fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • De Vonderhoek gaat op de schop

   De Vonderhoek gaat op de schop

   In 2020 hebt u allen de voorstelling GROND bezocht op het mooie erf van Truitman.
   Intussen, nu het weer kan, nodigen we u graag uit om wederom een voorstelling op locatie bij te wonen, namelijk De Vonderhoek gaat op de Schop (zicht op het platteland van morgen)..

   De Prins van Denemarken reist door de Euregio

   De Prins van Denemarken reist door de Euregio

   Tegen het prachtige decor van landgoederen, kastelen en kloosters speelt het nederlands-duitse Open Air-theater KING’S MEN wederom Shakespeare’s HAMLET. De voorstellingen vinden plaats in een intieme sfeer op deze bijzondere locaties in het duits-nederlandse grensgebied.

   Mads Wittermans speelt persoonlijke voorstelling The Meeting in Theater Hof 88

   Mads Wittermans speelt persoonlijke voorstelling The Meeting in Theater Hof 88

   Zondag 15 mei komt acteur Mads Wittermans naar Theater Hof 88 met zijn voorstelling ‘The Meeting’, een persoonlijk verhaal over verslaving. Rondom de twee voorstellingen van 15.00 uur en 20.15 uur zal een informatiemarkt worden georganiseerd over het thema verslaving waarbij verschillende regionale en landelijke verslavingszorginstellingen aanwezig zullen zijn. Door de sponsoring van Verslavingscoach Twente en Stichting Stap 1 zijn deze voorstellingen te bezoeken voor de speciale prijs van 5 euro per kaartje. Aanvang: 15.00 uur & 20.15 uur

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Op de ruiten: WATER

   Op de ruiten: WATER

   Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert i.s.m. het ROC van Twente, kunstenschool Oyfo en de Bibliotheek Hengelo een fototentoonstelling op de ruiten van de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat. De tentoonstellingsperiode is van 1 juni tot 1 november 2022.

   Kunst & Curiosa ontdekken in Ootmarsum!

   Kunst & Curiosa ontdekken in Ootmarsum!

   In Ootmarsum vindt zondag 22 mei een heel bijzonder evenement plaats: Kunst en curiosa ontdekken in Ootmarsum. Het is een taxatie dag van kunst, antiek en juwelen. 

   Kunst op de vijver: OP HET WATER

   Kunst op de vijver: OP HET WATER

   Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert, dit jaar voor de vijfde keer, de expositie Kunst op de vijver. Binnen het thema ‘Op het water’ is een expositie samengesteld van werken die samen een ode aan de natuur vormen. De expositie is van 21 mei tot 1 oktober 2022 te zien in het Prins Bernhardplantsoen.

   Passion for Fashion: word jij de winnaar van de Almelose Modewedstrijd?

   Passion for Fashion: word jij de winnaar van de Almelose Modewedstrijd?

   Maak je eigen kleding of modeaccessoire zoals een tas, hoed of sieraad. Dit jaar loopt het Textiel Festival Twente in diverse Twentse steden, dus ook in Almelo. Textiel zit immers in het Almelose DNA. Het Stedelijk Museum Almelo en Bibliotheek Almelo organiseren daarom een modewedstrijd: maak je eigen kleding of modeaccessoire zoals een tas, hoed of sieraad en win een masterclass

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lezing het vuur in mij

   Lezing het vuur in mij

   Op donderdag 19 mei organiseert Stichting Bernhards Ontmoeting de derde lezing van de serie Het vuur in mij. De Hengelose fotografe Nicole Tanke nodigt elke moderne kunstliefhebber uit om door haar ogen mee te kijken naar het veelzijdige lijnenspel van bijzondere locaties, maar ook van de alledaagse elementen buiten op straat waar men vaak in deze hectische samenleving aan voorbij loopt. Nicole Tanke is continu op zoek naar de balans tussen rust en avontuur. Deze persoonlijke ontdekkingstocht van de afgelopen jaren vertaalt zich in haar werken.

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis hebben de krachten gebundeld in een serie hommages aan culturele helden: ‘Broekhuis op Zondag’. In de eerste editie, op zondag 6 maart, staat de Enschedese schrijver-dichter Willem Wilmink centraal. Aanleiding is de presentatie van de nieuwe verzamelbundel ’t Kon minder met liedjes, gedichten en verhalen van Wilmink, samengesteld door Vic van de Reijt.

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   De Nederlandse Reisopera is verheugd dat Ank Bijleveld-Schouten per 15 maart 2022 toetreedt tot zijn raad van toezicht. “Ik heb er zin in en vind het een eer de zetel op voordracht van de personeelsvertegenwoordiging in te nemen”, aldus Bijleveld. De voordracht en benoeming van Ank Bijleveld zijn tot stand gekomen in nauw overleg tussen de raad van toezicht (RvT) en de personeelsvertegenwoordiging (PVT) van de Nederlandse Reisopera.

   Boekpresentatie de Spooktrein

   Boekpresentatie de Spooktrein

   De verbijsterende geschiedenis van een trein vol menselijk ellende. 23 maart 1945, een week voor de bevrijding van Enschede, stond op het spoor in de spoorsloot aan de Oosterstraat een trein afkomstig uit Duitsland vol met o.a. dwangarbeiders, waaronder veel vrouwen, deels met jonge kinderen.

