fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

   Sneaky Shoes, de sneaker van ontwerp tot icoon

   Sneaky Shoes, de sneaker van ontwerp tot icoon

   De sneaker is niet meer weg te denken uit de kunst- en modewereld en deze tentoonstelling presenteert een aantal bijzondere ontwerpen uit binnen- en buitenland aan de hand van thema’s als innovatie, duurzaamheid en iconische ontwerpen. Een feest voor sneakerliefhebbers uit Almelo, Twente en daarbuiten! 

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes. Kom kijken naar de borrelende heksenbrouwsels tijdens de shows van Mad Science, dwaal door het museum op zoek naar de lange vlecht van Rapunzel, de grote boze wolf, het glazen schoentje van Assepoester en andere sprookjesattributen. En naast de Makerspace waar je alle dagen zelf aan de slag kunt met sprookjesachtige knutsels, hebben we deze kerstvoorjaarsvakantie nog heel veel speciale workshops.

Workshops door Studio Koosje (6-12 jaar)

Tijdens de workshops van Studio Koosje ga je steeds aan de slag met een sprookjesthema. De workshop begint met een korte introductie op het sprookje, waarna je aan de slag gaat met jouw kunstwerk. In verschillende workshops maak je een Pinokkio-marionet, bouw je een bed met héél veel matrassen voor de prins(es) op de erwt, en maak en versier je jouw eigen kevervleugels, zodat je je waant in het sprookje over de mestkever.

Workshop ‘In de Nacht’

Hoe kan je met geluiden een verhaal versterken? Hoe kan je geluiden opnemen met een richtmicrofoon en remixen tot een soundscape? Bij de Wunderkammer ‘Nacht’ leren kinderen hun eigen sprookje met audioapparatuur opnemen. Zo worden de sprookjes extra spannend!

Workshop ‘Weven en spinnen’

Hoe werkt een weefgetouw? Hoe kan je zelf textiel weven op een weefraam? Bij de Wunderkammer ‘Draad’ leren kinderen weven en spinnen net als in de sprookjes van Rapunzel en Doornroosje.

‘Heksen bestaan niet’, een spannende show van Mad Science

Heksen in de boeken en films maken gebruik van magie, toverspreuken en de meest bizarre ingrediënten voor hun brouwsels. Dit lijkt misschien wel magisch, maar in werkelijkheid lijkt het toch veel op wetenschap. Mad Science laat tijdens haar shows het verschil tussen magie en wetenschap zien.

Workshop sprookjes van kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld

Onder leiding van een begeleider gaan de kinderen in het museum op zoek naar een betoverd object, waar ze een sprookje over zullen schrijven. Na een korte introductie waarin de basis van sprookjes wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden, zijn de kinderen vrij om hun fantasie de vrije loop te laten gaan. Aan het einde van de workshop mogen de kinderen hun sprookje voorlezen.

Sprookjesspeurtocht

In De Museumfabriek zijn deze kerstvakantie allemaal sprookjesachtige voorwerpenzaken, verstopte parels en geheime boodschappen te vinden. Tijdens de sprookjesspeurtocht ga jij hiernaar opzoek. op zoek naar al deze wonderbaarlijke wetenwaardigheden. De speurtocht doe je zelf, samen met jouw hele gezin!

Sprookjesbos

In de Makerspace staat een grote kast met gevonden voorwerpen uit het sprookjesbos. De takken van het takkenhuisje van een biggetje, gouden eierdozen, blikjes heksenthee, goud gesponnen draad van Repelsteeltje, Pinokkioneuzen, noem maar op! In de Makerspace kan je deze kerstvakantie van al deze gevonden voorwerpen in het sprookjesbos jouw eigen sprookjesbosfiguur maken!

De Sprookjesfabriek in de avond

Op 7 januari is De Museumfabriek weer geopend in de avond! Vanaf 18.30 zijn er allerlei leuke activiteiten!

Let op!

Wegens de coronamaatregelen krijgt iedereen in de Makerspace een eigen knutseltafel aangewezen. Hier kan je 45 minuten lang aan knutselen. Als alle tafel bezet zijn, zal er even gewacht moeten worden tot er een tafel vrij komt.

Tussen 12 en 15 uur wordt het museum het drukst bezocht. Wilt u meer kans op een tafel? Dan adviseren wij u om deze tijden te vermijden.

Ook moeten veel activiteiten vooraf gereserveerd worden.

X