fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan. Maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend.

   Rembrandts Vaandeldrager On Tour – Rijksmuseum Twenthe

   Rembrandts Vaandeldrager On Tour – Rijksmuseum Twenthe

   Toen zij hoorde dat Rembrandts Vaandeldrager (1636) de hele maand december in Rijksmuseum Twenthe te gast zou zijn, kwam Josien Beltman, conservator moderne en hedendaagse kunst, op een prachtige gedachte: “Zullen we Nour-Eddine Jarram (1956) vragen om met nieuw werk te reageren op het monumentale portret van Rembrandt?”

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DO 8 DEC 20.15 uur € 24,50 Theatercollege William Rutten Theatercollege Focus Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie...

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara schitteren in het geliefde Tripelconcert van Beethoven. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, vervolgt het programma met Schumanns Derde symfonie, onder leiding van de bevlogen dirigent Alexei Ogrintchouk

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Kunst kan verrassen, uitdagen en aanzetten tot nadenken. Maar kunst kan ook gewoon inspirerend en mooi zijn. Het geeft een stad uitstraling en zorgt voor levendigheid. Onmisbaar voor de leefbaarheid van de stad!

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Is het wel zinvol om logisch te reageren in een absurde wereld? Zijn er wel zinvolle antwoorden op vragen vanuit een niet te vatten werkelijkheid? Voor Cas Klaver is dat nog maar de vraag. Op een absurde wereld reageer je misschien wel het beste met absurdisme.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Kunsthal Hof 88 organiseert gratis te bezoeken, professionele tentoonstellingen van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   Sinds april van dit jaar heeft Kunsthuis van het Oosten een nieuwe eigenaar: Theo van Berkel, kunstverzamelaar en -liefhebber uit Bussum. De galerie blijft hiermee een betrouwbaar partner voor uw kunstaankopen in de meest brede zin van het woord.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Deze zomer krijg je de kans om in de wondere wereld van de rupsen en vlinders te duiken in De Museumfabriek. Van 9 juli tot en met 28 augustus zal het museum omgetoverd zijn tot de Vlinderfabriek!

Gedurende de hele zomervakantie sta je oog in oog met etende rupsen en vele rondfladderende vlinders. Als je goed kijkt, zie je misschien wel een zijderups die een cocon aan het bouwen is. Of misschien kruipt er net een vlinder uit!
Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.
Tijdens de Vlinderfabriek ontdek je met geweldige doe-opdrachten hoe het voelt om een rups of een vlinder te zijn. Hoe is het om de hele dag te eten als een rups? Wanneer is de vlinder klaar om uit de cocon te kruipen? Hoe zien de vleugels van een vlinder er van heel dichtbij uit? En hoe worden kunstenaars geïnspireerd door rupsen en vlinders? Tijdens een bezoek aan de Vlinderfabriek ga je op zoek naar antwoorden op deze, en vele andere, vragen. Je ervaart hoe het is om een rups of een vlinder te zijn.
Ook verwonder je je tijdens de Vlinderfabriek over de kleurrijke vlinderverzameling die De Museumfabriek rijk is. Deze collectie is groot en divers en komt speciaal voor deze periode uit het depot. Het geeft je de mogelijkheid om vlinders van héél dichtbij te bekijken. Er zijn deskundigen aanwezig die meer kunnen vertellen over het prepareren van de vlinders met de dunne en fragiele vleugels.

Er is meer te leren over deze prachtige insecten door middel van films maar er is ook te ontdekken wat de wetenschap heeft geleerd door de vlindervleugels. En natuurlijk zijn deze intrigerende beestjes een grote inspiratiebron voor diverse kunstenaars. Wij zijn trots dat we onder andere strandbeesten van Theo Jansen mogen tonen! De rupsen zullen echt door de ruimte voortbewogen worden.
Natuurlijk mag je ook zelf aan de slag. Op diverse plekken in het museum zijn, gedurende de hele periode, verrassende activiteiten te doen voor alle leeftijden. Stel je maar vast voor hoe het zou zijn om als vlinder op de foto te gaan, en bedenk maar vast welke kleuren jouw favoriete vlinder gaat krijgen. Daarnaast is er een workshopprogramma, geïnspireerd op het thema, om het bezoek nog onvergetelijker te maken. Maak bijvoorbeeld een zelf ontworpen, lichtgevende nachtvlinder door middel van een zonnecel.
Stap jij ook in deze wondere wereld van de Vlinderfabriek? Een onvergetelijk bezoek voor jong en oud waardoor rupsen en vlinders een speciaal plekje in je hart zullen krijgen. Ga naar de website van De Museumfabriek voor alle informatie en de laatste nieuwtjes.
Kom naar hét familie-uitje vol verwondering!

X