fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

   Tweehoofdige directie per 1 september van start bij de Nederlandse Reisopera

   De raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera is verheugd mee te delen dat per 1 september 2024 een nieuwe, tweehoofdige directie aan het roer zal staan. De Britse regisseur Sam Brown en de huidige interim-directeur Rudy van Wijk zullen de taken van respectievelijk artistiek directeur en algemeen directeur op zich nemen. 

   Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

   Leendert Overduin inspiratie voor ‘Noaber-opera’

   De Nederlandse Reisopera neemt het initiatief voor een ‘Noaber-opera’, uit te voeren in 2027. Na het succes van de participatievoorstelling Stadsopera MAAK (2010, met partners uit het Muziekkwartier en De Twentsche Courant Tubantia) zijn er concrete plannen voor een volgende grote muziektheatervoorstelling voor en door inwoners van Enschede. Inspiratie is gevonden in het leven en werk van de Enschedese dominee Leendert Overduin.  Een bevlogen man, wiens daden, persoonlijke moed en levensovertuiging ook vandaag de dag nog inspirerend zijn.

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Gerard Dekker en Eva Marit Edwardsen

   Gerard Dekker en Eva Marit Edwardsen

   De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op zaterdag 8 juni om 16:00 uur. Beide kunstenaars zijn daarbij aanwezig en er is bijzondere muziek: André Kerver, klarinet en Bert van der Veen, piano.

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief

   Fotogalerie Objektief in Enschede is al meer dan 35 jaar de enige fotogalerie in de regio. Objektief is een platform voor gevestigde, maar ook voor talentvolle, jonge fotografen. We richten ons in ons aanbod op kwalitatief hoogstaande meestal Nederlandse fotografie in al zijn vormen. Met spraakmakende exposities willen wij een divers publiek bereiken.

   De absente baron

   De absente baron

   Larissa Esvelt toont een installatie in het Kunst-Torentje en werken in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

Aan de Spoorlijn in Bosch en Duin, op de hoek met de Duinweg en de Baarnseweg, stond ooit station Bosch & Duin. Bijzonder aan deze plek is dat hier jarenlang een kleine verzameling van rijtuighuisjes heeft gestaan. Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind. Tot juni 2022. Toen is ook deze laatste woning ontmanteld, waarbij het rijtuig werd gered en op transport gezet naar haar nieuwe onderkomen in Boekelo, bij Museum Buurtspoorweg.

De geschiedenis
Vlak na de oorlog kende Nederland woningnood. Om die reden stelde de NS afgekeurde rijtuigen, die voor een deel weer terugkwamen uit Duitsland, voor een schappelijk bedrag beschikbaar aan haar personeel. Rijtuig NS C1040 (voorheen Staats Spoorwegen C1340) werd in 1948 voor de schappelijke prijs van 375 gulden verkocht aan Jaap en Ali van den Berg, beiden werknemers van de NS. Destijds zat het nog vol met kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar als jong stel waren ze maar wat blij met hun nieuwe onderkomen. Ze knapten het rijtuig helemaal zelf op. Het balkon aan het ene uiteinde veranderde in een kledingkast, het balkon aan de andere zijde werd een vestibule. Prachtig detail hierbij is dat de voordeur door de familie zelf vervaardigd werd van het hout afkomstig van de banken uit het rijtuig.
In de jaren daaropvolgend werd een gezin gestart. Bij elk kind werd een stukje bij het rijtuig aangebouwd. Eerst aan de achterkant, later ook aan de voorkant. Een compleet nieuw dak maakte de woning compleet en zo heeft het rijtuighuis jaren langs het lijntje bij Bosch en Duin gestaan. Na het overlijden van de heer Van den Berg eind vorige eeuw heeft mevrouw van den Berg nog tot 2014 in haar rijtuigwoning gewoond. Na haar overlijden bleef de woning in de familie en deed het dienst als buitenverblijf. Tot in 2020 werd besloten om de woning, inclusief rijtuig, te verkopen. Daarbij werd afgedwongen dat het rijtuig bewaard zou blijven en kon worden opgenomen in de collectie van Museum Buurtspoorweg.

Het heden
Begin juni heeft een team van het museum ervoor gezorgd dat de woning voorzichtig uit elkaar werd gehaald. Een week lang is er dagelijks hard gewerkt om het huis te ontmantelen en het rijtuig weer vrij te krijgen. Daarbij was de grote vraag wat de staat van het rijtuig zou zijn. Die viel na al die jaren niet tegen, wat vooral te danken is aan het vakmanschap waar het rijtuig in 1907 mee is gebouwd. Daarnaast is het goed geconserveerd gebleven, omdat het al die jaren binnen in een woning heeft gestaan. Zo kon het rijtuig na een week zonder al te veel problemen van de plek gehesen worden met behulp van professioneel materieel. Een klus die mede mogelijk gemaakt werd door de hulp van een kraanbedrijf en een transportbedrijf, beiden uit Twente. Zij zorgden ervoor dat het rijtuig veilig verhuisd kon worden naar haar nieuwe bestemming, de museumloods op station Boekelo.

De toekomst
Museum Buurtspoorweg wil de geschiedenis van het Nederlandse lokaalspoor levend houden, waarbij de focus zal liggen op de lokaalspoorwegen in Oost-Nederland. Hieronder vallen onder andere het verhaal van de industrialisatie van Twente, de ontsluiting van het platteland en de rol van de lokaalspoorwegen hierin. We hebben het dan over de periode 1880 – 1940. Binnen Museum Buurtspoorweg zijn de eerste stappen in het realiseren van een lokaalspoorwegtrein reeds gezet. Zo heeft het museum een aantal lokaalspoorrijtuigen en wagens in de collectie, waarvan een uniek rijtuig met langsbanken (HSM905) en een bagagewagen (E4081) inmiddels vakkundig zijn gerestaureerd. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan de restauratie van een ander Nederlands lokaalspoorrijtuig. Een proces, waarbij overdracht en behoud van kennis hoog in het vaandel staan. Als aanvulling op deze unieke lokaalspoor collectie komt nu het rijtuig uit Bosch en Duin. Deze zal voorlopig weer worden ingericht als woning, waarna het ingezet kan worden als expositieruimte. Zo kan niet alleen het bijzondere verhaal van dit rijtuig als woning verteld én getoond worden, maar hiermee kan Museum Buurtspoorweg ook het complete verhaal van het Nederlands lokaalspoor op ludieke wijze presenteren aan haar publiek. Zo blijft de geschiedenis bewaard en krijgt ze weer een mooie toekomst.

X