fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan. Maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend.

   Rembrandts Vaandeldrager On Tour – Rijksmuseum Twenthe

   Rembrandts Vaandeldrager On Tour – Rijksmuseum Twenthe

   Toen zij hoorde dat Rembrandts Vaandeldrager (1636) de hele maand december in Rijksmuseum Twenthe te gast zou zijn, kwam Josien Beltman, conservator moderne en hedendaagse kunst, op een prachtige gedachte: “Zullen we Nour-Eddine Jarram (1956) vragen om met nieuw werk te reageren op het monumentale portret van Rembrandt?”

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DO 8 DEC 20.15 uur € 24,50 Theatercollege William Rutten Theatercollege Focus Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie...

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara schitteren in het geliefde Tripelconcert van Beethoven. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, vervolgt het programma met Schumanns Derde symfonie, onder leiding van de bevlogen dirigent Alexei Ogrintchouk

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Kunst kan verrassen, uitdagen en aanzetten tot nadenken. Maar kunst kan ook gewoon inspirerend en mooi zijn. Het geeft een stad uitstraling en zorgt voor levendigheid. Onmisbaar voor de leefbaarheid van de stad!

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Is het wel zinvol om logisch te reageren in een absurde wereld? Zijn er wel zinvolle antwoorden op vragen vanuit een niet te vatten werkelijkheid? Voor Cas Klaver is dat nog maar de vraag. Op een absurde wereld reageer je misschien wel het beste met absurdisme.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Kunsthal Hof 88 organiseert gratis te bezoeken, professionele tentoonstellingen van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   Sinds april van dit jaar heeft Kunsthuis van het Oosten een nieuwe eigenaar: Theo van Berkel, kunstverzamelaar en -liefhebber uit Bussum. De galerie blijft hiermee een betrouwbaar partner voor uw kunstaankopen in de meest brede zin van het woord.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Nieuws van de schaapskudde
Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud. Er is een permanente expositie specifiek gericht op het Haaksbergerveen en de al meer dan 35 jaar grazende schaapskudde op dit unieke stuk hoogveen. Naast de tentoonstelling zijn er ook virtual reality brillen, waardoor minder valide bezoekers vanuit een leunstoel toch de herder en zijn schapen op het veen kunnen mee beleven. Voor kinderen zijn er diverse interactieve spelletjes met schapen te spelen op een smart table.
Na een vliegende start met veel bezoekers, werden wij na enkele maanden in het vroege voorjaar van 2020 geconfronteerd met gedwongen sluiting ten gevolge van de opkomende corona pandemie. Gelukkig waren er al enkele scholen op bezoek geweest en hadden we vóór de sluiting samen met twee van onze vrijwilligers (gepensioneerde onderwijzeressen) een mooi programma voor kinderen opgezet. Met die basis willen wij in dit jaar 2022 weer verder nu de coronabeperkingen voorbij zijn en we ons Educatief Centrum weer elke dag hebben opengesteld van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Nieuwe ontwikkelingen
We zijn al enige tijd bezig om naast ons bestaande binnenprogramma uit te breiden met veldactiviteiten in het Haaksbergerveen.

Geocache
Sinds een maand bevindt zich ook een geocache op het terrein van de schaapskooi in Haaksbergen. Geocaching is een spel en vrije tijdsactiviteit waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek. Maar soms kan de cache ook een mooi uitgevoerde, creatieve verstopplaats zijn. Heb je de cache gevonden, dan signeer je het logboek als bewijs dat je de cache daadwerkelijk hebt gevonden. Vervolgens kan je digitaal in de Geocaching app loggen dat je hem gevonden hebt. Spelers van het spel kunnen zelf ook caches plaatsen. Door een geocache op een mooie, interessante plek te plaatsen komen de spelers van het spel ook op deze plekken en leren zo de omgeving op een andere manier kennen. Omdat de schaapskooi Haaksbergen zo’n leuke informatieve plek is, hebben we hier ook een geoache geplaatst. Geen plastic kokertje achter een verkeersbord, of een plastic bakje, maar een mooie uitvoering uitgevoerd in een passend thema!

QR-code route
Om de fiets- of wandeltocht naar de schaapskudde interessanter te maken, willen we ook een QR-code route aanleggen. Daarvoor zijn we waargebeurde veenverhalen aan het verzamelen. Het veen heeft wat dat betreft een rijke historie. Omdat het vooral in vroeger tijden moeilijk toegankelijk en gevaarlijk was, is het altijd een zeer geschikt gebied geweest voor zonderlingen, kluizenaars, stropers, struikrovers, smokkelaars, ontsnapte gevangenen en onderduikers. Omdat er nog steeds Haaks-bergenaren leven die deze verhalen uit overlevering of uit eigen jeugdervaring (turfsteken) kennen, willen we dit stuk lokale geschiedenis niet kwijt raken en dus vastleggen voordat het te laat is!
Er komt een boekje met foto’s en de uitgebreide versie van allerlei feiten en gebeurtenissen, zoals de laatste kluizenaar, veenbewoners, een grafsteen van een doodgeschoten smokkelaar, onderduik-plekken uit de Tweede Wereldoorlog, neergeschoten bommenwerpers, een neergestorte straaljager, maar natuurlijk ook met mooie wetenswaardigheden over de bijzondere flora en fauna. Daarnaast moeten al deze verhalen gecomprimeerd worden tot een verkorte versie voor achter een QR-code, die dan op de gewenste plekken des (on)heils in het veen met een mobiele telefoon kunnen worden gelezen. Het boekje en de route zullen dan verkrijgbaar zijn in ons Educatief Centrum, wat ook meestal het startpunt is voor mensen die de kudde in de zomer op het veen willen bezoeken. Om dat te vergemakkelijken zal onze dienstdoende herder een GPS tracker bij zich dragen. Het is namelijk bijna niet uit te leggen aan mensen die het gebied niet kennen, waar de kudde zich bevindt.

Met medewerking van de Historische Kring Haaksbergen en in goed overleg met de gebieds-beheerder Staatsbosbeheer en de VVV kan dit een prachtig project worden en een verrijking voor dit unieke natuurgebied.

X