fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Kerstgroepen uit alle werelddelen

   Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan. Maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend.

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DO 8 DEC 20.15 uur € 24,50 Theatercollege William Rutten Theatercollege Focus Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie...

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

   Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara schitteren in het geliefde Tripelconcert van Beethoven. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, vervolgt het programma met Schumanns Derde symfonie, onder leiding van de bevlogen dirigent Alexei Ogrintchouk

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Kunst kan verrassen, uitdagen en aanzetten tot nadenken. Maar kunst kan ook gewoon inspirerend en mooi zijn. Het geeft een stad uitstraling en zorgt voor levendigheid. Onmisbaar voor de leefbaarheid van de stad!

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Het absurdisme van Cas Klaver

   Is het wel zinvol om logisch te reageren in een absurde wereld? Zijn er wel zinvolle antwoorden op vragen vanuit een niet te vatten werkelijkheid? Voor Cas Klaver is dat nog maar de vraag. Op een absurde wereld reageer je misschien wel het beste met absurdisme.

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Kunsthal Hof 88 organiseert gratis te bezoeken, professionele tentoonstellingen van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   Sinds april van dit jaar heeft Kunsthuis van het Oosten een nieuwe eigenaar: Theo van Berkel, kunstverzamelaar en -liefhebber uit Bussum. De galerie blijft hiermee een betrouwbaar partner voor uw kunstaankopen in de meest brede zin van het woord.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

De Vaandeldrager van Rembrandt en
De Vaandeldraagster van Nour-Eddine Jarram.

Toen zij hoorde dat Rembrandts Vaandeldrager (1636) de hele maand december in Rijksmuseum Twenthe te gast zou zijn, kwam Josien Beltman, conservator moderne en hedendaagse kunst, op een prachtige gedachte: “Zullen we Nour-Eddine Jarram (1956) vragen om met nieuw werk te reageren op het monumentale portret van Rembrandt?” Jarram groeide op in Marokko met een beeldcultuur vol decoratieve en symbolische elementen. Tegelijk heeft hij altijd de drang gehad om de wereld om hem heen op een realistische manier weer te geven. Gedurende zijn carrière zocht hij naar artistieke voorbeelden, die hij vond in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, in het bijzonder in Rembrandts portretten. Jarram was dan ook de uitgelezen persoon om te reageren op de Vaandeldrager van Rembrandt.
Het resultaat is een verrassende serie nieuwe vaandeldragers, met als absoluut hoogtepunt De Vaandeldraagster. In december is de hele serie werken van Nour-Eddine Jarram samen met het werk van Rembrandt te bekijken in Rijksmuseum Twenthe. In zijn serie tekeningen combineert Jarram op eigenzinnige wijze de islamitische en Nederlandse (beeld)cultuur. Een hedendaagse interpretatie van een eeuwenoud thema. Rijksmuseum Twenthe zal Jarrams werk na de presentatie toevoegen aan de collectie, waardoor er altijd een Vaandeldraagster in Enschede zal blijven.

Rembrandt en Nour-Eddine Jarram
Nour-Eddine Jarram kwam eind jaren zeventig vanuit Marokko naar Enschede om te studeren aan de roemruchte kunstacademie AKI. Hij is nooit meer uit Enschede vertrokken en werkt tot op de dag van vandaag aan een rijk oeuvre dat op (inter)nationale erkenning kan rekenen.
Hoewel hij opgroeide met een beeldcultuur die werd bepaald door decoratieve en symbolische elementen, heeft hij altijd de drang gehad om de wereld om zich heen weer te geven. Hij zocht naar artistieke voorbeelden. Deze vond hij in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, zoals de landschappen van Jacob van Ruisdael en de portretten van Frans Hals. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Jarram waren echter de portretten van Rembrandt. ‘Hij is de schilder die over mij waakt’, zegt Jarram over de zeventiende-eeuwse kunstenaar.
De serie werken die Jarram speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt illustreren zijn artistieke proces, waarin hij zich gaandeweg meer vrijheden permitteert en zich het onderwerp van De vaandeldrager eigen maakt.
In zijn tekeningen, veelal gemaakt in houtskool en pastel, vloeien Islamitische tekens samen met Hollandse landschappen. De islamitische en Nederlandse cultuur ontmoeten elkaar in zijn portretten. Aan het begin van deze eeuw greep Jarram regelmatig terug naar voorbeelden uit het oeuvre van Rembrandt. Zo kregen de geportretteerden op Rembrandts Anatomische les van dr. Nicolaas Tulp letterlijk tulpen als hoofden en verrijkte hij de portretten van Saskia met islamitische beeldmotieven. Toch is het lang geleden dat hij zo direct naar zijn voorbeeld heeft gewerkt. In Jarrams nieuwe werk komen dan ook veel aspecten samen, zowel voor Jarram persoonlijk als artistiek. Dit heeft een verrassend effect, waarin heden en verleden samen komen.

Meesterwerk van Rembrandt
De vaandeldrager behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Rembrandt was dertig jaar oud toen hij zichzelf in de rol van vaandeldrager schilderde. Hij heeft zichzelf hier in de mooiste historische kleding geportretteerd. Zo plaatst hij zich bewust in de noordelijke traditie van portretten van vaandeldragers door beroemde kunstenaars als Albrecht Dürer, Lucas van Leyden en Hendrick Goltzius. Vaandeldragers hadden een gevaarlijke taak binnen de schutterijen en het leger in de zeventiende eeuw: op het slagveld begeleidden ze de troepen in glanzende kledij en met het vaandel zwaaiend. Het leger had een essentiële rol in de Tachtigjarige Oorlog, de opstand tegen het Spaanse gezag, die resulteerde in de geboorte van een onafhankelijk Nederland in 1648. De vaandeldrager werd Rembrandts artistieke doorbraak die zou leiden tot het schuttersstuk dat we kennen als De Nachtwacht, zes jaar later.

De Vaandeldrager on Tour
Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager in één jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het, door de Nederlandse overheid meest recente aangekochte, meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. Rijksmuseum Twenthe is van 2 t/m 31 december 2022 de gastheer voor De vaandeldrager namens de provincie Overijssel. Op zaterdag 3 december is de toegang gratis, zodat iedereen De vaandeldrager zelf kan bewonderen. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum te Amsterdam.
De vaandeldrager van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij.

Meer informatie is te vinden op: www.rijksmuseumtwenthe.nl/rembrandt

X