseren de dubbeltentoonstelling ‘Op goede voet met de aarde’. Twee tentoonstellingen met hetzelfde actuele thema maar bekeken vanuit een eigen invalshoek.

   Finse grafici als gasten in Kloster Bentlage in Rheine en FARB in Borken

   Finse grafici als gasten in Kloster Bentlage in Rheine en FARB in Borken

   Al bijna 20 jaar neemt Druckvereinigung Bentlage, in samenwerking met de Kulturelle Begegnungsstätte Kloster Bentlage en wisselende regionale partners, deel aan het tweejaarlijkse Münsterland Festival, waarin ze gastkunstenaars uitnodigen voor residenties in de Bentlage Grafikwerkstatt inclusief tentoonstellingen. Omdat Finland dit jaar het gastland is van het Münsterland Festival, zijn drie gerenommeerde Finse prentkunstenaars uitgenodigd in het Münsterland.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Twee nieuwe leden in raad van toezicht Nederlandse Reisopera

   Twee nieuwe leden in raad van toezicht Nederlandse Reisopera

   De Nederlandse Reisopera is verheugd dat Virginie Bakker en Thomas Steffens in augustus van dit jaar zijn toegetreden tot zijn raad van toezicht (RvT). Met hun ervaring vanuit de culturele sector en het bedrijfsleven en hun persoonlijke achtergrond zijn zij een mooie aanvulling op de raad.

   ELEKTRISCHE GITAAR EN VIOOL BIJ DELDEN KLASSIEK

   ELEKTRISCHE GITAAR EN VIOOL BIJ DELDEN KLASSIEK

   Op zondag 24 september om 16:00 uur opent Stichting Delden Klassiek het nieuwe seizoen met een concert door violiste Floor Le Coultre en gitarist Martin van Hees. Zij geven hun optreden in Hoeve De Haar op het landgoed Twickel.

   Liefde overwint alles

   Liefde overwint alles

   Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met ‘Die tote Stadt’, start de Nederlandse Reisopera het aankomende theaterseizoen met weer een opera van Erich Wolfgang Korngold: Das Wunder der Heliane.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Vier kunstenaars maken Ruimte voor Kunst in Duisternis

   Vier kunstenaars maken Ruimte voor Kunst in Duisternis

   Collectief ‘Ruimte voor Kunst’ presenteert deze herfst de tentoonstelling ‘Duisternis’ met werk van Renske Schilt, Metin Yirtici, Michael Stockfish en Judith Schepers. De expositie bestaat uit foto’s, schilderijen en installaties waarin de kunstenaars het thema ‘Duisternis’ op hun eigen manier proberen te vangen.

   De schilder Sulaiman Ali

   De schilder Sulaiman Ali

   Bij de opening van deze tentoonstelling wordt een prachtig boek gepresenteerd met daarin het verhaal van Sulaiman Ali. Dit boek met 112 pagina’s is geschreven door Bob Gevers en staat  boordevol kleurreprodukties  Veel van de schilderijen uit de periode voor 2012  bestaan niet meer. Gelukkig waren er van de meeste werken nog foto’s. Het boek is voor 25 euro te koop in Kunsthal Hof 88 en in de boekhandel             

   Galerie Beeld & Aambeeld

   Galerie Beeld & Aambeeld

   De Walstraat is één van de oudste en gezelligste straatjes in het mooie centrum van Enschede. Toch lopen veel mensen er gemakkelijk aan voorbij. Een gemiste kans, want hier zitten veel leuke winkels, restaurantjes, ateliers en galeries.

   Galerie Àlafran

   Galerie Àlafran

   onze galerie vindt u kunstwerken van professionele kunstenaars, die hun beste werk tonen. In de vijf verschillende stijlkamers komen diverse kunstuitingen optimaal tot hun recht.

   Volksgalerie DVA Roombeek

   Volksgalerie DVA Roombeek

   Wisten jullie al dat op het roombeek een prachtige Galerie gevestigd is ?
   Volksgalerie DVA Brouwerijplein 39 Enschede.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • La ragazza del futuro in Filmhuis Oldenzaal

   La ragazza del futuro in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 3 oktober vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘La ragazza del futuro’. Een jonge vrouw strijdt in het Sicilië van de jaren zestig tegen de eeuwenoude traditie van het ‘herstellende huwelijk’ en vecht voor zelfbeschikking.

   Toen ik je zag in Filmhuis Oldenzaal

   Toen ik je zag in Filmhuis Oldenzaal

   Op woensdag 27 september vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Toen ik je zag’. Naar de bestseller die Isa Hoes schreef over het leven met haar man Antonie Kamerling.

