fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Wie de schoen past…

   Wie de schoen past…

   Deze zomer speelt Studio 65 Vocaal Theater het klassieke sprookje Cinderella in de versie van Rodgers & Hammerstein. Al 65 jaar wordt het verhaal van Assepoester, haar droomprins en de boze stiefmoeder op televisie, in de bioscoop en in het theater vertoond.

   Het Twents songfestival 2022 staat in de steigers

   Het Twents songfestival 2022 staat in de steigers

   Achter de schermen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan de volgende editie van het Twents Songfestival. De werkgroep binnen het Openluchtmuseum Ootmarsum onder voorzitterschap van Hans Oude Breuil, heeft inmiddels alle belangrijke zaken geregeld. In het park van het openluchtmuseum zal op 26 juni een reeks aan artiesten te horen en te zien zijn met een muzikale presentatie die het Nedersaksisch als basis heeft.

   Høken In Het Bos

   Høken In Het Bos

   op 25 juni vindt de eerste editie plaats van ‘Høken In Het Bos’…
   In het Nijreesbos bij Almelo organiseert de Twentse rockband ‘Rootveld’ een kleinschalig muzikaal boerenrockfeestje. Met medewerking van nog een dialectrockgroep, de BR Band, wordt een mooie avond vol muziek gepresenteerd in een groene omgeving.
   Dit project is te scharen onder de noemer ecologisch verantwoord musiceren in het bos. Alles wordt zo georganiseerd dat de natuur niet te lijden heeft onder de muziek en het publiek. Via een mooi ecologisch bospad komt men bij de open plek waar de muziek plaats vindt en daar wordt de avond vormgegeven door de bands ‘Rootveld’ en ‘BR Band’.

   Twente op Film donderdag 23 juni in Filmhuis Almelo

   Twente op Film donderdag 23 juni in Filmhuis Almelo

   Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems. Aan de hand van filmarchiefbeelden maken zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Wonen met kunst

   Wonen met kunst

   Je kent het waarschijnlijk ook wel: verhuizen naar een nieuwe plek betekent grote dromen en grootse ontwerpen. Maar soms blijft het bij plannen.Het huis ‘functioneert’ goed, en ach… dat schilderij aan de muur of dat mooie beeld in de nieuwe tuin….. dat komt wel. Ooit of toch ietsje eerder?

   “Wasting Time”

   “Wasting Time”

   Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met werk van eerstejaars studenten van de opleiding ‘Crossmedia Design’ van de Academie voor Art & Design AKI. De expositie is te zien van 22 juni t/m 22 juli 2022. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 19 juni 2022 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Verzamelen is van alle tijden. Veel musea zijn zelfs ontstaan uit een privécollectie. Het Stedelijk Museum Almelo besteedt vanaf 17 juni aandacht aan de verzamelpassie van verzamelaars uit Twente en omgeving. Dan laten zij hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum zien.

   Op de ruiten: WATER

   Op de ruiten: WATER

   Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert i.s.m. het ROC van Twente, kunstenschool Oyfo en de Bibliotheek Hengelo een fototentoonstelling op de ruiten van de Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat. De tentoonstellingsperiode is van 1 juni tot 1 november 2022.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Crowdfunding EnschedeEclips begint

   Zondag 12 juni start de crowdfunding van de Enschede Eclips. Kunst in het Volkspark is daarmee het begin van de realisatie van dit project. Het kunstwerk moet verschijnen op de hoek van de Ruyterlaan en het Ariënsplein. Het is een baken van openheid met meer dan 1000 verbindingen.

   Lezing het vuur in mij

   Lezing het vuur in mij

   Op donderdag 19 mei organiseert Stichting Bernhards Ontmoeting de derde lezing van de serie Het vuur in mij. De Hengelose fotografe Nicole Tanke nodigt elke moderne kunstliefhebber uit om door haar ogen mee te kijken naar het veelzijdige lijnenspel van bijzondere locaties, maar ook van de alledaagse elementen buiten op straat waar men vaak in deze hectische samenleving aan voorbij loopt. Nicole Tanke is continu op zoek naar de balans tussen rust en avontuur. Deze persoonlijke ontdekkingstocht van de afgelopen jaren vertaalt zich in haar werken.

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   ‘Broekhuis op Zondag’ eert culturele helden

   Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis hebben de krachten gebundeld in een serie hommages aan culturele helden: ‘Broekhuis op Zondag’. In de eerste editie, op zondag 6 maart, staat de Enschedese schrijver-dichter Willem Wilmink centraal. Aanleiding is de presentatie van de nieuwe verzamelbundel ’t Kon minder met liedjes, gedichten en verhalen van Wilmink, samengesteld door Vic van de Reijt.

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   Ank Bijleveld-Schouten treedt toe tot raad van toezicht van de Nederlandse Reisopera

   De Nederlandse Reisopera is verheugd dat Ank Bijleveld-Schouten per 15 maart 2022 toetreedt tot zijn raad van toezicht. “Ik heb er zin in en vind het een eer de zetel op voordracht van de personeelsvertegenwoordiging in te nemen”, aldus Bijleveld. De voordracht en benoeming van Ank Bijleveld zijn tot stand gekomen in nauw overleg tussen de raad van toezicht (RvT) en de personeelsvertegenwoordiging (PVT) van de Nederlandse Reisopera.

