fbpx
  • Musea

   Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

  • Radio museum

   Radio museum

   In Hengelo staat een uniek Radiomuseum waar u kunt zien hoe de radiotechniek zich over meer dan 100 jaar heeft ontwikkeld.

   School museum, kom je ook?

   School museum, kom je ook?

   Een bezoek aan het schoolmuseum is een Echt Feest  der Herkenning. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten waarin uw schooltijd tot leven komt.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Vietnam: het gedroomde paradijs.

   Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken.

  • Theater

   Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

  • Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Meervoudig prijswinnend cabaretière Lisa Ostermann komt naar Theater Hof 88

   Donderdag 18 november komt Lisa Ostermann naar Theater Hof 88 met haar eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Met zijn Allen!’. Lisa Ostermann won in 2020 alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2021. Op donderdag 18 november komt hét comedytalent naar Theater Hof 88 om daar opnieuw de bezoekers te verrassen. Aanvang: 20.15 uur 

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Slagwerk voor 55+ bij Kaliber Kunstenschool

   Heb jij altijd al eens willen drummen, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is nu het moment! Omdat wij er bij Kaliber voor iedereen willen zijn, is er nu een hele leuke actie voor 55-plussers. Doe een cursus slagwerk en leen de eerste drie maanden gratis een drumstel. Je kunt rustig uitproberen of het iets voor je is, want je hoeft niet meteen een jaarcursus af te nemen.

  • Kunst

   Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

  • Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Tentoonstelling BRODERIE D’ART

   Goudborduurwerk, pailletten en couture Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de...

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Das Grafikprojekt prINT im Münsterlandfestival

   Von der Idee bis zur Skizze auf dem Papier, übertragen auf einen Druckstock aus Holz, Metall, Karton, Linoleum oder Stein, im Ätzbad durch angriffslustige Säure verändert, durch vielschichtige Farbaufträge vertieft oder in Kombination mit Collagen erweitert – die Druckgrafik war und ist ein spannendes Feld.

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   “Jullie zouden een galerietje moeten beginnen…”

   Beeld & Aambeeld – sedert 1979 – bruist van verrassende, vrolijke en (héél soms) verdrietig verhalen. Waar andere galeries omvielen, biedt Karel Betman nog altijd plek aan professionele kunstenaars die hun nieuwste werk willen exposeren.

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   Tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, Lingerie en Luxe

   10 augustus – 15 november 2021 Lingerie bevat meer dan alleen lijfgoed. In de 18e eeuw ging de vrouw steeds meer lagen ondergoed dragen. In deze pikante tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de onderkleding van de modieuze vrouw in de periode 1775 -1915. Lees...

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Oyfo Kunstenschool máákt het leuk

   Wat maakt Oyfo Kunstenschool nou zo leuk? We zitten sinds maart 2021 op een nieuwe toffe plek. En door ons ruime aanbod aan vrijetijdscursussen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst hebben wij voor iedereen wel iets om te doen.

  • Cultuur

   Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

  • Spoorfietsen

   Spoorfietsen

   Het tracé gaat langs een variatie van natuur en cultuur. Zo kom je langs het monumentale sluizencomplex en de typische zoutboortorens.

   Erve Kraesgenberg

   Erve Kraesgenberg

   Een van de parel in de schatkamer van Twente, zoals Losser wordt genoemd, is het historische cultuurpark Erve Kraesgenberg.

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Van Parijs tot Purmerend: concert met liedjes van componist Harry Bannink door Reisopera Kinderkoor

   Op zondag 14 november kunnen liefhebbers van de liedjes van componist Harry Bannink hun hart ophalen in het Muziekcentrum in Enschede. Ons Kinderkoor brengt een concert met bekende en minder bekende liedjes van deze componist/arrangeur/pianist uit Enschede. Van ‘Frekie’ tot ‘De Kat van Ome Willem’. Meezingen mag natuurlijk! Aan het concert werken ook enkele solisten, musici en muziekstudenten uit de regio mee.

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   Schouwburg Hengelo – Omdenken / Berthold Gunster

   In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster in zijn one-man-show zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen.

