fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      In een groots opgezette overzichtstentoonstelling eert Rijksmuseum Twenthe herman de vries (1931) een van Nederlands meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie. Al meer dan zeventig jaar presenteert hij de natuur zélf als hét grote kunstwerk: aarde, bladeren, stenen – zorgvuldig verzameld, geordend en tentoongesteld.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • De Veroordeling van Huttenkloas

      De Veroordeling van Huttenkloas

      Tussen wateren en bossen van Het Hulsbeek wacht een theatervoorstelling op je. Van 3 t/m 14 september 2025 verandert het Hulsbeek bij Oldenzaal in een openluchttheater. Daar speelt De Veroordeling van Huttenkloas, een voorstelling over de beruchtste volkslegende van Twente: Klaas Annink – beter bekend als Huttenkloas. Zijn naam leeft voort in talloze volksverhalen, maar wat gebeurde er écht in 1775?

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Bij een avondje uit naar het theater hoort ook een gezellig diner. Zes restaurants in Enschede haken daarom in op de musical DOOR HET STOF, die van 11 juni tot en met 13 juli te zien is in het Wilminktheater en het Muziekcentrum in Enschede.

      Doe mee met het Meezingkoor van De Oude Markt Sing-A-Long 2025!

      Doe mee met het Meezingkoor van De Oude Markt Sing-A-Long 2025!

      De Nederlandse Reisopera, het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en het Wilmink Project Orkest zijn op zoek naar enthousiaste amateurzangers voor de tweede editie van De Oude Markt Sing-A-Long. Na het succes van de eerste editie in 2024 komt er een tweede editie van dit grootse meezingfeest te organiseren in Enschede, op zaterdag 5 juli 2025. Zangliefhebbers kunnen zich (gratis) aanmelden voor het speciale Meezingkoor!

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel  “DOOR HET STOF”

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel “DOOR HET STOF”

      Een theaterproductie van Theater Producties Twente waarvoor o.a. Wilminktheater, Muziekcentrum, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en de Theatermakerij de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een voorstelling waarin het 700-jarige bestaan van Enschede gevierd wordt. Een imponerend drieluik, die een maandlang is te zien: 13 juni t/m 13 juli.

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • COLLABSLETTEN

      COLLABSLETTEN

      Annebel Vernooij en Alana van der Valk vormen samen het kunstenaarsduo Collabsletten. Ze omschrijven zichzelf ook wel als twee visuele herriemakers. Hun kracht ligt in uiteenlopende maar vaak maatschappelijk beladen thema’s ter sprake brengen aan de hand van humor, luchtigheid en een gezonde dosis zelfspot.

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Van 13 juli tot en met 31 augustus 2025 presenteert het Kulturraum Kloster Bentlage in Rheine de tentoonstelling Mash Up van kunstenares Inessa Emmer. De expositie is te zien in de sfeervolle schuur van het voormalige Kruisherenklooster. De opening vindt plaats op zondag 13 juli 2025 om 15.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door kunsthistoricus dr. Alexander Grönert van de Stiftung Schloss Moyland.

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      De Städtische Galerie Nordhorn toont een solotentoonstelling met actueel werk van Marin Kasimir. Het is ook een weerzien met de kunstenaar die 25 jaar geleden een installatie op groot formaat maakte voor het open museum kunstwegen.

      HENRIËTTE TAVENIER EN TOONTJE KREKEL

      HENRIËTTE TAVENIER EN TOONTJE KREKEL

      In het recente beeldend werk van Henriëtte Tavenier vloeien olieverfschilderijen en lithoprenten samen. Sinds 2024 laat zij zich inspireren door Twentse waterstromen. Het begon met de toevallige vondst van een cartografische kaart op een lithosteen. Dwars over deze Twentse kaart loopt de meanderende  Buurserbeek. Door natuurherstel van de oevers is een weelderige bedding ontstaan. Wandelingen ter plekke resulteerden in een serie litho’s over deze beek.

      Schilderkunst en opleiding

      Schilderkunst en opleiding

      Op 19 januari jongstleden eindigde de eerste editie van de Biënnale Overijssel in Kunsthal Almelo. Een grote tentoonstelling van schilderkunst uit Overijssel tussen 1800 en heden. Gezien de duizenden bezoekers en vele positieve reacties mag het evenement een succes worden genoemd.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Zet het alvast met dikke letters in je agenda: zondag 20 juli 2025 bruist het Scholtenhagenpark in Haaksbergen van de kleur, kunst en creativiteit tijdens de Kunstmarkt Haaksbergen 2025! Van 12:00 tot 17:00 uur verandert het park in een feestelijk openluchtatelier vol verrassende kunst, ambacht en gezelligheid.

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Zondag 6 juli | Open Hearts (Dogma ’95 met ENG SUBS) Romantisch drama waarin de levens van twee koppels verstrengeld raken na een tragisch auto-ongeluk. Joachim en Cæcilie, een jong koppel uit Kopenhagen, hebben net beslist te trouwen, wanneer Joachim door een auto...

