fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Een samenwerking tussen Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en het Stiftfestival leidt tot een prachtig resultaat: Een nieuwe editie van het Stiftfestival, met louter hoogtepunten. Een deel van de optredens vindt plaats op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus in het Wilminktheater, het Muziekcentrum en De Kleine Willem in Enschede.

Het festival brengt een ode aan de aarde met het thema Song of the Earth. Artistiek leider Daniel Rowland heeft zich bij het samenstellen van het programma laten inspireren door de onmisbaarheid van de aarde.

Bezoekers kunnen tijdens het Stiftfestival genieten van bijna dertig concerten die door zo’n veertig musici worden gegeven, waarvan vijf in het Wilminktheater, het Muziekcentrum en De Kleine Willem in Enschede worden gespeeld:

Fleeting Birds – Vrijdag 26 augustus – Muziekcentrum
Fleeting Birds is op vrijdag 26 augustus vanaf 13.00 uur in het Muziekcentrum een matineevoorstelling vol heerlijke kamermuziek. Op het programma staat werk van Beethoven en Poulenc, en natuurlijk het blaaskwintet Music for the Fleeting Birds van de Letse componist Pēteris Vasks waarnaar dit concert is vernoemd. Ook zijn Landscape with birds wordt door topmusici ten gehore gebracht.

 

Distant Light – Vrijdag 26 augustus – Muziekcentrum
Een aanklacht tegen de oorlog, met muziek die zich begeeft tussen hoop en vrees. Dat is
Distant Light dat op vrijdagavond 26 augustus vanaf 19.00 uur te horen is in het Muziekcentrum. Op het samengestelde programma staat onder meer het revolutionaire en verpletterende Black angels, 13 images from the dark land van George Crumb, een muziekstuk voor een elektronisch strijkkwartet. Verder is het Requiem van Mozart te horen.

Einstein On The Beach – Vrijdag 26 augustus – De Kleine Willem
Daniel Rowland en een groot aantal jonge topsolisten gooien vrijdagavond 26 augustus vanaf 21.30 uur hun colbertjes uit en doen hun stropdassen af voor een jamsessie in De Kleine Willem:
Einstein on the beach. Geen betere plek om dicht bij de muziek te komen dan in de inmiddels traditionele Stift Unbound Lounge. Geniet van laagdrempelige, pakkende muziek in een ontspannen sfeer met een drankje in de hand.

Crèche-concert – Zaterdag 27 augustus – Wilminktheater
De mooiste klassieke muziek van dichtbij meemaken met je kind of kinderen? Dat kan op zaterdag 27 augustus vanaf 10.30 uur bij het Crèche-concert in het Wilminktheater. Daniel Rowland (zelf een jonge vader) creëert samen met zijn muzikale vrienden een ontspannen, interactieve en boeiende omgeving waar kinderen van 0 tot en met 3 jaar en hun families de wonderen van klassieke muziek kunnen ervaren.

Das Lied von der Erde – Zaterdag 27 augustus – Muziekcentrum
‘De wijn wenkt al in gouden bokalen’. Zo begint het eerste van de zes liederen die samen Das Lied von der Erde vormen. Onder anderen mezzosopraan Barbara Kozelj en tenor Fabio Trümpy brengen dit meesterwerk van Gustav Mahler op zaterdag 27 augustus vanaf 20.00 uur, samen met het Stift festivalorkest, in het Muziekcentrum.

Kaartverkoop
Ga voor kaartverkoop voor de concerten van het Stiftfestival in het Wilminktheater, Muziekcentrum en De Kleine Willem naar de website www.wilminktheater.nl.

X