fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

De Nederlandse Reisopera is voor een (tijdelijk) projectkoor op zoek naar kinderen uit Enschede die mee willen spelen in de opera Hänsel & Gretel. Deze opera gaat op 30 september 2022 in Enschede in première en reist tot en met 3 november langs de Nederlandse theaters.
We zoeken jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar die graag zingen en die het leuk vinden om op te treden voor een groot publiek. Echte podiumtijgers dus!
De eerste auditie is op woensdagmiddag 6 april  in Enschede.

Projectkoor Hänsel und Gretel
De oudere kinderen van het Reisopera Kinderkoor spelen al mee in de opera Hänsel und Gretel in het najaar van 2022. Deze opera vertelt het bekende sprookje van Hans en Grietje en wordt in het Duits gezongen. We zoeken jongens en meisjes van 10 – 14 jaar die graag zingen en die het leuk vinden om een half jaar (kosteloos) mee te repeteren met het Projectkoor en in de voorstellingen in het hele land mee te spelen.

De koorrepetities starten in april op de  maandagmiddag in het Reisopera-gebouw op de Performance Factory in Enschede. Vanaf 24 augustus zijn er drie maal per week repetities in het Wilminktheater. Deelname aan het Projectkoor is gratis. Als lid van het Projectkoor ben je niet automatisch lid van het reguliere Kinderkoor van de Nederlandse Reisopera.

Hänsel & Gretel
De opera Hänsel & Gretel (Engelbert Humperdinck) wordt elk keer opgevoerd in diverse theaters in Nederland, waaronder twee keer in het Wilminktheater in Enschede en twee in Theater Carré in Amsterdam. Het Projectkoor reist mee naar alle theaters. De kinderen zullen één of twee keer per week spelen.

Tournee
De speeldata van de opera zijn:
Enschede, Wilminktheater – 30 september (première)  en 2 oktober
Amsterdam, Koninklijk Theater Carré – 7 en 9 oktober
Apeldoorn, Theater Orpheus  – 14 oktober
Maastricht , Theater aan het Vrijthof – 22 oktober
Utrecht, Stadsschouwburg – 25 oktober
Zwolle, De Spiegel – 27 oktober
Emmen, Atlastheater – 29 oktober
Groningen, Stadsschouwburg – 1 november
Den Haag, Amare – 3 november

Hoe gaat het aanmelden?
Ouders/verzorgers die meer informatie willen of die hun kind willen opgeven voor de eerste auditie op woensdagmiddag 6 april kunnen mailen naar Iris de Vries: kinderkoor@reisopera.nl o.v.v. naam, leeftijd en telefoonnummer.
De auditie is op woensdag 6 april in het Reisopera-gebouw op de Performance Factory in Enschede.

Meer info over het Reisopera Kinderkoor is te vinden in deze link.

X