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Schouwburg Hengelo – 50 jaar Introdans: Tutti

   Introdans viert zijn 50-jarig bestaan, een gouden feest. Met ‘Tutti’ presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: ‘Cantata’ en ‘In Memoriam’. Met alle dansers in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en de geweldige zangers van Assurd.

We hebben het eerst over de gevolgen van de corona pandemie.
“Natuurlijk heeft iedereen daarvan zijn eigen beleving. Voor de een pakt het anders uit dan voor de ander. Maar wat we als musici delen is dat we van de ene dag op de andere dag geen concerten konden geven, niet konden optreden. Ikzelf had een geplande tournee in de Verenigde Staten, ging niet door. Er waren musici die op het toneel klaarstonden om te spelen en daar te horen kregen dat het concert niet door kon gaan. Aan de andere kant ervaar ik, en veel musici met mij, deze periode ook wel als een gift. Ons leven is hectisch met veel reizen, repeteren, spelen. En om dan ineens in een luwte terecht te komen heeft ook positieve kanten. Even een sabbatical, een time out. Even tijd voor bezinning”.

Een belangrijk thema van het festival is Beethoven omdat we dit jaar zijn 250ste verjaardag vieren.
Beethoven biedt een ongelofelijke diversiteit aan emoties, een heel spectrum van kleine verwondering, blijdschap, angst, somberheid tot explosies van bitterheid en woede. Hij vertegenwoordigt voor mij revolutie, vrijheid, humaniteit, natuur en liefde. Je hoort in al zijn werk zijn persoonlijke worsteling waarbij hij overwint. Zijn kracht en vernieuwingsdrang is ongekend. Beethoven laat zijn kracht zien. Ook in zijn spel trouwens. Menige piano moest hersteld worden als hij daarop gespeeld had. In zijn eerste fase is hij wat zoekend en sluit aan bij Mozart en Haydn, zijn leermeester. In zijn middenfase beheerst hij zijn eigen stijl volledig en in zijn laatste fase zoekt hij weer. Hij experimenteert dan en wordt steeds moderner, meer gepassioneerd en baanbrekend. Zozeer dat het zelfs nu nog modern klinkt. We geven tijdens het Stiftfestival zeven speciale concerten rond Beethoven. Die vormen een dwarsdoorsnede van het werk van Beethoven. Centraal staan daarbij de pianosonates die we in de intimiteit van de Stiftskerk zullen uitvoeren. We volgen de levensloop van Beethoven, beginnen met zijn vroege werk, letterlijk met zijn allereerste werk.  Dan gaan we naar zijn middenfase, waarin hij zijn meest geliefde en populaire werken schreef en we sluiten af met die muzikaal zo schokkende laatste fase als hij al volledig doof is.

Een voorzichtige vooruitblik op het Stiftfestival 2021
“Ik vind het vreselijk dat we mensen maar zo beperkt kunnen toelaten tot het festival van dit jaar. We moeten veel te veel mensen teleurstellen en ik hoop maar dat zij dan toch nog een beetje kunnen meegenieten met de lifestream concerten. In 2021 kunnen we dan hopelijk weer voluit gaan. En dat vieren we! In 2021 luisteren we naar al het mooie en rijke aan muziek dat oost Europa te bieden heeft. Natuurlijk de Russen die al zoveel te bieden hebben de met bijvoorbeeld Glinka, Tsjaikovski en Rachmaninov. En de eeuw daarna met Sjostakovitsj en Weinberg en vele andere componisten Maar ook componisten uit andere Oost Europese streken zoals Penderecki. Nu eerst, in verband met de corona maatregelen, de ‘beperkte’ versie van het Stiftfestival 2020, die eigenlijk best wel een beetje meevalt als het gaat om het ‘beperkte’ aspect met zoveel concerten en zoveel prachtige musici. Ik verheug me daar zeer op. Maar wat hadden we het festival graag aan meer mensen gegund! In ieder geval nemen we de meeste concerten op en zenden die uit via een lifestream. Gratis voor mensen in verpleeghuizen”

Jan Auke Walburg

X