fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ootmarsum. De straatjes met klinkers, de nijverheid van eeuwen terug, de kerk en de kroeg. Het heden en verleden. Het stadje van charme, cultuur en kunst. Aangenaam, gastvrij. Daar treft u in het hart van het mooie stadje de wereld van kunstschilder Ton Schulten.

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      De GOLS-zomertour biedt een nostalgische reis door het spoorwegverleden van Twente en de Achterhoek. In 1881 richtte textielfabrikant Jan Willink de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) op. De spoorlijnen speelden een sleutelrol in het transport van Duitse steenkool en droegen voor een belangrijk deel bij aan de industriële ontwikkeling van de regio.

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      In een groots opgezette overzichtstentoonstelling eert Rijksmuseum Twenthe herman de vries (1931) een van Nederlands meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie. Al meer dan zeventig jaar presenteert hij de natuur zélf als hét grote kunstwerk: aarde, bladeren, stenen – zorgvuldig verzameld, geordend en tentoongesteld.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Familievoorstelling ‘Wonderkids On Tour’ reist langs campings

      Familievoorstelling ‘Wonderkids On Tour’ reist langs campings

      Van 15 juli – 26 augustus kunnen ouders en kinderen op de camping gratis genieten van de familievoorstelling Wonderkids On Tour. Een grappige muzikale voorstelling over twee wonderkinderen die samen met hun vader de wereld rondreizen en allerlei avonturen beleven.  Kinderen kunnen voorafgaand aan de voorstelling  meedoen met de Muzikale Koetsenrace.

      De Veroordeling van Huttenkloas

      De Veroordeling van Huttenkloas

      Tussen wateren en bossen van Het Hulsbeek wacht een theatervoorstelling op je. Van 3 t/m 14 september 2025 verandert het Hulsbeek bij Oldenzaal in een openluchttheater. Daar speelt De Veroordeling van Huttenkloas, een voorstelling over de beruchtste volkslegende van Twente: Klaas Annink – beter bekend als Huttenkloas. Zijn naam leeft voort in talloze volksverhalen, maar wat gebeurde er écht in 1775?

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Bij een avondje uit naar het theater hoort ook een gezellig diner. Zes restaurants in Enschede haken daarom in op de musical DOOR HET STOF, die van 11 juni tot en met 13 juli te zien is in het Wilminktheater en het Muziekcentrum in Enschede.

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel  “DOOR HET STOF”

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel “DOOR HET STOF”

      Een theaterproductie van Theater Producties Twente waarvoor o.a. Wilminktheater, Muziekcentrum, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en de Theatermakerij de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een voorstelling waarin het 700-jarige bestaan van Enschede gevierd wordt. Een imponerend drieluik, die een maandlang is te zien: 13 juni t/m 13 juli.

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Wies Hendriks, 60 jaar de Pook Expo “De keuze van Wies”

      Wies Hendriks, 60 jaar de Pook Expo “De keuze van Wies”

      Wies Hendriks viert binnenkort het 60-jarig jubileum van haar galerie ‘de Pook’ in Hengelo. Vanaf de oprichting runt ze deze zelfstandig, vergezeld door haar man, beeldhouwer en schilder Wim van Oostrom, die in 2023 overleed. Tegenwoordig  beheert ze de Galerie samen met haar zoon Godfried.

      Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Na een succesvolle tentoonstelling met werk van Linda Biemans, Ima Amu, Hans Mateboer en Cynthia Lim, opende op zondag 22 juni in Kunsthal Almelo de nieuwe expositie Tussen klank en stilte. Deze tentoonstelling is onderdeel van de jaarlijkse samenwerking met Museum de Fundatie, waarbij kunstwerken in bruikleen worden gegeven aan Kunsthal Almelo om daar getoond te worden.

      COLLABSLETTEN

      COLLABSLETTEN

      Annebel Vernooij en Alana van der Valk vormen samen het kunstenaarsduo Collabsletten. Ze omschrijven zichzelf ook wel als twee visuele herriemakers. Hun kracht ligt in uiteenlopende maar vaak maatschappelijk beladen thema’s ter sprake brengen aan de hand van humor, luchtigheid en een gezonde dosis zelfspot.

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Van 13 juli tot en met 31 augustus 2025 presenteert het Kulturraum Kloster Bentlage in Rheine de tentoonstelling Mash Up van kunstenares Inessa Emmer. De expositie is te zien in de sfeervolle schuur van het voormalige Kruisherenklooster. De opening vindt plaats op zondag 13 juli 2025 om 15.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door kunsthistoricus dr. Alexander Grönert van de Stiftung Schloss Moyland.

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      De Städtische Galerie Nordhorn toont een solotentoonstelling met actueel werk van Marin Kasimir. Het is ook een weerzien met de kunstenaar die 25 jaar geleden een installatie op groot formaat maakte voor het open museum kunstwegen.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Zet het alvast met dikke letters in je agenda: zondag 20 juli 2025 bruist het Scholtenhagenpark in Haaksbergen van de kleur, kunst en creativiteit tijdens de Kunstmarkt Haaksbergen 2025! Van 12:00 tot 17:00 uur verandert het park in een feestelijk openluchtatelier vol verrassende kunst, ambacht en gezelligheid.

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Zondag 6 juli | Open Hearts (Dogma ’95 met ENG SUBS) Romantisch drama waarin de levens van twee koppels verstrengeld raken na een tragisch auto-ongeluk. Joachim en Cæcilie, een jong koppel uit Kopenhagen, hebben net beslist te trouwen, wanneer Joachim door een auto...

