fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Levenswerk van Karel Betman en Martha Haveman

ENSCHEDE- Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren. “Enschede zónder galerie? Onbestaanbaar!”

tekst Betty Morsinkhof | fotografie Ben Loman

“Jullie moeten een galerietje beginnen!” Dat zei Bert Haveman tegen zijn zus Martha en haar vriend Karel Betman. Zij was een groot liefhebber van kunst, hij was in Schoonhoven opgeleid tot goudsmid. Een galerie als gezamenlijk avontuur, dat klonk zo gek nog niet. Met een kleine werkplaats voor de getalenteerde goudsmid én exporuimte voor collega-kunstenaars. Een jaar later opende Beeld & Aambeeld de deuren aan de Walstraat. Hun ziel en zaligheid stopte het enthousiaste stel erin.

Aardige kunstenaars

Ze namen zich voor alleen met aardige mensen te werken. De vaste groep beeldend kunstenaars om zich heen kreeg eens in de drie jaar een expositie. Altijd een combi van (lyrisch abstracte) kunst-aan-de-wand en sieraden. Ook de sieraden-collecties made by Karel Betman waren en zijn er uiteraard te zien. “Het mooie van dit ambacht? Met je handen werken”, klinkt het gelijk. “En de vrijheid van ontwerpen. Het begint met een idee en al smedend gaat het een richting op. Het één komt voort uit het andere. Dit proces op zich geeft mij inspiratie.” De schoonheid van zijn werk uit zich in soberheid en geometrie. “Een eigen stijl. Herkenbaar. Omschrijft een kenner een sieraad met ‘dat is een Betman’… ja, dat doet me goed.”

Verbinding

Karel Betman kijkt terug op gedenkwaardige jubilea. En op spraakmakende projecten, voor Enschede, Twente en Overijssel. Herinneringen die hij na Martha’s overlijden in 2014 niet meer met haar kan delen. “Martha was een verbinder, dat had ze in zich. Waar zij iets vroeg, kreeg ze mensen mee. Prachtige contacten hebben we opgebouwd. Overal waren ingangen. En die heb je wél nodig.” Het project Qua Art Qua Science, voortgekomen uit Verbeelding van Verlangen, werd opgezet samen met ‘mister Nano’ Dave Blank. “Wetenschappers en kunstenaars brachten we bijeen. Twee werelden, met een eigen kijk op zaken. De ontmoetingen, die overigens nog steeds plaatsvinden, waren bedoeld ter wederzijdse inspiratie, beïnvloeding. Verbinden hè, daar heb je het weer.” Tja, wie bedenkt nou zoiets? Martha Haveman en Karel Betman.

Doodsteek

De jaren negentig, dat waren goede tijden voor Beeld & Aambeeld. Nu is het karig, met af en toe een oplevinkje. Zo was de laatste expositie Stroming en Spiegeling een heel succes. Vanaf de crisis in 2008 is het bergafwaarts gegaan met galeries, met Halbe Zijlstra, toen staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als katalysator. “Zijn opvatting dat investeren in kunst niet de moeite waard is, was de doodsteek voor de hele cultuursector”, verzucht Karel Betman. “Dat mensen niet inzien hoe waardevol cultuur is voor de samenleving. Om treurig van te worden! Maar dat heeft geen zin.” Hij is gepensioneerd, kan dus eigenlijk wel stoppen. “Zo werkt dat niet in de kunstwereld. Het is passie. En waar moeten dan de kunstenaars hun werk laten zien? Want veel galeries zijn verdwenen. Daarom petje af voor Dédé Grützmacher, die een galerie is begonnen in het Robsoncomplex. Kijk, dat is nou passie!”

Energie

“Of ik achteraf liever iets anders was gaan doen? Nee, nee, nee! Want ik heb iets met kunst én met kunstenaars. Er blijft véél moois over om dit te blijven doen. Het ontmoeten van fijne mensen, mensen mét een verhaal. Dit is mijn leven. Anders zou ik thuis zitten. Daar word je niet vrolijk van.” Een jaartje of vijf verwacht hij nog door te gaan met zijn galerie. Zeker nu zijn nieuwe liefde Bärbel Helmert naar Nederland komt. Beeldend kunstenaar, geboren in het Duitse Krefeld, (nu nog) woonachtig in de VS en vaste exposant bij Beeld & Aambeeld. “We kennen elkaar al heel lang. Martha en ik hadden een bijzondere band met Bärbel”, vertelt hij. “We delen passie voor kunst en voor sieraden maken. En ze heeft Martha goed gekend.” Karel Betman verheugt zich erop dat ze binnenkort bij hem intrekt. “Dat geeft me energie.”

Fotokunst

Van 10 oktober t/m 19 november organiseert (buur)galerie Objektief haar tweejaarlijkse fotomanifestatie. In verschillende musea en galeries is dan fotokunst te bewonderen. Ook in Beeld & Aambeeld: het project ‘Grid Corrections’ van Gerco de Ruijter. “Natuurlijk doen wij weer mee met dit mooie initiatief”, meldt Karel Betman. “Het brengt een ánder publiek in de galerie.”

beeldenaambeeld.nl

X