fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Lustrumeditie voor de Dag van het Werkplezier

De dag van het Werkplezier is hét werkevent van Twente voor persoonlijke groei, aldus de Enschedese psychologen Ferry de Wit en Selmar Wesselink. Ze zijn oprichter van de gelijknamige stichting en maken zich al jaren hard voor menswaarden binnen Twentse organisaties. Het doel is om de menswaarden Plezier, Persoonlijk, Eenvoud, Doen op de agenda te krijgen en bespreekbaar te maken. “Dat heeft de maatschappij harder nodig dan ooit tevoren.”
 
Lustrumeditie
Op vrijdag 18 juni 2021 wordt het lustrum van de Dag van het Werkplezier gevierd, want dan vindt alweer de 5e editie plaats. Vorig jaar kon de Dag vanwege COVID-19 niet doorgaan, maar dit jaar hebben ze de handen ineengeslagen met partner Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede om er online een gedenkwaardige editie van te maken.

De Dag van het Werkplezier. Geen stoffig congres, wél een gave dag waar je als werknemer ook gewoon mens kan zijn. Waar je geïnspireerd wordt en mag werken aan je persoonlijke ontwikkeling. De initiatoren Ferry en Selmar, bijgestaan door hun steun en toeverlaat, eventmanager Ilse ter Haar, zetten in op een online event met veel interactieve elementen waarbij je niet alleen maar voor je scherm zit te staren.

Onder het mom ‘Samen uit, samen thuis’ zijn de organisatoren er naar eigen zeggen goed in geslaagd om iets passends neer te zetten. Niet bombastisch, niet groots en meeslepend. Wel lustrumwaardig: persoonlijk, eenvoudig en werkplezierig.

Lezing, workshop en Podje Werkplezier
De dag wordt, zoals ieder jaar, geopend door dagvoorzitster Dorothée Loorbach. Vervolgens wordt het centrale thema ‘Dan maak je maar zin’ op een hele persoonlijke en indrukwekkende wijze geduid door spreker Joyce de Ruiter.

“Joyce werd op haar 17e verteld dat zij niet van waarde zou zijn in deze maatschappij, door een arts nota bene. Zij had op dat moment een keuze: wegzakken in een slachtofferrol of kijken naar de mogelijkheden en daar het maximale uithalen. En dat bleek en blijkt verrassend meer dan je zelf ook maar in de verste verte voor mogelijk houdt. Veranderingen krijgen we allemaal op ons pad, zowel in ons werk als in ons privéleven. Hoe ga jij om met verandering? Kies je ervoor om je te laten leiden door angst? Wacht je tot de noodzaak voor jou beslist? Of maak je zin en neem je zelf het initiatief en de leiding over jouw eigen toekomst? Kortom: hoe wendbaar ben jij?”

Daarnaast kun je een workshop volgen, achter je scherm, wandelend en/of interactief met andere bezoekers. Voor elk wat wils. En afsluitend is er het Podje Werkplezier (naar de gelijknamige Podcast), met Ferry, Selmar en Dorothée. Ze gaan in gesprek, aan een tafeltennistafel, over thema’s die de bezoekers zelf aan kunnen dragen.

‘Dan maak je maar zin!’
Dat is het thema van de 5e editie. Een tikkeltje rebels, een knipoog naar alle ontwikkelingen rondom zingeving op het werk. De boodschap is simpel: wat betekent zin voor jou? Want voor de één staat ‘zin’ gelijk aan een dieper weten in het onderbewuste. Voor de ander is ‘zin’ misschien het steunen van een goed doel waarmee je een sociaal-maatschappelijke bijdrage levert. En voor weer een ander is de ‘zin’ van werk dat je je gezin elke dag in onderdak en eten kan voorzien.

Selmar Wesselink: “We hopen plezier, energie en verbinding te creëren door deze dag stil te staan bij en aan de slag te gaan met het thema ‘Dan maak je maar zin’. Ieder op zijn of haar eigen manier. We doen dat serieus én luchtig tegelijk. Ons belangrijkste doel voor deze online editie is om sfeer, energie en verbinding te creëren. En als het even kan de virtuele bezoeker te prikkelen en aan te zetten tot een persoonlijke actie, van collega tot collega, of van mens tot mens. Om Dr. Dirk de Wachter (Vlaamse psychiater)*, spreker van de editie in 2019, hierbij te citeren: Het kleine goede, zonder dat het door de wereld gezien hoeft te worden.

 
Partners van Stichting Dag van het Werkplezier
Sinds 2018 zijn de gemeente Enschede en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samenwerkingspartners van de Dag van het Werkplezier. Inzet was om nog meer samen op te trekken bij de organisatie van het jaarlijkse event. “Het zijn beiden toppartners. Het Wilminktheater heeft het afgelopen jaar als een dolle lopen schakelen en allerlei innovaties doorgevoerd om events ook digitaal naar een hoger plan te tillen. Zo ook voor deze bijzondere lustrumeditie,” aldus Ferry de Wit.

 
Ontstaansgeschiedenis van de Dag
De wereld gaat steeds sneller en veel mensen hebben het gevoel dat alles steeds beter, efficiënter, grootser, unieker en fantastischer moet. Met als gevolg: meer negatieve (werk)stress en minder verbinding.

Vanuit de werkstress- en burn-outproblematiek is vanuit de landelijke overheid de week van de Werkstress ontstaan. Maar ja, roep het en je hebt het, dus daar kan je maar beter iets positiefs tegenover stellen. Een fris en realistisch ‘tegengeluid’. Dat was het begin van De Dag van het Werkplezier. Een jaarlijks terugkerend event, waarvan de eerste editie volledig op crowdfunding is gerealiseerd. Inmiddels wordt het event gefinancierd door bedrijven en ZZP-ers die het idee steunen, ook wel ambassadeurs van werkplezier genoemd. Mocht jij vanuit jouw organisatie ook een steentje willen bijdragen, neem dan eens vrijblijvend contact op. Het enige risico dat je daarmee loopt is dat je enthousiast wordt en werkplezier als belangrijkste thema bovenaan op de agenda zet van elk teamoverleg.

PRAKTISCHE INFORMATIE:
Datum: vrijdag 18 juni 2021
Locatie: Online event uitgezonden vanuit De Kleine Willem
Tijden: 10:00 uur – 16:00 uur
Prijs: €119,95 (incl. BTW). Hiervoor ontvang je naast je entreeticket ook een ‘Dan maak je maar zin’-thuisbox met een vers appelheertje van Schenkerij Wattez, een volledig verzorgde healthy lunch van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en lekkere drankjes en versnaperingen voor de VriMiBo.

Meer informatie en tickets: www.dagvanhetwerkplezier.nl

 

X