fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Carlijn Kingma. Het waterwerk van ons geld

   Hoe zit ons geldstelsel in elkaar? Wie hebben er invloed op? En werkt ons financieel systeem wel voor iedereen? Deze vragen staan centraal in het nieuwste project van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma.

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld

   Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   De wondere wereld van ei tot vlinder

   Geef je ogen de kost en ontdek alle stappen van het proces van ei tot vlinder. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien, met diverse vormen en kleuren, die het allemaal waard zijn om ontdekt te worden! De aanwezige rupsologen kunnen je hierover nog meer laten zien en vertellen.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe seizoen van Theater Hof 88!

   Het nieuwe theaterseizoen 2022-2023 is van start gegaan! Net als alle andere theaterseizoenen heeft Theater Hof 88 weer een prachtig aanbod met zowel grote namen als opkomend talent.

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Christianne Stotijn zingt Strauss’ liederen met orkest

   Een gouden combinatie: begenadigd liedvertolkster Christianne Stotijn brengt samen met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, liederen van Richard Strauss. Bij Phion zingt Stotijn voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Dirigent Kahchun Wong leidt het orkest bij Strauss’ meesterwerk Also sprach Zarathustra, een intense afsluiting van dit concert.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Tentoonstelling ‘De Natuur’ door Ruimte voor Kunst

   Metin Yirtici, Michael Stockfish, Nicole Schyns en Renske Schilt scheppen Ruimte voor Kunst en De Natuur. Een ruimte waar ze laten zien hoe de natuur hen inspireert. Ze tonen een diversiteit aan foto’s, tekeningen en schilderijen in een omgeving die het publiek uitnodigt te kijken, te beleven en om zelf kunst te maken met materialen uit de natuur.

   Glasrijk Tubbergen

   Glasrijk Tubbergen

   Glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om te exposeren op
   verschillende locaties in het fraaie Twentse Tubbergen. Met het thema ‘cross-over’
   gaat Glasrijk op avontuur.

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   Open ateliers O-art Oldenzaal

   In samenwerking met Kunst in de etalage
   Tentoonstelling en ateliers te bezoeken van 12.00 tm 18.00 met muzikale omlijsting en een drankje

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   ‘Tukkerspotten’ ontbloot de ziel van het Twentse volk

   Dé Tukker, die bestaat niet. Maar dat we er in Twente een eigen levensstijl op na houden staat buiten kijf. Martin ter Denge (oet Riessen) schreef er een boek over: Tukkerspotten. De Twentse volksaard – van A(ccent) tot Z(wijgen) – weerspiegeld in 60 korte verhalen.

   Geen droom is te gek!

   Geen droom is te gek!

   Heb je altijd al gedroomd over een spetterende zangcarrière? Of wil je jouw peuter de eerste danspasjes zien maken? Bij de open huizen van Kaliber Kunstenschool ontdek je eindeloze mogelijkheden om jouw creatieve droom werkelijkheid te maken!

   PLECHELMUS KRONIEK

   PLECHELMUS KRONIEK

   Als lezer word je vertellend meegenomen door de geschiedenis van de oudste kerk van Twente. Omdat afbeeldingen vaak meer vertellen dan woorden, zijn ze rijkelijk aan deze prachtige kroniek toegevoegd.

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   Beleef kunst & cultuur in Hof van Twente

   In het weekend van 10 en 11 september 2022 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Hof van Twente doen we mee! Het thema van dit jaar is: “Duurzaamheid”. Waarbij gastvrijheid en openheid in het middelpunt staan.

Theater Concordia (Enschede) en IN DOORS (kamermuziekfestival Diepenheim) slaan handen ineen.

Theaterprogrammeur Ellen Peters (1994) van Concordia en artistiek leider Lotte Grotholt (1998) van IN DOORS kennen elkaar vanuit de muziekwereld. Ze komen allebei uit Twente en zaten in de talentenklas van de muziekschool en het conservatorium. Ze vinden het allebei belangrijk om theater/muziek toegankelijk te maken voor een grotere (en jongere) doelgroep en op een nieuwe manier te kijken naar klassieke muziek. Projecten opzetten in de regio en werken aan het productieklimaat in Twente doen ze met veel plezier. Ze bedachten een nieuwe concertreeks, namelijk Next Generation. Zowel musici als beoogd publiek van de reeks maken deel uit van de volgende generatie!

Ellen: ‘Klassieke muziek wordt vaak gezien als moeilijk en eng. Alleen het binnenstappen van een theaterzaal kan al een drempel opwerpen voor veel mensen. Ik zou zo graag willen dat mensen net zo naar een popconcert gaan als naar een klassiek concert.’ Lotte: ‘Wil je een avondje uit de stad in en iets nieuws proberen? Kom dan naar een van de concerten van Next Generation. Je ontdekt spannende programma’s, muziek uit verschillende tijden, culturen en werelddelen en ontmoet daarnaast leeftijdsgenoten. Na het concert kun je direct de stad in om drankjes te drinken en nog na te praten’.

Aanstaande donderdag kunnen we genieten van LOUW featuring Aviv Noam. LOUW is het nieuwe kwartet van Lourens van der Zwaag (trompet/flugelhorn). Begeleid door Ike van Bergen(toetsen), Mischa Voeykov(basgitaar) en Said Vroon(drums) spelen ze zijn eigen composities. Elk optreden speelt LOUW met een andere gastsolist. Op deze manier is elk concert uniek.
Lourens van der Zwaag (23jr) is in 2020 als jazztrompettist afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf de eerste lockdown begon Lourens veel eigen muziek te schrijven. Deze is sterk beïnvloed door de grote Roy Hargrove, Robert Glasper en Louis Cole maar ook door de Nederlandse jazzgitarist Anton Goudsmit, onder wiens leiding Lourens in het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) speelde. De composities passen in het Jazz en Hiphop genre en zijn groovy, warm en energiek.
Aviv Noam (25jr) is een virtuoze alt-saxophonist uit Tel Aviv. Hij speelt Baritonsax in Valvetronic, de andere band van Lourens, en daarnaast is hij sterk op fluit, sopraansax en basklarinet. Een ware multi-instrumentalist dus! Zijn recent verschenen album: ”Aviv Noam Quartet – This Is In Everything We Do”, ontving internationaal lovende kritieken. Samen met LOUW zal hij ook eigen composities ten gehore brengen.

Zowel livestreamkaarten als zaalkaarten zijn te bestellen via de website van Concordia.
Zaaltickets <36 jaar: 9,50 euro
Zaaltickets >36 jaar: 20 euro
Livestreamtickets: 9,50 euro
Concordia en IN DOORS zijn op dit moment bezig met een locatievoorstelling ‘Twentse Sagen’ die eind juli op verschillende plekken in Twente gaat spelen. Ze worden hierbij ondersteund door Rotary Enschede Zuid en het Paul Pella Fonds. Meer informatie is te vinden op de website van Concordia.

X