fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • 700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      Vanaf 15 december viert De Museumfabriek het 700-jarig bestaan van Enschede met de tentoonstelling ‘700 Jaar Enschede’. Ter voorbereiding op het officiële jubileum in 2025 word je in deze tentoonstelling meegenomen door de rijke geschiedenis van de stad.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Theater Sonnevanck & Het NUT presenteren: Roos & Ariadne (8+)

      Theater Sonnevanck & Het NUT presenteren: Roos & Ariadne (8+)

      Maart 2025 – Theater Sonnevanck en het NUT keren in 2025 terug met de remake van de succesvolle voorstelling Roos & Ariadne. Het ‘pleidooi voor emoties in alle soorten en maten’ (Theaterkrant, 2020) is een coproductie, waarin traditiegetrouw de toneeltekst van Floor Leene inspiratie vindt in de oude, Griekse mythes: deze keer het verhaal van de draad van Ariadne. Regie is in handen van Daniël van Klaveren, spel door Karlijn van Kruchten en Patsy Kroonenberg. 

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Voor iedereen vanaf 4 jaar in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in onze eigen theatertruck.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • MIKC kunstproject ‘Imaginary Places’

      MIKC kunstproject ‘Imaginary Places’

      Emma 11 het nieuwe kunstplatform is geïnitieerd door stichting MIKC. Het platform toont nieuwe, verrassende en experimentele kunst op een ongebruikelijke plek in de meest besproken straat van Hengelo.

      Litter Lemon – Kira Fröse exposeert met actuele keramiek

      Litter Lemon – Kira Fröse exposeert met actuele keramiek

      Litter Lemon’ is een visuele verzameling van straatafval dat is getransformeerd tot keramische objecten. Met deze objecten wil Kira Fröse de aandacht vestigen op de esthetiek die ons omringt in het dagelijks leven, maar ook op de ruwheid en smerigheid die er vaak mee gepaard gaat.

      Qua Art – Qua Science: 2005–2025

      Qua Art – Qua Science: 2005–2025

      In deze feestelijke en veelzijdige tentoonstelling wordt teruggeblikt op twee decennia vol inspirerende projecten. Speciaal voor dit jubileum zijn meer dan 20 aangekochte kunstwerken, die door de jaren heen uit deze projecten zijn voortgekomen, bij elkaar gebracht. Verder is er aandacht voor drie resultaten uit de serie Trias Innovationis, waar een kunstenaar en een wetenschapper in zee gingen met een derde partij.

      Roland Icking ‘Forget Me Not’

      Roland Icking ‘Forget Me Not’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk Roland Icking. De tentoonstelling is te zien van 2 april t/m 9 mei 2025. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 30 maart om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Op zondag 1 september opende in Kunsthal Almelo de jubileumtentoonstelling ‘Zachte Krachten’ ten ere van het twintigjarig bestaan van de Almelose kunsthal. Naast een groot aantal enthousiaste bezoekers organiseerde Kunsthal Almelo een poëziemiddag, een lezing over vrouwen in de kunst en voor jongeren van alle leeftijden leuke en creatieve activiteiten zoals een fotowedstrijd waarvan de prijswinnaars een mooi geldbedrag wonnen.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Boekenmarkt in De Antonius – Rekken

      Boekenmarkt in De Antonius – Rekken

      Op zaterdagmorgen 5 april wordt van 09.00 – 13.00 uur in Ontmoetingscentrum De Antonius, aan de Lindevoort te Rekken, weer een grote Boekenmarkt gehouden. De opbrengst komt geheel ten goede aan De Antonius.

      Ontdek de Achterhoek

      Ontdek de Achterhoek

      Vakantie in de Achterhoek. Grote kans dat je wakker wordt van tjilpende vogels. Of misschien slaap je een gat in de dag, omdat het zo heerlijk stil is om je heen. Hoe laat je je ogen ook opent, er zijn weinig dingen fijner dan hier ontwaken. Als je geluk hebt, staat er zelfs een uitgebreid ontbijtbuffet met streekproducten voor je klaar. Uitgerust en opgeladen begin je aan een nieuwe dag in de mooiste regio van Nederland!

      Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Museum Buurtspoorweg vertelt de verhalen die horen bij de geschieden van het lokaalspoor. De spoorlijn, die oorspronkelijk 131 kilometer lang was en van Winterswijk, via Haaksbergen en Boekelo naar Hengelo en Enschede liep, heeft een cruciale rol gespeeld in de industriële en economische ontwikkeling van Twente.

      Synagoge Borne 2024-2025

      Synagoge Borne 2024-2025

      een kleinschalig podium waar u grootschalig kunt genieten van exposities, lezingen en muziekvoorstellingen.

