fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

Aan de Spoorlijn in Bosch en Duin, op de hoek met de Duinweg en de Baarnseweg, stond ooit station Bosch & Duin. Bijzonder aan deze plek is dat hier jarenlang een kleine verzameling van rijtuighuisjes heeft gestaan. Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind. Tot juni 2022. Toen is ook deze laatste woning ontmanteld, waarbij het rijtuig werd gered en op transport gezet naar haar nieuwe onderkomen in Boekelo, bij Museum Buurtspoorweg.

De geschiedenis
Vlak na de oorlog kende Nederland woningnood. Om die reden stelde de NS afgekeurde rijtuigen, die voor een deel weer terugkwamen uit Duitsland, voor een schappelijk bedrag beschikbaar aan haar personeel. Rijtuig NS C1040 (voorheen Staats Spoorwegen C1340) werd in 1948 voor de schappelijke prijs van 375 gulden verkocht aan Jaap en Ali van den Berg, beiden werknemers van de NS. Destijds zat het nog vol met kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar als jong stel waren ze maar wat blij met hun nieuwe onderkomen. Ze knapten het rijtuig helemaal zelf op. Het balkon aan het ene uiteinde veranderde in een kledingkast, het balkon aan de andere zijde werd een vestibule. Prachtig detail hierbij is dat de voordeur door de familie zelf vervaardigd werd van het hout afkomstig van de banken uit het rijtuig.
In de jaren daaropvolgend werd een gezin gestart. Bij elk kind werd een stukje bij het rijtuig aangebouwd. Eerst aan de achterkant, later ook aan de voorkant. Een compleet nieuw dak maakte de woning compleet en zo heeft het rijtuighuis jaren langs het lijntje bij Bosch en Duin gestaan. Na het overlijden van de heer Van den Berg eind vorige eeuw heeft mevrouw van den Berg nog tot 2014 in haar rijtuigwoning gewoond. Na haar overlijden bleef de woning in de familie en deed het dienst als buitenverblijf. Tot in 2020 werd besloten om de woning, inclusief rijtuig, te verkopen. Daarbij werd afgedwongen dat het rijtuig bewaard zou blijven en kon worden opgenomen in de collectie van Museum Buurtspoorweg.

Het heden
Begin juni heeft een team van het museum ervoor gezorgd dat de woning voorzichtig uit elkaar werd gehaald. Een week lang is er dagelijks hard gewerkt om het huis te ontmantelen en het rijtuig weer vrij te krijgen. Daarbij was de grote vraag wat de staat van het rijtuig zou zijn. Die viel na al die jaren niet tegen, wat vooral te danken is aan het vakmanschap waar het rijtuig in 1907 mee is gebouwd. Daarnaast is het goed geconserveerd gebleven, omdat het al die jaren binnen in een woning heeft gestaan. Zo kon het rijtuig na een week zonder al te veel problemen van de plek gehesen worden met behulp van professioneel materieel. Een klus die mede mogelijk gemaakt werd door de hulp van een kraanbedrijf en een transportbedrijf, beiden uit Twente. Zij zorgden ervoor dat het rijtuig veilig verhuisd kon worden naar haar nieuwe bestemming, de museumloods op station Boekelo.

De toekomst
Museum Buurtspoorweg wil de geschiedenis van het Nederlandse lokaalspoor levend houden, waarbij de focus zal liggen op de lokaalspoorwegen in Oost-Nederland. Hieronder vallen onder andere het verhaal van de industrialisatie van Twente, de ontsluiting van het platteland en de rol van de lokaalspoorwegen hierin. We hebben het dan over de periode 1880 – 1940. Binnen Museum Buurtspoorweg zijn de eerste stappen in het realiseren van een lokaalspoorwegtrein reeds gezet. Zo heeft het museum een aantal lokaalspoorrijtuigen en wagens in de collectie, waarvan een uniek rijtuig met langsbanken (HSM905) en een bagagewagen (E4081) inmiddels vakkundig zijn gerestaureerd. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan de restauratie van een ander Nederlands lokaalspoorrijtuig. Een proces, waarbij overdracht en behoud van kennis hoog in het vaandel staan. Als aanvulling op deze unieke lokaalspoor collectie komt nu het rijtuig uit Bosch en Duin. Deze zal voorlopig weer worden ingericht als woning, waarna het ingezet kan worden als expositieruimte. Zo kan niet alleen het bijzondere verhaal van dit rijtuig als woning verteld én getoond worden, maar hiermee kan Museum Buurtspoorweg ook het complete verhaal van het Nederlands lokaalspoor op ludieke wijze presenteren aan haar publiek. Zo blijft de geschiedenis bewaard en krijgt ze weer een mooie toekomst.

X