fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ton Schulten: De kunst van het leven!

      Ootmarsum. De straatjes met klinkers, de nijverheid van eeuwen terug, de kerk en de kroeg. Het heden en verleden. Het stadje van charme, cultuur en kunst. Aangenaam, gastvrij. Daar treft u in het hart van het mooie stadje de wereld van kunstschilder Ton Schulten.

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      GOLS – Zomertour, een nostalgische reis langs vervlogen sporen

      De GOLS-zomertour biedt een nostalgische reis door het spoorwegverleden van Twente en de Achterhoek. In 1881 richtte textielfabrikant Jan Willink de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) op. De spoorlijnen speelden een sleutelrol in het transport van Duitse steenkool en droegen voor een belangrijk deel bij aan de industriële ontwikkeling van de regio.

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      herman de vries. 70 jaar de natuur als kunstwerk

      In een groots opgezette overzichtstentoonstelling eert Rijksmuseum Twenthe herman de vries (1931) een van Nederlands meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie. Al meer dan zeventig jaar presenteert hij de natuur zélf als hét grote kunstwerk: aarde, bladeren, stenen – zorgvuldig verzameld, geordend en tentoongesteld.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Familievoorstelling ‘Wonderkids On Tour’ reist langs campings

      Familievoorstelling ‘Wonderkids On Tour’ reist langs campings

      Van 15 juli – 26 augustus kunnen ouders en kinderen op de camping gratis genieten van de familievoorstelling Wonderkids On Tour. Een grappige muzikale voorstelling over twee wonderkinderen die samen met hun vader de wereld rondreizen en allerlei avonturen beleven.  Kinderen kunnen voorafgaand aan de voorstelling  meedoen met de Muzikale Koetsenrace.

      De Veroordeling van Huttenkloas

      De Veroordeling van Huttenkloas

      Tussen wateren en bossen van Het Hulsbeek wacht een theatervoorstelling op je. Van 3 t/m 14 september 2025 verandert het Hulsbeek bij Oldenzaal in een openluchttheater. Daar speelt De Veroordeling van Huttenkloas, een voorstelling over de beruchtste volkslegende van Twente: Klaas Annink – beter bekend als Huttenkloas. Zijn naam leeft voort in talloze volksverhalen, maar wat gebeurde er écht in 1775?

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Enschedese restaurants bieden een DOOR HET STOF-menu aan

      Bij een avondje uit naar het theater hoort ook een gezellig diner. Zes restaurants in Enschede haken daarom in op de musical DOOR HET STOF, die van 11 juni tot en met 13 juli te zien is in het Wilminktheater en het Muziekcentrum in Enschede.

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel  “DOOR HET STOF”

      700 jaar Enschede gevierd met een groots theaterspektakel “DOOR HET STOF”

      Een theaterproductie van Theater Producties Twente waarvoor o.a. Wilminktheater, Muziekcentrum, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en de Theatermakerij de koppen bij elkaar hebben gestoken voor een voorstelling waarin het 700-jarige bestaan van Enschede gevierd wordt. Een imponerend drieluik, die een maandlang is te zien: 13 juni t/m 13 juli.

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Wies Hendriks, 60 jaar de Pook Expo “De keuze van Wies”

      Wies Hendriks, 60 jaar de Pook Expo “De keuze van Wies”

      Wies Hendriks viert binnenkort het 60-jarig jubileum van haar galerie ‘de Pook’ in Hengelo. Vanaf de oprichting runt ze deze zelfstandig, vergezeld door haar man, beeldhouwer en schilder Wim van Oostrom, die in 2023 overleed. Tegenwoordig  beheert ze de Galerie samen met haar zoon Godfried.

      Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Museum de Fundatie te Gast: Tussen klank en stilte

      Na een succesvolle tentoonstelling met werk van Linda Biemans, Ima Amu, Hans Mateboer en Cynthia Lim, opende op zondag 22 juni in Kunsthal Almelo de nieuwe expositie Tussen klank en stilte. Deze tentoonstelling is onderdeel van de jaarlijkse samenwerking met Museum de Fundatie, waarbij kunstwerken in bruikleen worden gegeven aan Kunsthal Almelo om daar getoond te worden.

