fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Museum Buurtspoorweg is een bijzonder museum. Hier ontdek je hoe 140 kilometer spoor Twente voorgoed heeft veranderd. Rijd mee in de authentieke stoomtrein en reis terug in de tijd. Bij Museum Buurtspoorweg zie je niet alleen historische rijtuigen en locomotieven van dichtbij, maar hier prikt ook de geur van verbrande kolen in je neusgaten. Je voelt de bekleding van de originele rijtuigen en het prachtige houtsnijwerk uit het begin van de vorige eeuw onder je vingers. De wind waait door je haar wanneer je door een van de vele open raampjes het Twentse landschap aan je voorbij ziet glijden. Hier ruik, proef, hoor, zie en voel je het verleden.


Grootste collectie spoorwegmaterieel van Europa

Uniek bij Museum Buurtspoorweg is de uitgebreide collectie cultureel erfgoed op het gebied van (lokaal)spoor. Met ruim 80 stuks materieel is de collectie zelfs één van de grootste van Europa. Een collectie om trots op te zijn. En zuinig. Want erfgoed moet je veilig stellen voor de toekomst. En dat is waar Museum Buurtspoorweg goed in is. Vanaf september begint een nieuwe project, de revisie van de grootste stoomlocomotief uit de collectie van het museum; Loc 5, de ELNA.

Deze imposante machine, gebouwd in 1927 door de Duitse fabrikant Henschel, werd oorspronkelijk ingezet bij de Teutoburger Waldeisenbahn (TWE) tussen Ibbenbüren en Gütersloh, niet ver van de Nederlandse grens. Vergelijkbare locomotieven werden door de Ahaus Alstätter Eisenbahn gebruikt voor het rijden van goederentreinen naar voormalige station Enschede-Zuid. Uiteindelijk werd de loc in 1972 overgenomen door Museum Buurtspoorweg.

De bijnaam van de locomotief, ‘Elna’, refereert aan Engeren Lokomotiv-Normen-Ausschuß. Een commissie die een standaardisatieprogramma voor locomotieven opstelde voor Duitse particulieren spoorwegbedrijven in crisistijd. Ze werden ontwikkeld in een tijd dat de spoorwegen moesten bezuinigen. Een efficiënte locomotief moest zorgen voor geringere bouw-, exploitatie- en onderhoudskosten.

Kennisoverdracht van groot belang

In 1993 werd de locomotief in eigen beheer door medewerkers van de Museum Buurtspoorweg gerestaureerd en twee jaar later opnieuw in gebruik genomen. Na 20 jaar dienst te hebben gedaan, werd ze in 2015 buiten dienst gesteld, in afwachting van een revisie. Ter voorbereiding daarop werd de ketel eind 2018 naar de fabriekshal van Stork Thermeq in Hengelo overgebracht. Daar werd na inspectie duidelijk dat enkele onderdelen, waaronder zogenaamde vlampijpen en -buizen, moeten worden vervangen. Door een substantiële financiële bijdrage van het Roelvinkfonds konden deze pijpen en buizen onlangs worden besteld.

Het revisieproces van de Elna wordt binnen de MBS gebruikt als een project waarbij kennisoverdracht op een nieuwe generatie medewerkers een belangrijk speerpunt is. Het gaat over kennis en kunde over stoomlocomotieven in het algemeen en revisies in het bijzonder. Om hierbij zoveel mogelijk vrijwilligers te betrekken, is afgelopen zomer een revisieteam samengesteld. Deze groep bestaat uit negen, zowel ervaren als minder ervaren MBS’ers die gezamenlijk hun schouders onder dit project zullen zetten.

Koop je eigen stukje stoomlocomotief

Revisies als deze zijn niet alleen tijdrovend, ze kosten ook geld. Veel geld zelfs. Ondanks bijdragen van het Roelvinkfonds, particulieren en bedrijven, is er nog een flink bedrag extra nodig om de revisie van de Elna uiteindelijk af te kunnen ronden. Daarom is de MBS een crowdfund-actie begonnen onder de noemer ‘Help de Elna weer op de rails’, waarbij je symbolisch je eigen stukje stoomlocomotief kunt kopen. Elk stukje gaat vergezeld van een certificaat met uniek nummer. Het geld uit deze actie komt geheel ten goede aan de restauratie van een heel bijzonder stuk cultureel erfgoed. Alle informatie over deze ludieke actie is te vinden op www.museumbuurtspoorweg.nl.

De revisie kan worden gevolgd op een speciale Facebook-pagina: www.facebook.com/steunELNA. Hier worden updates geplaatst die de voortgang van het herstel weergeven.

Openingstijden Museum Buurtspoorweg najaar 2021
September Elke woensdag en zondag (m.u.v. 15 september)
Oktober Elke zondag

Evenementen
Herfstvakantie Extra rijdagen en activiteiten tussen 12 en 22 oktober
Najaarsstoomdagen Zaterdag 16 en zondag 17 oktober
Culi Express Zaterdag 18 September
Zaterdag 2 Oktober
Vrijdag 22 Oktober
Vrijdag 12 November
Zaterdag 27 November
Vrijdag 3 December

Kijk voor alle rijdagen, activiteiten en treintijden op www.museumbuurtspoorweg.nl.
Online reserveren wordt aanbevolen.

Tickets (museumbezoek inclusief stoomtreinrit)
0 – 3 jaar Gratis
4 – 11 jaar € 7,00
> 12 jaar € 11,-
Museumkaarthouders bezoeken ons museum gratis.

X