fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De ambachtsman achter het kunstwerk

   De ambachtsman achter het kunstwerk

   Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

   Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

   Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Reisopera op Campingtour samen met Theater Sonnevanck!

   Van 2 augustus – 15 augustus reizen ze met een nieuwe muziektheatervoorstelling naar negen campings in Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping. Voor de hele familie brengen ze ‘Wonderkids on Tour’.

   Pianofestival Twente

   Pianofestival Twente

   Van 7 t/m 22 september vindt een adembenemende reeks pianoconcerten plaats waarin meesterpianisten en jonge toptalenten hoogstaand repertoire vertolken.

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Doe mee met het Reisopera ViVa Vistijn bij de Jeugd ViVa in Enschede!

   Van 22 juli tot en met 25 juli is het Reisopera ViVa Vistijn te vinden in verschillende speeltuinen in Enschede, als activiteit bij de Jeugd ViVa. Laat je eigen geknutselde vis tot leven komen in het vissentheater van de Nederlandse Reisopera! Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar.

   Beleef het in Hertme!

   Beleef het in Hertme!

   Het Openluchttheater Hertme ligt aan de rand van het gezellige kerkdorp Hertme in een groene omgeving, en staat bekend om zijn sfeervolle middeleeuwse decor en uitgebreide programma voor jong en oud. Ook dit jaar staat er weer een heel divers aanbod van voorstellingen en concerten op de agenda.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Meesters van de Wolvecampprijs

   Meesters van de Wolvecampprijs

   Op een prachtige manier laten drie oud Wolvecampprijswinnaars zien hoe je op totaal verschillende wijze je verhaal als schilder aan de kijker van het doek kan laten lezen. Van alle drie kunstenaars hangt werk in de grote musea en hier hebben ze elk ca. 45 strekkende meter om hun laatste werk, groot en klein, op deze prachtige tentoonstelling te laten zien.

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Museum de Fundatie te Gast in Kunsthal Hof 88!

   Op zondag 23 juni opent in Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’. De tentoonstelling ‘Jan Cremer, een portret van een kunstenaar’ is een samenwerking tussen Kunsthal Hof 88 en Museum de Fundatie waarbij de Almelose kunsthal onder de noemer ‘Museum de Fundatie te Gast’ kunstwerken van Museum de Fundatie tentoon mag stellen in Kunsthal Hof 88.

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   Het KunstTorentje en de StuiverTorentjes in Almelo

   De draad, het fundament Gertruud Dentjens – 16 juni t/m 11 augustus ‘24 Voor Gertruud Dentjens is kunst niet in de eerste plaats iets fraais om aan de muur te hangen. Voor haar zit schoonheid vooral in de puurheid van materialen. Door voor de installatie in het...

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   Kunst Punt Almelo maakt Almelo leuker en mooier

   De Galerie Kunst Punt Almelo is gevestigd op een prachtige locatie in de binnenstad van Almelo. Aan de Grotestraat 37 in de voormalige KPN-winkel is een mooie expositieruimte en een winkel met betaalbare “skiere kunst”. Elke maand is er een nieuwe expositie.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum

   De Kruidenhof te Mallum is een tuin van 7500 m2 in het buitengebied van Eibergen, pal aan de Berkel, naast de Mallumse watermolen en muldershuis.

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   Avondwandelingen in het Haaksbergerveen

   We hebben in Haaksbergen een uniek hoogveengebied  – waar niet zo heel veel meer van is in de rest van ons land- en daar valt veel over te vertellen.  Over het ontstaan en de geschiedenis, maar ook over de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

   ZEVEN KASTELEN VOL VERHALEN IN HOF VAN TWENTE In Delden vind je Kasteel Twickel en rond Diepenheim liggen Huis Nijenhuis, Kasteel Warmelo, Huis te Diepenheim, Huis Westerflier, Kasteel Weldam en Havezate Wegdam. WANDELEN DOOR EEUWEN TUINARCHITECTUUR Naast de...

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

Philip Vermeulen. Chasing The Dot
Durf jij het aan? Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Zijn werk is meer dan alleen maar iets om naar te kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn grote, meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen. In zijn werk smelten wetenschap, technologie en kunst samen tot onvergetelijke sensaties.

Van 28 juni tot en met 5 januari 2025 presenteert Rijksmuseum Twenthe de eerste solotentoonstelling van de opkomende kunstenaar Philip Vermeulen. Onder de titel “Philip Vermeulen. Chasing The Dot” worden zes van zijn intrigerende werken getoond, elk in een eigen zaal. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn zelfs twee nieuwe werken ontwikkeld.

Hypersculpturen
In zijn werken verkent Vermeulen de grenzen van onze waarneming met beweging, licht, trillingen en geluid. Hoe beïnvloedt licht onze hersenen? Hoe voelen geluiden aan? Zijn we echt zeker van wat we zien? Vermeulen’s installaties, die hij ‘hypersculpturen’ noemt, veranderen voor de ogen van de toeschouwer en creëren een unieke, magische ervaring.

Een droomrijke trip
Een mooi voorbeeld is de installatie Chasing The Dot. Bezoekers worden ondergedompeld in verschillende tinten licht en zien plotseling een grote, donkere stip die eigenlijk niet bestaat, maar als een nabeeld op het netvlies verschijnt. Vermeulen’s werk gaat over het najagen van zulke ongrijpbare fenomenen en de vragen die ze oproepen: Kunnen we onze zintuigen vertrouwen? Wat is werkelijkheid? Deze tentoonstelling is een droomachtige reis voor jong en oud. Andere werken die te zien zijn, zijn onder andere Pulse, Ocular Drift en Fanfanfan.

Over Philip Vermeulen
Philip Vermeulen studeerde in 2017 summa cum laude af aan de ArtScience Interfaculty van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Zijn werk is speels en onderzoekend, waarbij hij natuurkundige fenomenen als licht en geluid verkent. Sinds zijn afstuderen heeft Vermeulen internationaal succes geboekt, met tentoonstellingen en performances in vooraanstaande musea, festivals en clubs – van Scheveningen tot Rio de Janeiro. In 2020 werd hij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en zijn installatie More Moiré2 werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Best Interactive.

Mis deze kans niet om de grensverleggende kunst van Philip Vermeulen te ervaren in Rijksmuseum Twenthe!

Grote overzichtstentoonstelling tekenaar Kees Stoop

Deze zomer is in Rijksmuseum Twenthe de eerste grote tentoonstelling van de virtuoze tekenaar Kees Stoop (1929 – 2019) te zien. Stoop was volgens kenners een van de grootste tekenaars van ons land, maar is nauwelijks bekend bij het grote publiek.

Kees Stoop leefde een teruggetrokken leven in het Overijsselse Holten, waar hij het door hem zo geliefde landschap in uiteenlopende stijlen – van uiterst realistisch en precies tot schetsmatig en bijna abstract – vastlegde. Stoop was tijdens zijn leven huiverig om naar buiten te treden met zijn werk, maar desondanks ontstond er een kring van trouwe bewonderaars, en werd zijn werk zelfs verworven door het Rijksprentenkabinet.

Dankzij de inspanningen van de Stichting Kees Stoop kan Rijksmuseum Twenthe nu voor het eerst zijn werk op grote schaal tonen en kan het publiek kennis maken met een bijzondere kunstenaar die in zijn bewondering voor de natuur altijd de vergankelijkheid van het leven liet doorklinken.