fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Zondag 12 juni start de crowdfunding van de Enschede Eclips. Kunst in het Volkspark is daarmee het begin van de realisatie van dit project. Het kunstwerk moet verschijnen op de hoek van de Ruyterlaan en het Ariënsplein. Het is een baken van openheid met meer dan 1000 verbindingen.

Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

Kunstige tuinen
In Diepenheim vind je tuinen waar kunst, erfgoed, cultuurhistorie en natuurbeleving hand in hand gaan. De tuinen staan garant voor verrassende combinaties en vormen de buitencollectie van Drawing Centre Diepenheim. Zo is er een tuin op hoogte: de Boomtuin van kunstenaar Jeroen Kooijmans. Naar boven ‘klimmen’ is kinderlijk eenvoudig en eenmaal boven is het uitzicht subliem! Een fiets- en wandelroute verbindt alle tuinen en is af te halen bij Herberg de Pol.

Oude ambachten herleven
Bij Museum Eungs Schöppe in Markelo worden de hele zomer op donderdagmiddag demonstraties oude ambachten gegeven: van dookroll’n en borduren tot het maken van een goastok, volksdansen en zandstrooien. Met een beetje geluk vind je de ambachten buiten op het plein voor het museum.

Klassiek buitenfestival bij Weldam
Zaterdag 23 juli Klaterklanken Festival bij kasteel Weldam in Markelo. Klaterklanken betekent genieten van klassieke muziek middenin de natuur. Wandel door de tuin en laat je verrassen door miniconcerten van jonge topmusici, zoals het ADAM Quartet en Slagwerk Den Haag. Ook geschikt voor kinderen!

Goors Montmartre
Waan je in Frankrijk! Kunstenaars tekenen, schilderen en beeldhouwen op zondag 4 september van 12 tot 17 uur in de mooie tuin achter het oude gemeentehuis aan de Diepenheimseweg in Goor. Er is muziek, een Frans terras en natuurlijk lekkere hapjes en frisse drankjes.

Twentse Lusthoven
Van 1 mei t/m 2 oktober vind je in Museum No Hero in Delden de tentoonstelling Twentse Lusthoven, een expositie over drie kasteeltuinen: Twickel, Weldam en Nijenhuis. Alle drie ontworpen door Éduard André (1840-1911) en Hugo Poortman (1858-1953), tuin- en landschapsarchitecten.

Evenementen uitgelicht
Elke 1e zaterdag v/d maand Streekmarkt Twente. Kerkplein, Delden
Stadswandeling Delden. VVV Informatiepunt, Delden.
Meerdere data t/m september Kasteelrondleidingen Twickel. Kasteel Twickel, Delden.
15 t/m 30 juli Openluchtspel Kösterskoele. Openluchttheater, Markelo
22 t/m 24 juli Wendezoele Oogstweken. Wendezoele, Delden
20 t/m 28 augustus Stift International Music Festival 2022. Diverse locaties in Twente, waaronder Twickel in Delden
21 augustus Gardensongs. Meerdere locaties, Diepenheim.
28 augustus Wijnfeest. Wijngaard Hof van Twente, Bentelo
2, 3 en 4 september Heimland Festival. Diepenheim
t/m 25 september Expositie Sport & Spel. Oranjerie Twickel, Delden.
t/m 2 oktober Zandsculpturen. Landgoed Warmelo, Diepenheim.
t/m 24 deceber Verzamelen is kleur bekennen. Museum No Hero, Delden.

Kijk voor actuele informatie en meer evenementen, waaronder de theatervoorstellingen en filmagenda, en tentoonstellingen op visithofvantwente.nl/agenda

X