fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

      DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

      Zondag 2 april start het seizoen voor Museum Buurtspoorweg en opent zij haar deuren weer voor publiek. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van het programma. Zo staan er naast de vertrouwde stoomtreinritten en evenementen ook nieuwe activiteiten op de planning.

      De ongrijpbare gestalten van Armando

      De ongrijpbare gestalten van Armando

      In het jaar dat het vijf jaar geleden is dat kunstenaar Armando overleed is bij Rijksmuseum Twenthe de eerste tentoonstelling te zien die is gewijd aan de levensgrote, bronzen sculpturen van Armando (1929-2018), een van de bekendste en meest veelzijdige naoorlogse kunstenaars van Nederland.

      Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

      Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

      Tot en met 11 juni zijn in Rijksmuseum Twenthe de betoverende portretten van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625) te zien. In deze eerste solotentoonstelling rondom het leven en werk van Sofonisba Anguissola wordt getoond hoe zij een veelgeprezen en gewild kunstenaar werd

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Beleef het in Hertme!

      Beleef het in Hertme!

      Voor het culturele lente- en zomerseizoen 2023 heeft Openluchttheater Hertme weer een aantal mooie voorstellingen te bieden, met een heel divers karakter.

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Ton Schulten, de kunst van het leven

      Ton Schulten, de kunst van het leven

      De oneindige zoektocht naar die ene kleur, die unieke compositie, die perfecte penseelstreek. Het is de zoektocht van Ton Schulten, de bakkerszoon uit Ootmarsum die, misschien wel ongewild, uitgroeide tot een kunstenaar die wereldwijd bewondering afdwingt en emotie opwekt bij het publiek.

      Kunst als huisgenoot

      Kunst als huisgenoot

      Nu de kunstuitleenfunctie stopt, zoeken de werken een nieuwe, vaste verblijfplaats bij een enthousiaste eigenaar die het werk weet te waarderen. Een schilderij of ander beeldend werk is meer dan alleen mooie decoratie boven de bank. Petra Boonstra, curator beeldende kunst bij Concordia, biedt je hierop een andere kijk.

      Drie eeuwen kunst

      Drie eeuwen kunst

      Sinds een jaar is Theo van Berkel (1957) de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten, aan de Oelerweg in Hengelo. En hij geeft toe dat hij anderhalf jaar geleden zelf nooit in Twente was geweest. Hij kwam als kunstverzamelaar uit Bussum bij de vorige eigenaar Jonnes Bergsma over de vloer, zo begon het. ‘Hij had een schilderij te koop dat ik graag wilde hebben: Stadsgezicht van Willem Koekkoek. Ik kocht het schilderij van hem. En na een tijdje wilde ik het toch liever ruilen voor een schilderij van Andreas Schelfhout.’

      Kunsthal Hof88

      Kunsthal Hof88

      Kunsthal Hof 88 is het jaar 2023 goed begonnen met een drukbezochte tentoonstelling van Lotte van Lieshout (schilderkunst), Sjoerd Tegelaers (grafiek) en Esmee van Zeeventer (fotografie) welke te zien was van 22 januari tot en met 19 maart.

      Kunsthuis van het Oosten

      Kunsthuis van het Oosten

      In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

      PLECHELMUS KRONIEK

      PLECHELMUS KRONIEK

      Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

      Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

      Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

      In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

      Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

      Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

      De in Rome woonachtige schrijfster Rosita Steenbeek is op zondag 11 september in De Kleine Willem in Enschede de hoofdgast bij een nieuwe editie van Broekhuis op Zondag. Tal van bekenden brengen deze middag een hommage aan Rosita’s Rome. Broekhuis op Zondag is een...

In de Wolvecampfoyer van schouwburg Hengelo is tot en met 3 juni 2023 een interessante tentoonstelling te zien met als titel “Wolvecamp en vrienden”. Schilderijen van Theo Wolvecamp, die bijna zijn hele leven in Hengelo heeft gewoond en gewerkt, gecombineerd met schilderijen van een aantal vrienden.

