fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen

      Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen

      De tentoonstelling Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen neemt je mee naar het Europa van de late middeleeuwen, een tijd waarin kunst en geloof intens met elkaar verweven waren. Objecten werden niet alleen bekeken en bewonderd; ze werden aangeraakt, geproefd, geroken en gehoord.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • 700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel  “DOOR HET STOF”

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel “DOOR HET STOF”

      Een theaterproductie van Theater Producties Twente waarvoor o.a. Wilminktheater, Muziekcentrum, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en de Theatermakerij de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een voorstelling waarin het 700-jarige bestaan van Enschede gevierd wordt. Een imponerend drieluik, die een maandlang is te zien: 13 juni t/m 13 juli.

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Schilderkunst en opleiding

      Schilderkunst en opleiding

      Op 19 januari jongstleden eindigde de eerste editie van de Biënnale Overijssel in Kunsthal Almelo. Een grote tentoonstelling van schilderkunst uit Overijssel tussen 1800 en heden. Gezien de duizenden bezoekers en vele positieve reacties mag het evenement een succes worden genoemd.

      KUNSTHAL ALMELO

      KUNSTHAL ALMELO

      Na een wisselperiode waarin de huidige tentoonstelling plaatsmaakt voor een nieuwe, opent op zondag 6 april de 102e tentoonstelling van Kunsthal Almelo. Hier zullen vier kunstenaars met diverse kunstvormen hun werk presenteren: Linda Biemans, Hans Mateboer, Ima Amu en Cynthia Lim. Ook deze expositie is gratis toegankelijk en loopt van zondag 6 april tot en met zondag 15 juni 2025.

      Een tocht langs honderd bijzondere beeldverhalen

      Een tocht langs honderd bijzondere beeldverhalen

      Ja,  zo kun je de wandeling noemen die je dit seizoen kunt maken in het Museum voor Heiligenbeelden, gevestigd in de Antoniuskerk op de Kranenburg. Als u een bezoek brengt aan dit museum maakt u kennis met rond honderd  iconen. Dat zijn wonderschoon op houten panelen geschilderde afbeeldingen van heiligen of van een religieuze gebeurtenis uit het Oude of Nieuwe Testament.

      Twee kunstenaars in beeld

      Twee kunstenaars in beeld

      Beiden lid van kunstenaarscollectief O-Art uit Oldenzaal. Zij hebben hun atelier in een  ateliergebouw aan de Jacob Catstraat 2, samen met 10 andere kunstenaars. Truus exposeert in dit gebouw in de maanden april t/m augustus met haar schilderijen. Bij Machteld Kuiper kan een afspraak gemaakt worden om haar ruimtelijke keramische werken te bekijken en/of een bestelling op maat te maken.

      Expositie Museum Kloster Bentlage

      Expositie Museum Kloster Bentlage

      Vanaf zondag 30 maart exposeren drie Nederlandse kunstenaars in Museum Kloster Bentlage te Rheine, Duitsland. Al meer dan 25 jaar is er een hecht partnerschap tussen het Twentse Borne en Rheine. Deze expositie is een samenwerkingsproject tussen het internationaal gerenommeerde ‘Kunst en cultuurcentrum Kloster Bentlage’ en ‘Stichting Cultureel Podium Bornse Synagoge’. De werken van de drie kunstenaars in deze expositie delen een diepe verbondenheid met de natuur.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Korte cursussen, groot plezier: start dit voorjaar bij Kaliber!

      Korte cursussen, groot plezier: start dit voorjaar bij Kaliber!

