fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Bijzondere tentoonstellingen Museum No Hero

   Tot 3 april 2022 kunt u drie nieuw exposities bewonderen. De eerste: ‘Vietnam; het gedroomde paradijs’, De tweede ‘Pretty Sorrow’ van Jasper Abels. De derde: in vier thema’s verpakt, ‘Surprise!’

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   HISTORISCH MUSEUM VRIEZENVEEN

   Regionale en lokale verhalen over de drie verplaatsingen van het dorp, de bloeiende textielindustrie, de vervening, de Graaf van Almelo, het bijzondere dialect en de ruilverkaveling. Die verhalen markeren de identiteit van de Vriezenveners.

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Oudheidkamer Hoolt’n

   Dit schitterende gebouw dateert uit 1906 en is tegenwoordig in gebruik door de Oudheidkamer Hoolt’n voor wisselende exposities die te bezichtigen zijn tijdens openingstijden.

   Sprookjesfabriek

   Sprookjesfabriek

   Deze kerstvakantie is De Museumfabriek in Enschede een betoverde plek waar sprookjes tot leven komen. Er zijn echte sprookjesfiguren en binnen maak je kennis met allerlei bekende (en minder bekende) sprookjes.

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo

   Museum Hengelo is de plek waarbij je op allerlei manieren wordt meegenomen in een wereld waarin het verhaal van Hengelo wordt verteld.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Gelukkig nieuw theaterjaar!

   Herinneringen die u later wilt hebben, moet u nu maken. Dus misschien is vaker naar theater gaan wel een bijzonder goed voornemen voor 2022? Schouwburg Hengelo heeft een aantal tips voor u om het nieuwe jaar goed te beginnen!

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Abel en Chiara geven kerstfeest nieuwe betekenis

   Regisseur Abel Leemans en choreograaf Chiara Re leiden deze winter twee kerstproducties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze nemen niet alleen The Christmas Night voor hun rekening, maar zetten in De Kleine Willem ook een eigen kerstrevue op poten: Willems Kleine Kerst.

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Sla je slag bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Meld je nu aan voor de cursus, of voor een gratis proefles!

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   360 graden Scrooge: visueel spektakel

   Muziekcentrum Enschede verandert in een stukje Londen uit de negentiende eeuw, met een decor voor de kerstmusical Scrooge. Regisseur Jasper Verheugd kijkt uit naar het visuele spektakel met een kerstboodschap. “Het wordt 360 graden Scrooge.”

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • POP-UP-EXPO in Almelo

   POP-UP-EXPO in Almelo

   De Kerkstraat in Almelo vormt nu, onder de vleugels van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, een Kunststraatje, met nu zo’n dertig meter expositiewand. In de openlucht wordt werk getoond van lokale kunstenaars die een podium verdienen.

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   CLOSE CONTACT, Documentarische fotografie uit India

   Samen met de Duitse fotografe Helena Schätzle, presenteert de Städtische Galerie Nordhorn 10 fotografen uit India en creëert een panorama van actuele documentarische foto’s uit het dagelijks leven van mensen die zowel in de grote metropolen als op het platteland wonen en werken.

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada: What are you looking at?

   Susanna Inglada (ES, 1983) onderzoekt in de tentoonstelling What are you looking at? bij Drawing Centre Diepenheim de representatie van het masculiene en het feminiene in de kunstgeschiedenis, de maatschappij en de media.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Lutterzand Literair brengt bezoekers en kunsten bij elkaar

   Op zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022 zindert het Lutterzand in De Lutte van verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten. En die bovendien – niet onbelangrijk – ook worden verrast door andere culturele uitingen zoals locatietheater, muziek, poëzie en Twentse verhalen

   Face2Face with Canadian Liberators

   Face2Face with Canadian Liberators

   De expositie ’Face2Face with Canadian Liberators’ brengt bezoekers op een moderne en indringende wijze in contact met een tiental bevrijders.’

   Synagoge Enschede

   Synagoge Enschede

   Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede.

   Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

Jan Willem de Vriend, de gevierde chef-dirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten, dirigeert dit jaar het Weihnachtsoratorium op 10 december in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal en op 11 december in de Schouwburg Hengelo.

BachTwente laat na een gedwongen pauze van bijna anderhalf jaar weer prachtige werken van Bach uitvoeren. Als eerste staat het indrukwekkende Weihnachtsoratorium gepland met wederom een topbezetting met het befaamde koor Consensus Vocalis en de solisten Renate Arends, sopraan, Rosanne van Sandwijk, alt, Andreas Wolf, bas bariton en tenor Andreas Weller.

