Kunst en Cultuur Twente | Is er nog leven ná Hanna van Hendrik? Ja, hoor!
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher wil passie proeven

   Dédé Grützmacher vindt de tijd rijp voor een nieuw  - of liever ‘hernieuwd’ - geluid. In het voorjaar van 2019 opent ze haar eigen galerie. Ze trapt af met een succesvolle expositie van drie Enschedese kunstenaars. In het voormalige Robsonpand – omringd...

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   “Mijn werk levert geen strijd, het brengt harmonie”

   Het gevoel van Ton Schulten ligt in Twente tekst Betty Morsinkhofbeeldmateriaal pr Ton SchultenZijn hart volgend nam hij dertig jaar geleden een rigoureus besluit. Ton Schulten deed zijn reclamebureau van de hand om zich volledig te wijden aan zijn grote...

   ‘Ik zie sterretjes’

   ‘Ik zie sterretjes’

   Dit najaar is De Museumfabriek gedurende ruim drie weken dé plek om je te verwonderen over het heelal. De sterrenhemel is iets magisch en de laatste jaren erg in trek. De sterrenwacht, die zich in de toren van het museum bevindt, wordt zeer goed bezocht. Ook de...

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Minder macho, meer twijfel: BOYS DON’T CRY

   Gavin Turk, Rob Scholte, Olphaert den Otter - zomaar een greep uit de zestien namen die hun werk vanaf eind juni in Concordia’s kunstruimte exposeren, met de mannelijke kwetsbaarheid als gemene deler. Wat langs komt zijn thema’s en emoties als schaamte, melancholie,...

   Oog voor kunst & cultuur in Hof van Twente

   Oog voor kunst & cultuur in Hof van Twente

   In Hof van Twente vind je een groot aantal galerieën, musea, ateliers en podia bij elkaar. Kunst, cultuur en natuur zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is Diepenheim, als centrum van beeldende kunst, zowel nationaal als internationaal een begrip....

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   Na de lieve vrede – Lonneke Dort

   In haar eerste programma Na de lieve vrede pleit Lonneke voor het sneuvelen van die lieve vrede. Over de angst waardoor we confrontatie vermijden, terwijl we ons er juist vol overgave in zouden moeten storten.

   Lonneke Dort, winnares Amsterdams Kleinkunst Festival 2017, staat nu in het theater met haar avondvullende voorstelling Na de Lieve vrede. Op 29 januari staat Lonneke Dort in het Concordia Theater. De tour eindigt op 27 maart.

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Hoffmanns vertellingen op het witte doek

   Jouke Gietema van Stichting Filmhuis Oldenzaal en Ben Coelman van de Nederlandse Reisopera hebben weer filmvertoningen van opera’s geselecteerd, voor vertoning in Stadstheater De Bond. Op zondag 26 januari is om 14.30 uur Les contes d’Hoffmann (Hoffmanns vertellingen) van Jacques Offenbach te zien, met voorafgaand om 14.00 uur een inleiding.

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Vlaams cabaret van Pieter Verelst

   Op donderdag 16 januari laat de Vlaamse cabaretier Pieter Verelst het publiek in
   Stadstheater De Bond in Oldenzaal heel hard lachen. Hij speelt zijn tweede avondvullende voorstelling Amai. Aanvang: 20.15 uur.

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Tony Neef en Mariska van Kolck spelen try-out

   Haal Het Doek Maar Op – Van Appelscha tot Zierikzee is een Nederlandse musical over artiesten op de schnabbeltour. Op vrijdag 17 januari speelt de cast met o.a.
   Mariska van Kolck en Tony Neef en try-out in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.
   Aanvang: 20.15 uur.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo

   Binnenkort zijn er drie bijzondere fotografieworkshops door Julius Visser bij Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo. A Night at the Museum! in Oyfo Techniekmuseum is al een tijdje een bekend en populair locatiefotografie-concept.

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Enschede

   Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enschede is vanaf 28 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Concordia. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

   Monsters veroveren Concordia

   Monsters veroveren Concordia

   Vanaf zaterdag 18 januari 2020 nemen monsters Concordia aan de Langestraat over; dan is de expositie van het unieke Monsterproject te zien. Studenten van Cibap gingen hiervoor aan de slag met tekeningen van leerlingen van basisschool De Windroos. De monsters komen terug in animaties, stripboeken, hologrammen en posters. De officiële opening is op donderdag 23 januari, vanzelfsprekend in aanwezigheid van alle kunstenaars.

