Sinds januari dit jaar staat er bijzonder erfgoed in de werkplaats van Museum Buurtspoorweg. Dit keer geen trein, maar een tram. Het betreft de TET1, de allereerste elektrische tram in Enschede uit het jaar 1908.
Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.
Wie ben je als het er werkelijk op aankomt?’
Het idee voor de thriller Diepe gronden (2023) ontstond toen Steemers op een dag het Survivalhandboek van John Wiseman onder ogen kreeg. Al bladerend drong het tot haar door dat ze geen idee had hoe je een konijn vangt en vilt, welke planten wel of niet eetbaar zijn, hoe je zonder kompas uit de wildernis kunt komen en wat de beste manier is om een schuilplaats te creëren.
Steemers verwerkte haar eigen gebrek aan informatie in het boek, waarin drie vrouwen een trektocht door de wildernis in Roemenië maken. Als ze verdwalen en zonder terug te kunnen vallen op technologie de bewoonde wereld moeten zien te bereiken, gaat het mis. Ze krijgen te maken met voedsel- en watertekort en onaangename ontmoetingen in de wildernis. Gaandeweg raken ze lelijk de weg kwijt, en niet alleen in letterlijke zin…
Ook in Steemers’ roman Wat niet deert (2022) wordt het de personages niet makkelijk gemaakt. Het gaat over een gebroken gezin dat in de herfstvakantie bijeenkomt om te inventariseren wat er moet gebeuren met het verwaarloosde familiebezit, een zomerhuis in de buurt van de Leemputten bij Groenlo. Dertien jaar geleden raakte daar de moeder vermist. Ieder heeft zo zijn eigen idee over wat er destijds is gebeurd. Is het altijd beter om de waarheid te kennen, of kunnen sommige dingen beter verborgen blijven?
Diepe gronden en Wat niet deert zijn te koop bij Boekhandel Broekhuis en andere boekhandels.