fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Handen ineen voor kunst en cultuur
Wat Benno Brand betreft is samenwerking het toverwoord

Kunst & cultuur, dit duo staat niet als zodanig op de Agenda van Twente. Wel als onderdeel van een groter geheel: de regionale portefeuille ‘Vrijetijdeconomie’. Deze is in beheer van Benno Brand, wethouder van Dinkelland (onder andere Recreatie & toerisme) en lid van het dagelijks bestuur van Regio Twente. “Een aantrekkelijk aanbod kunst en cultuur draagt bij aan de leefbaarheid van Twente. Het zorgt voor werk én ontspanning. En dat is mede van belang voor het behoud van jongeren voor de streek.”

Benno Brand bij Natura Docet Wonderryck in ‘zijn’ Denekamp: deze zomer een invasie van Big Insects…

Vrijetijdeconomie is een breed begrip. Horeca, een schitterend landschap, fiets- en wandelroutes, musea, theaters, evenementen. Genoeg potentie. Alleen zou je daar veel meer uit kunnen halen volgens Benno Brand. “In Twente doet iedereen graag zijn eigen ding. Dat zit toch een beetje in de volksaard. Juist door elkaar op te zoeken, door samen te werken, kun je elkaar versterken, van elkaar leren en kansrijke initiatieven breder trekken. Aan grootschalige projecten zullen zich eerder grotere partijen en sponsoren willen verbinden”, schetst hij.

Verleiden
Het is de kunst mensen van buiten te verleiden wat langer in Twente te blijven. Aan gastvrije verblijfsaccommodaties en goed eten en drinken geen gebrek. “Maar we moeten méér laten zien dat Twente, naast prachtige natuur, ook kunst en cultuur biedt die de moeite waard is. Interessante musea in vele soorten en maten, theaters, muziek- en kunstmanifestaties.” En dan de landgoederen, buitenplaatsen, havezaten. Volgens Brand zouden deze ‘pareltjes’ hun deuren moeten openen voor het publiek. “Ze horen bij het verhaal van Twente. Mensen binnen laten kijken maakt het zoveel interessanter. Omdat er veelal sprake is van bewoning zul je het kleinschalig moeten houden. Er is vast een goede modus in te vinden”, meent hij. “Als gemeente kun je openstelling faciliteren, bijvoorbeeld door het aanpassen van bestemmingsplannen. Zo biedt je de eigenaar ruimte voor mogelijkheden om inkomsten te genereren.”

Combineren
De ontwikkelingen binnen Rijksmuseum Twenthe noemt Brand ‘positief voor de regio’. “Haal je beroemdheden als Picasso en Matisse in huis, dan trek je ook publiek van buiten. Een uitgelezen kans om te laten zien dat deze streek nog veel meer moois in petto heeft. Dit museumbezoek valt prachtig te combineren met bijvoorbeeld het kunststadje Ootmarsum, kasteel Twickel  in Delden, ’t Stift in Weerselo of de historische binnenstad van Borne. Maar dat moeten we wel uitdragen. En dat betekent weer… samenwerken!”

Grensoverschrijdend
Provincie Overijssel draagt kunst en cultuur een warm hart toe. Al moet je wel met een goed verhaal komen als je aanklopt voor financiële ondersteuning. Daarnaast zou Twente met grensoverschrijdende fondsen als Interreg zijn voordeel kunnen doen. Dat vraagt dan wel om Nederlands-Duitse samenwerking in het Euregiogebied. Op deze manier is de Almelo-Nordhornroute tot stand gekomen. Een informatieve fietstocht waar onderweg van alles is te zien. Een douaneloods, commiezenhut, stuwen, landgoederen, villa’s, het Hennie Kuipermuseum, het schuivenhuisje, een trekschuit. Brand steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Met dit project herleeft het historische verhaal rond het kanaal tussen Almelo en Nordhorn. Nu nog de fysieke grensbarrière tussen het Nederlandse en Duitse deel verwijderen om de vaarroute vrij te maken. Want je roeibootje op de rug nemen, dat is niet zo handig…”, grapt hij.

Enschede
De Raad voor Cultuur heeft extra geld uitgetrokken voor een aantal Twentse cultuurinitiatieven. GOGBOT, Tetem, Reisopera, Phion, theater Sonnevanck. “Het kan altijd meer natuurlijk, maar we kunnen er blij mee zijn. Er is een pot te verdelen en die heeft nou eenmaal een bodem. ‘Moet het dan allemaal naar Enschede?’ hoor ik wel eens zeggen. Tja, het is de grootste stad. Logisch dat daar meer gebeurt. Laten we dat gewoon accepteren. Voor de levendigheid van de regio is Enschede een niet te onderschatten factor. Als het daar flink regent, druppelt het ook in de rest van Twente.” Zo vangt Denekamp deze zomer wat druppels op. Het evenement Big Insects is namelijk verplaatst van het vliegveld naar het landschapscentrum van Natura Docet Wonderryck Twente. De samenwerking was er al, alleen zijn de rollen nu omgedraaid.

 

door Betty Morsinkhof

 

 

 

 

X