fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

   Zondag 2 april start het seizoen voor Museum Buurtspoorweg en opent zij haar deuren weer voor publiek. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van het programma. Zo staan er naast de vertrouwde stoomtreinritten en evenementen ook nieuwe activiteiten op de planning.

   De ongrijpbare gestalten van Armando

   De ongrijpbare gestalten van Armando

   In het jaar dat het vijf jaar geleden is dat kunstenaar Armando overleed is bij Rijksmuseum Twenthe de eerste tentoonstelling te zien die is gewijd aan de levensgrote, bronzen sculpturen van Armando (1929-2018), een van de bekendste en meest veelzijdige naoorlogse kunstenaars van Nederland.

   Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

   Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

   Tot en met 11 juni zijn in Rijksmuseum Twenthe de betoverende portretten van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625) te zien. In deze eerste solotentoonstelling rondom het leven en werk van Sofonisba Anguissola wordt getoond hoe zij een veelgeprezen en gewild kunstenaar werd

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Voor het culturele lente- en zomerseizoen 2023 heeft Openluchttheater Hertme weer een aantal mooie voorstellingen te bieden, met een heel divers karakter.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Ton Schulten, de kunst van het leven

   Ton Schulten, de kunst van het leven

   De oneindige zoektocht naar die ene kleur, die unieke compositie, die perfecte penseelstreek. Het is de zoektocht van Ton Schulten, de bakkerszoon uit Ootmarsum die, misschien wel ongewild, uitgroeide tot een kunstenaar die wereldwijd bewondering afdwingt en emotie opwekt bij het publiek.

   Kunst als huisgenoot

   Kunst als huisgenoot

   Nu de kunstuitleenfunctie stopt, zoeken de werken een nieuwe, vaste verblijfplaats bij een enthousiaste eigenaar die het werk weet te waarderen. Een schilderij of ander beeldend werk is meer dan alleen mooie decoratie boven de bank. Petra Boonstra, curator beeldende kunst bij Concordia, biedt je hierop een andere kijk.

   Drie eeuwen kunst

   Drie eeuwen kunst

   Sinds een jaar is Theo van Berkel (1957) de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten, aan de Oelerweg in Hengelo. En hij geeft toe dat hij anderhalf jaar geleden zelf nooit in Twente was geweest. Hij kwam als kunstverzamelaar uit Bussum bij de vorige eigenaar Jonnes Bergsma over de vloer, zo begon het. ‘Hij had een schilderij te koop dat ik graag wilde hebben: Stadsgezicht van Willem Koekkoek. Ik kocht het schilderij van hem. En na een tijdje wilde ik het toch liever ruilen voor een schilderij van Andreas Schelfhout.’

   Kunsthal Hof88

   Kunsthal Hof88

   Kunsthal Hof 88 is het jaar 2023 goed begonnen met een drukbezochte tentoonstelling van Lotte van Lieshout (schilderkunst), Sjoerd Tegelaers (grafiek) en Esmee van Zeeventer (fotografie) welke te zien was van 22 januari tot en met 19 maart.

   Wolvecamp en vrienden

   Wolvecamp en vrienden

   In de Wolvecampfoyer van schouwburg Hengelo is tot en met 3 juni 2023 een interessante tentoonstelling te zien met als titel “Wolvecamp en vrienden”. Schilderijen van Theo Wolvecamp, die bijna zijn hele leven in Hengelo heeft gewoond en gewerkt, gecombineerd met schilderijen van een aantal vrienden.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

   Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

   Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

   De in Rome woonachtige schrijfster Rosita Steenbeek is op zondag 11 september in De Kleine Willem in Enschede de hoofdgast bij een nieuwe editie van Broekhuis op Zondag. Tal van bekenden brengen deze middag een hommage aan Rosita’s Rome. Broekhuis op Zondag is een...

Aan de Spoorlijn in Bosch en Duin, op de hoek met de Duinweg en de Baarnseweg, stond ooit station Bosch & Duin. Bijzonder aan deze plek is dat hier jarenlang een kleine verzameling van rijtuighuisjes heeft gestaan. Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind. Tot juni 2022. Toen is ook deze laatste woning ontmanteld, waarbij het rijtuig werd gered en op transport gezet naar haar nieuwe onderkomen in Boekelo, bij Museum Buurtspoorweg.