   Online KidsLab workshop – Textielsticker ontwerpen

   Online KidsLab workshop – Textielsticker ontwerpen

   Met de online KidsLab workshops zijn ontwerp- en maakworkshops ook toegankelijk voor kinderen vanuit huis. Deze sluiten thematisch aan bij de vakantieprogrammering van de Twentse Maakplaatsen. Zo ontwerpen 9 t/m 12 jarigen op woensdag 23 februari (15:00 -16:30 uur) samen met onze techniekcoach een textielsticker met het softwareprogramma Inkscape.

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen. Deze derde editie van het festival Lutterzand Literair heeft als thema ‘noaberschap’. Bedenker en drijvende kracht Dorine Holman vertelt hoe zij zoveel mogelijk mensen aan het lezen wil krijgen.

In januari 2019 vond de eerste editie van het literatuurfestival Lutterzand Literair plaats. En was direct uitverkocht. Dat gold ook voor de tweede editie in 2020, toen het programma werd uitgebreid met De Landelijke Leesclub Dag. Holman heeft voor 2022 weer extra programmaonderdelen toegevoegd.

Lezen, lezen, lezen

“Zonder nu theatraal te worden durf ik wel te beweren dat ik door lezen een beter mens geworden ben” vertelt Holman. “Door al die verschillende boeken te lezen maak je kennis met talrijke personages met andere achtergronden die je vaak zelf niet kent. Lezen is volgens mij de ultieme manier om in het hoofd van een ander te kruipen. Waardoor je kijk op het leven wordt verbreed en verdiept. En dat gun ik anderen ook. Vandaar mijn wens om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met boeken en lezen.”

Noaberschap

“In de afgelopen 1,5 jaar merkte ik dat er door Covid-19 en de lockdowns meer gelegenheid was te lezen, maar er ontstond ook heel veel eenzaamheid. Vooral onder ouderen. Zo ontstond het idee om op zoek te gaan naar boeken die over noaberschap gaan. Of misschien juist het ontbreken daarvan. Want hoewel we in het begin van corona meer aandacht voor elkaar hadden is dat in de loop van de tijd helaas afgenomen. Veel mensen sluiten zich op in hun eigen gedachtengoed en kijken niet meer naar de behoeften van anderen. En daar komt wat mij betreft het lezen van boeken weer om de hoek kijken.”Ouderen en nieuwkomers

“Daarop voortbordurende bedacht ik dat het geweldig zou zijn om de meer kwetsbaren in onze samenleving zoals ouderen en nieuwkomers, te motiveren om naar Lutterzand Literair te komen. Zodat zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten en samen met anderen kunnen genieten van een culturele bubbel tijdens het festival. Al is het maar voor een middag. Want vanzelfsprekend zijn er onder nieuwkomers en ouderen óók veel mensen die van lezen houden.”

Opzet van het festival op zaterdag

“Op zaterdag zijn er drie rondes van een uur. Bezoekers schrijven zich vooraf in voor groep naar keuze. Met die groep trekken ze de hele dag op, letterlijk zelfs. Want met jouw groep loop je door de prachtige natuur van het Lutterzand naar een volgende ronde met een andere schrijver. Tijdens die wisselingen word je verrast door locatietheater, Twentse verhalen, muziek en poëzie. En ondertussen kan je met je groepsgenoten praten over wat je net gezien en gehoord hebt. Zo ontstaat die culturele bubbel, waar ik het eerder over had. Overigens is er voor mensen die minder mobiel zijn speciaal, bijzonder vervoer. Zoals huifkarren met echte paarden.”

De Landelijke Leesclub Dag

“En op zondagmiddag vindt de tweede editie van De Landelijke Leesclub Dag plaats. In kleine groepjes praat je met anderen, die dezelfde roman of hetzelfde non-fictieboek hebben gelezen, óver dat boek. Net als in een leeskring (of leesclub) van bijvoorbeeld een bibliotheek. Alleen, en dat is echt uniek; de schrijver zit erbij. Dus daarmee kom je nog meer te weten over het verhaal. Tijdens die middag zijn er dus zo’n 150 personen in gesprek over boeken, allemaal tegelijkertijd, maar over verschillende boeken. Als dat geen energie geeft!”

Totale programma

Op zaterdag treden de volgende auteurs op:
• Volkskrantjournalist en schrijver Fokke Obbema over ‘De zin van het leven’ en ‘Een zinvol leven’
• Gevierd auteur Manon Uphoff over ‘Vallen is als vliegen’
• Sholeh Rezazadeh die met ‘De hemel is altijd paars’ een Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut won
• En de natuurboekenschrijver Romke van de Kaa, genomineerd voor de Jan Wolkersprijs, over ‘De onderwereld van de tuin’ oftewel noaberschap in de natuur
• En vinden de finales van de schrijfwedstijd plaats die in samenwerking met de TC Tubantia wordt georganiseerd.

Op zondagmorgen treden op:
• Journaliste en schrijver Petra Possel gaat met rijksbouwmeester en essayschrijver Floris Alkemade en Floor Milikowski (planoloog, journalist en schrijver) in gesprek over noaberschap in Nederland en de toekomst.
Bij De Landelijke Leesclub Dag komen:
• Lale Gül met ‘Ik wil leven’
• Gerda Blees met ‘Wij zijn licht’
• Linda Polman met ‘Niemand wil ze hebben’
• Philip Dröge met ‘Moederstad’
• Teun Toebes met ‘VerpleegThuis’
• Said El Haji met ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’
en
• Mariska Reijmerink en Afeef Al Doubosh met ‘Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland’.

Wil je meer weten over het festival, de schrijfwedstrijd en De Landelijke Leesclub Dag en weten hoe het programma er exact uitziet? Kijk dan op www.lutterzandliterair.nl. Kaartjes zijn online te koop via de website.

X