fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

   KOOP NU NOG JE TICKETS VOOR GROOND!

   KOOP NU NOG JE TICKETS VOOR GROOND!

   Groond is een gloednieuw theaterfestival op 25 september 2022 op Landgoedcamping Het Meulenman in De Lutte. Tickets voor Groond kosten € 21,50 en zijn verkrijgbaar via www.groond.nl en bij Stadstheater de Bond in Oldenzaal.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

De spectaculaire musical Charlie and the Chocolate Factory komt naar Nederland. Regisseur Jasper Verheugd geeft het beroemde boek van Roald Dahl een nieuwe dimensie. Remko Vrijdag, vorig jaar te zien in Willems Kleine Kerst van het Wilminktheater, speelt chocoladefabrieksdirecteur Willy Wonka. De rol van Oma Willemina wordt vertolkt door Anniek Verhoeven, die we nog kennen van de voorstelling over de Boerenopstand in Tubbergen.

Remko Vrijdag zegt vereerd te zijn om in de huid Willy Wonka te kruipen. “Het is zo’n iconisch figuur en spreekt zó tot de verbeelding van generaties kinderen en volwassenen. Wat mij betreft staat qua bucket list-materiaal alleen Sinterklaas hier nog boven.”

Voor regisseur Jasper Verheugd ziet fabrieksdirecteur Willy Wonka als een kunstenaar. “Een soort Salvador Dali. Dat surrealistische zie je terug in de hele voorstelling. Je wordt als bezoeker vaak op het verkeerd been gezet en moet telkens twee keer kijken om te ontdekken wat je nu echt ziet. Het is alsof je in een kijkdoos kijkt. Je hebt het gevoel dat er veel meer is, een wereld buiten het podium. Die verbeeldingskracht hoort niet alleen heel erg bij Roald Dahl, maar ook bij theater. We willen het publiek verwonderen. Het wordt een surrealistisch sprookje over verbeeldingskracht.”

Kleurrijk en edgy

Verheugd heeft een bijzondere band met Twente. Eerder regisseerde hij onder meer de theaterspektakels Het Verzet Kraakt in Almelo en STORK! in Hengelo. Ook maakte hij speciaal voor het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede de kerstmusical Scrooge, die in december 2022 eindelijk te zien is.

Charlie and the Chocolate Factory, gebaseerd op het boek van Roald Dahl, heeft een bijzondere plek in het hart van de regisseur. “Dahl kan als geen ander rare werelden creëren die je als lezer toch accepteert. Charlie and the Chocolate Factory is een heel rijk en fantasievol boek. Niet zoetsappig, maar ontzettend kleurrijk. Een beetje edgy ook, met een randje. Het is niet makkelijk om zo’n boek te vertalen naar theater. Roald Dahl heeft de lat hoog gelegd.’’

Dat laatste geldt ook voor de musicalversie van Verheugd zelf. De regisseur trekt alles uit de kast. Er is bijvoorbeeld livemuziek van een zevenkoppig orkest. Lichtontwerp, videomapping en special effects maken de voorstelling tot een visueel spektakel. Jasper heeft visual storyteller Joris van Veldhoven ingeschakeld, die eerder betrokken was bij Scrooge, Het Verzet Kraakt, The Sound of Music en Dolfje Weerwolfje. Joris heeft bijvoorbeeld Oempa Loempa-poppen gemaakt om de arbeiders in Wonka’s chocoladefabriek te verbeelden.

Casper Slok en Veruca Peper

De musical gaat over een jongen (Charlie Bucket) die dankzij een gouden ticket in een chocoladereep toegang krijgt tot de magische chocoladefabriek van Willy Wonka. Daaromheen cirkelen de andere vier winnaars van een gouden ticket met allemaal hun slechte gewoontes, zoals veelvraat Casper Slok en het verwende nest Veruca Peper. Volgens regisseur Jasper Verheugd zijn de kinderen niet zo slecht als je in eerste instantie denkt. “Ze hebben hun eigen gewoontes en zijn een product van hun ouders, die ook al van alles hebben meegemaakt. Je krijgt begrip voor hen. Je snapt waarom ze zo zijn. De musical vertelt een mooi en eerlijk verhaal.”

Charlie gaat op 12 september in première in het Delamar Theater in Amsterdam en is daarna te zien in een beperkt aantal theaters. Van 1 t/m 12 februari 2023 staat de musical in het Wilminktheater in Enschede.

X