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Kaliber Kunstenschool is trots op betrokken vrijwilligers zoals Henk, wil jij net als Henk een steentje bijdragen in Almelo, Enschede of Oldenzaal? Of ben je benieuwd wat vrijwilligerswerk bij Kaliber jou kan brengen? Bekijk de verschillende vrijwilligersvacatures op de website

  • Archief

Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

Door Ton Ouwehand – foto’s Annina Romita

Thijs Kemperink (42) is de rust zelve, ruim voor aanvang van een try-out van zijn nieuwe dialectvoorstelling Overdrieven ku’j best met nen Boot, zoekt hij een lichtknopje in de foyer van uitspanning De Buuren in Boekelo. Als hij het duister heeft opgeheven, vertelt hij dat het hem rust geeft, die volle agenda. Na de dialectvoorstellingen gaat hij volgend jaar kerstshows doen met De Muiters, het duo dat hij vormt met muzikant Erwin Nyhoff. En daarna komen er natuurlijk ook weer Eindejaarshows. En dan gaat hij voorjaar 2026 try-outen met een nieuwe landelijke voorstelling die in dat najaar in première gaat. En tussendoor doet hij nog van alles, columnist bij Tubantia, comedian, dagvoorzitter als dat zo uitkomt. En dan maakt hij met Ernest Beuving en André Manuel nog deel uit van het gezelschap Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers.

ALBERGEN
Hij woont z’n hele leven in Albergen. Het ziet er niet naar uit dat daar verandering in komt. Cabaretier worden, verhalenverteller, leven van de humor, het was niet waar hij in zijn jeugd mee bezig was. Hij zat bij de fanfare en hij wilde drummer worden in een goede band, maar beroemd worden met die band, dat hoefde voor hem nou ook weer niet. Wel deed hij als kind al mee aan playbackwedstrijden. Altijd deed hij de Belgische komiek Urbanus na. Veel later begreep hij pas waarom hij nooit won. Hij playbackte helemaal niet, hij deed Urbanus gewoon na. En ja, stemmen imiteren, daar is hij nou eenmaal goed in. Hij weet nog dat hij een jaar of zeventien was en dat op een verjaardag iemand zei dat hij Ronald de Boer kon nadoen. Thijs hoorde het aan en zei: ‘Dat lijkt helemaal niet, dat kan veel beter.’ En hij liet vervolgens een levensechte Ronald de Boer horen. ‘Imiteren, dat lukte me goed. Ik kon bekende Nederlanders nadoen. Willibrord Frequin, Jos Brink, Maarten van Rossem, Piet Paulusma, Peter R. de Vries, dat soort mensen. Ik ben daarmee een keer op tv geweest bij Kopspijkers, Jack Spijkerman. En Dolf Jansen belde me elke vrijdagmiddag voor zijn programma op 3FM dan moest ik met de stem van een bekende Nederlander commentaar geven op een actuele zaak.’
Hij werkte in die tijd in het magazijn bij Voskamp bouwmaterialen. Dan moest hij zorgen dat hij in de buurt van de telefoon was als Dolf belde. Toen hij later promotie had gemaakt naar baliemedewerker was dat met die telefoon een stuk gemakkelijker. Bovendien had hij dan te maken met timmerlieden en bouwvakkers die altijd meenden gevat te moeten doen. En daar realiseerde Thijs zich dat hij die lieden behoorlijk van repliek kon dienen.

Hij zag Hans Teeuwen op tv en later Herman Finkers en Youp van ’t Hek. Maar de eerste die hem echt bij de kladden had was Harrie Jekkers, dat vond Thijs wel de meest beeldende verhalenverteller. ‘De eerste cabaretier die ik live zag was André Manuel. En nog steeds vind ik hem de grootste. We staan samen in de Eindejaars, we zitten allebei in Goeie Tukkers, maar ik kijk hoog tegen hem op. André denkt daar anders over. Hij noemt ons vakbroeders.’

Youp van ’t Hek nodigde hem uit voor een diner. Dan konden ze tijdens het eten mooi over het vak praten. Hij toont een filmpje dat Youp opnam: ‘Thijs Kemperink heb ik nooit zien optreden. Dat wil ik graag zou houden.’
Hij heeft wel wat opgestoken van Youp. Die vertelde dat hij zich vooral op zijn show moest richten en nuttige bijzaken aan specialisten moest overlaten. Zijn eerste regisseur Silvester Zwaneveld, leerde hem hoe hij zijn verhalen moest vertellen. Na vijf programma’s was het tijd voor een andere regisseur. Dat werd Pieter Bouwman, bekend van Radio Bergeijk en Mannen van de Radio met Hans Teeuwen. Die zette de opbouw van een programma weer in een ander perspectief. Kemperink en Bouwman maakten een programma: Halverwege. In september overleed Bouwman. ‘Ik was graag met hem doorgegaan, zeker omdat ik in mijn volgende programma een donkere kant van mezelf wil laten zien. Maar ik ga weer terug naar Silvester.

De door Laurens ten Den geregisseerde huidige dialectshow is gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Albergen en omgeving. Thijs heeft ze gehoord of gevonden in oude dagboeken. Hij heeft hier en daar wat namen veranderd, om niemand in verlegenheid te brengen.
In de eerste scene komt hij op met zijn eerste trommel in het uniform van zijn oude muziekvereniging. ‘Toen ik op zoek ging naar zo’n uniform van vroeger, bleek ik het gewoon zelf nog op zolder te hebben. Gewoon vergeten in te leveren destijds.’