      COLLABSLETTEN

      COLLABSLETTEN

      Annebel Vernooij en Alana van der Valk vormen samen het kunstenaarsduo Collabsletten. Ze omschrijven zichzelf ook wel als twee visuele herriemakers. Hun kracht ligt in uiteenlopende maar vaak maatschappelijk beladen thema’s ter sprake brengen aan de hand van humor, luchtigheid en een gezonde dosis zelfspot.

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Mash Up – Tentoonstelling van Inessa Emmer in Klooster Bentlage

      Van 13 juli tot en met 31 augustus 2025 presenteert het Kulturraum Kloster Bentlage in Rheine de tentoonstelling Mash Up van kunstenares Inessa Emmer. De expositie is te zien in de sfeervolle schuur van het voormalige Kruisherenklooster. De opening vindt plaats op zondag 13 juli 2025 om 15.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door kunsthistoricus dr. Alexander Grönert van de Stiftung Schloss Moyland.

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      Lignes d’un trait “Light – Space – Drawing”

      De Städtische Galerie Nordhorn toont een solotentoonstelling met actueel werk van Marin Kasimir. Het is ook een weerzien met de kunstenaar die 25 jaar geleden een installatie op groot formaat maakte voor het open museum kunstwegen.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Kunstmarkt Haaksbergen 2025 – Laat je verrassen door creativiteit!

      Zet het alvast met dikke letters in je agenda: zondag 20 juli 2025 bruist het Scholtenhagenpark in Haaksbergen van de kleur, kunst en creativiteit tijdens de Kunstmarkt Haaksbergen 2025! Van 12:00 tot 17:00 uur verandert het park in een feestelijk openluchtatelier vol verrassende kunst, ambacht en gezelligheid.

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Concordia filmhuis Juli agenda

      Zondag 6 juli | Open Hearts (Dogma ’95 met ENG SUBS) Romantisch drama waarin de levens van twee koppels verstrengeld raken na een tragisch auto-ongeluk. Joachim en Cæcilie, een jong koppel uit Kopenhagen, hebben net beslist te trouwen, wanneer Joachim door een auto...

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Torenbezichtiging Heiligenbeeldenmuseum

      Vorden-Kranenburg – Op de laatste zaterdagen van de maand, dus a.s. zaterdag 28 juni,  bestaat de mogelijkheid om de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. Voor de bezichtiging vraagt men een kleine vergoeding van € 2,00.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

  • Archief

Sinds een jaar is Theo van Berkel de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten. Specialist van kunst uit de laatste drie eeuwen. Alleen voor de verkoop van modern werk heeft hij de klanten nog niet echt gevonden.

Door Ton Ouwehand

Mensen vragen wel eens aan hem of dat Gouden Kalf dat hij in de etalage heeft die filmprijs is die Rijk de Gooijer ooit uit een taxi gooide. En dan moet kunstverzamelaar Theo van Berkel een slag om de arm houden. Het zou hem niets verbazen. Maar wat hij in elk geval kan garanderen is dat het beeldje een echte Theo Mackaay is. Van de man dus die het belangrijkste filmprijs van ons land maakte. En hij heeft meer werk van Mackaay, die zijn tweedimensionaal: schilderijen. Maar dat is voor de meeste bezoekers van Kunsthuis van het Oosten een beetje te modern.