Op vrij jonge leeftijd, slechts 23 jaar, maakte Wolvecamp in het voorjaar van 1948 naam als mede oprichter van de Experimentele Groep Holland. Hierin zaten naast Wolvecamp de schilders Karel Appel, Constant, Eugene Brands, Anton Rooskens, Corneille, Jan Nieuwenhuis en de dichters Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar en Lucebert. In november van dat jaar werd in Parijs de Cobragroep opgericht, waar deze Experimentele Groep Holland in opging. Cobra was een belangrijke internationale avantgardebeweging in de kunst.

Als groep was deze beweging actief van 1948 tot 1951 waarna de leden ieder hun eigen weg gingen. Appel, Constant en Corneille vertrokken naar Parijs, Theo Wolvecamp ging een jaar mee, maar kon daar niet aarden. Via Bretagne en Amsterdam vestigde hij zich in 1954 definitief in Hengelo. Ondertussen onderhield hij contact met leden uit de Cobragroep.

In deze regio was hij bevriend met een handjevol schilders, jong en oud. De tentoonstelling in de schouwburg toont werken van een aantal van deze schildersvrienden. Een gemêleerd gezelschap met figuratieve en abstracte werken. Zo hangen er drie schilderijen van zijn buurman uit de Langestraat, Ferdinand Boersma, een vaardige klassieke schilder. Aan de andere kant om de hoek woonde in het Poolhuis de schilder Joop Plasmeijer. Ook de expressionist Jan van der Leest met wie Theo in de 50er en 60er jaren samen een atelier deelde in het havengebied, is vertegenwoordigd.
Andere schilders uit het Overijsselse met wie Wolvecamp een warm contact onderhield waren Eef de Weerd, Jan Broeze, Riemko Holtrop, Henk Lassche, Nour Eddine Jarram, Rudy Klomp, Nico Lootsma, Otto Oelen, Folkert Haanstra sr. en Johan Haanstra. Van Johan Haanstra hangt op de tentoonstelling een prachtig geschilderd portret van Theo Wolvecamp.

De kunsthistorische kennis van Wolvecamp was groot. Dat was niet alleen kennis van abstracte kunst, maar van alle vormen van goede schilderkunst vanaf de Vlaamse primitieven. Het was dan ook een feest om met hem over schilderkunst te kunnen praten. Eén van zijn favoriete schilderijen was het Isenheimer altaar van Matthias Grünewald (1470- 1528) te zien in het museum van Colmar.
In de Wolvecampfoyer is een speciale plek gereserveerd voor de bekende duitse fotograaf/schilder Fritz Pitz, met wie Wolvecamp een speciale band had. Fritz Pitz fotografeerde in de 50er en 60er jaren in opdracht van Galerie de France in Parijs menig bekende kunstenaar, zoals onder meer Salvador Dali, Henry Moore, George Matthieu, Serge Poliakoff en natuurlijk Wolvecamp.

Een opvallend schilderij op deze tentoonstelling is een vroeg werk van Karel Appel welke hij schilderde in de oorlog in Hengelo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Appel ondergedoken bij zijn broer in Boekelo. In die periode zat Wolvecamp op een steenworp afstand ondergedoken bij zijn oom die jachtopziener was. Appel en Wolvecamp zouden elkaar pas jaren later in 1948 leren kennen.
Karel Appel had tijdens zijn onderduikperiode drang om te schilderen en mocht gebruik maken van het atelier van de schilder Kees Gorter aan de Schalkburgerstraat in Hengelo. De dochter van Gorter, Anke, zat af en toe model en daarvan is dit mooie doek bewaard gebleven.

Op deze gevarieerde expositie met bescheiden formaten zijn onder meer schilderijen te zien van de IJslandse Cobraschilder Svavar Gudnasson, Bram van Velde en Henk ter Horst, drie schilders wiens werk Theo bewonderde. Verder hangen er schilderijen van Bert Haanstra, Reinier Lucassen, Eugene Brands, Anton Rooskens en Jan Sierhuis. Henk Lassche is vertegenwoordigd met het schilderij “ Afscheid van een vriend” welke hij schilderde in 1992 na het overlijden van Theo Wolvecamp.

De tentoonstelling in schouwburg Hengelo is voor het publiek geopend van 29 maart t/m 3 juni op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

X