fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

Hét evenement waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar vinden

Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

Centrale Expositie
De Centrale Expositie is gericht op het fascinerende Noorderlicht kunstthema en zal bestaan uit drie speciale en opvallende kunstvormen uit Scandinavië, namelijk glas, fotografie en kleding.

Glaskunst
De kunstwerken van glas komen van het gerenommeerde Glashuis Kosta Boda in Zweden. De glaskunstenaressen Erika Lagerbielke en Lena Bergström zijn de makers van de unieke glaskunstwerken die worden tentoongesteld in de Centrale Expositie. Erika Lagerbielke staat bekend om haar diverse typen glaswerk, waaronder wijnglazen, waarbij de kleuren zijn geïnspireerd door licht en de oceaan. Lena Bergström heeft furore gemaakt met haar pure Planets, Anemon, Heartflowers en Landscape vazen.

Fotografie
De Nederlandse fotografische kunstenaar Martijn Smeets, inmiddels wonend in Letland toont zijn schitterende natuurfoto’s van het adembenemende Noorderlicht, Noorse winterlandschappen en indrukwekkende IJslandse vulkanen in de Centrale Expositie. Door middel van een interessant lijnenspel en mooie kleurcombinaties maakt hij composities die de natuurlijke schoonheid prachtig weergeven.

Kledingkunst
De derde kunstvorm in de Centrale Expositie komt van het exclusieve modehuis Karvinen, geleid door Kati Karvinen. Een uniek ontwerp, hoge kwaliteit en lokale productie zijn de kenmerken van de kledingkunst van Karvinen. Het modehuis staat voor vrolijke, onafhankelijke en modebewuste vrouwen die vol vertrouwen hun levensweg volgen.

Kunstroute
Er wordt een kunstroute uitgezet in en rondom het centrum van Ootmarsum. Door deze route te volgen wordt u langs de complete indrukwekkende expositie van schilderijen, beelden, sculpturen en andere kunstvormen van diverse kunstenaars geleid. De mooiste regionale, nationale én internationale kunstwerken worden tentoongesteld om u te verwonderen, te inspireren en om uw zintuigen te prikkelen.

Goed doel: De Starborn Foundation
Via de kunstroute wordt u onder andere over de Ganzenmarkt geleid, waar het goede doel dat wij dit jaar steunen te vinden is. De Starborn Foundation, opgericht door Mevrouw Loes Randazzo, zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen in Kenia door ter plaatse de educatieve omgeving te verbeteren. Vanuit een Morris Minor Oldtimer worden speciale kunst- en handwerken uit Kenia gepresenteerd.

Entertainment op zaterdag en zondag
Op zaterdag en zondag is er een spectaculair entertainment programma. In het teken van het Noorderlicht thema zal op zaterdagavond in de RK Kerk in Ootmarsum een muzikale lichtshow plaatsvinden. Een prachtig schouwspel dat u gezien moet hebben!
Een indrukwekkend kunstconcert staat op zondagmiddag gepland in de RK Kerk, en wel van Twents Kamerkoor Mardi le Vingt. Zang en kunst komen hier samen tijdens dit concert, met een kleine hint naar het thema van dit jaar.

Kom genieten tijdens Kunst in Ootmarsum
Volg de uitgezette kunstroute, beleef de gemoedelijke sfeer, het artistieke entertainment en proef het al het moois van het kunstzinnige leven in Ootmarsum! Kunst verbindt, inspireert, verrast en raakt. Het evenement Kunst in Ootmarsum is dé ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Wij hopen u in Ootmarsum te mogen ontvangen!

X