fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

Beleef een geweldige dag bij Kasteel Vischering in het Duitse Münsterland. Deze met water omringde burcht in Lüdinghausen is niet alleen een idyllisch ridderkasteel maar ook de ideale excursiebestemming voor iedereen die op zoek is naar een perfecte mix van kunst en cultuur. Ben je jazzliefhebber, geïnteresseerd in geschiedenis, houd je van moderne kunst of droom je van ridders en prinsessen? Dan raak je hier vast niet uitgekeken!

 

Precies 750 jaar geleden liet de toenmalige prins-bisschop van Münster een waterburcht bouwen in Lüdinghausen, ongeveer 30 km ten zuiden van Münster. Kasteel Vischering is gesitueerd op twee eilanden in de Stever-rivier en is typerend voor de aristocratische cultuur van destijds. Het kasteel is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste excursiebestemmingen in het Münsterland. Binnen de muren van dit historische bouwwerk kunnen bezoekers van alle leeftijden een breed scala aan culturele activiteiten verwachten.

Museum

Het bekroonde museum neemt bezoekers mee op een reis door de tijd. Het geeft inzicht in de manier waarop men eeuwen geleden leefde en benadrukt het belang van de paleizen en kastelen in het Münsterland. Multimediatechnieken, interactieve mediastations en creatieve voorstellingen zorgen voor een gevarieerde beleving tijdens de museumtour. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de ridderzaal, die op magische wijze ontwaakt. Kom je met kinderen? Dan wijst de tablet met spelletjes en puzzels over het ridderkasteel hen de weg.

Kunst

Echte kunstliefhebbers kunnen bij Kasteel Vischering hun hart ophalen. Tot 26 september loopt de tentoonstelling “Hermann Nitsch. Farbe als Material”. Deze tentoonstelling richt zich op de zogenaamde “Schüttbilder” van de gerenommeerde en controversiële kunstenaar uit Oostenrijk.

Tot en met 30 oktober presenteert het Hamburgse kunstenaarsechtpaar Dodo Schielein en Torsten Bruch een samenspel van lichaam en geluid. “Sieben Spielwunder” is de naam van de tentoonstelling met geluids- en videokunst die plaatsvindt als onderdeel van het SOUNDSEEING festival.

Op 19 september vindt voor de vierde keer het jaarlijkse “Kunst im Park” plaats, gebaseerd op “Kunst in het Volkspark” uit Enschede. Daarbij wordt tussen Burg Vischering en Burg Lüdinghausen een stadspark ingericht als grote openlucht kunsttentoonstelling. Zo’n 60 kunstenaars presenteren dit jaar hun werk. Trompettist Jan Klare zorgt ‘s middags voor muzikaal entertainment met zijn combo “The Dorf”.

Van 10 oktober tot 23 januari kunt u genieten van de jaarlijkse kunst- en verkooptentoonstelling “ART Vischering”. Kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars als Joseph Beuys, Markus Lüpertz en Armin Müller Stahl, maar ook van jonge opkomende kunstenaars uit de regio worden hier gepresenteerd. De diversiteit van de kunstwerken, de sfeer van de historische waterburcht en de gematigde verkoopprijzen maken deze kunsttentoonstelling zeer populair.

Cultuur

Kasteel Vischering brengt al jaren topsterren uit de nationale en internationale jazzscene op het podium, waaronder grootheden als het Omer Klein Trio, Tingvall, Markus Stockhausen, Neil Cowley, Binker Golding & Band, Chihiro Yamanaka Trio, Paula Morelenbaum en het Lars Danielsson Quartet. Inmiddels heeft de serie “Burg Jazz” zich ontwikkeld tot een groots en gerenommeerd evenement. In de herfst/winter van 2021 staan de Zweedse starbassist Lars Danielsson en de winnaar van de German Jazz Prize Shake Stew op het programma.

Theatervoorstellingen, lezingen, cabaret, historische kinderspelen, sprookjeslezingen, openluchtbioscoopevenementen, workshops middeleeuws koken, kalligrafie of bierbrouwen? De keuze is aan jou. Het jaarlijkse Annotopia fantasy festival maakt het gevarieerde culturele programma compleet.

Nieuwsgierig? Kijk op www.burg-vischering.de voor meer informatie.

Kasteel Vischering
Berenbrock 1
59348 Lüdinghausen

Duitsland

X