fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE

In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam.

WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR

Naast de uitgestrekte landgoederen rond de zeven kastelen, zijn de overweldigende tuinen van kasteel Twickel, kasteel Warmelo en kasteel Weldam opengesteld voor publiek. Je vindt hier tuinarchitectuur door de eeuwen heen. Dol op rozen? Breng dan zeker ook een bezoek aan Kwekerij de Border achter de oude kasteeltuinmuren van Twickel.

BINNENKIJKEN IN KASTEEL TWICKEL? WEES ER SNEL BIJ

De kolossale deuren van kasteel Twickel gaan zelden open voor publiek. Dus, houd je van binnen kijken in een kasteel, zorg dan dat je er op tijd bij bent! Op twickel.nl vind je de exacte data en kun je tickets reserveren. In een uur leidt de gids je rond door de salons, de eetzaal met prachtig gedekte tafel, de bibliotheek en de imposante keuken in het onderhuis. Zelfs het rijkelijk versierde gastentoilet is onvergetelijk. Waan je even als bewoner van dit prachtige kasteel!

Tip: BRAND is de zomertentoonstelling in de Oranjerie en gaat over drie eeuwen blussen en waken op Twickel. Te zien tot en met 29 september.

VIND JE WEG IN HET DOOLHOF

Wist je dat de tuin van Kasteel Weldam een doolhof heeft? In 1999 is het opnieuw ingepland met thujahagen (levensboom) aan de hand van het oorspronkelijk ontwerp. Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de tuinaanleg én op het kasteel.

WAANZINNIGE ZANDSCULPTUREN

Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo. Dit keer is het thema Op het pad van Rien Poortvliet. Voor jong en oud een leuk uitje! Te zien tot en met 6 oktober.

TUINEN ALS KUNST

Naast de kasteeltuinen zijn er ook andere bijzondere tuinen in Diepenheim opengesteld voor publiek. Ze maken deel uit van de buitencollectie van het Drawing Centre Diepenheim. Verschillende kunstenaars tonen hier hun visie op natuur en landschap. Zo ontdek je botanische verzamelingen die je kunt vergelijken op geur en kleur. Ze zijn van herman de vries (hij wil z’n naam in kleine letters, omdat hij meent dat er geen hiërarchie tussen dingen bestaat). In het Gazebo, stap je via de omlijsting gevormd door donkerrode beuken, een levend schilderij binnen. Zo omschrijft Urbain Mulker zijn tuin tenminste. Het Gazebo bestaat uit meer dan duizend verschillende soorten hosta’s. Ook in het Rosarium is het heerlijk vertoeven langs de Regge. Heel bijzonder is de boomtuin bij de Schipbeek. Een tuin op hoogte rond een eeuwenoude boomstam, en met een subliem uitzicht over water en landerijen.

TEKENKUNST ALS VERTREKPUNT

Bij het Drawing Centre Diepenheim is tijd en ruimte om echt te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tekenen is daarbij het middel dat dient om de wereld samen te ontdekken en beter te leren begrijpen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland pakken hier de ruimte om te experimenteren.

Tot en met 1 september vind je hier de tentoonstelling THE SKETCH, ITS REALISATION & HER LOVERS. Elk kunstwerk doorloopt drie fasen: het idee, de uitvoering en het onderhoud. Deze expositie richt zich precies hierop. In een groepstentoonstelling met twaalf kunstenaars onderzoekt gastcurator Caz Egelie de schets als een beginpunt van iets dat gevolgen zal hebben die zich uitstrekken tot in een onbekende toekomst.

KIJKEN IS EEN KUNST

Museum No Hero in Delden ontdek je de privécollectie van een échte kunstliefhebber aangevuld met interessante, tijdelijke exposities. Tot en met 12 oktober is dat Beeldhonger – Hunger nach Bildern. Waarschijnlijk worden hier voor het eerst de Neue Wilde en de Neuw Leipziger Schule samen gepresenteerd. Beide stromingen brachten vanaf eind jaren ‘70 de autonome figuratie terug in de Westen Oost-Duitse kunst, maar werden door de gescheiden ontwikkelingen in de beide Duitslanden niet samen gepresenteerd. Deze expositie toont hoe beide stromingen zich ontwikkelden en elkaar vonden in gedeelde bronnen van romantiek en de erfenis van grote Duitse schilders.

 NOG MEER MOOIE MUSEA IN DE HOF

Stap eens binnen bij het Zoutmuseum in hartje Delden en kom van alles te weten over zoutwinning en de toepassingen van zout. Bij Erve Tichelwaark in Markelo vind je een overzicht van de bloeiende leemverwerkende industrie die hier ooit gevestigd was. Duik de geschiedenis in en beleef het boerenleven bij Museumboerderij Wendezoele in Ambt Delden. Dol op de historie van kleding? Bij Museum Eungs Schöppe in Markelo ontdek je één van de grootste klederdrachtcollecties. Bij het Goors Historisch Museum komt de textielnijverheid tot leven en ontdek alles over klompen in het Klompenmuseum ’t Oale Ambacht. Ben je liefhebber van het Koninklijk Huis, bezoek dan het Oranjemuseum bij Diepenheim.