fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

WM TV is het nieuwe digitale platform van Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. Het brengt met wekelijkse uitzendingen het theater bij de mensen thuis. Gratis voor iedereen, om extra veel zin te krijgen in het komende seizoen.

Theaterpraat
Theaterpraat is de talkshow waarin acteur Rop Verheijen spreekt met theatermakers die straks te zien (en te horen) zullen zijn in het Wilminktheater of Muziekcentrum Enschede. De gesprekken op het podium van de grote zaal worden omlijst met zowel fragmenten uit de shows van de gasten als liveoptredens. Als afsluiting spelen de gasten het spel Jeu de Gaffer.
Verheijen, bekend van o.a. het televisieprogramma Moltalk, is blij met elke nieuwe uitzending van Theaterpraat. “Eindelijk kan ik weer iets in het theater doen. Ik merk dat onze gasten daar ook zo over denken. Het is bovendien geweldig om collega’s terug te zien en met hen te praten over de voorstellingen waaraan ze werken. Het maakt nieuwsgierig. Hierdoor krijg ik ook zelf nóg meer zin om te gaan spelen.”

Theaterpraatjes
Theaterpraat heeft sinds afgelopen mei ook een spin-off voor kinderen: Theaterpraatjes. Het programma wordt gepresenteerd door de 12-jarige Belicia Kuiper en acteur Mitch Wolterink. Belicia maakte eerder dit jaar ook al het programma KIDS TV voor het Enschedese theater. Doelgroep van Theaterpraatjes zijn kinderen tot 12 jaar en hun ouders. In de eerste uitzendingen waren onder meer te gast: regisseur Albert Klein Kranenburg van de voorstelling ‘Het astronautje’ (gebaseerd op het kinderboek van ruimtevaarder André Kuipers) en actrice Esther van Santen van ‘Belle & het Beest De Musical’.

Van Streek
In de Twentstalige talkshow Van Streek ontvangt komiek en acteur Jan Riesewijk (bekend van o.a. Van Jonge Leu en Oale Groond en de Twentse eindejaarsconference) interessante streekgenoten. Er is ook muziek van theatergezelschap Tweeduuster.
Riesewijk praat met zijn gasten over hun leven en werk rondom actuele thema’s als zorg, geloof en boer zijn. In de eerste drie afleveringen kwamen vicaris Ronald Cornelissen, IC-verpleegkundige Ellen Mulder en boer Frans uit De Lutte langs. “Het is een combinatie van een vraaggesprek en twee leedkes. Ik mag de boel an elkaar proat’n”, zegt Riesewijk. De uitzendingen duren 25 minuten.

Klassiek op zondag
Optreden voor een lege zaal? Artiesten lopen er doorgaans niet warm voor. Maar toen Ben Coelman tijdens de eerste lockdown vorig jaar enkele klassieke musici benaderde met die vraag, kwamen ze graag naar Enschede. “Alles beter dan voor de gordijnen spelen.” Het publiek zat dit keer niet in de zaal, maar thuis voor het beeldscherm. Want van de concerten in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede werden opnames gemaakt, die later online werden gezet (en nog steeds via YouTube te bekijken zijn). Coelman programmeerde namens het Wilminktheater 25 klassieke concertjes.
In de afgelopen maanden is de serie voortgezet onder de naam ‘Klassiek op Zondag’. Gerenommeerde musici en zangers treden op, Coelman leidt de optredens in met verhalen over componist en muziekstuk. De concertregistraties zijn tegelijkertijd ook een soort training voor de theatertechnici van Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. “De opnames zijn in de loop van de tijd steeds beter geworden. Het is een echte teamprestatie van alle betrokken technici. Op die kennis kunnen we verder bouwen. Wie weet wat we in de toekomst nog meer gaan doen. Het theaterlandschap is mede door corona aan het veranderen. Ook als straks de zalen weer vol zijn, kunnen live registraties een interessante optie zijn voor mensen die niet naar het theater kunnen of willen komen.”

Henk Ruiter ontmoet…
Pianist Henk Ruiter speelde al met veel grote namen uit de Nederlandse muziekwereld, zoals Ramses Shaffy, Liesbeth List, Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma. In zijn programma ‘Henk Ruiter ontmoet…’ ontvangt hij in het Wilminktheater bekende zangers van nu, met wie de pianist niet alleen gesprekken voert maar ook liedjes speelt. Het leverde al boeiende uitzendingen op met onder meer Petra Berger en Tony Neef.

X