fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

   De Kerstgroep, grenzeloos mooi!

   In 2023 is het 25 jaar geleden dat het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is opgericht. Dit jubileum krijgt ook gestalte in de kerstgroepententoonstelling die dit jaar vanaf woensdag 6 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 in de voormalige Antonius van...

   Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

   Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie

   Ontwerp je eigen feestkleding voor Barbie en krijg een plekje in de grote Barbietentoonstelling van het Stedelijk Museum Almelo. In 2024 wordt Barbie 65 jaar en daar hoort een feestje bij. Daarom nodigt het Stedelijk Museum Almelo alle creatievelingen en Barbiefans uit om een feestelijke outfit voor Barbie te ontwerpen.

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   Zout. Verhalen van het witte goud uit Rheine

   In het grafisch kabinet van het Falkenhof Museum Rheine nodigen documenten en voorwerpen uit zes eeuwen de bezoekers uit om de mensen te leren kennen die zout produceerden en van de zouthandel profiteerden

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   OP GOEDE VOET MET DE AARDE

   Het Stedelijk Museum en Natuurhus in Almelo organiseren de dubbeltentoonstelling ‘Op goede voet met de aarde’. Twee tentoonstellingen met hetzelfde actuele thema maar bekeken vanuit een eigen invalshoek.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Zevende Meezing Messiah in Carré

   Zevende Meezing Messiah in Carré

   Op zondag 10 december 2023 organiseren de Nederlandse Reisopera en Koninklijk Theater Carré voor de zevende keer een Meezing Messiah in Carré. Samen met max. 1000 amateurzangers wordt Händels oratorium ‘Messiah’ uitgevoerd. De muzikale leiding is in handen van dirigent Klaas-Jan de Groot. Zangliefhebbers kunnen zich aanmelden om mee te doen: koorervaring is niet vereist!

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Perron1 presenteert: Isis van Duijn

   Perron1 presenteert: Isis van Duijn

   Perron1 ooit de wachtkamer 3e klas is de perfect gekozen plek voor deze installatie die mede doordat de ruimte niet te betreden is een extra dimensie krijgt. Het confronteert de mensen die reizen met het fenomeen ‘wachten’ en hoe de  ‘verloren tijd’  zinvol te besteden .

   Izabela Dusinska – La magie du métier

   Izabela Dusinska – La magie du métier

   Izabela Dusinska (1980) is een Nederlandse fotograaf met een Poolse achtergrond, ze woont en werkt in Hengelo. Zij staat vooral bekend om haar boeiende portretten, waarin onderwerpen vaak in intieme settings en poses te zien zijn.

   Galerie Àlafran

   Galerie Àlafran

   onze galerie vindt u kunstwerken van professionele kunstenaars, die hun beste werk tonen. In de vijf verschillende stijlkamers komen diverse kunstuitingen optimaal tot hun recht.

   De absente baron

   De absente baron

   Larissa Esvelt toont een installatie in het Kunst-Torentje en werken in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Het Haaksbergerveen geeft prachtige verhalen prijs….

   Over het Haaksbergerveen valt veel te vertellen. Héél veel. Reden voor de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) om tijdens Lente in de Kooi op afgelopen Tweede Paasdag een boekje vol veenverhalen uit te brengen. Informatief, smeuïg, ontroerend.

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Je weet pas wie je bent als je op de proef wordt gesteld

   Schrijven is voor de in Hengelo (O) geboren auteur Nicolet Steemers als een psychologisch experiment: de narigheid die je in het echte leven niemand zou toewensen, strooit ze onbekommerd uit over de personages in haar romans en thrillers.

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

Natuurkenner Arjan Postma opent dubbel-expositie met wandeling

Natuurkenner en verhalenverteller Arjan Postma, bekent van TV en radio, opende op vrijdag 1 september de tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Deze dubbel-expositie is nog tot en met 10 december te zien in het Stedelijk Museum Almelo en het Natuurhus. Na een korte uitleg door de directeur van het Stedelijk Museum wandelde Postma met alle genodigden van het Stedelijk Museum naar het Natuurhus. Daar lagen koekjes klaar in de vorm van een voetafdruk.

 Het was een bijzonder gezicht: met een gezelschap van zo’n zestig man achter zich aan liep Arjan Postma, bekend van radio en tv, door de stad. Hij had zijn karakteristieke hoed op en liet zijn hond meewandelen. De genodigden hingen aan zijn lippen, want over elk plantje of beestje dat hij onderweg tegenkwam, had hij een verhaal. Over de klimop die bomen helemaal niet verstikt, zoals velen denken; over de gehate brandnetel, waarvan men vroeger soep maakte; en over de mannetjesmuis die paringsgeluiden maakt die de mens niet kan horen, maar het vrouwtje wel. De muis gaat dan in een karakteristieke houding staan met zijn voorpoten wijd uitgespreid.

Postma wees erop dat kunst belangrijk is, omdat het vaak juist kunstenaars en ontwerpers zijn die veranderingen bewerkstelligen. In dit geval verandering in het denken over natuur en milieu.

Idylle en kritische noot

Directeur van het Stedelijk Museum, Sigrid Ivo, sprak bij haar introductie over de mooie samenwerking tussen Natuurhus en Stedelijk Museum. Ze stond te midden van diverse tentoongestelde kunstvoorwerpen, kledingstukken en designmeubels. Wat die gemeen hebben? Dat de makers ervan zich zorgen maken om de natuur en de aarde. Ivo: “De objecten in het Stedelijk Museum variëren van de idyllische foto’s van Saskia Boelsums en de schilderijen van de Almeloër Bert Exel tot ontwerpers met een kritische noot.”

Ontwerper Kees Dekkers van No Waste Chairs was een van de aanwezigen bij de opening. Van hem staan twee perspex stoelen en een tafel in de expositie. Wat ze bijzonder maakt? Dekkers vult zijn stoelen met bijvoorbeeld sigarettenpeuken, of met textielresten en laat de gebruiker zo vanuit een ander perspectief naar zijn afval kijken. De textiel in de meubels die nu in het Almelo’s Museum staan zijn gevuld met textielafval afkomstig van het Almelose textielrecycling-bedrijf Frankenhuis.

Blikvanger

Een blikvanger zijn de drie sculpturale collages van papier van Charlotte Schrameijer, die eveneens aanwezig was bij de opening. Prachtige kunstwerken, maar ze zijn wel een uiting van Schrameijers zorgen over de chaos die de mens creëert. De door haar uitgeknipte foto’s van oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen, vervuilde gebieden, overstromingen, stormen en dergelijke versnijdt ze tot beeldschone collages, maar dus wel met een duistere ondertoon.

Natuurhus

Het Natuurhus heeft het thema – de persoonlijke voetafdruk van de aardbewoner – van de inhoudelijke kant benaderd. Bezoekers vinden er informatie over de plastic soep, over de biodiversiteit en over de kwaliteit en het gebruik van water. Zowel voor volwassenen als voor kinderen zijn er leuke doedingen.

De nieuwe wethouder van cultuur, Margreet Overmeen-Bakhuis, was eveneens aanwezig bij de opening.

OP GOEDE VOET MET DE AARDE

2 september t/m 10 december 2023

Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo
www.stedelijkmuseumalmelo.nl
dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur

Natuurhus
Hagenborgh 4
7607 JT Almelo
www.natuurhusalmelo.nl

X