fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

‘Bij kinderen kun je het beestje gewoon bij de naam noemen’

Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

De productiviteit van Mark Haayema is jaloersmakend. Hij schreef al ruim twintig kinderboeken, is betrokken bij meer dan tien televisieshows (waaronder De Boterhamshow) en staat aan de basis van een groot aantal theatervoorstellingen. Schrijven en theatermaken liggen voor hem dicht bij elkaar. “Elk hoofdstukje is een soort scène. Tekst en beeld versterken elkaar, zowel in een prentenboek als op het podium.”

Oooh’s en aaah’s
Toch is de voorstelling Muk meer dan een vertaling van het boek naar het theater. Regisseur Haayema besloot om met technische hulpmiddelen een extra dimensie te geven aan de belevenissen van het aandoenlijke hondje. “Ik heb moeite met het herhalen van dingen en wilde iets doen dat er nog niet was. Met een green screen en een groot LED-scherm laten we live zien wat er in het mini-poppenspel gebeurt. Het publiek ziet eigenlijk hoe een animatiefilm wordt gemaakt. Dat werkt als een malle, heb ik gemerkt. Het is tijdens de voorstelling een rollercoaster van oooh’s en aaah’s.”

“Met techniek kun je iedereen op het verkeerde been zetten. Normaal gesproken is het best een uitdaging om jonge kinderen er 35 minuten lang bij te houden, maar in dit geval gaat dat vanzelf. De kinderen verwonderen zich over wat ze allemaal zien. Ze vallen van de ene verbazing in de andere. En dat geldt ook voor hun ouders…”

Philharmonisch
Haayema is nog lang niet klaar met Muk. Er is genoeg inspiratie voor nieuwe avonturen met de pup, die ook in Duitsland en Azië te lezen zullen zijn. Verder maakt hij voor volgend seizoen een theatervoorstelling met drie vertellers en twintig musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest: Muk en het Orkest. Het gelijknamige prentenboek verschijnt in september.

Johannes de Parkiet
Een ander prentenboek van Haayema’s hand, Johannes de Parkiet, werd vorig jaar al door het Wilminktheater naar het theater gehaald. De voorstelling Vreemde Vogels was op vier verrassende buitenlocaties in Overijssel te zien, waaronder landgoed Schuttersveld in Enschede. Haayema komt volgend seizoen met een nieuwe versie voor theaterzalen. “Leuk om daarmee volgend jaar in Enschede te staan.”
Naast het theater is er nog ruimte voor andere podia. Haayema blijft afleveringen maken voor de Boterhamshow van de NTR. Nieuw is een podcastserie over dieren, in samenwerking met de Twentse reptielendeskundige en ecologe Sterrin Smalbrugge. “Ik ben haar sidekick. Het idee is om met kinderogen te kijken naar de dierenwereld. Ik heb daar heel veel zin in!”

Choquerend en duidelijk
Dat zijn doelgroep jonge kinderen en hun ouders zijn, heeft volgens Haayema te maken met taal. “Volwassenen gebruiken zo veel moeilijke, afleidende woorden dat je je afvraagt waar het nu eigenlijk over gaat. Bij kinderen kun je het beestje gewoon bij de naam noemen, waardoor het misschien choquerend is, maar ook duidelijk. Het geeft mij meer creatieve ruimte. Ik verzin dingen die eigenlijk niet kunnen. Kinderen accepteren dat meteen en vinden dat leuk.”

18 september 2022 14:30 Muziekcentrum

X