   Allelujah in Filmhuis Oldenzaal

   Allelujah in Filmhuis Oldenzaal

   Op dinsdag 26 september vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘Allelujah’. Een warm, ontroerend en komisch drama over ouder worden, maar niet bij de pakken neerzitten. De nieuwe bioscoophit uit Engeland!

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) vindt haar oorsprong in 1999, met als doelstelling het inzichtelijk en toegankelijk maken van alle industriële ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen. Binnen de Europese Route van Industrieel Erfgoed bestaan verschillende regionale routes. Zij vertellen de industriële geschiedenis van een specifieke regio. Zo is Museum Buurtspoorweg onderdeel van de regionale route EuregioNetwerk IndustrieCultuur. Binnen deze regionale route is Museum Buurtspoorweg zelfs een Ankerpunt. De Ankerpunten binnen ERIH illustreren het hele spectrum van de Europese industriële geschiedenis. Het zijn locaties met een speciale, historische betekenis. Daarnaast speelt het aantrekkelijke, toeristische aanbod een belangrijke rol. De erkenning als ERIH-ankerpunt is zowel een kwaliteitskeurmerk als een belofte van kwaliteit voor bezoekers. Daarmee is het Museum Buurtspoorweg niet alleen regionaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal van groot belang.

Wat doet ERIH?
Waar stond de eerste fabriek in de geschiedenis? Wie bouwde de grootste stoommachine ooit? En waar vind je de modernste mijn ooit? De industrialisatie van Europa heeft het gezicht van onze planeet voorgoed veranderd en dat heeft geresulteerd in een bijzonder rijk industrieel erfgoed. Een enorm netwerk, verspreid door heel Europa. Een geschiedenis die behouden moet blijven en dus geactiveerd dient te worden. Dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van Industrieel Erfgoed. Zij verbindt de belangrijkste punten van de industrialisatie middels een specifieke route. Een spannende ontdekkingsreis langs de belangrijkste locaties in de Europese industriële geschiedenis.

Industrialisatie in Nederland
In Nederland begon het industriële tijdperk pas tegen 1860. In deze periode kon de Nederlandse overheid eindelijk investeren in onder andere een nieuwe infrastructuur en de uitbreiding van het spoorwegnet. In 1839 werden al de eerste spoorwegen in gebruik genomen, tussen Amsterdam en Haarlem. Er ontstond een spoornet van hoofdlijnen door heel Nederland, aangelegd tussen steden en streken waar voldoende vervoer van goederen en personen werd verwacht. Achterhoek en Twente bleven hierbij achter en hadden ook geen geld om een dergelijk spoornet in de eigen streek aan te leggen. Vanuit de veel aanwezige huisnijverheid ontstond echter in korte periode veel meer industrie en ondanks het achterblijven in de ontwikkeling van een eigen spoornet, was Twente wel de eerste regio in Nederland die een eigen industrieregio opzette.

Lokaalspoor spil in industrialisatie van Twente
Met name de textielindustrie groeide explosief en aangezien de vele machines draaien op steenkool, was aanvoer van deze grondstof van levensbelang. Er ontstond behoefte aan meer, maar vooral snellere vervoersmogelijkheden. Textielbaron Jan Willink, later ook wel Spoor-Jan genoemd, nam samen met een aantal andere regionale textielbaronnen het initiatief en financierde na het aannemen van de Lokaalspoorwet in 1978 een eigen lokaalspoornet in de regio Achterhoek en Twente. Een lokaalspoor dat liep vanaf Winterswijk richting Hengelo en Enschede en daar de grens over naar Ahaus, vanwaar verder gereden kon worden naar de Duitse kolenmijnen in Ibbenbüren. Een Lokaalspoor dat origineel 131 kilometer lang was en waarvan vandaag de dag nog ruim 7 kilometer tussen Haaksbergen en Boekelo in beheer is van de Stichting Museum Buurtspoorweg. Zij bewaakt sinds 1967 de geschiedenis en het behoud van deze spoorlijn en het bijbehorende nog rijdende materieel, dat zo van belang is geweest voor de groei van de Achterhoek en Twente. Je kunt er nog steeds de geschiedenis beleven met een nostalgische stoomtreinrit door de tijd. Mede hierdoor is Museum Buurtspoorweg inmiddels Ankerpunt in de route van EuregioNetwerk IndustrieCultuur en heeft het de ambitie om ook Ankerpunt te worden op de Europese Route van Industrieel Erfgoed.
Alle informatie over de EuregioNetwerk IndustrieCultuur en de verschillende Ankerpunten is te vinden op www.industriewerk.eu.

X