fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   Hebbe, hebbe, hebbe! de passie van het verzamelen

   In het Stedelijk Museum Almelo tonen 16 verzamelaars uit Almelo en Twente hun bijzondere, interessante of bizarre verzameling in het museum van schilderijen, Beatlesspullen, glaswerk tot boodschappenlijstjes en veel meer.

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Redding van bijzonder Nederlands cultureel erfgoed

   Oude treinrijtuigen die na de Tweede Wereldoorlog niet meer ingezet konden worden en vanwege de toenmalige woningnood door de NS aan eigen medewerkers werden verkocht als een soort tiny house. De meeste van deze rijtuigwoningen zijn in de loop der tijd afgebroken en vernietigd. Toch bleef één rijtuighuis overeind.

   DE FUNDATIE TE GAST

   DE FUNDATIE TE GAST

   Van 25 juni tot en met 28 augustus is de expositie ‘De Fundatie te Gast’ te bezoeken in Kunsthal Hof 88. Jaarlijks organiseert Kunsthal Hof 88 in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle een expositie waarbij kunstwerken vanuit de collectie van de Fundatie worden uitgeleend aan Kunsthal Hof 88.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Sprookjesopera met hoopvolle energie als brandstof

   Optimisme voert de boventoon in deze magische productie van regisseur Paul Carr. Om de simpele reden dat de wereld vaak al zwart genoeg is: “De sleutel is hier volharding en elkaar blijven vasthouden.”

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Prentenboekenheld Muk (2+) gaat het Muziekcentrum in

   Het derde prentenboek over de avonturen van dalmatiër-pup Muk ligt sinds eind mei in de winkel: Muk ziet ze groeien. Bedenker Mark Haayema heeft nu ook een theatervoorstelling gemaakt over het grappige, onderzoekende hondje. Hierin combineert hij traditioneel poppenspel met moderne techniek.

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek waar je energie van krijgt

   Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de kleine zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees ‘Ruimte en Perceptie’

   Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.

   Kunst in Ootmarsum

   Kunst in Ootmarsum

   Al sinds 1983 is Kunst in Ootmarsum een begrip in de wereld van kunstevenementen. Van 26 t/m 28 augustus zal het evenement wederom plaatsvinden in het kunststadje van het Oosten. Dit jaar draait Kunst in Ootmarsum om een verwonderlijk thema: ‘Kunst van het Noorderlicht’.

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   Fotoclub De Zoeker ‘Inspirerend Enschede’

   In de expositie laten leden van De Zoeker zien wat zij inspirerend vinden aan Enschede. Dit kan zijn: sport, een evenement, de parken, de mensen, de architectuur, het uitgaansleven, etc. Ook laten we foto’s zien met een andere kijk op Enschede.

   Kunsthuis van het Oosten

   Kunsthuis van het Oosten

   In Kunsthuis van het Oosten ontmoet u onder meer werk van Herman Brood, Theo Mackaay en Andreas Schelfhout tot Peter Donkersloot, verschillende generaties Koekkoek en Fried Pal. Maar ook Karel Appel, Jan Kelderman en Antonie Waldorp komt u er tegen

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Kaartverkoop stadsfestival is gestart

   Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle.

   Nieuws van de schaapskudde

   Nieuws van de schaapskudde

   Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud.

   Münsterland ontmoet – jou!

   Münsterland ontmoet – jou!

   Een kasteel rechts, een paleis links en recht vooruit het uitzicht over het weidse parklandschap van het Münsterland – dit is pure landidylle! Meer dan 100 paleizen, kastelen, landhuizen, kloosters en adelsresidenties wachten op jou in het Münsterland tussen weiden en velden, bloementuinen en verzorgde parken, die allemaal gemakkelijk kunnen worden verkend in een vlak landschap.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden zijn samen de gemeente Hof van Twente. Wist je dat Hof van Twente één van de weinige plekken in Nederland is waar je zoveel verschillende soorten kunst en cultuur vindt?

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Uitreiking prijs Almelose Modewedstrijd

   Meer dan twintig inwoners van Almelo hebben gehoor gegeven aan de oproep om een kledingstuk of modeaccessoire te ontwerpen en te maken dat onder andere moest voldoen aan duurzaam, draagbaar, uniek, hoge kwaliteit, innovatief en volledig zelfgemaakt.

Het eerste en enige jazzkoor van Enschede bestaat zeven jaar! Dat moet natuurlijk gevierd worden. In 2020 kon het geplande lustrumconcert (vijfjarig bestaan) vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom viert Jazzkoor Enschede het eerste lustrum op zondagmiddag 27 maart 2022 met een jubileumconcert in Theater Mystiek in Enschede. Gastsolist is niemand minder dan de bekroonde jazzvocalist Henk Kraaijeveld. Het belooft een swingende middag te worden die liefhebbers van vocale jazz niet mogen missen! Het concert is onderdeel van de Tor-on-Tour serie van Jazzpodium De Tor.