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Even alleen met jezelf (en de kunst)

   Een plek om je even terug te trekken en weer op te laden: dat is de Batterij in de binnenstad. Bij Concordia aan de Langestraat vindt iedereen vanaf 24 januari de ruimte om – in stilte of aan de hand van een begeleide meditatie – te ontsnappen aan de hectiek en tot zichzelf te komen.

   Scepsis tot kunst verheven

   Scepsis tot kunst verheven

   “Door samenwerking met anderen kunnen we nieuwe wegen verkennen”, zegt directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe. Exemplarisch daarvoor is de tentoonstelling Tischbein en de ontdekking van het gevoel, tot en met 19 januari te zien in Enschede. Daarvoor heeft het Rijksmuseum de krachten gebundeld met Paleis Het Loo en Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel. Odding heeft het vizier sowieso vol op Duitsland gericht. En op Europa, het continent van ‘de sceptische individu’.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • De invloed van technologie op ons eten

   De invloed van technologie op ons eten

   Tijdens de kerstvakantie kun je bij Oyfo Techniekmuseum kennis maken met ‘Tech & Food’. Moderne technologie heeft veel invloed op wat we eten. Nu en zeker in de toekomst. Wat ligt er in de toekomst eigenlijk in het schap van de supermarkt? Eten we straks allemaal algen en insecten? Of kweekvlees?
   Je komt er in de kerstvakantie bij Oyfo alles over te weten. Iedere dag is er iets nieuws te beleven en leren. Workshops, lezingen, proefsessies, experimentjes, een voorstelling. Kortom, voor kinderen én ouders is er veel te doen. En kinderen hebben ook nog eens gratis toegang! Ga naar www.oyfo.nl/kerstvakantie voor alle info, hieronder alvast een overzichtje wat er zoal te doen is.

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Sfeervolle stoomtrein winterritten in de kerstvakantie

   Tussen Kerst en Oud & Nieuw organiseert Museum Buurtspoorweg sfeervolle winterritten met haar nostalgische stoomtrein. Op 26, 27, 28 en 29 december rijdt de stoomtrein maar liefst drie keer per dag tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Een retourrit duurt van vertrek tot terugkomst anderhalf uur. Daarnaast is de museumlocatie Haaksbergen deze dagen geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en kunt u op uw gemak het historische stationsgebouw, de indrukwekkende locomotievenloods en de ambachtelijke werkplaats bekijken. Tussendoor kunt u in de gezellige Goederenloods genieten van winterse lekkernijen. Wilt u er Tweede Kerstdag of de dagen daarna ook even lekker op uit? Kom dan een stoomtreinrit maken bij Museum Buurtspoorweg.

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Ode aan voorspoed en vriendschap

   Grolsch-topman Andrei Haret en kunstenaar Daan Samson sluiten verbond via Couplet 2.0. De een leerde de waarde van overvloed kennen doordat hij lang zonder moest stellen, de ander door haar centraal te stellen in zijn werk. Algemeen directeur Andrei Haret van...

   Cinekid Festival naar Enschede

   Cinekid Festival naar Enschede

   Technologische snufjes en avontuurlijke kinderfilms.In de herfstvakantie gaat Concordia helemaal los met het mediafestival Cinekid. Kinderen tussen de drie en veertien jaar kunnen nieuwe, bijzondere films bekijken en in het MediaLab op ontdekkingstocht...

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   Vindiets fashion swap tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

   kledingruil tussen kunstwerken bij ConcordiaOp vrijdagavond 11 oktober vindt een ‘Vindiets fashion swap’ plaats bij Concordia. Tijdens deze avond kan iedereen mooie (merk)kleding, schoenen en accessoires ruilen met spullen van anderen. De expositieruimte...

Magda Nij Bijvank heeft zin in het nieuwe theaterseizoen

door Betty Morsinkhof

Ze is theatermaker, regisseur en actrice. En samen met Evelien Harberink vormt ze Theaterzaken. Magda Nij Bijvank is een onbevangen duizendpoot zonder plankenkoorts. Maar een spektakelstuk als Hanna van Hendrik, dat maakte ze niet eerder mee. Nog steeds loopt ze na te genieten van dit Twentse succesverhaal. “Als je bij mij de knop ‘Hanna van Hendrik’ indrukt, dan blijf ik maar dóór vertellen.”

December 2018: ze heeft net besloten een reis van drie weken naar Costa Rica te maken als regisseur Liesbeth Coltof belt. Of ze interesse heeft voor een rol (Ria, jeugdvriendin van Hanna) in Hanna van Hendrik, locatietheater op Twentse bodem. “De repetities vielen samen met die reis. Verder was er nog vooral veel niet duidelijk. Je weet dus niet waar je ‘ja’ tegen zegt. Maar mijn gevoel zei heel sterk dat ik geen ‘nee’ moest zeggen. Dat was een erg goede ingeving!”

