fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Waar kijken we naar en hoe doen we dat? Welke normen en waarden bepalen onze blik?
Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media. Haar werk daagt uit tot een kritische blik en zelfreflectie.

In What are you looking at? presenteert zij haar nieuwste werk, van tekeningen tot keramische en textiele objecten, en van muur-en raamtekeningen tot een animatie. Susanna Inglada staat bekend om haar grootschalige tekeningen, die zich aan de muur of als decorstukken vrij in de ruimte bevinden. Ze bouwt deze tekeningen op als collages, uit uitgesneden stukken al dan niet gekleurd papier, betekend met houtskool.

In de voorstellingen van Inglada figureren altijd mensen. Dat kunnen hele mensfiguren zijn maar ook lichaamsdelen als handen, armen, benen of gezichten. Inglada plaatst ze in wringende en tegelijkertijd ook humorvolle taferelen, en weet daarmee maatschappelijke vraagstukken op speelse wijze aan de kaak te stellen.

De aanleiding voor de serie nieuwe werken in deze tentoonstelling was een residentie in Rome. Daar werd Inglada geraakt door de patriarchale symboliek die alomtegenwoordig is in de Italiaanse barokke schilderingen en sculpturen in de openbare ruimte, kerken en musea. De realisatie dat de toenmalige normering van het mannelijke en het vrouwelijke en de verheerlijking van macht en geweld nog altijd doorwerken in onze huidige samenleving, vormde de inspiratie voor de reeks werken in Drawing Centre Diepenheim. In What are you looking at? verkent Inglada de stereotypering en definiëring van de vrouw en het vrouwelijke.

In de tentoonstellingen zijn verwijzingen te zien naar bekende werken en veel gebruikte scènes uit de kunstgeschiedenis waarin de vrouw als lustobject wordt neergezet of gewelddadig wordt behandeld door mannen. Inglada geeft de verhalen haar eigen draai, zet de kunstgeschiedenis naar haar eigen hand en creëert zo een alternatief scenario.

Met deze tentoonstelling speelt Susanna Inglada in op de actualiteit, waarin sekse-ongelijkheid, geweld en weerstand tegen inclusiviteit en diversiteit nog altijd aan de orde van de dag zijn. Met humor weet zij datgene wat wij gewend zijn om te zien te deconstrueren en te manipuleren en maakt zij What are you looking at? tot een tentoonstelling die diepgewortelde patronen blootlegt en een opening biedt voor alternatieve toekomstscenario’s.

What are you looking at? is te zien t/m 27 februari 2022.

Over Drawing Centre Diepenheim
Drawing Centre Diepenheim is hét kunstpodium voor tekenen in Nederland. Samen met kunstenaars, makers en denkers wil Drawing Centre Diepenheim diverse visies op het heden in kaart brengen, van verschillende gezichtspunten op de maatschappij, tot persoonlijke ervaringen. Het Drawing Centre biedt een uitgebreid programma aan tentoonstellingen, educatie en publieksactiviteiten. Het is een bijzondere plek in de luwte waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen het hedendaagse tekenen te ontdekken en ervaren.

Drawing Centre Diepenheim
Grotestraat 17
7478 AA Diepenheim
+31 (0) 547 352 143
drawingcentre.nl

Openingstijden en entree
Woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.
Entree: €5,00. Heb je een museumkaart, ben je jonger dan 18 jaar of ben je vriend van Drawing Centre Diepenheim? Dan is de toegang gratis.

X