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Vorden-Kranenburg – Op de laatste zaterdagen van de maand, dus a.s. zaterdag 28 juni,  bestaat de mogelijkheid om de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. Voor de bezichtiging vraagt men een kleine vergoeding van € 2,00.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

  • Archief

Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

Door Ton Ouwehand – foto’s Annina Romita

Thijs Kemperink (42) is de rust zelve, ruim voor aanvang van een try-out van zijn nieuwe dialectvoorstelling Overdrieven ku’j best met nen Boot, zoekt hij een lichtknopje in de foyer van uitspanning De Buuren in Boekelo. Als hij het duister heeft opgeheven, vertelt hij dat het hem rust geeft, die volle agenda. Na de dialectvoorstellingen gaat hij volgend jaar kerstshows doen met De Muiters, het duo dat hij vormt met muzikant Erwin Nyhoff. En daarna komen er natuurlijk ook weer Eindejaarshows. En dan gaat hij voorjaar 2026 try-outen met een nieuwe landelijke voorstelling die in dat najaar in première gaat. En tussendoor doet hij nog van alles, columnist bij Tubantia, comedian, dagvoorzitter als dat zo uitkomt. En dan maakt hij met Ernest Beuving en André Manuel nog deel uit van het gezelschap Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers.

ALBERGEN
Hij woont z’n hele leven in Albergen. Het ziet er niet naar uit dat daar verandering in komt. Cabaretier worden, verhalenverteller, leven van de humor, het was niet waar hij in zijn jeugd mee bezig was. Hij zat bij de fanfare en hij wilde drummer worden in een goede band, maar beroemd worden met die band, dat hoefde voor hem nou ook weer niet. Wel deed hij als kind al mee aan playbackwedstrijden. Altijd deed hij de Belgische komiek Urbanus na. Veel later begreep hij pas waarom hij nooit won. Hij playbackte helemaal niet, hij deed Urbanus gewoon na. En ja, stemmen imiteren, daar is hij nou eenmaal goed in. Hij weet nog dat hij een jaar of zeventien was en dat op een verjaardag iemand zei dat hij Ronald de Boer kon nadoen. Thijs hoorde het aan en zei: ‘Dat lijkt helemaal niet, dat kan veel beter.’ En hij liet vervolgens een levensechte Ronald de Boer horen. ‘Imiteren, dat lukte me goed. Ik kon bekende Nederlanders nadoen. Willibrord Frequin, Jos Brink, Maarten van Rossem, Piet Paulusma, Peter R. de Vries, dat soort mensen. Ik ben daarmee een keer op tv geweest bij Kopspijkers, Jack Spijkerman. En Dolf Jansen belde me elke vrijdagmiddag voor zijn programma op 3FM dan moest ik met de stem van een bekende Nederlander commentaar geven op een actuele zaak.’
Hij werkte in die tijd in het magazijn bij Voskamp bouwmaterialen. Dan moest hij zorgen dat hij in de buurt van de telefoon was als Dolf belde. Toen hij later promotie had gemaakt naar baliemedewerker was dat met die telefoon een stuk gemakkelijker. Bovendien had hij dan te maken met timmerlieden en bouwvakkers die altijd meenden gevat te moeten doen. En daar realiseerde Thijs zich dat hij die lieden behoorlijk van repliek kon dienen.

Hij zag Hans Teeuwen op tv en later Herman Finkers en Youp van ’t Hek. Maar de eerste die hem echt bij de kladden had was Harrie Jekkers, dat vond Thijs wel de meest beeldende verhalenverteller. ‘De eerste cabaretier die ik live zag was André Manuel. En nog steeds vind ik hem de grootste. We staan samen in de Eindejaars, we zitten allebei in Goeie Tukkers, maar ik kijk hoog tegen hem op. André denkt daar anders over. Hij noemt ons vakbroeders.’

Youp van ’t Hek nodigde hem uit voor een diner. Dan konden ze tijdens het eten mooi over het vak praten. Hij toont een filmpje dat Youp opnam: ‘Thijs Kemperink heb ik nooit zien optreden. Dat wil ik graag zou houden.’
Hij heeft wel wat opgestoken van Youp. Die vertelde dat hij zich vooral op zijn show moest richten en nuttige bijzaken aan specialisten moest overlaten. Zijn eerste regisseur Silvester Zwaneveld, leerde hem hoe hij zijn verhalen moest vertellen. Na vijf programma’s was het tijd voor een andere regisseur. Dat werd Pieter Bouwman, bekend van Radio Bergeijk en Mannen van de Radio met Hans Teeuwen. Die zette de opbouw van een programma weer in een ander perspectief. Kemperink en Bouwman maakten een programma: Halverwege. In september overleed Bouwman. ‘Ik was graag met hem doorgegaan, zeker omdat ik in mijn volgende programma een donkere kant van mezelf wil laten zien. Maar ik ga weer terug naar Silvester.

De door Laurens ten Den geregisseerde huidige dialectshow is gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Albergen en omgeving. Thijs heeft ze gehoord of gevonden in oude dagboeken. Hij heeft hier en daar wat namen veranderd, om niemand in verlegenheid te brengen.
In de eerste scene komt hij op met zijn eerste trommel in het uniform van zijn oude muziekvereniging. ‘Toen ik op zoek ging naar zo’n uniform van vroeger, bleek ik het gewoon zelf nog op zolder te hebben. Gewoon vergeten in te leveren destijds.’