Van ‘I’m Hip’ tot ‘Perhaps’
De samenwerking tussen Jazzkoor Enschede en Henk Kraaijeveld startte in november 2021 met een vocale workshop waarin o.a. gewerkt werd aan improviseren.  Tijdens het concert wisselen Jazzkoor Enschede en solist Henk Kraaijeveld elkaar af: beiden brengen de beste songs uit hun repertoire. Ze zingen ook samen een aantal stukken, waaronder het fraaie Perhaps, afkomstig van Kraaijevelds debuut-cd. Jazzkoor Enschede brengt o.a. Swing Time, I’m Hip en Orange Coloured Sky maar ook minder bekende songs van o.a. vocalgroep The Real Group. Primeur tijdens dit concert is de allereerste uitvoering door een koor van het nummer First of All, gecomponeerd door voormalig dirigent Mathilde van de Veen, in een arrangement van de Enschedese bigbandleider Joris Bolhaar.

Jazzvocalist Henk Kraaijeveld brengt o.a. songs van zijn debuutalbum Passenger ten gehore; een album met persoonlijke verhalen en beschouwingen over liefde, eenzaamheid, macht en avontuur. De muziek van Kraaijeveld laat misschien wel het beste omschrijven als singer-songwriter jazz. Gelaagde meeslepende composities met sterke teksten worden vermengd met speelse en lichtvoetige elementen waarbij volop ruimte is voor improvisatie. Kraaijeveld laat zich o.a. beïnvloeden door Sting en Coltrane, maar schuwt ook klassieke elementen niet.

Over Jazzkoor Enschede
in januari 2015 vond de eerste repetitie plaats van Jazzkoor Enschede (JKE). Jazzkoor Enschede is géén popkoor! In repertoirekeuze en arrangementen is en blijft de basis swing- en jazzmuziek in de breedste zin van het woord. It don’t mean a thing….. Na zeven jaar bloeit het koor als nooit tevoren, inmiddels onder de bezielende leiding van dirigent Resy Weernink. Deze koordirigent en muziekdocent besteedt veel aandacht aan de verdere ontwikkeling van het improvisatievermogen en de gezamenlijke muzikaliteit van het koor. JKE zingt bekend en minder bekend jazzrepertoire, in vier- of vijfstemmige arrangementen. Ongeveer de helft van het repertoire wordt a capella gezongen. Op het repertoire staan bekende jazzklassiekers als Take Five en Georgia (on my mind), maar ook minder bekende songs van bijvoorbeeld de Zweedse vocal group ‘The Real Group’.Jazzkoor Enschede bestaat uit: Bart Witsenburg, Arjan van der Salm, Stephan Neevel, Gábor Bolla, Nitie Mardjan, René ten Have, Reina de Vries, Lizette Keijzer, Marielle van der Salm, Jessica Zwartjens, Esther Hageraats, Danielle Ouwejan en Anke Peeters-Weem.

Nieuwe leden zijn altijd welkom bij JKE. Meer info op www.jazzkoorenschede.nl.

Over Henk Kraaijeveld
Bekroonde jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld studeerde in 2012 cum laude af aan het Utrechts Conservatorium en studeerde aan de Manhattan School of Music, New York bij Peter Eldridge. In 2013 won Kraaijeveld zowel jury- als publieksprijs op de 10e editie van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. De jury roemde zijn relaxte manier van optreden en zijn imposante stembereik. In 2018 verscheen zijn debuutalbum Passengers, waarvoor hij samenwerkte met pianist/componist Daan Herweg. Het bevat eigen nummer van Kraaijeveld/Herweg en een aantal covers.  Kraaijeveld is docent zang op o.a. ArtEZ Conservatory in Arnhem. Meer info op: www.henkkraaijeveld.com

Wanneer: zondag 27 maart, 15.00 – 17.00 uur.
Waar: Mystiek Theater, Rigtersbleek-Zandvoort 10 te Enschede
Wie: Henk Kraaijeveld en band (piano: Daan Herweg, bas: Zack Lober en drums: Roberto Pistolesi) en Jazzkoor Enschede o.l.v. Resy Weernink
Tickets kosten € 15, – en €10, – (studenten) en zijn te verkrijgen via Jazzpodium De Tor.
Tip: Boek na het concert een plek aan de Chef’s Table: je schuift aan bij de musici voor een smakelijke drie-gangen maaltijd. De kosten voor deze maaltijd bedragen €20,00 per persoon.

X