De geschiedenis
Vlak na de oorlog kende Nederland woningnood. Om die reden stelde de NS afgekeurde rijtuigen, die voor een deel weer terugkwamen uit Duitsland, voor een schappelijk bedrag beschikbaar aan haar personeel. Rijtuig NS C1040 (voorheen Staats Spoorwegen C1340) werd in 1948 voor de schappelijke prijs van 375 gulden verkocht aan Jaap en Ali van den Berg, beiden werknemers van de NS. Destijds zat het nog vol met kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar als jong stel waren ze maar wat blij met hun nieuwe onderkomen. Ze knapten het rijtuig helemaal zelf op. Het balkon aan het ene uiteinde veranderde in een kledingkast, het balkon aan de andere zijde werd een vestibule. Prachtig detail hierbij is dat de voordeur door de familie zelf vervaardigd werd van het hout afkomstig van de banken uit het rijtuig.
In de jaren daaropvolgend werd een gezin gestart. Bij elk kind werd een stukje bij het rijtuig aangebouwd. Eerst aan de achterkant, later ook aan de voorkant. Een compleet nieuw dak maakte de woning compleet en zo heeft het rijtuighuis jaren langs het lijntje bij Bosch en Duin gestaan. Na het overlijden van de heer Van den Berg eind vorige eeuw heeft mevrouw van den Berg nog tot 2014 in haar rijtuigwoning gewoond. Na haar overlijden bleef de woning in de familie en deed het dienst als buitenverblijf. Tot in 2020 werd besloten om de woning, inclusief rijtuig, te verkopen. Daarbij werd afgedwongen dat het rijtuig bewaard zou blijven en kon worden opgenomen in de collectie van Museum Buurtspoorweg.

Het heden
Begin juni heeft een team van het museum ervoor gezorgd dat de woning voorzichtig uit elkaar werd gehaald. Een week lang is er dagelijks hard gewerkt om het huis te ontmantelen en het rijtuig weer vrij te krijgen. Daarbij was de grote vraag wat de staat van het rijtuig zou zijn. Die viel na al die jaren niet tegen, wat vooral te danken is aan het vakmanschap waar het rijtuig in 1907 mee is gebouwd. Daarnaast is het goed geconserveerd gebleven, omdat het al die jaren binnen in een woning heeft gestaan. Zo kon het rijtuig na een week zonder al te veel problemen van de plek gehesen worden met behulp van professioneel materieel. Een klus die mede mogelijk gemaakt werd door de hulp van een kraanbedrijf en een transportbedrijf, beiden uit Twente. Zij zorgden ervoor dat het rijtuig veilig verhuisd kon worden naar haar nieuwe bestemming, de museumloods op station Boekelo.

De toekomst
Museum Buurtspoorweg wil de geschiedenis van het Nederlandse lokaalspoor levend houden, waarbij de focus zal liggen op de lokaalspoorwegen in Oost-Nederland. Hieronder vallen onder andere het verhaal van de industrialisatie van Twente, de ontsluiting van het platteland en de rol van de lokaalspoorwegen hierin. We hebben het dan over de periode 1880 – 1940. Binnen Museum Buurtspoorweg zijn de eerste stappen in het realiseren van een lokaalspoorwegtrein reeds gezet. Zo heeft het museum een aantal lokaalspoorrijtuigen en wagens in de collectie, waarvan een uniek rijtuig met langsbanken (HSM905) en een bagagewagen (E4081) inmiddels vakkundig zijn gerestaureerd. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan de restauratie van een ander Nederlands lokaalspoorrijtuig. Een proces, waarbij overdracht en behoud van kennis hoog in het vaandel staan. Als aanvulling op deze unieke lokaalspoor collectie komt nu het rijtuig uit Bosch en Duin. Deze zal voorlopig weer worden ingericht als woning, waarna het ingezet kan worden als expositieruimte. Zo kan niet alleen het bijzondere verhaal van dit rijtuig als woning verteld én getoond worden, maar hiermee kan Museum Buurtspoorweg ook het complete verhaal van het Nederlands lokaalspoor op ludieke wijze presenteren aan haar publiek. Zo blijft de geschiedenis bewaard en krijgt ze weer een mooie toekomst.

X