fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Wat nou als muziek maken je passie is en ineens alles stil valt door een hardnekkig virus? Rudi Oude Vrielink en Paul Homan – samen Double6 – lieten zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, ze trokken het veld in, mét gitaar. Hun wandelconcerten worden omarmd door het publiek én door henzelf. “Dit is zeker weten een blijvertje!”

Rudi Oude Vrielink werkt in het dagelijks leven als teamleider/engineer bij een gereedschapsmakerij. Paul Homan is docent techniek aan een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wat ze delen is passie voor gitaarspelen en zang. In Double6 brengt ieder zo zijn eigen extraatjes in. Rudi is de gitaarvirtuoos. Paul heeft een prachtige zangstem én percussietalent. Het Bornse duo speelt bekende nummers. “Maar dan akoestisch. Dat klinkt anders en is toch herkenbaar. Spelenderwijs geef je er je eigen draai aan”, legt Paul uit. “Als een nummer met véél instrumenten ook goed klinkt met één gitaartje en een zangstem, dan zegt dat écht iets over zo’n nummer. Dat is dan gewoon top!”, vult Rudi aan.

Ons ding

Ze geven het meteen toe: het fenomeen wandelconcert is afgekeken van singer-songwriter Tim Knol. “Toen ik ‘m zag op tv dacht ik meteen ‘Yes, dit is ook ons ding!’”, aldus Rudi. Paul was er gelijk voor te porren. Maar hoe en wáár geef je dit muzikale plan handen en voeten? Nou stond Double6 vóór de coronacrisis al in de theaters met een avondvullende show rond Simon & Garfunkel. Akoestisch, mét enige versterking. De sound van dit legendarische Amerikaanse duo klinkt ook buiten als muziek in de oren. Hoewel… zonder microfoon, zonder versterking, dat is toch nét even anders. “Het maakt je kwetsbaar. We zijn helemaal aangewezen op onszelf. Je moet ontzettend scherp op elkaar letten. De eerste keer was spannend. Zou alles goed gaan? Het ging prima.” Het bosrijke Twickelgebied werd hun bühne, meetingpoint een parkeerplaats aan de Bornse kant van het landgoed.. “Een prachtige omgeving en logistiek gezien handig voor ons.” Even een woordje tot het publiek en dan de natuur in. Gitaar op de rug, tas vol kleine instrumenten mee. Zoals mondharmonica’s, kazoo en percussie als woodblock, shekere, cabasa en tamboerijn.

Ander geluid

En toen ineens kon er maandenlang helemaal niets, behalve muziek maken in je eigen bubbel. Die tijd benutten Paul en Rudi om repertoire voor een nieuwe reeks wandelconcerten in te studeren. Om na Simon & Garfunkel met een ander geluid naar buiten te komen. Dat werd Boudewijn de Groot. “Zijn muziek past bij onze zang en gitaarspel. Hij heeft zijn sporen verdiend en is bekend. De vijftigers en zestigers van nu zijn opgegroeid met zijn muziek. En wat zo frappant is: toen wij repeteerden kondigde Boudewijn aan te stoppen. ‘Oké, nu komen wij eraan’ zeiden we tegen onszelf. Ha, ha!”

Gevoelige snaar

De wandeling is ruim zes kilometer. Op bijzondere plekken brengt het duo drie, vier nummers ten gehore. Aan elkaar geregen met anekdotes en achtergronden. “Over Boudewijn de Groot valt veel te vertellen. En over Lennaert Nijgh die alle teksten schreef.” Double6 doet wat met mensen. “Ja, ik denk wel dat we iets overbrengen”, zegt Rudi. “Laatst speelden we ‘Beneden alle peil’, een gevoelig, misschien wat minder bekend nummer. Zag ik vanuit mijn ooghoek dat iemand geëmotioneerd raakte. Mooi!”, vindt hij. “Muziek is emotie. Akoestisch kun je juist dat éxtra gevoel, die nuance aanbrengen. Spelen we Land van Maas en Waal, dan pakt Paul de kazoo erbij. Dat geeft een heel andere sfeer. Vrolijk, maf, feeststemming.”

Eenzame fietser

Pauls echtgenote Irene volgt het wandelgezelschap, haar fietstassen gevuld met hapjes en drankjes. “Zij is de eenzame fietser”, lacht Paul. “Geen uitgebreide catering of zo. Een sapje, bittertje, blokje kaas, stukje worst. Even iets gebruiken onderweg, gewoon leuk erbij.” Al wandelend ontstaan mooie gesprekken, soms verrassende verhalen. Mede vanwege de kleine groep. “In het begin maximaal twintig mensen, inmiddels zijn het er dertig. Om de intieme sfeer te bewaren willen we dat zo houden. Bewust zoeken we de rust op. De mensen luisteren ademloos. Niemand praat er tussendoor of speelt met z’n telefoon. Het enige wat je hoort is muziek, vogels, het ruisen van de wind. Ook voor ons is dat genieten.”

10-jarig bestaan in 2022

Dat wandelconcerten een blijvertje zijn – ook als corona onder controle is – weet het duo zeker. Maar Rudi en Paul kijken ook uit naar optredens op feesten, in kroegen en theaters en bij evenementen. En naar muzikale tussendoor-projecten. In 2022 bestaat Double6 tien jaar. “Ook dat gaan we vieren, we weten alleen nog niet hoe. Komt goed.”

Double6.nl

X