fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   18e Stiftfestival als een ode aan onze planeet

   18e Stiftfestival als een ode aan onze planeet

   Kijkend naar de klimaattop in Glasgow kwam het in me op dat het goed zou zijn om de natuur als leidend thema te nemen voor het Stiftfestival. Zo’n thema betekent niet dat alles meteen over de natuur moet gaan, maar het is een inspiratie.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

De Estse componist Arvo Pärt is de hedendaagse lieveling van de klassieke muziek. Hij komt dan ook vaak voorbij in de Nederlandse concertzalen. Maar niet op de manier waarop zijn werk in september in Enschede te horen is. De gevierde cellist Quirine Viersen en de jonge accordeonvirtuoos Vincent van Amsterdam spelen dan samen Pärts compositie Fratres (Broeders).

‘’Het stuk is geschreven voor een solo-instrument en begeleiding’’, zegt kamermuziekprogrammeur Ben Coelman van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. ‘’Meestal bestaat die begeleiding uit piano, maar nu gaan cello en accordeon een bijzonder verbond aan. Accordeon heeft een andere klank dan piano, een soort blazersklank. Dat zorgt voor een totaal nieuwe beleving van de muziek van Pärt. Je hoort twee grootheden op hun instrument die elkaar als broer en zus muzikaal omarmen.’’

Verrassende combinaties
Ben is voor komend seizoen op zoek gegaan naar méér verrassende combinaties en jonge gezichten. Zo zingen in oktober sopraan Laetitia Gerards en bariton Raoul Stefani de liederencyclus Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf, plus enkele duetten van Schumann.
Ze worden op piano begeleid door Daan Boertien. Wolf geldt als de Schubert van de late negentiende eeuw. Wie naar zijn cyclus van ruim veertig liederen luistert, waant zich in een aangename Italiaanse nazomer met een goed glas wijn. Gerards (oud-kandidaat bij Wie is de Mol en onlangs hoofdvertolkster in Bruid te Koop van de Nederlandse Reisopera) en Stefani weten dat romantische gevoel te versterken. Coelman: ‘’Ze maken er een theatervoorstelling van. Je ziet en hoort een jong liefdeskoppel in het proces van aantrekken en afstoten. Je kijkt niet naar twee doodse zangers, maar naar gepassioneerde vocalisten die je meenemen in hun romantiek.’’

Topmusici
Iets vergelijkbaar gebeurt als het pianokwartet Corneille in november in de kleine zaal van het Muziekcentrum komt spelen. Vier jonge topmusici, onder wie celliste Elle van Poucke (deelnemer aan het Koningin Elisabeth Concours 2022), brengen romantische pianokwartetten van Mendelssohn, Turina en Sant-Saëns ten gehore. Coelman: ‘’Met hun charisma overrompelen ze het publiek. Het zijn stuk voor stuk performers met een persoonlijkheid. Ze nemen je mee op een reis die zo mooi is! Als je de zaal na afloop verlaat, heb je meer energie dan toen je binnenkwam.’’

Pianotrio’s
Het Jacob Olie Trio komt later in november met pianotrio’s van de twee relatief onbekende componisten Martin en Babadjanian en het populaire Pianotrio nr. 4 Dumky van Dvorak. Toegankelijke muziek die verrast door melodieuze vondsten. Het Dostojevski Kwartet maakt op 1 december zijn Enschedese debuut, nadat twee eerder geplande concerten vanwege de lockdown moesten worden afgelast. Het kwartet bestaat uit vier jonge vrouwelijke musici, die klassieke en vroeg-twintigste-eeuwse meesterwerken combineren.
Natuurlijk ontbreekt ook een oude onbekende niet in de kamermuziekprogrammering. Het Valerius Ensemble speelt door het seizoen heen in totaal zes keer in thuisstad Enschede, te beginnen op 16 oktober met werken van Beethoven en Brahms.

Akoestiek
Programmeur Ben Coelman constateert dat topmusici graag in Enschede komen spelen. “De akoestiek van de Keine Zaal van het Muziekcentrum behoort tot het allerbeste wat Nederland te bieden heeft. Dat weten musici. Als publiek krijg je de kans om in de eigen achtertuin kamermuziek van het allerhoogste niveau te horen. En om jonge gasten te zien die straks overal ter wereld in de grote concertzalen staan.”

22 september 2022 Quirine Viersen | Fratres

16 oktober 2022 Valerius Ensemble | Beethoven – Brahms

24 november 2022 Jacob Olie Trio | Melodies populaires

1 december 2022 Dostojevski Kwartet | Dansen en Dromen

26 januari 2023 Thomas Oliemans & Paolo Giacometti | La bonne chanson

24 februari 2023 Sofia Vasheruk & Friends | Reminiscenses

X