fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Natura Docet Wonderryck Twente bruist, briest en bubbelt weer volop.  Met nieuwe exposities, activiteiten voor jong en oud, een zomers pop up insecten museum op vliegveld Twente,  een landschapscentrum van waar uit de mooie Twentse omgeving kan worden ontdekt en een fijn tuincafé met terras. En dit allemaal naast de indrukwekkende vaste collectie van het museum en de sfeer en aankleding van het oude gebouw in combinatie met de nieuwe architectuur.

Mensen zijn nog altijd verbaasd en verwonderd tijdens een bezoek aan het museum.  De collectie is zo indrukwekkend groot en veelzijdig; dieren, skeletten, schelpen en fossielen uit Twente en de rest van de wijde wereld; van ijsvogel tot mammoet en van bever tot kangoeroe. Sinds kort is ook het imposante model van de wolharige neushoorn in het museum te bewonderen. Natura Docet Wonderryck Twente heeft de neushoorn een jaar in bruikleen van museum Ecomare op Texel. Met botten en een schedel in de oertijdzaal en de mammoet als tijdgenoot, is de neushoorn in Twente op zijn plek.

Tentoonstelling:  Buitengewone beesten – raar maar waar  In deze tentoonstelling, over vreemde scheppingen van de natuur, ontdek je hoe mensen en dieren zich ontwikkelen in de baarmoeder of in het ei. Je ziet hoe het goed gaat, maar vooral ook wat er mis kan gaan. Soms toevallig, soms doordat de mens ingrijpt in de natuur. We nodigen je uit om op onderzoek te gaan in deze buitengewone beestenboel en  meer te weten te komen over hoe bijzonder de natuur kan zijn. Met animaties van All Things Moving  en illustraties van Ferdy Remijn

Tijdelijke expositie:  Naar de natuur Het Antropoceen; fantastisch fabelachtig fameus Wij mensen beschouwen, bewonderen en bewerken de natuur. Een natuur waar wij deel van uitmaken en die ons beïnvloedt. Ooit maakte de natuur de mens, nu zijn de rollen omgedraaid. Steeds meer mensen lijken echter steeds verder van de natuur verwijderd te leven. Natura Docet Wonderryck Twente wil deze afstand overbruggen.
Twee kunstenaars, Michael Stockfish en Hans Nijmeijer reflecteren op de natuur en op de collectie van het museum. De tekeningen van Stockfish zijn gedetailleerd en combineren soms op vervreemdende wijze dier en mens. De noeste sculpturen van Nijmeijer bevatten en verbeelden de natuur op oorspronkelijke en expressieve wijze. In de expositie geven zij uiting aan hun eigen fascinatie voor de natuur, maar ook uiting aan het tijdperk waarin de mens de natuur vormt: het Antropoceen. Dat roept verwondering op, maar ook vragen. Het hele team heeft eraan meegewerkt om, samen met de kunstenaars, een kunstzinnige, tot de verbeelding sprekende tentoonstelling te realiseren. Voor het eerst is dat ook een participatieve tentoonstelling, die de komende 3 maanden verder gaat groeien met behulp van onze bezoekers. Laat je inspireren en deel jouw weetjes, zorgen of verbazingwekkende ontdekkingen over de natuur. Van fabels tot feiten en van fascinatie tot de ferme boeren praktijk.

De tentoonstelling  NAAR DE NATUUR  is tot en met juni te zien in Natura Docet Wonderryck Twente.  Gedurende die tijd worden workshops en lezingen naar de natuur gehouden.

Tuincafé Wonderryck – Sinds begin februari bemant het vier-sterren hotel De Schout het Wonderryck Tuincafé. Zij verzorgen koffie, lekkere lunches, (verjaardags-)feestjes en arrangementen.

In het museum én in de landschapstuin van het museum worden het hele jaar door diverse activiteiten, rondleidingen, wandelingen en practica georganiseerd. In de schoolvakanties is er dagelijks een afwisselend programma. Kom naar de natuur!

Natura Docet Wonderryck Twente
Oldenzaalsestraat 39
7591 GL  Denekamp
0541-351325
www.wonderryck.nl

X