fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Gratis zangworkshop – Magische Mash-up!

   Gratis zangworkshop – Magische Mash-up!

   Op 13 februari om 16:00 uur geeft Marjon Revet van Kaliber Kunstenschool een superleuke gratis zangworkshop voor jongeren, waarin je aan de slag gaat met mash-ups! Een mash-up is het samensmelten van twee nummers. Bekende voorbeelden ken je misschien wel uit de...

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DEZE WINTER IN STADSTHEATER DE BOND OLDENZAAL

   DO 8 DEC 20.15 uur € 24,50 Theatercollege William Rutten Theatercollege Focus Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie...

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   DELDEN KLASSIEK LANDGOEDCONCERTEN

   Met twee zondagmiddagconcerten op 11 en 18 september in Hoeve De Haar in Ambt Delden opent Stichting Delden Klassiek haar concertserie van seizoen 2022-2023. De concerten beginnen om 16:00 uur en duren anderhalf uur. Kaarten inclusief koffie/thee bij aankomst kan men...

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

   Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen.

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Nieuwe expositieruimtes in Hengelo

   Kunst kan verrassen, uitdagen en aanzetten tot nadenken. Maar kunst kan ook gewoon inspirerend en mooi zijn. Het geeft een stad uitstraling en zorgt voor levendigheid. Onmisbaar voor de leefbaarheid van de stad!

   KUNSTHAL HOF 88

   KUNSTHAL HOF 88

   Kunsthal Hof 88 organiseert gratis te bezoeken, professionele tentoonstellingen van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   Sinds april van dit jaar heeft Kunsthuis van het Oosten een nieuwe eigenaar: Theo van Berkel, kunstverzamelaar en -liefhebber uit Bussum. De galerie blijft hiermee een betrouwbaar partner voor uw kunstaankopen in de meest brede zin van het woord.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

De spectaculaire musical Charlie and the Chocolate Factory komt naar Nederland. Regisseur Jasper Verheugd geeft het beroemde boek van Roald Dahl een nieuwe dimensie. Remko Vrijdag, vorig jaar te zien in Willems Kleine Kerst van het Wilminktheater, speelt chocoladefabrieksdirecteur Willy Wonka. De rol van Oma Willemina wordt vertolkt door Anniek Verhoeven, die we nog kennen van de voorstelling over de Boerenopstand in Tubbergen.

Remko Vrijdag zegt vereerd te zijn om in de huid Willy Wonka te kruipen. “Het is zo’n iconisch figuur en spreekt zó tot de verbeelding van generaties kinderen en volwassenen. Wat mij betreft staat qua bucket list-materiaal alleen Sinterklaas hier nog boven.”

Voor regisseur Jasper Verheugd ziet fabrieksdirecteur Willy Wonka als een kunstenaar. “Een soort Salvador Dali. Dat surrealistische zie je terug in de hele voorstelling. Je wordt als bezoeker vaak op het verkeerd been gezet en moet telkens twee keer kijken om te ontdekken wat je nu echt ziet. Het is alsof je in een kijkdoos kijkt. Je hebt het gevoel dat er veel meer is, een wereld buiten het podium. Die verbeeldingskracht hoort niet alleen heel erg bij Roald Dahl, maar ook bij theater. We willen het publiek verwonderen. Het wordt een surrealistisch sprookje over verbeeldingskracht.”

Kleurrijk en edgy

Verheugd heeft een bijzondere band met Twente. Eerder regisseerde hij onder meer de theaterspektakels Het Verzet Kraakt in Almelo en STORK! in Hengelo. Ook maakte hij speciaal voor het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede de kerstmusical Scrooge, die in december 2022 eindelijk te zien is.

Charlie and the Chocolate Factory, gebaseerd op het boek van Roald Dahl, heeft een bijzondere plek in het hart van de regisseur. “Dahl kan als geen ander rare werelden creëren die je als lezer toch accepteert. Charlie and the Chocolate Factory is een heel rijk en fantasievol boek. Niet zoetsappig, maar ontzettend kleurrijk. Een beetje edgy ook, met een randje. Het is niet makkelijk om zo’n boek te vertalen naar theater. Roald Dahl heeft de lat hoog gelegd.’’

Dat laatste geldt ook voor de musicalversie van Verheugd zelf. De regisseur trekt alles uit de kast. Er is bijvoorbeeld livemuziek van een zevenkoppig orkest. Lichtontwerp, videomapping en special effects maken de voorstelling tot een visueel spektakel. Jasper heeft visual storyteller Joris van Veldhoven ingeschakeld, die eerder betrokken was bij Scrooge, Het Verzet Kraakt, The Sound of Music en Dolfje Weerwolfje. Joris heeft bijvoorbeeld Oempa Loempa-poppen gemaakt om de arbeiders in Wonka’s chocoladefabriek te verbeelden.

Casper Slok en Veruca Peper

De musical gaat over een jongen (Charlie Bucket) die dankzij een gouden ticket in een chocoladereep toegang krijgt tot de magische chocoladefabriek van Willy Wonka. Daaromheen cirkelen de andere vier winnaars van een gouden ticket met allemaal hun slechte gewoontes, zoals veelvraat Casper Slok en het verwende nest Veruca Peper. Volgens regisseur Jasper Verheugd zijn de kinderen niet zo slecht als je in eerste instantie denkt. “Ze hebben hun eigen gewoontes en zijn een product van hun ouders, die ook al van alles hebben meegemaakt. Je krijgt begrip voor hen. Je snapt waarom ze zo zijn. De musical vertelt een mooi en eerlijk verhaal.”

Charlie gaat op 12 september in première in het Delamar Theater in Amsterdam en is daarna te zien in een beperkt aantal theaters. Van 1 t/m 12 februari 2023 staat de musical in het Wilminktheater in Enschede.

X