De belangrijke trompetpartij in het orkest, waarvoor Jan Willem de Vriend zelf de topmusici heeft geselecteerd, wordt uitgevoerd door Ad Welleman, solotrompettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam.

Het Weihnachtsoratorium brengt vreugde en vrolijkheid. Geen droefenis en geen lijden. Het is kerstfeest in zijn volle glorie, een feest van schetterende trompetten, juichende koren, en fluweel klinkende hobo’s.

Nadere informatie over het Weihnachtsoratorium en BachTwente is te vinden op www.bachtwente.nl

Kaarten voor het Weihnachtsoratorium in Oldenzaal kunnen besteld worden via www.stadtheaterdebond.nl De kaarten voor Hengelo kunnen gereserveerd worden via www.schouwburghengelo.nl/theater/. Mochten de uitvoeringen door overheidsmaatregelen niet door kunnen gaan, dan wordt het het bedrag gerestitueerd.

Het Weihnachstoratorium

Johann Sebastian Bach (1685 — 1750) was een zeer gelovig mens. Hij was een volgeling van Maarten Luther. Bach was organist en cantor. Van 1723 tot zijn dood was hij kerkmusicus en docent in Leipzig. Hij was daar verantwoordelijk voor de muziek in de Thomaskerk. Aan de Thomasschool onderwees hij de vakken muziek, Godsdienst en Latijn. Voor elke zondag en kerkelijke feestdag componeerde hij een cantate. Ook de passies, de Matthauspassion, de Hohe Messe, het Magnificat en het Weihnachtsoratorium BWV 248 (1734) ook wel Kerstoratorium genoemd, zijn in deze periode ontstaan.
Het Weihnachtsoratorium schreef Bach toen hij 49 was, op het hoogtepunt van zijn carrière. In dezelfde tijd ontstond het Paasoratorium en het Hemelvaartoratorium. Bachs stadgenoot, Piccander, werkelijke naam Chr. Fr Henrici schreef de teksten voor zowel de Matthauspassion als het Weihnachtsoratorium.
Het uit zes delen bestaande muziekstuk staat geheel in het teken van de geboorte van Jezus en het Driekoningenfeest. Deel 1-3 behandelt eerste, tweede en derde Kerstdag, deel 4 Nieuwjaarsdag, deel 5 zondag na Nieuwjaar, deel 6 Drie koningen.

 Dirigent Jan Willem de Vriend; “een oude bekende”

Jan Willem de Vriend is sinds 2015 principal guest conductor bij het Orquestra Simfònica de Barcelona I Nacional de Catalunya. Sinds seizoen 2018/19 is hij ook vaste gastdirigent bij Orchestra National de Lille. Daarnaast is hij eerste gastdirigent bij de Stuttgarter Philarmoniker en Artist in Recidence van het Stavanger Sympfonie Orchestra.

Tussen 1982 en 2015 was De Vriend artistiek leider en violist van het door hem opgerichte ensemble Combattimento Consort Amsterdam. Dit ensemble, dat uitblonk in bekende maar vooral ook onbekende meesterwerken uit de periode 1600-1800, behoorde tot de absolute top in de Nederlandse klassieke muziek.

Vanaf 2006 tot 2018 was de Vriend chef dirigent bij “het Orkest van het Oosten” in Enschede. Meteen bij zijn aantreden wist hij met het orkest de aandacht te trekken met een opvallende opname van Mahlers eerste symfonie in de zogenaamde “Hamburger Versie”.

 

Het geweldige koor Consensus Vocalis

Consensus Vocalis is stevig geworteld in landsdeel Oost, gevestigd in Enschede en het enige professionele vocale ensemble langs de gehele oostelijke landsgrens. De artistieke leiding van het koor is in handen van dirigent Béni Csillag.

Het koor is samen met de andere professionele (muziek)gezelschappen van groot belang voor de culturele infrastructuur (Nederlandse Reisopera, Phion, Theater Sonnevanck) in landsdeel Oost. Daarnaast is het een gewaardeerde samenwerkingspartner van onder andere Stichting BachTwente, Noord-Nederlands Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Musica Amphion, Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, Stift Festival, Internationale Koorbiënnale Haarlem, Muze van Zuid en ArtEZ conservatorium Zwolle.

De topsolisten

Andreas Weller, tenor
Andreas Wolf, bas bariton

Renate Arends, sopraan

Rosanne van Sandwijk, alt

X