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Vorden-Kranenburg – Op de laatste zaterdagen van de maand, dus a.s. zaterdag 28 juni,  bestaat de mogelijkheid om de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. Voor de bezichtiging vraagt men een kleine vergoeding van € 2,00.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

  • Archief

De Nederlandse Reisopera reist vanaf zaterdag 25 januari2025 met een nieuwe operaproductie Ariadne auf Naxos door het land. De Zweedse regisseur Sofia Adrian Jupither maakt met deze productie haar Nederlandse debuut. In haar enscenering schuift ze  – letterlijk – twee uiteenlopende kunstvormen in elkaar: ‘Als je goed bent in wat je doet, maakt het niet uit of je operazanger of komiek bent.’ In de hoofdrollen schitteren o.a. Nederlandse stersoptraan Annemarie Kremer en de Zweedse tenor Daniel Frank. De muzikale leiding is in handen van Jac van Steen en de begeleiding wordt gedaan door orkest Phion.

Speeldata: Enschede première 25/1 Wilminktheater, Eindhoven 30/1 Parktheater, Utrecht 1 / 2 Stadsschouwburg, Doetinchem 4/2 Amphion, Maastricht 9/2 Theater a/h Vrijthof, Den Haag 11/2 Amare, Apeldoorn 15/2 Orpheus, Zwolle 25/2 De Spiegel, Emmen 27/2 Atlastheater, Amsterdam 2/3, Theater Carré.

Operazangers versus komedianten
In deze opera zijn we getuige van een clash tussen operamakers en komedianten, tussen ‘elitaire’ klassieke musici en makers van amusement. Door omstandigheden moeten ze samen een voorstelling opvoeren en voilà: de avond wordt een succes! De combinatie van ogenschijnlijk ‘hoge’ en ‘lage’ kunst blijkt een schot in de roos. De verbindende kracht van muziek is onweerstaanbaar voor iedereen. In de hoofdrollen schitteren de internationaal bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer en de veelgeprezen Zweedse tenor Daniel Frank.

Het verhaal
Ariadne auf Naxos is een tragikomische opera die een ‘voorstelling in een voorstelling’ bevat. Het verhaal speelt zich af in het huis van een steenrijke man, waar koortsachtig een feestavond wordt voorbereid. Met een serieuze opera naar de mythe van Ariadne, een klucht in een burleske entourage, en een vuurwerk als finale. Wanneer door tijdnood op last van de gastheer opera en klucht in elkaar moeten worden geschoven – om de vuurwerkshow niet in gevaar te brengen – zijn de rapen gaar! We zijn getuige van een vonkende botsing tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunsten. En een schoolvoorbeeld van wie betaalt, bepaalt…?

Een humoristische ode aan podiumkunstenaars
De Zweedse regisseur Sofia Adrian Jupither is voor het eerst te gast bij de Reisopera. Ze focust in haar ensceneringen op de psychologie van de karakters: “Ik wil weten water er van binnen gebeurt, waarom doen mensen wat ze doen?” Sofia werkt, zoals ze zelf zegt, ‘in de Scandinavische traditie Ingmar Bergman en Henrik Ibsen’. Op haar zestiende werd ze verliefd op opera én op operazangers. “Dit stuk is door Hofmannsthal en Strauss geschreven als een ode aan al die podiumkunstenaars. Met een flinke lading humor maar ook veel empathie voor het opera-vak waarin wij werken.”
Lees een eigen interview met Sofia Adrian Jupither in deze link.

Een gewichtig tussendoortje
Wat hebben een tragische, in de steek gelaten prinses uit de Griekse mythologie en een kokette, flirterige aanvoerster van een troep komedianten met elkaar gemeen? Weinig, zou je op het eerste gezicht zeggen. En toch delen zij in de opera Ariadne auf Naxos het toneel alsof het de normaalste en meest natuurlijke zaak van de wereld is. Dat is de grote verdienste van componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal. Samen schiepen zij een opera waarin zij opzichtig en vermakelijk spelen met historische perioden, genres en stijlen, en die ook nu nog, meer dan honderd jaar later, opmerkelijke fris en modern aanvoelt.
Lees een achtergrondartikel over deze opera in deze link.

Team

Dirigent – Jac van Steen
Regie – Sofia Adrian Jupither
Decorontwerp – Erlend Birkeland
Kostuumontwerp –  Maria Geber
Lichtontwerp –  Ellen Ruge
Assistent lichtontwerp – Lianne Eikelenboom
Choreografie – Roger Lybeck

Cast

Der Haushofmeister – Kharim Amier
Ein Musiklehrer –  Martijn Sanders
Der Komponist –  Dorottya Láng
Der Tenor/Bacchus –  Daniel Frank
Ein Offizier – Cyprien Crabbé
Ein Tanzmeister – Manuel Günther
Ein Perückenmacher – Fabian Homburg
Zerbinetta – Juliana Zara
Primadonna/Ariadne – Annemarie Kremer
Harlekin – Georgiy Derbas-Richter
Scaramuccio – Sander de Jong
Truffaldin – Artur Janda
Brighella – Xavier Hetherington
Najade – Rebecca Murphy
Dryade – Rommie Rochell
Echo – Hannah Gries

Met Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

Tournee:  25 januari – 2 maart 2025
Tijdsduur: 2 uur en 45 minuten, inclusief pauze
Taal: Gezongen in het Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling