fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

      De ambachtsman achter het kunstwerk

      De ambachtsman achter het kunstwerk

      Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • De 40ste van Mozart

      De 40ste van Mozart

      Een meesterwerk van Mozart, een onterecht vergeten soloconcert van Bruch en fonkelnieuwe noten van Bram Kortekaas. Geliefd, zeldzaam en nieuw zijn de ingrediënten van dit concert. Nieuwe noten vormen de opening onder leiding van chef-dirigent Alexei Ogrintchouk. In opdracht van Phion schreef Bram Kortekaas een nieuw orkestwerk dat hier zijn wereldpremière beleeft.

      Unieke editie van de open huizen van Kaliber op 12 oktober: het open huis van de Popschool

      Unieke editie van de open huizen van Kaliber op 12 oktober: het open huis van de Popschool

      Op 12 oktober is er een speciale editie van de open huizen van Kaliber: het open huis van de Popschool. Les volgen bij de Popschool van Kaliber betekent meer dan alleen muziekles! Bij de Popschool wordt het lesprogramma voor een groot deel door de muzikale voorkeur van de leerling bepaald. Bij de Popschool krijgt men naast les in een instrument, ook gratis bandles!

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Expositie Zicht op Almelo

      Expositie Zicht op Almelo

      In de tentoonstelling Zicht op Almelo toont het Stedelijk Museum Almelo historische werken van kunstenaars uit de eigen collectie en schilderijen, tekeningen en foto’s van hedendaagse Almelose kunstenaars. Een ieder geven ze een eigen visie op Almelo. Het geheel geeft een interessant en boeiend zicht op Almelo door de tijd heen.  

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Durf jij het aan? Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Zijn werk is meer dan alleen maar iets om naar te kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn grote, meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen. In zijn werk smelten wetenschap, technologie en kunst samen tot onvergetelijke sensaties.

      Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm – Een Ode aan de Eenvoud

      Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm – Een Ode aan de Eenvoud

      Al meer dan 45 jaar brengt de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld tentoonstellingen met eigentijdse kunst voor aan de wand (het Beeld) in combinatie met sieraadkunst voor op het lichaam (het Aambeeld). Tentoonstellingen met twee kunstenaars waarvan het werk bij voorkeur goed bij elkaar past. Hoewel Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm tot voor kort elkaar en elkaars werk niet kenden is dit laatste goed gelukt.

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      Activist, organisator en innovatieve kunstenaar, al deze drie termen zijn van toepassing op Kees de Groot (1956). Van 17 augustus t/m 3 november 2024 besteedt Rijksmuseum Twenthe aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar met een overzichtstentoonstelling waarin zijn artistieke ontwikkeling van 1978-2003 wordt getoond.

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Dat je in de schilderkunst met heel kleine tekeningen en schilderijtjes  de aandacht op je kunt vestigen bewijst de schilder Henk Lamm (1908-1957) in de eerste helft van de vorige eeuw.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Emiel Muijderman. De tentoonstelling is te zien van 20 november t/m 28 december 2024. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 17 november 2024 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      Boekenmarkten in De Antonius – Rekken

      Boekenmarkten in De Antonius – Rekken

      Op woensdagmiddag 30 oktober van 13.30 – 17.00 uur en op zaterdagmorgen 2 november van 09.00 – 12.30 uur worden in Ontmoetingscentrum De Antonius, aan de Lindevoort te Rekken, weer twee grote Boekenmarkten gehouden.

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Bij het Drawing Centre Diepenheim is tijd en ruimte om echt te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tekenen is daarbij het middel dat dient om de wereld samen te ontdekken en beter te leren begrijpen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland pakken hier de ruimte om te experimenteren.

      Ontdek de Achterhoek!

      Ontdek de Achterhoek!

      Bezoek eeuwenoude kastelen, toonaangevende musea en idyllische wijngaarden te midden van het alom geprezen coulisselandschap. De Achterhoek heeft het allemaal!

Sinds een jaar is Theo van Berkel de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten. Specialist van kunst uit de laatste drie eeuwen. Alleen voor de verkoop van modern werk heeft hij de klanten nog niet echt gevonden.

Door Ton Ouwehand

Mensen vragen wel eens aan hem of dat Gouden Kalf dat hij in de etalage heeft die filmprijs is die Rijk de Gooijer ooit uit een taxi gooide. En dan moet kunstverzamelaar Theo van Berkel een slag om de arm houden. Het zou hem niets verbazen. Maar wat hij in elk geval kan garanderen is dat het beeldje een echte Theo Mackaay is. Van de man dus die het belangrijkste filmprijs van ons land maakte. En hij heeft meer werk van Mackaay, die zijn tweedimensionaal: schilderijen. Maar dat is voor de meeste bezoekers van Kunsthuis van het Oosten een beetje te modern.

Sinds een jaar is Theo van Berkel (1957) de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten, aan de Oelerweg in Hengelo. En hij geeft toe dat hij anderhalf jaar geleden zelf nooit in Twente was geweest. Hij kwam als kunstverzamelaar uit Bussum bij de vorige eigenaar Jonnes Bergsma over de vloer, zo begon het. ‘Hij had een schilderij te koop dat ik graag wilde hebben: Stadsgezicht van Willem Koekkoek. Ik kocht het schilderij van hem. En na een tijdje wilde ik het toch liever ruilen voor een schilderij van Andreas Schelfhout.’
Het bleek te klikken tussen beide mannen. Begrijpelijk. Beiden kunstverzamelaars en –liefhebbers. Allebei met een beroep waar je je beide benen op de grond dient te houden. Bergsma volgde zijn vader op als huisschilder en Van Berkel nam ooit het schoonmaakbedrijf van zijn vader over.
De klik was dusdanig dat Van Berkel de hele galerie van Bergsma overnam.
En nu is Van Berkel dus de eigenaar. Hij verlaat zijn woonplaats Bussum er niet voor. Daar blijft hij wonen. Daar is zijn schoonmaakbedrijf ook gevestigd. Maar op vrijdag en zaterdag is hij in de galerie.

KWARTJE
Theo van Berkel kocht zijn eerste schilderij op zijn zestiende. ‘Ik werkte bij mijn vader. We maakten schoon in onder andere ’t Spant in Bussum. Daar werd een rommelmarkt gehouden en daar zag ik een schilderij dat me aansprak. Ik kocht het voor een kwartje. Dat kon ik doorverkopen voor 100 gulden aan een antiquair.’ Dat lijkt een succes. Maar als Van Berkel jaren later de naam van die antiquair terugleest op een naamplaatje op de kleding van een juffrouw bij de bank, vraagt hij toch even of zij misschien familie is. Ze blijkt de dochter van de antiquair. Zij heeft het schilderij in haar bezit. ‘Ik heb het teruggekocht voor 250 gulden.’
Van Berkel heeft wel een spectaculairder verhaal, zegt hij. Zijn kantoor werd gebeld of hij wilde kijken naar drie schilderijen uit een erfenis. Hij vergat terug te bellen. Toen hij een week later opnieuw werd gebeld, maakte hij een afspraak. Hij ging langs. Er moest een villa worden ontruimd en de erfgenamen hadden drie schilderijen die door de verzekering waren getaxeerd op samen 40.000 gulden. Of hij die veiling op zich wilde nemen. ‘Ik zei dat zo’n veiling allerlei kosten me zich meebracht. Ik bood 25 duizend gulden contant. Daar gingen ze graag op in.’
Een van die werken was een flink doek van 90 bij 130 cm van Otto Eerelman, een schilderij met St. Bernard honden. Een handelaar kocht het van hem voor 60 duizend gulden. ‘Toch kreeg ik spijt. Er was een beurs waar die handelaar het doek mooi presenteerde. Er stond geen prijs bij. Die bleek bij navraag 120.000 te zijn. Ik heb het voor dat bedrag teruggekocht. Een paar jaar daarna vroeg iemand van Christie’s of hij dit voor me mocht veilen. Het leverde mij 260.000 gulden op. De koper legde er inclusief kosten 319.000 voor neer. Het doek is nu ergens in Amerika bij een verzamelaar.’
Werk van dat soort prijzen heeft hij niet in Kunsthuis van het Oosten. Wel heeft hij een hele verzameling stadsgezichten van Jan Kelderman. Hij vindt het wel mooi om daar de ruime kelder onder de galerie mee in te richten. ‘Dat wordt dat de koopjeskelder, met allemaal werken die niet duurder zijn dan een paar honderd euro.’
Van Berkel had ooit een galerie aan de Amsterdamsestraatweg in Naarden: Green Art Gallery. ‘Veel mensen kennen dat pand. Het groene dak viel nogal op. Je zag het liggen als je als bij Naarden over de A1 reed Dat is bij Kunsthuis van het Oosten net even anders.’

Kunsthuis van het Oosten, voor aan- en verkoop, taxaties en restauraties
Oelerweg 32a
7555 GT Hengelo.
www. kunsthuis-vanhetoosten.nl
Geopend op vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur
En op afspraak: 06 – 482 261 12