fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Het gevoel van Ton Schulten ligt in Twente

tekst Betty Morsinkhof
beeldmateriaal pr Ton Schulten

Zijn hart volgend nam hij dertig jaar geleden een rigoureus besluit. Ton Schulten deed zijn reclamebureau van de hand om zich volledig te wijden aan zijn grote passie schilderen. Vanuit zijn thuishaven Oatmössche gaan Twentse landschappen met zijn signatuur de wereld over. Hij heeft er zijn galerie, Chez-Moi, en schonk de plaatselijke gemeenschap het Ton Schulten Museum. Niet vermoedend dat zijn artistieke ijver zó’n aanzuigende werking zou hebben voor het charmante stadje.

Hij heeft geëxposeerd in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje en schilderde in de Verenigde Staten en Australië. In de Tweede Kamer kom je werk van hem tegen. Hij ontmoette koningin Beatrix en was thuis bij Elton John waar een doek van hem hangt. En welke kunstenaar heeft er nou bij leven al een museum? “Ik heb de kans gekregen om mijn brood te verdienen met kunst. Dat ik wereldwijd zou worden geaccepteerd had ik nooit durven denken”, bekent Ton Schulten (81).  “Door de kunst heb ik zó veel bijzondere dingen meegemaakt. Geweldig!” Maar zijn échte geluk ligt in zijn geboortestadje Ootmarsum waar hij altijd is gebleven. Met ‘zijn meisje’ Ank nooit héél ver weg. “We zijn een twee-eenheid. Dankzij haar kan ik onbezorgd schilderen.”


Ank en Ton Schulten, een twee-eenheid

De wedergeboorte

Een ernstig auto-ongeluk op Tenerife in 1991 zorgt voor een ommekeer in zijn leven. Zijn vriend Ben overlijdt ter plekke, Ank en Ton Schulten liggen enkele dagen in coma. Balancerend op het randje van de dood, zwevend tussen hemel en aarde, zag hij een schitterend licht en adembenemend mooie kleuren. Een ervaring die hem het volste vertrouwen geeft dat de geest blijft voortleven na de dood.

Wat hij had gezien wilde hij vastleggen. Zijn wedergeboorte vertaalt zich in de ontwikkeling van een geheel eigen stijl, gekenmerkt door de mozaïekachtige vlakinvulling, het kleurgebruik en lichtspel. Kunstcriticus Hartmut Rau noemt het consensisme. Zijn eerste schilderij dat de voorzichtige kenmerken vertoont hangt in zijn museum: ‘Twente, het andere Holland’. In zijn werk ontvouwt zich de ziel van het Twentse land. De houtwallen, glooiende essen, boerenhoeves, akkers, weilanden. Met kleur en licht geeft Ton Schulten het zijn eigen werkelijkheid. “Mijn werk levert geen strijd. Het brengt harmonie.” 


Nazomer, 2012

Eenzaam

Na 44 jaar hebben Ank en Ton Schulten landgoed De Hezeberg verlaten. Met pijn in het hart, maar ook met gezond realisme, want de jaren gaan tellen. Ze wonen nu in hartje Ootmarsum. Dichtbij de galerie en slechts door een beeldentuin gescheiden van het museum, hun troetelkindje. “Ik heb weer een fijn atelier, waar ik in alle rust kan werken. Schilderen is een eenzaam proces. Maar ik maak ook graag een babbeltje. Dat geeft me energie. Vanuit ons huis kan ik nu zó even de galerie en het museum inlopen. Of een terras pakken. Als mensen me aanspreken of vragen een boek te signeren, daar geniet ik van.”

“Goodgoan!”

Verhuizen betekent opruimen. “Dan kom je van alles tegen. Zoals tekeningen die ik maakte toen ik twaalf was. Toen ik ze zag dacht ik ‘dit is geen werk van een kind, maar van een volwassene’. Ik heb ze ingelijst.” Dat de plaatselijke schooljeugd wordt betrokken bij kunst juicht hij toe. “Ze hebben geëxposeerd in het museum. Leuk om te zien hoe mijn werk van invloed is op de jonge generatie. Anders dan volwassenen zijn kinderen ongeremd in hun kleurgebruik. Als kunstenaar moet je onbevangen zijn als een kind.” De volgende afspraak wacht. Ton en Ank Schulten stappen in de auto om een schilderij af te leveren bij de nieuwe eigenaar. “Ja, dat doen we altijd zelf. Je wil tóch zien waar het blijft”, legt hij uit.  “Dat maakt voor Ton het afscheid wat makkelijker”, vult zijn vrouw aan. “Goodgoan!”, zegt hij. “Bedankt”, zegt zij.

X