Na bijna twee jaar met veel onzekerheid en aanpassingen door het Coronavirus is Kunsthal Hof 88 sinds de laatste versoepelingen gelukkig weer zonder belemmeringen te bezoeken. We hebben er lang op moeten wachten maar kijken natuurlijk met een positieve blik naar de toekomst. Ook in de komende maanden kunnen de bezoekers van Kunsthal Hof 88 genieten van bijzondere exposities. De Almelose Kunstenaars komen exposeren, er zal weer een samenwerking komen met de Fundatie in Zwolle onder de noemer ‘Fundatie Fusions’ maar ook de Herman Krikhaarprijs, de Recent Afgestudeerden en Jorgen Caris, Debbie Voerman, Kees Willemsen hebben een plekje in de expositieagenda van Kunsthal Hof 88. Kortom voldoende reden om de kunsthal in Almelo te bezoeken.

DE HAANSTRA’S – PIONIERS VAN DE OVERIJSSELSE SCHILDERKUNST

Op 28 november 2021 opende in Kunsthal Hof 88 de bijzondere expositie over de kunstenaarsfamilie ‘De Haanstra’s’. Tijdens deze eenmalige expositie waren kunstwerken te zien van vier verschillende familieleden van de familie de Haanstra. Speciaal voor deze expositie zijn kunstwerken vanuit verschillende musea en privécollecties beschikbaar gesteld. Wegens het doorslaande succes van de expositie is deze verlengd tot en met 13 maart 2022. De expositie over de familie Haanstra is een van de meest succesvolle exposities in Kunsthal Hof 88 ooit gebleken.

LEZING HENK LASSCHE – DE NIEUWE GROEP

Op zondag 6 maart hield kunstschilder Henk Lassche een lezing in Kunsthal Hof 88. Tijdens deze lezing vertelde Henk Lassche over de periode in het begin van de twintigste eeuw waarin het stil was in Twente betreft moderne schilderkunst. Natuurlijk was er de werkperiode van Piet Mondriaan in Hengelo waarbij hij samen met Albert Hulshof Poll maandenlang in en rond de boerderij van Albert schilderde maar pas naarmate de eeuw vorderde ontstond er in de regio heel langzaam een klimaat voor moderne schilderkunst. Dit was vooral te danken aan Jan Broeze die een authentieke vorm van kubisme ontwikkelde. Samen met expressionist Joop Holsbergen baanden zij de paden voor een jongere generatie moderne kunstenaars zoals Riemke Holtrop, Bas Kleingeld en Ben Akkerman. Voor de culturele voedingsbodem was ook de komst van het echtpaar Folkert en Jansje Haanstra van groot belang. Van de vier zoons die zij kregen, kozen er drie voor een beroep in de creatieve sector.

De generatie kunstschilders uit dat tijdvak hadden allen de behoefte aan het naar buiten brengen van nieuwe ideeën en in de Tweede Wereldoorlog ontstonden plannen voor de periode na de artistieke onderdrukking. Al tijdens de oorlog ontstond bij ondergedoken kunstenaars in en om Goor en Markelo het idee om een beweging op te richten. Voorvechter Folkert Haanstra sr. zou de leiding nemen in het initiatief en Wim ten Broek werd secretaris van wat ‘De Nieuwe Groep’ zou gaan heten. Andere leden vanaf het eerste uur waren Ben Akkerman, Jan Broeze, Bas Kleingeld, Folkert Haanstra jr., Johan Haanstra en Riemko Holtrop. Later voegden ook Jan Brugge, Hubert van Hille, Henk Lamm en Jan Schoenaker zich bij de groep modernen. De schilders zouden gezamenlijk en met succes meerdere tentoonstellingen organiseren. Echter zoals het vaak gaat met groepsinitiatieven verwaterden na een aantal jaren de contacten en ging eenieder zijn eigen weg. Ondanks het korte bestaan werd wel de weg vrijgemaakt voor Twentse schilders die naar hen kwamen zoals Theo Wolvecamp, Jan Bolink en Eef de Weerd.

Kunsthal Hof 88

Kunsthal Hof 88 organiseert professionele tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst. Daarvoor maken we gebruik van  de museale ruimte van de gelijknamige kunsthal. Jaarlijks organiseren zij  vijf grote tentoonstellingen  met werk van landelijke, internationale en regionale kunstenaars. Behalve schilderijen, sculpturen, keramiek en sieraden, tonen we  met regelmaat ook fotografie, video en installaties. Een van de 5 tentoonstellingen is de jaarlijkse Fusion met Museum de Fundatie waarbij prominent werk uit de collectie van het museum  bij ons getoond  wordt.

BINNENKORT IN KUNSTHAL HOF 88

 • Expo 86: Almelose kunstenaars
 • Expo 87: Fundatie te gast
 • Expo 88: Jorgen Caris, Debbie Voerman, Kees Willemsen
 • Herman Krikhaarprijs
 • Expo 89: Recent afgestudeerden

X