fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

      Geen Resultaten Gevonden

      De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een expositie met het werk van Hans Bouma. De expositie is te zien van 8 januari t/m 14 februari 2025. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 5 januari 2025 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      “Alegría (Joy), jewels” – het plezier van sieraden

      “Alegría (Joy), jewels” – het plezier van sieraden

      “Alegría” is de titel van een veelzijdige tentoonstelling met draagbare eigentijdse sieraden, gemaakt door 32 sieraadkunstenaars. De tentoonstelling is samengesteld door de Argentijns-Nederlandse sieraadontwerper Luis Acosta.

      Expositie Zicht op Almelo

      Expositie Zicht op Almelo

      In de tentoonstelling Zicht op Almelo toont het Stedelijk Museum Almelo historische werken van kunstenaars uit de eigen collectie en schilderijen, tekeningen en foto’s van hedendaagse Almelose kunstenaars. Een ieder geven ze een eigen visie op Almelo. Het geheel geeft een interessant en boeiend zicht op Almelo door de tijd heen.  

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Durf jij het aan? Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Zijn werk is meer dan alleen maar iets om naar te kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn grote, meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen. In zijn werk smelten wetenschap, technologie en kunst samen tot onvergetelijke sensaties.

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      Activist, organisator en innovatieve kunstenaar, al deze drie termen zijn van toepassing op Kees de Groot (1956). Van 17 augustus t/m 3 november 2024 besteedt Rijksmuseum Twenthe aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar met een overzichtstentoonstelling waarin zijn artistieke ontwikkeling van 1978-2003 wordt getoond.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Kaliber Kunstenschool is trots op betrokken vrijwilligers zoals Henk, wil jij net als Henk een steentje bijdragen in Almelo, Enschede of Oldenzaal? Of ben je benieuwd wat vrijwilligerswerk bij Kaliber jou kan brengen? Bekijk de verschillende vrijwilligersvacatures op de website

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Als Stedelijk Museum Almelo nodigen we jou, Almeloër, uit om jouw zicht op Almelo te creëren op een houten plaatje. Dat mag met tekenen/ schilderen/ plakken/fotograferen/ borduren/ knutselen…. als het maar jouw zicht op Almelo verbeeldt.

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Emiel Muijderman. De tentoonstelling is te zien van 20 november t/m 28 december 2024. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 17 november 2024 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Bij het Drawing Centre Diepenheim is tijd en ruimte om echt te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tekenen is daarbij het middel dat dient om de wereld samen te ontdekken en beter te leren begrijpen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland pakken hier de ruimte om te experimenteren.

“We moeten hier eens wat vaker met de vuist op tafel slaan”
Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen. Grappig, maar tussen de regels door proef je irritatie. De auteur roept Tukkers op om samen te strijden voor het behoud van de Twentse taal en identiteit. “Daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor!”

tekst Betty Morsinkhof | fotografie Gerieke Pluimers

Tukkerspotten gaat over alcohol, beunen, carbid en Finkers. Over knooien, minderwaardigheidscomplex, noaberskop, queer, vlöggelen, Wilmink en zwijgen. En ja, er komt een aantal clichés voorbij. Die sóms blijken te kloppen en sóms wat genuanceerder liggen. Martin ter Denge (36) belicht de streekeigen thema’s van meerdere kanten. “Relativeren hè. Ook typisch Twents. Het heeft een eigen hoofdstuk.”

Sleutelstuk
Het hoofdstuk Nedersaksisch is uitgebreider. Volgens Ter Denge ‘het sleutelstuk dat alles verklaart’. “Ik ben ervan overtuigd dat onze taal onze kijk op en onze houding in de wereld vormt, waarin al onze fratsen zijn ontstaan. Of zoals de filosoof Wittgenstein het zegt: ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld.’ Je taal en hoe je op anderen reageert, dat is je identiteit”, vervolgt hij. “Mijn oaldersproake is Twents. Maar thuis moesten we ‘netjes Nederlands praten’. Want ja, volgens de rest van Nederland is Twents lelijk, dom. En dus is het slecht voor je. Iets om je voor te schamen. Lelijk? Mijn ouders heb ik nooit lelijk horen praten. Lelijk zegt iets over de boodschap, niet over de taal.”

