fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Regisseur Dorike van Genderen heeft van Giuseppe Verdi’s bekende klassieker La traviata een opvallende bewerking gemaakt. Hoofdpersoon Violetta is in haar versie een trans vrouw – een man in een transitietraject om vrouw te worden.

Misschien is het dankzij Verdi’s drang om de boel op scherp te zetten. Feit is, volgens regisseur Dorike van Genderen, dat de opera La traviata gemáákt lijkt voor het transgender drama dat haar voor ogen staat. Het verhaal van Violetta als vrouw met een transitiegeschiedenis is voor iedereen herkenbaar, gelooft Van Genderen. “Op onze eigen manier zoeken we allemaal naar liefde en acceptatie.”

Het idee plopte op onder de douche. “Meer kan ik er niet van maken”, zegt Dorike van Genderen met een verontschuldigende glimlach. “Het was nog voordat ik het libretto had gelezen. Ik voelde opwinding maar wilde eerst zorgvuldig lezen en luisteren. En dan ontdek je dat het allemaal naadloos aansluit.” Vandaar dat ook onmiddellijk de vrees toesloeg: is dit niet al eerder gedaan? “Nee dus, voorzover ik heb kunnen nagaan. Tot mijn grote verbazing, want het ligt zó voor de hand.”

Lili Elbe

Van een gezelschapsdame voor de hogere kringen die sterft aan een dodelijke ziekte werd Violetta zo een vrouw die haar transitie niet overleeft.

Voor haar concept baseerde ze zich op het boek Lili Elbe, van man naar vrouw, het autobiografische verslag van de zoektocht van Lili Elbe. Zij overleed in 1931 in Dresden aan de complicaties van de laatste van een reeks ingrepen om haar het lichaam te geven van de vrouw die ze in wezen was. “Voorzover we weten was ze de eerste trans persoon die deze operaties onderging”, zegt regisseur Van Genderen, die ook putte uit het script van de film The Danish Girl (2015), waarin Elbes verhaal centraal staat.

Twee zielen in een lichaam

Net als de echte Lili gaat ‘haar’ Violetta zwaar gebukt onder de situatie. Van Genderen: “In haar lichaam huizen tegelijk een sombere depressieve man en een jonge vitale vrouw.” De man is kunstschilder en getrouwd met Annina – een naam die we uit het oorspronkelijke libretto kennen als die van Violetta’s dienstbode. Violetta wordt na haar operaties ten huwelijk gevraagd door haar grote liefde Alfredo, maar sterft voortijdig.

Zij is zich bewust van haar naderende einde, maar Dorike van Genderen maakt van haar geen slachtoffer. “Omdat ze sterft als degene die ze wilde zijn. Haar diepste wens is in vervulling gegaan. Ze gaat dood, maar wel als compleet mens.”

Team en cast

Muzikale leiding en vleugel: Alistair Digges

Regie: Dorike van Genderen

Met in de cast o.a. Aylin Sezer, José Romero, Aleš Jenis en Alexander de Jong

Begeleiding: acht musici op het toneel. Met medewerking van het Noord Nederlands Orkest

Speeldatum:

Donderdag 18 november, 20.00 uur in het Wilminktheater in Enschede

Info en tickets via www.reisopera.nl

X