Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen. Deze derde editie van het festival Lutterzand Literair heeft als thema ‘noaberschap’. Bedenker en drijvende kracht Dorine Holman vertelt hoe zij zoveel mogelijk mensen aan het lezen wil krijgen.
In januari 2019 vond de eerste editie van het literatuurfestival Lutterzand Literair plaats. En was direct uitverkocht. Dat gold ook voor de tweede editie in 2020, toen het programma werd uitgebreid met De Landelijke Leesclub Dag. Holman heeft voor 2022 weer extra programmaonderdelen toegevoegd.
Lezen, lezen, lezen
“Zonder nu theatraal te worden durf ik wel te beweren dat ik door lezen een beter mens geworden ben” vertelt Holman. “Door al die verschillende boeken te lezen maak je kennis met talrijke personages met andere achtergronden die je vaak zelf niet kent. Lezen is volgens mij de ultieme manier om in het hoofd van een ander te kruipen. Waardoor je kijk op het leven wordt verbreed en verdiept. En dat gun ik anderen ook. Vandaar mijn wens om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met boeken en lezen.”
Noaberschap
“In de afgelopen 1,5 jaar merkte ik dat er door Covid-19 en de lockdowns meer gelegenheid was te lezen, maar er ontstond ook heel veel eenzaamheid. Vooral onder ouderen. Zo ontstond het idee om op zoek te gaan naar boeken die over noaberschap gaan. Of misschien juist het ontbreken daarvan. Want hoewel we in het begin van corona meer aandacht voor elkaar hadden is dat in de loop van de tijd helaas afgenomen. Veel mensen sluiten zich op in hun eigen gedachtengoed en kijken niet meer naar de behoeften van anderen. En daar komt wat mij betreft het lezen van boeken weer om de hoek kijken.”Ouderen en nieuwkomers
“Daarop voortbordurende bedacht ik dat het geweldig zou zijn om de meer kwetsbaren in onze samenleving zoals ouderen en nieuwkomers, te motiveren om naar Lutterzand Literair te komen. Zodat zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten en samen met anderen kunnen genieten van een culturele bubbel tijdens het festival. Al is het maar voor een middag. Want vanzelfsprekend zijn er onder nieuwkomers en ouderen óók veel mensen die van lezen houden.”
Opzet van het festival op zaterdag
“Op zaterdag zijn er drie rondes van een uur. Bezoekers schrijven zich vooraf in voor groep naar keuze. Met die groep trekken ze de hele dag op, letterlijk zelfs. Want met jouw groep loop je door de prachtige natuur van het Lutterzand naar een volgende ronde met een andere schrijver. Tijdens die wisselingen word je verrast door locatietheater, Twentse verhalen, muziek en poëzie. En ondertussen kan je met je groepsgenoten praten over wat je net gezien en gehoord hebt. Zo ontstaat die culturele bubbel, waar ik het eerder over had. Overigens is er voor mensen die minder mobiel zijn speciaal, bijzonder vervoer. Zoals huifkarren met echte paarden.”
De Landelijke Leesclub Dag
“En op zondagmiddag vindt de tweede editie van De Landelijke Leesclub Dag plaats. In kleine groepjes praat je met anderen, die dezelfde roman of hetzelfde non-fictieboek hebben gelezen, óver dat boek. Net als in een leeskring (of leesclub) van bijvoorbeeld een bibliotheek. Alleen, en dat is echt uniek; de schrijver zit erbij. Dus daarmee kom je nog meer te weten over het verhaal. Tijdens die middag zijn er dus zo’n 150 personen in gesprek over boeken, allemaal tegelijkertijd, maar over verschillende boeken. Als dat geen energie geeft!”
Totale programma
Op zaterdag treden de volgende auteurs op:
• Volkskrantjournalist en schrijver Fokke Obbema over ‘De zin van het leven’ en ‘Een zinvol leven’
• Gevierd auteur Manon Uphoff over ‘Vallen is als vliegen’
• Sholeh Rezazadeh die met ‘De hemel is altijd paars’ een Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut won
• En de natuurboekenschrijver Romke van de Kaa, genomineerd voor de Jan Wolkersprijs, over ‘De onderwereld van de tuin’ oftewel noaberschap in de natuur
• En vinden de finales van de schrijfwedstijd plaats die in samenwerking met de TC Tubantia wordt georganiseerd.
Op zondagmorgen treden op:
• Journaliste en schrijver Petra Possel gaat met rijksbouwmeester en essayschrijver Floris Alkemade en Floor Milikowski (planoloog, journalist en schrijver) in gesprek over noaberschap in Nederland en de toekomst.
Bij De Landelijke Leesclub Dag komen:
• Lale Gül met ‘Ik wil leven’
• Gerda Blees met ‘Wij zijn licht’
• Linda Polman met ‘Niemand wil ze hebben’
• Philip Dröge met ‘Moederstad’
• Teun Toebes met ‘VerpleegThuis’
• Said El Haji met ‘Gemeente zegt ik Nederlands leren’
en
• Mariska Reijmerink en Afeef Al Doubosh met ‘Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland’.
Wil je meer weten over het festival, de schrijfwedstrijd en De Landelijke Leesclub Dag en weten hoe het programma er exact uitziet? Kijk dan op www.lutterzandliterair.nl. Kaartjes zijn online te koop via de website.