Sinds een jaar is Theo van Berkel (1957) de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten, aan de Oelerweg in Hengelo. En hij geeft toe dat hij anderhalf jaar geleden zelf nooit in Twente was geweest. Hij kwam als kunstverzamelaar uit Bussum bij de vorige eigenaar Jonnes Bergsma over de vloer, zo begon het. ‘Hij had een schilderij te koop dat ik graag wilde hebben: Stadsgezicht van Willem Koekkoek. Ik kocht het schilderij van hem. En na een tijdje wilde ik het toch liever ruilen voor een schilderij van Andreas Schelfhout.’
Het bleek te klikken tussen beide mannen. Begrijpelijk. Beiden kunstverzamelaars en –liefhebbers. Allebei met een beroep waar je je beide benen op de grond dient te houden. Bergsma volgde zijn vader op als huisschilder en Van Berkel nam ooit het schoonmaakbedrijf van zijn vader over.
De klik was dusdanig dat Van Berkel de hele galerie van Bergsma overnam.
En nu is Van Berkel dus de eigenaar. Hij verlaat zijn woonplaats Bussum er niet voor. Daar blijft hij wonen. Daar is zijn schoonmaakbedrijf ook gevestigd. Maar op vrijdag en zaterdag is hij in de galerie.

KWARTJE
Theo van Berkel kocht zijn eerste schilderij op zijn zestiende. ‘Ik werkte bij mijn vader. We maakten schoon in onder andere ’t Spant in Bussum. Daar werd een rommelmarkt gehouden en daar zag ik een schilderij dat me aansprak. Ik kocht het voor een kwartje. Dat kon ik doorverkopen voor 100 gulden aan een antiquair.’ Dat lijkt een succes. Maar als Van Berkel jaren later de naam van die antiquair terugleest op een naamplaatje op de kleding van een juffrouw bij de bank, vraagt hij toch even of zij misschien familie is. Ze blijkt de dochter van de antiquair. Zij heeft het schilderij in haar bezit. ‘Ik heb het teruggekocht voor 250 gulden.’
Van Berkel heeft wel een spectaculairder verhaal, zegt hij. Zijn kantoor werd gebeld of hij wilde kijken naar drie schilderijen uit een erfenis. Hij vergat terug te bellen. Toen hij een week later opnieuw werd gebeld, maakte hij een afspraak. Hij ging langs. Er moest een villa worden ontruimd en de erfgenamen hadden drie schilderijen die door de verzekering waren getaxeerd op samen 40.000 gulden. Of hij die veiling op zich wilde nemen. ‘Ik zei dat zo’n veiling allerlei kosten me zich meebracht. Ik bood 25 duizend gulden contant. Daar gingen ze graag op in.’
Een van die werken was een flink doek van 90 bij 130 cm van Otto Eerelman, een schilderij met St. Bernard honden. Een handelaar kocht het van hem voor 60 duizend gulden. ‘Toch kreeg ik spijt. Er was een beurs waar die handelaar het doek mooi presenteerde. Er stond geen prijs bij. Die bleek bij navraag 120.000 te zijn. Ik heb het voor dat bedrag teruggekocht. Een paar jaar daarna vroeg iemand van Christie’s of hij dit voor me mocht veilen. Het leverde mij 260.000 gulden op. De koper legde er inclusief kosten 319.000 voor neer. Het doek is nu ergens in Amerika bij een verzamelaar.’
Werk van dat soort prijzen heeft hij niet in Kunsthuis van het Oosten. Wel heeft hij een hele verzameling stadsgezichten van Jan Kelderman. Hij vindt het wel mooi om daar de ruime kelder onder de galerie mee in te richten. ‘Dat wordt dat de koopjeskelder, met allemaal werken die niet duurder zijn dan een paar honderd euro.’
Van Berkel had ooit een galerie aan de Amsterdamsestraatweg in Naarden: Green Art Gallery. ‘Veel mensen kennen dat pand. Het groene dak viel nogal op. Je zag het liggen als je als bij Naarden over de A1 reed Dat is bij Kunsthuis van het Oosten net even anders.’

Kunsthuis van het Oosten, voor aan- en verkoop, taxaties en restauraties
Oelerweg 32a
7555 GT Hengelo.
www. kunsthuis-vanhetoosten.nl
Geopend op vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur
En op afspraak: 06 – 482 261 12