Waanzinnig
Hanna van Hendrik – naar idee van de in Twente geboren actrice Johanna ter Steege – is een ambitieus project. “Mijn agenda moest ik vrijhouden tot 5 augustus. Eenenveertig voorstellingen maal duizend toeschouwers per keer. Met een eventuele uitloop naar eenenvijftig. Ja, denk je dan ja…  da’s héél veel. En dat hier in Twente, waar ze graag de kat uit de boom kijken. Gaat dat goed komen? Niemand wist dat Hanna van Hendrik een waanzinnig succes zou worden. Dat het zou worden omarmd door heel Twente en daarbuiten. En dat het zó veel teweeg zou brengen.”


foto Annemieke van der Togt

‘Van de boer’
Magda Nij Bijvank komt ‘van de boer’. Ze groeit op in groot katholiek gezin in het Sallandse Haarle. “Mijn broer boert daar nog steeds”, vertelt ze. “De manier waarop Johanna is opgegroeid kun je zó op mij projecteren. Haar behoefte om anderen deelgenoot te maken van haar verhaal snap ik heel goed”, zegt ze. “Met het platteland heb ik veel. Hoewel ik me er ook tegen af heb gezet. Dat was in de tijd van de theaterschool. Kom je van de boer? Ach, dan ben je toch een geval apart, bijvoorbeeld met dat accent waar je niet zomaar van afkomt. Je probeert er van los te komen en stappen te zetten uit je omgeving”, bekent ze. “Maar uiteindelijk wíl en kán ik mijn roots niet verbergen.”

Geraakt
“Of Hanna van Hendrik mij persoonlijk iets heeft gedaan? Ja, heel veel! Het is een góed verhaal, dat dichtbij het mijne ligt. Het paste me als een fijne jas. Het is ook een mooi verhaal met veel elementen die me raken. Zoals het geploeter van de boeren, de struggle om het hoofd boven water te houden. En dan het verlies van een partner op jonge leeftijd. Wat me ook heeft geraakt is dat we het met z’n állen hebben gedaan. Van de mensen die de bezoekers ontvingen bij de parkeerplaats tot de hoofdrolspelers, de schrijver, regisseur, koorleden, band”, somt ze op. “Iedereen was een even belangrijk onderdeel van het geheel. Er is een cultuur gecreëerd van saamhorigheid, betrokkenheid, openheid. Zo uniek! Nu ik dit zeg raak ik zo weer ontroerd…” Kortom: een sfeer die je zelden of nooit ontmoet in de theaterwereld. “In mijn ogen de verdienste van de drie vrouwen aan de top: Liesbeth, Johanna en Anouk (Kapel, red.). Hoe zij het hebben aangepakt dat er tussen ons zó’n band is ontstaan. Dat het in ieders genen is gaan zitten. Daar hebben we de vruchten van geplukt.”

Onder de huid
Vaste prik: tegen half zeven, voorafgaand aan elke voorstelling, komt het hele gezelschap bijeen. Om het vorige optreden te evalueren. Om te kijken waar moet worden bijgeschaafd, om elkaar scherp te houden en te inspireren. “Elke keer hield één van ons een korte speech en deelde zijn persoonlijke ervaringen. Heel bijzonder. De lat lag hoog. Héél hoog”, vervolgt ze. “Liesbeth waarschuwde ons met ‘denk niet dat dit vanzelf gaat!’. Het mocht geen routine worden. Elke voorstelling opnieuw gingen we voor een negen of een tien. Hanna van Hendrik is onder onze huid gaan zitten. Huub Stapel, toch een acteur met veel ervaring, gaf aan dat hij dit nooit eerder had meegemaakt. En Johanna ter Steege liet weten dat ze twee weken na de laatste voorstelling nog niet wist waar ze het moest zoeken.”

Zo ging het écht
“Met Hanna van Hendrik hebben we veel mensen een stem gegeven. Zij hebben zich gezien en gehoord gevoeld. Dat is een groot compliment aan regisseur Liesbeth Coltof en schrijver Bouke Oldenhof. Die twee hebben hard gewerkt om een echte en oprechte invulling te geven aan het verhaal”, weet Magda. “Wat je vaak hoorde was ‘zó ging het echt’. Neem de boerenopstand van Tubbergen in 1971. Prachtig dat dit stukje historie in het verhaal is verwerkt. Plus dat het gewoon klopt, hè!  Dat zegt iets over de research die vooraf is gedaan. Verder vonden mensen het fijn dat werd stilgestaan bij de politiek. De regelgeving die wordt opgelegd aan de boeren en waarmee ze maar moeten zien te handelen. Ook waardeerden ze dat het verhaal laat zien dat boeren hart hebben voor hun dieren. Dat het ze iets doet als een koe weggaat. Rouwen en trouwen was herkenbaar natuurlijk.”