      Dit voorjaar biedt Kaliber opnieuw een inspirerend aanbod van korte cursussen in Twente. Ideaal voor wie iets nieuws wil leren, een oude hobby wil oppakken of een bestaande vaardigheid wil verbeteren – zonder langdurige verplichtingen. De cursussen duren slechts enkele weken, waardoor je in korte tijd veel kunt ontdekken en ontwikkelen. Dankzij de kleine groepsgrootte krijgt iedere cursist de persoonlijke begeleiding die nodig is om optimaal te groeien. Bovendien is er aanbod voor alle leeftijden, van de allerkleinsten tot volwassenen en senioren.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

      In gesprek met Babeth over Twents Zilver: Kunst en Cultuur voor 55-plussers

      In gesprek met Babeth over Twents Zilver: Kunst en Cultuur voor 55-plussers

      Kunst en cultuur zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd. Dat bewijst Twents Zilver, een project dat 55-plussers de kans biedt om creatief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Met een breed aanbod van cursussen en kunstcafés maken deelnemers kennis met tekenen, schilderen, dichten, muziek en zelfs smartphonefotografie. We spreken met Babeth Geerdink, projectleider van Twents Zilver.

      Ontdek de Achterhoek

      Ontdek de Achterhoek

      Vakantie in de Achterhoek. Grote kans dat je wakker wordt van tjilpende vogels. Of misschien slaap je een gat in de dag, omdat het zo heerlijk stil is om je heen. Hoe laat je je ogen ook opent, er zijn weinig dingen fijner dan hier ontwaken. Als je geluk hebt, staat er zelfs een uitgebreid ontbijtbuffet met streekproducten voor je klaar. Uitgerust en opgeladen begin je aan een nieuwe dag in de mooiste regio van Nederland!

  • Archief

Heiligenbeeldenmuseum 25 jaar bestaan
Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”
Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan. Enerzijds wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van het museum in die 25 jaar, anderzijds wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht. Een nieuwgemaakte jubileumfilm brengt zowel het jubileum als het thema op verrassende wijze in beeld. In de loop van het museumseizoen wordt daarnaast een aantal extra activiteiten georganiseerd die via de website en perspublicaties tijdig worden aangekondigd. Een prominente plaats wordt zeker ingericht voor de ingebruikneming van de nieuwe depotruimte voor het museum, die op dit moment in aanbouw is.

Het kruis en het crucifix
Al ver voor het christendom was het kruis bekend als sacraal symbool: het wielkruis als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk en het hengselkruis als teken van leven. Het kruis is dus niet van christelijke oorsprong. Doordat Jezus stierf aan een kruis is dit teken in tal van vormen echter een bijna exclusief christelijk symbool geworden.
De betekenis van het Latijnse kruis, het bekendste christelijke symbool, is afgeleid van het geloof dat Jezus door de Romeinen gekruisigd werd. Kruisiging was in het Romeinse rijk een vaak gebruikte methode om slaven en niet-Romeinen die misdaden hadden begaan te executeren. De veroordeelde werd aan het kruishout vastgebonden of gespijkerd zodanig, dat het vernederende en zeer pijnlijke stervensproces dagen in beslag kon nemen. Om het stervensproces eventueel te versnellen werden ook wel de botten van de benen gebroken. Deze martelmethode kwam via de Carthagers bij de Romeinen terecht. Het kruis bestond uit een verticaal in de grond gestoken paal waarbij soms, maar lang niet altijd, een horizontaal stuk aan het verticale deel werd bevestigd. In het christendom wordt in het algemeen aangenomen dat het om een paal met horizontale dwarsbalk ging, zoals meestal wordt afgebeeld. Veel historici zijn echter van mening dat de Romeinen een T-vormig kruis gebruikten waarbij een dwarsbalk op de verticale paal werd bevestigd.

Torenbezichtiging
Op de zaterdagen vanaf 8 april t/m 28 oktober bestaat vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. De bezoekers worden begeleid door een museumvrijwilliger die ook relevante informatie verstrekt. De bezichtiging is voor eigen risico.
Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden. Tel. 0575 55 64 88 (alleen tijdens openingstijden). Geopend vanaf zaterdag 1 april t/m zondag 29 oktober, iedere dag, behalve maandag, van 12.00 tot 17.00 uur. 2de Paasdag en 2de Pinksterdag geopend. Toegangsprijs € 7.50, kinderen t/m 12 jaar gratis, museumkaart geldig.