fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

“We moeten hier eens wat vaker met de vuist op tafel slaan”
Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen. Grappig, maar tussen de regels door proef je irritatie. De auteur roept Tukkers op om samen te strijden voor het behoud van de Twentse taal en identiteit. “Daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor!”

tekst Betty Morsinkhof | fotografie Gerieke Pluimers

Tukkerspotten gaat over alcohol, beunen, carbid en Finkers. Over knooien, minderwaardigheidscomplex, noaberskop, queer, vlöggelen, Wilmink en zwijgen. En ja, er komt een aantal clichés voorbij. Die sóms blijken te kloppen en sóms wat genuanceerder liggen. Martin ter Denge (36) belicht de streekeigen thema’s van meerdere kanten. “Relativeren hè. Ook typisch Twents. Het heeft een eigen hoofdstuk.”

Sleutelstuk
Het hoofdstuk Nedersaksisch is uitgebreider. Volgens Ter Denge ‘het sleutelstuk dat alles verklaart’. “Ik ben ervan overtuigd dat onze taal onze kijk op en onze houding in de wereld vormt, waarin al onze fratsen zijn ontstaan. Of zoals de filosoof Wittgenstein het zegt: ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld.’ Je taal en hoe je op anderen reageert, dat is je identiteit”, vervolgt hij. “Mijn oaldersproake is Twents. Maar thuis moesten we ‘netjes Nederlands praten’. Want ja, volgens de rest van Nederland is Twents lelijk, dom. En dus is het slecht voor je. Iets om je voor te schamen. Lelijk? Mijn ouders heb ik nooit lelijk horen praten. Lelijk zegt iets over de boodschap, niet over de taal.”

Wen er maar aan
Martin ter Denge studeerde in Utrecht, Engelse Taal & Cultuur en Interculturele Communicatie. “Op de universiteit wordt veel Engels gesproken. Dan valt het niet zo op. Maar daarbuiten praat je Nederlands. En dan was het al gauw ‘hé Herman Finkers’.” Hij trok zich er niets van aan. “Je accent wegstoppen, dat gaat niet lukken. Ik duw het iedereen onder de neus. Ze wennen er maar aan!” Uit deze houding is een soort activisme geboren. “Het heeft ook te maken met mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Wat doe je als anderen onzin over jou vertellen? Ga je jezelf er dan naar gedragen of ga je het rechtzetten? Dat laatste dus!”

Wereldtaal
Het Twents lijdt aan achterstallig onderhoud. Door te eisen dat er Nederlands wordt gesproken is de jongere generatie de kans om plat te praten ontnomen. Herman Finkers zei het al: “De waardering voor het Twents is nog nooit zó groot geweest als nu, maar er is ook nog nooit zó weinig plat gepraat.” Een taal die je niet gebruikt is gedoemd te verdwijnen weet Ter Denge. Samen met andere gedreven Tukkers maakt hij zich sterk om dat te voorkomen. “We moeten hier eens meer met de vuist op tafel slaan. Er is een andere manier van denken nodig. Plat praten in het leven van alledag, dát moeten we met z’n allen normaal gaan vinden. Op school, in winkels. Gewoon met het idee dat het mág. Plat is trouwens niet alleen van hier, hè. Nedersaksisch wordt in minstens drie landen gesproken. Dan geeft de taal wél een andere statuur. Nedersaksisch is een wereldtaal. Dat kun je niet zomaar aan de kant zetten als ‘dom’.”

Anekdotisch bewijs
Terug naar zijn boek… Hoe reageren mensen op bepaalde dingen? En waarom? Dat interesseert hem mateloos. Wat Martin ter Denge door de jaren heen signaleerde, sloeg hij op. Al die aantekeningen vormden de basis voor Tukkerspotten. “Het is een soort anekdotisch bewijs. Ik houd Tukkers een spiegel voor, confronteer ze met hun eigen stereotypen. Maar dat we dingen anders doen dan de rest van ons land maakt ons niet minder.” Hoewel geestig geschreven, proef je hier en daar een venijnige ondertoon. “In Twente lachen we alles een beetje weg, gooien er wat zelfspot tegenaan, halen onze schouders op. En zwijgen, ook typisch Twents. Maar laten we niet wegkijken voor de rottigheid die hier aan de hand is.”

Dinkel en Regge
Neem de eerste regels van het Twentse volkslied: ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land, ons schone en nijvere Twente…’ Volgens Martin ter Denge zou ‘Er ligt rond de Dinkel en Regge een land, ons broze en bijtende Twente’ de lading beter dekken. “Het lijkt zo mooi, dat Twentse landschap met zijn kronkelende riviertjes. Waar de NAM haar chemisch afval injecteert in lege zoutcavernes. En dan moet Finkers er aan te pas komen om het tij te keren.” Ook zijn eigen woonplaats spaart hij niet: ‘In Rijssen mag je jezelf zijn, als je maar net zo bent als ons’. Aangedaan vertelt hij hoe eerder dit jaar een goede bekende uit de kast kwam. “Eindelijk durfde hij, na jarenlang te hebben geworsteld. Verschrikkelijk! Het gaat goed met ‘m hoor. Hij is nog steeds dezelfde kerel.” Zijn blik dwaalt even af, de verte in. “Kijk, ik mag graag lachen en ouwehoeren. Maar wat ik zeg in Tukkerspotten is een heel serieuze zaak.”

martinterdenge.nl