fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen. Deze derde editie van het festival Lutterzand Literair heeft als thema ‘noaberschap’. Bedenker en drijvende kracht Dorine Holman vertelt hoe zij zoveel mogelijk mensen aan het lezen wil krijgen.

In januari 2019 vond de eerste editie van het literatuurfestival Lutterzand Literair plaats. En was direct uitverkocht. Dat gold ook voor de tweede editie in 2020, toen het programma werd uitgebreid met De Landelijke Leesclub Dag. Holman heeft voor 2022 weer extra programmaonderdelen toegevoegd.

Lezen, lezen, lezen

“Zonder nu theatraal te worden durf ik wel te beweren dat ik door lezen een beter mens geworden ben” vertelt Holman. “Door al die verschillende boeken te lezen maak je kennis met talrijke personages met andere achtergronden die je vaak zelf niet kent. Lezen is volgens mij de ultieme manier om in het hoofd van een ander te kruipen. Waardoor je kijk op het leven wordt verbreed en verdiept. En dat gun ik anderen ook. Vandaar mijn wens om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met boeken en lezen.”

Noaberschap

“In de afgelopen 1,5 jaar merkte ik dat er door Covid-19 en de lockdowns meer gelegenheid was te lezen, maar er ontstond ook heel veel eenzaamheid. Vooral onder ouderen. Zo ontstond het idee om op zoek te gaan naar boeken die over noaberschap gaan. Of misschien juist het ontbreken daarvan. Want hoewel we in het begin van corona meer aandacht voor elkaar hadden is dat in de loop van de tijd helaas afgenomen. Veel mensen sluiten zich op in hun eigen gedachtengoed en kijken niet meer naar de behoeften van anderen. En daar komt wat mij betreft het lezen van boeken weer om de hoek kijken.”Ouderen en nieuwkomers

“Daarop voortbordurende bedacht ik dat het geweldig zou zijn om de meer kwetsbaren in onze samenleving zoals ouderen en nieuwkomers, te motiveren om naar Lutterzand Literair te komen. Zodat zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten en samen met anderen kunnen genieten van een culturele bubbel tijdens het festival. Al is het maar voor een middag. Want vanzelfsprekend zijn er onder nieuwkomers en ouderen óók veel mensen die van lezen houden.”

Opzet van het festival op zaterdag

“Op zaterdag zijn er drie rondes van een uur. Bezoekers schrijven zich vooraf in voor groep naar keuze. Met die groep trekken ze de hele dag op, letterlijk zelfs. Want met jouw groep loop je door de prachtige natuur van het Lutterzand naar een volgende ronde met een andere schrijver. Tijdens die wisselingen word je verrast door locatietheater, Twentse verhalen, muziek en poëzie. En ondertussen kan je met je groepsgenoten praten over wat je net gezien en gehoord hebt. Zo ontstaat die culturele bubbel, waar ik het eerder over had. Overigens is er voor mensen die minder mobiel zijn speciaal, bijzonder vervoer. Zoals huifkarren met echte paarden.”

De Landelijke Leesclub Dag

“En op zondagmiddag vindt de tweede editie van De Landelijke Leesclub Dag plaats. In kleine groepjes praat je met anderen, die dezelfde roman of hetzelfde non-fictieboek hebben gelezen, óver dat boek. Net als in een leeskring (of leesclub) van bijvoorbeeld een bibliotheek. Alleen, en dat is echt uniek; de schrijver zit erbij. Dus daarmee kom je nog meer te weten over het verhaal. Tijdens die middag zijn er dus zo’n 150 personen in gesprek over boeken, allemaal tegelijkertijd, maar over verschillende boeken. Als dat geen energie geeft!”

Totale programma

Op zaterdag treden de volgende auteurs op:
• Volkskrantjournalist en schrijver Fokke Obbema over ‘De zin van het leven’ en ‘Een zinvol leven’
• Gevierd auteur Manon Uphoff over ‘Vallen is als vliegen’
• Sholeh Rezazadeh die met ‘De hemel is altijd paars’ een Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut won
• En de natuurboekenschrijver Romke van de Kaa, genomineerd voor de Jan Wolkersprijs, over ‘De onderwereld van de tuin’ oftewel noaberschap in de natuur
• En vinden de finales van de schrijfwedstijd plaats die in samenwerking met de TC Tubantia wordt georganiseerd.

Op zondagmorgen treden op:
• Journaliste en schrijver Petra Possel gaat met rijksbouwmeester en essayschrijver Floris Alkemade en Floor Milikowski (planoloog, journalist en schrijver) in gesprek over noaberschap in Nederland en de toekomst.
Bij De Landelijke Leesclub Dag komen:
• Lale Gül met ‘Ik wil leven’
• Gerda Blees met ‘Wij zijn licht’
• Linda Polman met ‘Niemand wil ze hebben’
• Philip Dröge met ‘Moederstad’
• Teun Toebes met ‘VerpleegThuis’
• Said El Haji met ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’
en
• Mariska Reijmerink en Afeef Al Doubosh met ‘Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland’.

Wil je meer weten over het festival, de schrijfwedstrijd en De Landelijke Leesclub Dag en weten hoe het programma er exact uitziet? Kijk dan op www.lutterzandliterair.nl. Kaartjes zijn online te koop via de website.

X