In de Wolvecampfoyer van schouwburg Hengelo is tot en met 3 juni 2023 een interessante tentoonstelling te zien met als titel “Wolvecamp en vrienden”. Schilderijen van Theo Wolvecamp, die bijna zijn hele leven in Hengelo heeft gewoond en gewerkt, gecombineerd met schilderijen van een aantal vrienden.
Op vrij jonge leeftijd, slechts 23 jaar, maakte Wolvecamp in het voorjaar van 1948 naam als mede oprichter van de Experimentele Groep Holland. Hierin zaten naast Wolvecamp de schilders Karel Appel, Constant, Eugene Brands, Anton Rooskens, Corneille, Jan Nieuwenhuis en de dichters Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar en Lucebert. In november van dat jaar werd in Parijs de Cobragroep opgericht, waar deze Experimentele Groep Holland in opging. Cobra was een belangrijke internationale avantgardebeweging in de kunst.
Als groep was deze beweging actief van 1948 tot 1951 waarna de leden ieder hun eigen weg gingen. Appel, Constant en Corneille vertrokken naar Parijs, Theo Wolvecamp ging een jaar mee, maar kon daar niet aarden. Via Bretagne en Amsterdam vestigde hij zich in 1954 definitief in Hengelo. Ondertussen onderhield hij contact met leden uit de Cobragroep.
In deze regio was hij bevriend met een handjevol schilders, jong en oud. De tentoonstelling in de schouwburg toont werken van een aantal van deze schildersvrienden. Een gemêleerd gezelschap met figuratieve en abstracte werken. Zo hangen er drie schilderijen van zijn buurman uit de Langestraat, Ferdinand Boersma, een vaardige klassieke schilder. Aan de andere kant om de hoek woonde in het Poolhuis de schilder Joop Plasmeijer. Ook de expressionist Jan van der Leest met wie Theo in de 50er en 60er jaren samen een atelier deelde in het havengebied, is vertegenwoordigd.
Andere schilders uit het Overijsselse met wie Wolvecamp een warm contact onderhield waren Eef de Weerd, Jan Broeze, Riemko Holtrop, Henk Lassche, Nour Eddine Jarram, Rudy Klomp, Nico Lootsma, Otto Oelen, Folkert Haanstra sr. en Johan Haanstra. Van Johan Haanstra hangt op de tentoonstelling een prachtig geschilderd portret van Theo Wolvecamp.
De kunsthistorische kennis van Wolvecamp was groot. Dat was niet alleen kennis van abstracte kunst, maar van alle vormen van goede schilderkunst vanaf de Vlaamse primitieven. Het was dan ook een feest om met hem over schilderkunst te kunnen praten. Eén van zijn favoriete schilderijen was het Isenheimer altaar van Matthias Grünewald (1470- 1528) te zien in het museum van Colmar.
In de Wolvecampfoyer is een speciale plek gereserveerd voor de bekende duitse fotograaf/schilder Fritz Pitz, met wie Wolvecamp een speciale band had. Fritz Pitz fotografeerde in de 50er en 60er jaren in opdracht van Galerie de France in Parijs menig bekende kunstenaar, zoals onder meer Salvador Dali, Henry Moore, George Matthieu, Serge Poliakoff en natuurlijk Wolvecamp.
Een opvallend schilderij op deze tentoonstelling is een vroeg werk van Karel Appel welke hij schilderde in de oorlog in Hengelo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Appel ondergedoken bij zijn broer in Boekelo. In die periode zat Wolvecamp op een steenworp afstand ondergedoken bij zijn oom die jachtopziener was. Appel en Wolvecamp zouden elkaar pas jaren later in 1948 leren kennen.
Karel Appel had tijdens zijn onderduikperiode drang om te schilderen en mocht gebruik maken van het atelier van de schilder Kees Gorter aan de Schalkburgerstraat in Hengelo. De dochter van Gorter, Anke, zat af en toe model en daarvan is dit mooie doek bewaard gebleven.
Op deze gevarieerde expositie met bescheiden formaten zijn onder meer schilderijen te zien van de IJslandse Cobraschilder Svavar Gudnasson, Bram van Velde en Henk ter Horst, drie schilders wiens werk Theo bewonderde. Verder hangen er schilderijen van Bert Haanstra, Reinier Lucassen, Eugene Brands, Anton Rooskens en Jan Sierhuis. Henk Lassche is vertegenwoordigd met het schilderij “ Afscheid van een vriend” welke hij schilderde in 1992 na het overlijden van Theo Wolvecamp.
De tentoonstelling in schouwburg Hengelo is voor het publiek geopend van 29 maart t/m 3 juni op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur.
beeldend kunst cobragroep schouwburg hengelo Tentoonstelling