fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Zondag 12 juni start de crowdfunding van de Enschede Eclips. Kunst in het Volkspark is daarmee het begin van de realisatie van dit project. Het kunstwerk moet verschijnen op de hoek van de Ruyterlaan en het Ariënsplein. Het is een baken van openheid met meer dan 1000 verbindingen.

Nieuws van de schaapskudde
Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud. Er is een permanente expositie specifiek gericht op het Haaksbergerveen en de al meer dan 35 jaar grazende schaapskudde op dit unieke stuk hoogveen. Naast de tentoonstelling zijn er ook virtual reality brillen, waardoor minder valide bezoekers vanuit een leunstoel toch de herder en zijn schapen op het veen kunnen mee beleven. Voor kinderen zijn er diverse interactieve spelletjes met schapen te spelen op een smart table.
Na een vliegende start met veel bezoekers, werden wij na enkele maanden in het vroege voorjaar van 2020 geconfronteerd met gedwongen sluiting ten gevolge van de opkomende corona pandemie. Gelukkig waren er al enkele scholen op bezoek geweest en hadden we vóór de sluiting samen met twee van onze vrijwilligers (gepensioneerde onderwijzeressen) een mooi programma voor kinderen opgezet. Met die basis willen wij in dit jaar 2022 weer verder nu de coronabeperkingen voorbij zijn en we ons Educatief Centrum weer elke dag hebben opengesteld van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Nieuwe ontwikkelingen
We zijn al enige tijd bezig om naast ons bestaande binnenprogramma uit te breiden met veldactiviteiten in het Haaksbergerveen.

Geocache
Sinds een maand bevindt zich ook een geocache op het terrein van de schaapskooi in Haaksbergen. Geocaching is een spel en vrije tijdsactiviteit waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek. Maar soms kan de cache ook een mooi uitgevoerde, creatieve verstopplaats zijn. Heb je de cache gevonden, dan signeer je het logboek als bewijs dat je de cache daadwerkelijk hebt gevonden. Vervolgens kan je digitaal in de Geocaching app loggen dat je hem gevonden hebt. Spelers van het spel kunnen zelf ook caches plaatsen. Door een geocache op een mooie, interessante plek te plaatsen komen de spelers van het spel ook op deze plekken en leren zo de omgeving op een andere manier kennen. Omdat de schaapskooi Haaksbergen zo’n leuke informatieve plek is, hebben we hier ook een geoache geplaatst. Geen plastic kokertje achter een verkeersbord, of een plastic bakje, maar een mooie uitvoering uitgevoerd in een passend thema!

QR-code route
Om de fiets- of wandeltocht naar de schaapskudde interessanter te maken, willen we ook een QR-code route aanleggen. Daarvoor zijn we waargebeurde veenverhalen aan het verzamelen. Het veen heeft wat dat betreft een rijke historie. Omdat het vooral in vroeger tijden moeilijk toegankelijk en gevaarlijk was, is het altijd een zeer geschikt gebied geweest voor zonderlingen, kluizenaars, stropers, struikrovers, smokkelaars, ontsnapte gevangenen en onderduikers. Omdat er nog steeds Haaks-bergenaren leven die deze verhalen uit overlevering of uit eigen jeugdervaring (turfsteken) kennen, willen we dit stuk lokale geschiedenis niet kwijt raken en dus vastleggen voordat het te laat is!
Er komt een boekje met foto’s en de uitgebreide versie van allerlei feiten en gebeurtenissen, zoals de laatste kluizenaar, veenbewoners, een grafsteen van een doodgeschoten smokkelaar, onderduik-plekken uit de Tweede Wereldoorlog, neergeschoten bommenwerpers, een neergestorte straaljager, maar natuurlijk ook met mooie wetenswaardigheden over de bijzondere flora en fauna. Daarnaast moeten al deze verhalen gecomprimeerd worden tot een verkorte versie voor achter een QR-code, die dan op de gewenste plekken des (on)heils in het veen met een mobiele telefoon kunnen worden gelezen. Het boekje en de route zullen dan verkrijgbaar zijn in ons Educatief Centrum, wat ook meestal het startpunt is voor mensen die de kudde in de zomer op het veen willen bezoeken. Om dat te vergemakkelijken zal onze dienstdoende herder een GPS tracker bij zich dragen. Het is namelijk bijna niet uit te leggen aan mensen die het gebied niet kennen, waar de kudde zich bevindt.

Met medewerking van de Historische Kring Haaksbergen en in goed overleg met de gebieds-beheerder Staatsbosbeheer en de VVV kan dit een prachtig project worden en een verrijking voor dit unieke natuurgebied.

X