Wen er maar aan
Martin ter Denge studeerde in Utrecht, Engelse Taal & Cultuur en Interculturele Communicatie. “Op de universiteit wordt veel Engels gesproken. Dan valt het niet zo op. Maar daarbuiten praat je Nederlands. En dan was het al gauw ‘hé Herman Finkers’.” Hij trok zich er niets van aan. “Je accent wegstoppen, dat gaat niet lukken. Ik duw het iedereen onder de neus. Ze wennen er maar aan!” Uit deze houding is een soort activisme geboren. “Het heeft ook te maken met mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Wat doe je als anderen onzin over jou vertellen? Ga je jezelf er dan naar gedragen of ga je het rechtzetten? Dat laatste dus!”

Wereldtaal
Het Twents lijdt aan achterstallig onderhoud. Door te eisen dat er Nederlands wordt gesproken is de jongere generatie de kans om plat te praten ontnomen. Herman Finkers zei het al: “De waardering voor het Twents is nog nooit zó groot geweest als nu, maar er is ook nog nooit zó weinig plat gepraat.” Een taal die je niet gebruikt is gedoemd te verdwijnen weet Ter Denge. Samen met andere gedreven Tukkers maakt hij zich sterk om dat te voorkomen. “We moeten hier eens meer met de vuist op tafel slaan. Er is een andere manier van denken nodig. Plat praten in het leven van alledag, dát moeten we met z’n allen normaal gaan vinden. Op school, in winkels. Gewoon met het idee dat het mág. Plat is trouwens niet alleen van hier, hè. Nedersaksisch wordt in minstens drie landen gesproken. Dan geeft de taal wél een andere statuur. Nedersaksisch is een wereldtaal. Dat kun je niet zomaar aan de kant zetten als ‘dom’.”

Anekdotisch bewijs
Terug naar zijn boek… Hoe reageren mensen op bepaalde dingen? En waarom? Dat interesseert hem mateloos. Wat Martin ter Denge door de jaren heen signaleerde, sloeg hij op. Al die aantekeningen vormden de basis voor Tukkerspotten. “Het is een soort anekdotisch bewijs. Ik houd Tukkers een spiegel voor, confronteer ze met hun eigen stereotypen. Maar dat we dingen anders doen dan de rest van ons land maakt ons niet minder.” Hoewel geestig geschreven, proef je hier en daar een venijnige ondertoon. “In Twente lachen we alles een beetje weg, gooien er wat zelfspot tegenaan, halen onze schouders op. En zwijgen, ook typisch Twents. Maar laten we niet wegkijken voor de rottigheid die hier aan de hand is.”

Dinkel en Regge
Neem de eerste regels van het Twentse volkslied: ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land, ons schone en nijvere Twente…’ Volgens Martin ter Denge zou ‘Er ligt rond de Dinkel en Regge een land, ons broze en bijtende Twente’ de lading beter dekken. “Het lijkt zo mooi, dat Twentse landschap met zijn kronkelende riviertjes. Waar de NAM haar chemisch afval injecteert in lege zoutcavernes. En dan moet Finkers er aan te pas komen om het tij te keren.” Ook zijn eigen woonplaats spaart hij niet: ‘In Rijssen mag je jezelf zijn, als je maar net zo bent als ons’. Aangedaan vertelt hij hoe eerder dit jaar een goede bekende uit de kast kwam. “Eindelijk durfde hij, na jarenlang te hebben geworsteld. Verschrikkelijk! Het gaat goed met ‘m hoor. Hij is nog steeds dezelfde kerel.” Zijn blik dwaalt even af, de verte in. “Kijk, ik mag graag lachen en ouwehoeren. Maar wat ik zeg in Tukkerspotten is een heel serieuze zaak.”

martinterdenge.nl