fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Gratis zangworkshop – Magische Mash-up!

   Gratis zangworkshop – Magische Mash-up!

   Op 13 februari om 16:00 uur geeft Marjon Revet van Kaliber Kunstenschool een superleuke gratis zangworkshop voor jongeren, waarin je aan de slag gaat met mash-ups! Een mash-up is het samensmelten van twee nummers. Bekende voorbeelden ken je misschien wel uit de...

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DO 8 DEC 20.15 uur € 24,50 Theatercollege William Rutten Theatercollege Focus Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie...

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Kunsthal Hof 88 organiseert gratis te bezoeken, professionele tentoonstellingen van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   Sinds april van dit jaar heeft Kunsthuis van het Oosten een nieuwe eigenaar: Theo van Berkel, kunstverzamelaar en -liefhebber uit Bussum. De galerie blijft hiermee een betrouwbaar partner voor uw kunstaankopen in de meest brede zin van het woord.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Kunst kan verrassen, uitdagen en aanzetten tot nadenken. Maar kunst kan ook gewoon inspirerend en mooi zijn. Het geeft een stad uitstraling en zorgt voor levendigheid. Onmisbaar voor de leefbaarheid van de stad! Stichting SchouwArt heeft als doelstelling om Hengelo mooier, spannender en levendiger te maken door -in en rond Schouwburg Hengelo- een volwaardige voorziening voor de professionele beeldende kunst te creëren.

Stichting SchouwArt presenteert beeldende kunst en vormgeving in alle mogelijke disciplines, verspreid over het hele theater. Regelmatig worden de exposities gewisseld, waardoor er steeds weer nieuwe kunst valt te ontdekken. Momenteel (november en december 2022) zijn de volgende exposities te bezichtigen:

• De Vensters: Martha Lucia Inagan – ‘Antalogía’
‘Antología’ toont een reeks werken gemaakt op verschillende momenten in het leven van beeldend kunstenaar Martha Lucía Inagán. Martha Lucia is geboren in Colombia en woont sinds 2008 in Hengelo. De natuur als metafoor van het leven, met de nadruk op gevoel, symboliek, tegenstelling en spiritualiteit, is de inspiratiebron voor haar werken.

• De Vide: Frouke ten Velden – ‘IRIS’
Mediakunstenaar en live visual performer Frouke ten Velden benadert haar werk zoals een muzikant zijn instrument benadert. IRIS is een lichtinstallatie die overdag werkt met natuurlijk licht en bij het vallen van de avond tot leven komt door een speciaal ontworpen lichtcompositie. De installatie is gemaakt van iriserende folie in plexiglas. De zeven panelen hangen verspringend in de ruimte, drie panelen draaien langzaam om hun as. Hierdoor ontstaan er steeds nieuwe schaduwcomposities en door de dubbeling van de panelen worden nieuwe kleurcombinaties gegenereerd.

• De Galerie: Marieke van der Burg – ‘Self Spot’
Marieke van der Burg studeerde Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In ‘Self Spot’ komt door middel van een spotlicht een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare, maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien. Met een zaklamp kunnen bezoekers schijnen op een keuken waardoor binnen het kader van het spotlicht schaduwen van de objecten zichtbaar worden. Al snel beginnen de schaduwen te leven.

• De Wand: Hanna Jansen – ‘Madonnas’
Beeldend kunstenaar Hanna Jansen maakt geënsceneerde fotoseries waarin ze zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn in onze hedendaagse, westerse wereld. In haar werk brengt ze de (over)gestileerde, commerciële beeldcultuur waaraan we gewend zijn geraakt en de kwetsbare mens die wij allemaal van binnen zijn, samen. Het zijn intieme, soms ongemakkelijke, portretten van ‘echte’ mensen, te midden van artificiële omgevingen.

• Het Scherm: Dirk Lentz – States of Mind
Videokunstenaar Dirk Lentz is gefascineerd door natuurlijke systemen, hoe ze ontstaan en hun loop nemen. Hij laat zich inspireren door deze processen en de sporen die ze achterlaten. In de film States of Mind zien we landschappen, time-lapse opnames, stopmotions en samengestelde edits van de Nederlandse kust. Hierin wordt gespeeld met de ervaring van tijd en invloeden uit de natuur.
De exposities zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdagen vindt er om 14.00 uur een rondleiding plaats. De rondleiding kost € 4,50 incl. een kop koffie/thee en wat lekkers in theatercafé The Green Room. Vaak is daar één van de exposerende kunstenaars bij aanwezig.

Adres:
SchouwArt
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Openingstijden exposities: wo/vr/zat 12:00u – 16:00u
Toegang: gratis

Rondleiding: elke zat 14:00u
Toegang: €4,50 (incl. koffie/thee en lekkers)
Reserveren via www.schouwburghengelo.nl

X