Huul’n
Bij het publiek maakt het verhaal emoties los heeft Magda ervaren als ze zich na de voorstelling onder de mensen mengt. “Normaal sta je voor een zaal met redelijk vaste theaterbezoekers. Nu waren het boeren, mensen die zelden of nooit in het theater komen. Dat maakt het wat mij betreft extra leuk. Reacties? Tja… kippenvel en tranen. Wat ze er van vonden konden ze nauwelijks onder woorden brengen. ‘’k Wet ni wa’k t’r van mot zegg’n. Mear ‘k mos t’r van huul’n’, zei iemand tegen me. Sommigen waren totaal van het padje”, vertelt ze. “Als mensen zeggen dat ze het ‘een goed stuk’ vinden bedoelen ze vaak het spel. Maar in dit geval ging het veel vaker over de inhoud.”

Dienst voor ongelovigen (én ge-lovigen)
Datzelfde geldt voor ‘Dienst voor ongelovigen’, waarmee Magda Nij Bijvank vanaf 21 september is te zien in Concordia. Een reeks van vijf voorstellingen, waarvan er geen één hetzelfde is. Vier ervan zijn geïnspireerd op respectievelijk de herfst, de winter, de lente en de zomer en staan telkens de eerste dag van het nieuwe jaargetijde op de theateragenda. Voorstelling nummer vijf wordt opgevoerd rond Allerzielen (2 november), de dag dat de Rooms katholieke geloofsgemeenschap haar overledenen gedenkt.


foto Annabel Jeuring

Gejat…
‘Dienst voor ongelovigen’, hoe kom je d’r op? “Gejat”, klinkt het openhartig. Nou ja, ze heeft het vooraf keurig overlegd met Ricky Koole, de bedenker van het concept. “‘Dienst voor ongelovigen’ is geen theater, maar heeft ook niet het sacrale van een kerkdienst. De ingrediënten zijn enigszins vergelijkbaar. De preek is het kloppend hart. Verder speelt het koor een belangrijke rol. Het draait om mooie muziek, poëzie en verhalen.” Zelf praat ze als een soort spreekstalmeester de avond aan elkaar. “Ik doe het beginverhaal, om toch een beetje mijn ei te leggen. En dan geef ik het stokje door aan anderen. Bekende en minder bekende mensen die eenmalig iets doen. Je weet niet wat de avond brengt. Repetities zijn er niet, behalve het koor dan. Dat betekent soms spontane missers én successen.”

Kracht
Magda houdt van het leven en van het vieren ervan. Ze wil echter ook laten zien wat er verder zoal gebeurt en dat er niet altijd wat te vieren valt. “Ik denk dat veel mensen verhalen hebben te vertellen die ons kunnen inspireren. Over mooie momenten die ons raken. Verhalen waarin anderen zich herkennen en zich erkend voelen.” ‘Dienst voor ongelovigen’ is ontdaan van religie, maar zeker niet spottend of cynisch. “Ik trap niet tegen het geloof aan. Want al heb ik het zelf niet, ik kan me goed voorstellen dat mensen kracht ontlenen aan hun geloof. Dat ze steun vinden bij Maria, Jezus of God. Zelf haal ik mijn kracht uit andere zaken. Vooral uit schoonheid. De schoonheid van wat mensen zeggen en doen, van de natuur, van muziek en cultuur. Dan kan ik soms denken ‘dit is zó mooi dat er wel iets móet zijn tussen hemel en aarde.”

Cultuur verbindt en geeft troost
“Dit is het derde seizoen van ‘Dienst voor ongelovigen’. Het concept slaat aan. Mensen zijn blij dat dit er is, verwonderd, verrast”, zegt ze. “De eerste keer zat de zaal vol. Toen dacht ik nog ‘nou ja, mooi, maar er was vast veel familie en bekenden.’ Maar ook volgende voorstellingen trokken een volle zaal.” Dat steeds minder mensen naar de kerk gaan is een gegeven. “Toch is er wel degelijk behoefte aan samenzijn. Samen stilstaan bij thema’s die er toe doen in het leven. Dat gebeurt op een luchtige manier. Het gaat om bezinning, ontroering, maar er valt ook genoeg lachen. Cultuur verbindt en geeft troost. Wat ik hoop is dat mensen vervuld kunnen raken, dat ze weer effe vooruit kunnen.”

X