fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

   Uit de vrije hand – wat tekenen ons vertelt

   Uit de vrije hand – wat tekenen ons vertelt

   Städtische Galerie Nordhorn presenteert een groepstentoonstelling met vier kunstenaars die op verschillende manieren met de techniek van het tekenen werken. Ondanks de alomtegenwoodigheid en het gebruiksgemak van digitale beeldtechnieken, blijft tekenen een belangrijke mogelijkheid bieden voor directe artistieke expressie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

“Jan Cremer, een portret van een kunstenaar”

Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88. Deze editie zullen veel werken te zien zijn van de in Enschede geboren kunstenaar Jan Cremer. Daarnaast zullen enkele portretten van Paul Citroen worden tentoongesteld en zal in de Tuinzaal van Kunsthal Hof 88 werk te zien zijn van de Oldenzaalse kunstenaar Wiebe Bloemena. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is vrij toegankelijk en te bezoeken tot en met zondag 25 augustus 2024.

Jan Cremer

Toen Jan Cremer zijn schilderscarrière begon, viel zijn stijl direct op door de levendige kleuren en krachtige expressie. In de jaren vijftig brak hij door in Parijs, waar hij zijn kenmerkende ‘Peinture Barbarisme’ ontwikkelde: ruige doeken met dikke verflagen, vermengd met zand, jute en andere materialen. Met zijn onconventionele aanpak plaatste hij zichzelf direct in het centrum van de moderne kunstscene. In 1961 verliet hij Parijs voor het afgelegen Ibiza, waar het ruige landschap hem inspireerde tot een serie werken met een haast oosterse flair. De publicatie van zijn boek ‘Ik Jan Cremer’ in 1964 deed veel stof opwaaien in Nederland. Met de opbrengst van deze bestseller vestigde hij zich in New York, waar hij zich toelegde op expressieve en kleurrijke tulpenvelden, een opvallende afwijking van zijn eerdere abstracte werken.

Paul Citroen

In de eerste decennia van de vorige eeuw was Berlijn het centrum van de artistieke avant-garde. Paul Citroen, geboren in 1896, bevond zich midden in deze bruisende scene. Hij raakte bevriend met vooraanstaande kunstenaars van zijn tijd, zoals Klee en Kandinsky. Citroen was niet alleen een chroniqueur en verzamelaar van moderne kunst, maar ook een pionier die in 1933 de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam oprichtte. Hoewel hij zijn modernistische visie decennialang bleef uitdragen, lag zijn focus in zijn eigen werk voornamelijk op portretkunst, wat beschouwd werd als zijn specialiteit. Rond 1960 ontmoette hij de jonge kunstenaar Jan Cremer, die hij op verschillende momenten zeer treffend portretteerde.

Wiebe Bloemena

Wiebe Bloemena, geboren in 1960 te Delden, is een schilder die zijn creatieve kracht put uit een intuïtieve en visuele benadering. Hij voltooide zijn opleiding aan de AKI in Enschede aan het begin van de jaren tachtig. Bloemena staat bekend om zijn vermogen om volledig herkenbare, maar tegelijkertijd geheel irreële beelden van vaak niet-bestaande landschappen te creëren. Hij balanceert op de grens tussen schijn en werkelijkheid en weet de toeschouwer dankzij zijn fabuleuze techniek mee te nemen naar een buitengewone realiteit. Zijn werk is een wereld van verwondering, waarin men graag verdwaalt.

Dit jaar bestaat Kunsthal Hof 88 twintig jaar. Om dit te vieren zal er een bijzondere jubileumtentoonstelling plaatsvinden welke opent op zondag 1 september 2024. Tijdens deze jubileumtentoonstelling ‘Zachte Krachten’ zullen vier nationaal bekende vrouwelijke kunstenaars hun werken tentoonstellen. Daarnaast zullen er natuurlijk verschillende kunst gerelateerde activiteiten plaatsvinden. Kijk voor alle informatie op www.kunsthalhof88.nl