fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

      DE STOOMTREINEN GAAN WEER RIJDEN BIJ MUSEUM BUURTSPOORWEG

      Zondag 2 april start het seizoen voor Museum Buurtspoorweg en opent zij haar deuren weer voor publiek. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van het programma. Zo staan er naast de vertrouwde stoomtreinritten en evenementen ook nieuwe activiteiten op de planning.

      De ongrijpbare gestalten van Armando

      De ongrijpbare gestalten van Armando

      In het jaar dat het vijf jaar geleden is dat kunstenaar Armando overleed is bij Rijksmuseum Twenthe de eerste tentoonstelling te zien die is gewijd aan de levensgrote, bronzen sculpturen van Armando (1929-2018), een van de bekendste en meest veelzijdige naoorlogse kunstenaars van Nederland.

      Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

      Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance

      Tot en met 11 juni zijn in Rijksmuseum Twenthe de betoverende portretten van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625) te zien. In deze eerste solotentoonstelling rondom het leven en werk van Sofonisba Anguissola wordt getoond hoe zij een veelgeprezen en gewild kunstenaar werd

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Beleef het in Hertme!

      Beleef het in Hertme!

      Voor het culturele lente- en zomerseizoen 2023 heeft Openluchttheater Hertme weer een aantal mooie voorstellingen te bieden, met een heel divers karakter.

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

      Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

      Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Ton Schulten, de kunst van het leven

      Ton Schulten, de kunst van het leven

      De oneindige zoektocht naar die ene kleur, die unieke compositie, die perfecte penseelstreek. Het is de zoektocht van Ton Schulten, de bakkerszoon uit Ootmarsum die, misschien wel ongewild, uitgroeide tot een kunstenaar die wereldwijd bewondering afdwingt en emotie opwekt bij het publiek.

      Kunst als huisgenoot

      Kunst als huisgenoot

      Nu de kunstuitleenfunctie stopt, zoeken de werken een nieuwe, vaste verblijfplaats bij een enthousiaste eigenaar die het werk weet te waarderen. Een schilderij of ander beeldend werk is meer dan alleen mooie decoratie boven de bank. Petra Boonstra, curator beeldende kunst bij Concordia, biedt je hierop een andere kijk.

      Drie eeuwen kunst

      Drie eeuwen kunst

      Sinds een jaar is Theo van Berkel (1957) de eigenaar van Kunsthuis van het Oosten, aan de Oelerweg in Hengelo. En hij geeft toe dat hij anderhalf jaar geleden zelf nooit in Twente was geweest. Hij kwam als kunstverzamelaar uit Bussum bij de vorige eigenaar Jonnes Bergsma over de vloer, zo begon het. ‘Hij had een schilderij te koop dat ik graag wilde hebben: Stadsgezicht van Willem Koekkoek. Ik kocht het schilderij van hem. En na een tijdje wilde ik het toch liever ruilen voor een schilderij van Andreas Schelfhout.’

      Kunsthal Hof88

      Kunsthal Hof88

      Kunsthal Hof 88 is het jaar 2023 goed begonnen met een drukbezochte tentoonstelling van Lotte van Lieshout (schilderkunst), Sjoerd Tegelaers (grafiek) en Esmee van Zeeventer (fotografie) welke te zien was van 22 januari tot en met 19 maart.

      Wolvecamp en vrienden

      Wolvecamp en vrienden

      In de Wolvecampfoyer van schouwburg Hengelo is tot en met 3 juni 2023 een interessante tentoonstelling te zien met als titel “Wolvecamp en vrienden”. Schilderijen van Theo Wolvecamp, die bijna zijn hele leven in Hengelo heeft gewoond en gewerkt, gecombineerd met schilderijen van een aantal vrienden.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

      Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

      PLECHELMUS KRONIEK

      PLECHELMUS KRONIEK

      Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

      Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

      Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

      In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

      Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

      Schrijfster Rosita Steenbeek hoofdgast Broekhuis op Zondag

      De in Rome woonachtige schrijfster Rosita Steenbeek is op zondag 11 september in De Kleine Willem in Enschede de hoofdgast bij een nieuwe editie van Broekhuis op Zondag. Tal van bekenden brengen deze middag een hommage aan Rosita’s Rome. Broekhuis op Zondag is een...

Met de expositie Op de thee, op zoek naar verhalen van vroeger gaat het Stedelijk Museum Almelo terug naar de tijd van onze ouders en grootouders. De tentoonstelling is te zien van 11 februari tot en met 4 juli.

Wie weet er het verschil tussen uitgaan in de jaren vijftig en nu? En was roken in de jaren vijftig en zestig echt doodgewoon? Net als de wekelijkse wasbeurt in een teiltje voor de kachel? Het is allemaal te zien in de expositie Op de thee, op zoek naar verhalen van vroeger.
Maar er is meer: mensen mogen ook letterlijk op de thee komen. In de tentoonstellingszaal van het museum staat de thee klaar voor Almeloërs die iets willen vertellen over hun werkzame leven bij Bolletje of Ten Cate. Of die een inkijkje geven in de tijd dat ze elkaar leerden kennen.
Want met deze tentoonstelling wil het Stedelijk Museum Almelo de historie en het erfgoed dichter bij de bezoekers brengen en tastbaarder maken. Daarvoor legt het museum de verhalen en het erfgoed van mensen uit Almelo en Twente vast. In samenwerking met jongeren worden deze herinneringen op eigentijdse wijze toegankelijk gemaakt voor jongere generaties.
Dat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder: je kunt niet alleen objecten bekijken en informatie lezen over vroeger, nee, het museum nodigt de bevolking graag uit hun verhaal met ons te delen.

Inspiratie
In de expositieruimte is daarvoor voldoende inspiratie te vinden. Diverse voorwerpen en thema’s uit het dagelijks leven vertellen de verhalen van vorige generaties. Thema’s zoals vrije tijd, werken, boodschappen, hygiëne, geloof, spelen en het verenigingsleven geven jong en oud een interessant en verbazingwekkend beeld van het leven van onze ouders en grootouders
De bezoeker krijgt zo een indruk van de vele veranderingen die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland plaatsgrepen. De bevolking moest hard werken om het land weer op te bouwen en te investeren in nieuwe fabrieken en bedrijven. De infrastructuur werd gemoderniseerd, nieuwe bedrijvigheid ontstond en de productie werd gemechaniseerd. Zo nam in Nederland de levenstandaard geleidelijk toe, waardoor televisie, auto, scooter en moderne huishoudelijke apparaten binnen handbereik van steeds meer mensen kwamen.
Met de komst van de centrifuge en later de volautomatische wasmachine hoefde de natte was niet langer handmatig door de wringer te worden gehaald. Het spelen op straat verdween ten gunste van de televisie en de tablets. En voor een kopje koffie bij de buren moet je nu vaak een afspraak maken. Het achterom lopen voor een ‘bakkie’ is er niet meer zo vaak bij.

Zo is deze tentoonstelling voor de één een feest van herkenning en nostalgie, terwijl anderen verbaasd zullen zijn over de veranderingen in de twintigste eeuw: ging dat vroeger echt zo?

Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo
www.stedelijkmuseumalmelo.nl

dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur

X