fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

Zoveel podia, zoveel voorstellingen. Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede heeft ze in alle soorten en maten, voor alle soorten bezoekers. Elke locatie, binnen én buiten, heeft z’n eigen sfeer met bijbehorende programmering. Artistiek directeur Simone Kratz kijkt uit naar het nieuwe seizoen.

Meer dan ooit krijgen theatermakers de ruimte. Bijvoorbeeld violist Daniel Rowland, die met zijn jaarlijkse Stiftfestival ook in Enschede is neergestreken. Samen met Simone Kratz heeft hij voor augustus een breed klassiek programma samengesteld. Zo geeft het Britten Stift Festival Orkest een concert op landgoed De Hooge Boekel, is er een babyconcert in het Muziekcentrum en worden late night concerten gehouden.

Het is het begin van een duurzame samenwerking: “Daniel houdt alweer de achttiende editie van het Stiftfestival. Dit keer brengt het festival een ode aan de aarde met het thema Song of the Earth. Daniel is creatief en artistiek en neemt een enorm internationaal netwerk met een grote fanbase mee. Hij is bij ons artist in residence en gaat gedurende het seizoen bijzondere concerten samenstellen”, aldus Simone Kratz.

Thuisgezelschappen
Zo zijn er meer vaste bespelers van de podia van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De bekende huisgezelschappen Phion en de Nederlandse Reisopera brengen komend seizoen meerdere producties. Toonaangevende thuisgezelschappen als het Scapino Ballet, Nederlands Dans Theater, het Metropole Orkest, het Nationale Ballet en Amsterdam Sinfonietta zijn regelmatig te zien. Ook het ZO! Gospel Choir en Theater Rotterdam (met Verdriet is het ding met veren) zullen regelmatig komen optreden. “Het zijn eredivisiegezelschappen die graag in Enschede spelen.”

Eigen producties
Ook de eigen producties zijn niet meer weg te denken in de programmering. De aanstaande zomerproducties NATUURLIJK (Hof Espelo en Het Reestdal) en Van Katoen en Water (Almelo) zijn er sprekende voorbeelden van. “We bereiken daarmee een nieuw
publiek en verlagen de drempel van het theater.

Avontuur naast bekende namen
‘’Avontuurlijk theater naast bekende namen, daar draait het om. De ene keer Narcissus en Echo, een ontroerende virtual reality dansvoorstelling. Op een ander moment de Dolly Dots’’, aldus Simone. ‘’We programmeren graag voorstellingen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Zoals bijvoorbeeld Jeroen Spitzenberger met het New Rotterdam Jazz Orchestra en zijn zelfgeschreven teksten over de dood. Of Loes Luca met de inktzwarte komedie Uit het Hoofd van Maria Goos.’’

Cabaretclub
Die veelkleurigheid in de programmering is mogelijk door de verscheidenheid aan zalen en door samenwerking. “De Kleine Willem zie ik als De Kleine Komedie van het Oosten”, zegt Simone. “De zaal leent zich goed voor kleinkunst en comedy: we gaan er op zaterdagen de Cabaretclub en op donderdagen de Comedy Night houden. In de grote Pay. Zaal staan de musicals en de grote gezelschappen, unieke producties voor de regio. Bijzonder is
de musical Charlie and the Chocolate Factory, die we samen met zeven andere theaters binnen de Theateralliantie produceren.

De Grote Kerk heeft z’n eigen sfeer en is een prachtige locatie voor onze populaire zondagochtendserie Passie voor Bach, een coproductie met Phion. En in het Muziekcentrum programmeren we naast de klassieke muziekgezelschappen nu steeds meer popmuziek. We trekken hierin samen op met poppodium Metropool, waardoor we dit seizoen bijzondere staconcerten bij kunnen boeken. Het theater is er dus voor iedereen!”

X